Постанова
від 15.03.2011 по справі 572/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 березня 2011 року 572/11/1070

Київський окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого - судді Лисенко В. І.,

при секретарі судового за сідання Варданян О. В.,

за участю представників:

позивача: Юрчук О.Ю. ,

відповідача: не з' яв ився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Конструкти в П»

до відділу державної реєст рації юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців Києв о-Святошинської районної дер жавної адміністрації Київсь кої області

про скасування запису,

в с т а н о в и в:

До Київського окружно го адміністративного суду зв ернулось Товариство з обмеже ною відповідальністю «Конст руктив П»з адміністративним позовом до відділу державно ї реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємц ів Києво-Святошинської район ної державної адміністрації Київської області про скасу вання запису державного реєс тратора в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців (д алі - Єдиний державний реєс тр) про відсутність позивача за його місцезнаходження ві д 10.12.2010 № 13391430014006519.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ві дповідачем, в порушення вимо г Закону України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в», безпідставно внесено зап ис до Єдиного державного реє стру про відсутність позивач а за місцезнаходженням, оскі льки позивач знаходиться за адресою, вказаною в Єдиному д ержавному реєстрі - АДРЕСА _1

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив суд за довольнити адміністративни й позов.

Відповідач у судові засіда ння, повідомлений належним ч ином про дату, час та місце суд ового розгляду, не з' являвс я, заперечень або відзиву на п озовну заяву не надав, клопот ань про відкладення судового засідання не заявляв.

Враховуючи приписи частин и четвертої статті 128 Кодексу адміністративного судочинс тва України, відповідно до як ої у разі неприбуття відпові дача - суб'єкта владних повнов ажень, належним чином повідо мленого про дату, час і місце с удового розгляду, без поважн их причин або без повідомлен ня ним про причини неприбутт я розгляд справи не відклада ється і справу може бути вирі шено на підставі наявних у ні й доказів, суд дійшов висновк у про можливість розгляду сп рави без участі представника відповідача на підставі ная вних в ній доказів.

Заслухавши представника п озивача, дослідивши матеріал и справи, суд дійшов висновку , що позов підлягає задоволен ню з таких підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Конструктив П»є юридичною особою, що заре єстрована Голосіївською рай онною у місті Києві державно ю адміністрацією 18.05.2009 (Свідоц тво про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №214927, н омер запису 10681070011024379) та є платник ом податку на додану вартіст ь відповідно до Свідоцтва № 100278254.

Місцезнаходженням юридичн ої особи ТОВ «Конструктив П» є адреса: АДРЕСА_1

24 лютого 2010 року між ТОВ «Конс труктив П»та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 укл адено Договір про співробітн ицтво від 24.02.2010 № В-01-02/10.

Договір визначає умови вик ористання ТОВ «Конструктив П »права тимчасового спільног о користування частиною прим іщення, що знаходиться за адр есою: АДРЕСА_1 та здійснен ня фізичною особою - підприє мцем ОСОБА_2 комплексу пос луг по поштовому обслуговува нню офісу керівного органу п озивача. Приміщення надано д ля розміщення офісу ТОВ «Кон структив П», строк дії догово ру - 1 рік, тобто до 24.02.2011.

10 грудня 2010 року державним ре єстратором відділу державно ї реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців Києво-Святошинської райо нної державної адміністраці ї Київської області внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців пр о відсутність позивача за йо го місцезнаходження за № 133914300140 06519.

4 січня 2011 року на адресу пози вача надійшли листи Державно ї податкової інспекції у Гол осіївському районі м. Києва, я кими позивача повідомлено, щ о подані ним податкові декла рації з податку на додану вар тість за вересень та жовтень 2010 року не визнані податковим органом як податкова звітні сть у зв' язку з анулюванням реєстрації його платником п одатку на додану вартість.

Позивач дізнався про анулю вання реєстрації платника по датків ТОВ «Конструктив П»з офіційного веб-сайту Державн ої податкової адміністрації України. Причиною анулюванн я Свідоцтва було внесення де ржавним реєстратором відділ у державної реєстрації юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців Києво-Святошинс ької районної державної адмі ністрації Київської області до Єдиного державного реєст ру запису про відсутність ТО В «Конструктив П»за місцезна ходженням.

Вважаючи рішення відповід ача незаконним та таким, що ви несено з порушенням вимог чи нного законодавства, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Надаючи правову оцінку ві дносинам, що склались між сто ронами, суд виходить з наступ ного.

Відповідно до абзацу п' ят ого статті 1 Закону України ві д 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців»місцез находженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих до кументів юридичної особи чи закону виступають від її іме ні.

Згідно зі статтею 16 цього За кону від 15.05.2003 №755-IV, з метою забезп ечення органів державної вла ди та учасників цивільного о бороту достовірною інформац ією про юридичних осіб та фіз ичних осіб (підприємців) ство рюється Єдиний державний реє стр, який містить відомості щ одо місцезнаходження юридич ної особи, дати та номеру запи сів про проведення державної реєстрації юридичної особи, дати та номери записів про вн есення змін до нього, дати вид ачі або заміни свідоцтва про державну реєстрацію, дані пр о установчі документи, дати т а номери записів про внесенн я змін до них, про відсутність юридичної особи за її місцез находженням, тощо.

Відповідно до статті 17 вказ аного Закону в Єдиному держа вному реєстрі містяться відо мості про місцезнаходження ю ридичної особи, а також про ві дсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про ві дсутність підтвердження від омостей про юридичну особу.

Частиною одинадцятою стат ті 19 Закону від 15.05.2003 №755-IV визначе но, що юридична особа зобов' язана подавати (надсилати) що року протягом місяця, що наст ає за датою державної реєстр ації, починаючи з наступного року, державному реєстратор у для підтвердження відомост ей про юридичну особу відпов ідну реєстраційну картку про підтвердження відомостей пр о юридичну особу.

Відповідно до частини дван адцятої статті 19 Закону від 15.05 .2003 №755-IV, у разі ненадходження в у становлений частиною одинад цятою цієї статті строк реєс траційної картки про підтвер дження відомостей про юридич ну особу державний реєстрато р зобов' язаний надіслати ре комендованим листом протяго м п' яти робочих днів з дати, в становленої для подання реєс траційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необ хідності подання державному реєстратору зазначеної реєс траційної картки. Також, вказ аною нормою визначено, що у ра зі надходження державному ре єстратору від органу державн ої податкової служби повідом лення встановленого зразка п ро відсутність юридичної осо би за її місцезнаходженням, д ержавний реєстратор зобов' язаний надіслати рекомендов аним листом протягом п' яти робочих днів з дати надходже ння зазначеного повідомленн я юридичній особі повідомлен ня щодо необхідності подання державному реєстратору реєс траційної картки.

В силу частини 14 статті 19 ць ого Закону, у разі неподання ю ридичною особою протягом міс яця з дати надходження їй від повідного повідомлення реєс траційної картки про підтвер дження відомостей про юридич ну особу державний реєстрато р повинен внести до Єдиного д ержавного реєстру запис про відсутність підтвердження з азначених відомостей датою, яка встановлена для черговог о подання реєстраційної карт ки про підтвердження відомос тей про юридичну особу.

Тобто, законодавцем чітко в изначено підстави внесення з апису до Єдиного державного реєстру про відсутність юрид ичної особи за місцезнаходже нням.

У судовому засіданні позив ач стверджував, що повідомле ння щодо необхідності поданн я державному реєстратору реє страційної картки від відпов ідача він не отримував.

На підтвердження того, що ТО В «Конструктив П»знаходитьс я за адресою, вказаною в Єдино му державному реєстрі, позив ач надав Договір про співроб ітництво від 24.02.2010 № В-01-02/10, відпов ідно до якого він орендує офі с за адресою: АДРЕСА_1

Також, позивач надав докази того, що він отримує поштову к ореспонденцію, яка надсилаєт ься за адресою, вказаною в Єди ному державному реєстрі (а.с. 1 6-20).

Як вбачається з матеріалів справи, останньою датою внес ення даних щодо юридичної ос оби до ЄДРПОУ є 9 березня 2010 рок у.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Частиною другою статті 71 Ко дексу адміністративного суд очинства України передбачен о, що в адміністративних спра вах про протиправність рішен ь, дій чи бездіяльності суб' єкта владних повноважень обо в' язок щодо доказування пра вомірності свого рішення, ді ї чи бездіяльності покладаєт ься на відповідача, якщо він з аперечує проти адміністрати вного позову.

Таким чином, обов' язок дов едення обставин, які стали пі дставою для внесення запису, який оскаржується, покладен о на відповідача.

Всупереч наведеним вимога м, відповідач, як суб' єкт вла дних повноважень, в судові за сідання не з' являвся, доказ ів в обґрунтування обставин, на яких ґрунтуються дії щодо правомірності внесення зап ису про відсутність юридично ї особи за місцезнаходженням , суду не надав.

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку про проти правність дій державного реє стратора відділу державної р еєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Києво-Святошинської районно ї державної адміністрації Ки ївської області щодо внесенн я запису до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про відсутність позивача за його місцезнаходження від 10.1 2.2010 № 13391430014006519, а тому зазначений за пис підлягає визнанню протип равним та таким, що підлягає с касуванню, оскільки внесений з порушенням вимог чинного з аконодавства.

Частиною першою статті 94 Ко дексу адміністративного суд очинства України передбачен о, якщо судове рішення ухвале не на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноваже нь, суд присуджує всі здійсне ні нею документально підтвер джені судові витрати з Держа вного бюджету України (або ві дповідного місцевого бюджет у, якщо іншою стороною був орг ан місцевого самоврядування , його посадова чи службова ос оба).

За подання позовної заяви д о суду позивачем сплачено су довий збір (державне мито) в су мі 3,40 грн., що в силу статті 87 Код ексу адміністративного судо чинства України відноситься до складу судових витрат. Про відшкодування інших судових витрат позивач суду клопота нь не заявляв.

Керуючись статтями 9, 11, 14, 69-72, 86, 94 , 158 - 163, 167, 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративн ий позов задовольнити.

Визнати протиправними ді ї відділу державної реєстрац ії юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців Києво-Свя тошинської районної державн ої адміністрації щодо внесен ня запису до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємці в про відсутність юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Конструк тив П»(код ЄДРПОУ 36482331) за його м ісцезнаходженням від 10.12.2010 № 133914 30014006519.

Визнати протиправним та с касувати запис відділу держа вної реєстрації юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців Києво-Святошинської ра йонної державної адміністра ції Київської області у Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців про відсутність юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Конструктив П»(код ЄДРПОУ 36482331) за його місцезнаходження від 10.12.2010 № 13391430014006519.

Стягнути з Державного бюд жету України на користь Това риства з обмеженою відповіда льністю «Конструктив П» поне сені ним витрати по сплаті су дового збору (державного мит а) у розмірі 3 (три) грн. 40 коп.

Постанова може бути оск аржена в порядку та строки вс тановленими статтею 186 Кодекс у адміністративного судочин ства України та набирає зако нної сили в порядку встановл еному статтею 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни.

Суддя Лисенко В.І.

Постанова у повному обсязі виготовлена 18 березня 2011 року.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено02.07.2011
Номер документу16494872
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —572/11/1070

Ухвала від 01.02.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Постанова від 15.03.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні