Постанова
від 22.06.2011 по справі 5/3/11
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" червня 2011 р. Справа № 5/3/11

Колегія суддів Одеськог о апеляційного господарсько го суду у складі:

Головуючого судді Жеко ва В.І.,

Суддів Картере В.І., Пиро говський В.Т.,

секретар судового засідан ня Марінова І.І.

за участю представників сторін 22.06.2011 р.:

від Прокуратури - Лянн а О.А.

від ліквідатора Єрьом енко Н.Г.- Єрьоменко Н.Г.

інші представники сторін у судове засідання не з' явил ись

розглянувши апеляційну скаргу

Першого заступника прокур ора Миколаївської області в інтересах держави в особі Де ржавної податкової інспекці ї у Центральному районі м. Мик олаєва

на постанову Господарс ького суду Миколаївської обл асті

від 24.01.2011р.

у справі № 5/3/11

за заявою боржника Това риства з обмеженою відпові дальністю „ОСКАР-ГРУПП”

кредитори:

1. Миколаївське облас не відділення Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності м. Мик олаїв

2. Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в Це нтральному районі м. Миколає ва

3. Центральний районний цен тр зайнятості м. Миколаїв

4. Товариство з обмежен ою відповідальністю „1-ша Ком панія” м. Миколаїв

Ліквідатор Єрьоменко Н.Г.

про банкрутство

Ухвалою Одеського апеля ційного Господарського суду від 31.05.2011 р., яка надіслана учасн икам процесу 01.06.2011 р., розгляд ап еляційної скарги призначено на 22.06.2011 р.

Учасники судового процесу відповідно до статті 98 Господ арського процесуального код ексу України належним чином повідомлялись про час і місц е розгляду апеляційної скарг и.

Відповідно до вимог частин и третьої ст.44 Господарського процесуального кодексу Укра їни судовий процес фіксуєтьс я технічними засобами та від ображається у протоколі судо вого засідання у порядку, вст ановленому цим Кодексом. Згі дно з частиною сьомою ст.81 Гос подарського процесуального кодексу України на вимогу хо ча б одного учасника судовог о процесу у суді першої чи апе ляційної інстанції при розгл яді справи по суті або за ініц іативою суду здійснюється фі ксування судового процесу за допомогою звукозаписувальн ого технічного засобу.

Відповідно до вимог ст. 85 ГПК України в судовому засіданн і, яке відбулось 22.06.2011р. за погод женням сторін, оголошено вст упну та резолютивну частини судового рішення.

30.12.2010р. Товариство з обмеж еною відповідальністю „ОСК АР-ГРУПП” звернулось до Госп одарського суду Миколаївськ ої області з заявою в порядку ст. 51 Закону України „Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом”, в якій просило визн ати ТОВ „ОСКАР-ГРУПП” банкру том та відкрити ліквідаційну процедуру; призначити лікві датором ТОВ „ОСКАР-ГРУПП” ар бітражного керуючого Єрьо менко Наталію Григорівну (л іцензія серія НОМЕР_1.).

Заява обґрунтована тим, що 2 8.10.2010р. учасником боржника ТОВ „ ОСКАР-ГРУПП” за результатами вивчення фінансового стану товариства з' ясовано, що по дальша діяльність підприємс тва є збитковою та товариств о неспроможне погасити існую чу кредиторську заборговані сть, активів підприємства та кож недостатньо для погашенн я кредиторської заборговано сті та за умов скрутного фіна нсового положення було прийн ято рішення про ліквідацію б оржника у відповідності до с т.ст. 104, 105 ЦК України, ст.59, 60 ГК Укр аїни, ст.ст. 33-36 Закону України „ Про порядок державної реєстр ації юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців”, лікві датором призначено Романе нко П.С.

Зазначене рішення було при йняте на підставі того, що 03.12.2009 р. між боржником ТОВ „ОСКАР-ГР УПП” та ТОВ „1-ша Компанія” був укладений договір щодо нада ння маркетингових послуг № 10, за умовами якого ТОВ „1-ша Ком панія” зобов' язувалась над ати боржнику послуги з прове дення маркетингових дослідж ень за напрямками, що цікавля ть боржника. На підтвердженн я факту виконання робіт відп овідно до договору було підп исано акт № 28 здачі-прийняття робіт (послуг) від 29.12.2009р.

Відповідно до умов договор у, термін оплати за виконані р оботи складав 30 днів з моменту підписання вищезазначеного договору, сума оплати склада ла 273 000, 00 грн. Від 01.01.2010р. був підпис аний акт звірки взаєморозрах унків на підтвердження забор гованості ТОВ „ОСКАР-ГРУПП” перед ТОВ „1-ша Компанія” у сум і 273 000, 00 грн.

Крім того, 01.09.2010р. між ТОВ „ОСКА Р-ГРУПП” та ТОВ „1-ша Компанія” було додатково підписано ак т звірки взаєморозрахунків н а підтвердження заборговано сті у сумі 273 000, 00 грн.

За даними заявника на даний час не існує можливості пров ести розрахунки з кредитором , тобто станом на 30.12.2010р. кредито рська заборгованість, що не о спорюється боржником, згідно вищезазначеного договору № 10 від 03.12.2009р., акту виконаних робі т № 28 від 29.12.2009р. та актів звірки в заєморозрахунків від 01.01.2010р. та 01.09.2010р. складає 273 000, 00 грн., що і ста ло в подальшому підставою дл я прийняття рішення щодо зве рнення до Господарського суд у з відповідною заявою.

Постановою Господарського суду Миколаївської області від 24.01.2011р. (суддя Міщенко В.І.) ви знано Товариство з обмеж еною відповідальністю „ОСКА Р-ГРУПП” банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру; при значено ліквідатором ТОВ „ОС КАР-ГРУПП” арбітражного керу ючого Єрьоменко Н.Г.; зобо в' язано призначеного лікві датора: подати до офіційного друкованого органу газети „ Голос України” або „Урядовий кур' єр” у 5-ти денний строк о голошення про банкрутство ТО В „ОСКАР-ГРУПП” та відкриття ліквідаційної процедури; в о голошенні вказати повне найм енування банкрута, його пошт ову адресу, банківські рекві зити, найменування та адресу господарського суду, номер с прави, відомості про ліквіда тора, дату прийняття господа рським судом постанови про в изнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної про цедури відповідно до ст.51 Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”; докази публікації надати д о суду; надати до суду реєстр в имог кредиторів.

Не погодившись з зазначено ю постановою, Перший заступн ик прокурора Миколаївської о бласті в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Центральному рай оні м. Миколаєва звернувся до Одеського апеляційного Госп одарського суду з апеляційно ю скаргою, в якій посилаючись на порушення господарським судом норм матеріального та процесуального права просит ь скасувати постанову господ арського суду Миколаївської області від 24.01.2011р. у справі № 5/3/11 про визнання банкрутом ТОВ „ ОСКАР-ГРУПП” та припинити пр овадження на підставі п.1-1 ч.1 ст .80 ГПК України.

В обґрунтування апеляційн ої скарги апелянт посилаєтьс я на те, що суд повинен був на п ідставі п.1 ст.62 ГПК України від мовити у прийнятті заяви То вариства про порушення спр ави про банкрутство у зв' яз ку з непідсудністю справи го сподарському суду Миколаївс ької області.

Крім того, апелянт наполяга є на тому, що ТОВ „ОСКАР-ГРУПП” усупереч вимогам п.3 ч.1 ст.57 ГПК України не надано доказів пр о сплату державного мита та в итрат на інформаційне забезп ечення, що є підставою для пов ернення заяви без розгляду н а підставі ст.63 ГПК України.

Апелянт також зазначає, що н еобґрунтоване порушення гос подарським судом справи про банкрутство ТОВ „ОСКАР-ГРУПП ” і подальше припинення пров адження у справі незважаючи на наявність податкового бор гу обмежило можливість реалі зації органом державної пода ткової служби покладених на нього завдань, що є підставою для представництва інтересі в органу податкової служби в суді прокурором.

Апелянт також стверджує, що заявник звернувся до господ арського суду з заявою про ви знання банкрутом в порушенні приписів статті 105 Цивільного кодексу України, норма якої п ередбачає, що порядок зверне ння до господарського суду з заявою про визнання банкрут ом передбачений після втрима ння двох місяців з дня публік ації повідомлення про припин ення юридичної особи.

Ліквідатор просить оскарж увану постанову залишити без змін а скаргу прокурора без з адоволення.

Відповідно до ч.2 ст.101 ГПК Укр аїни, апеляційний господарсь кий суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і переві ряє законність і обґрунтован ість рішення місцевого госпо дарського суду у повному обс язі.

Ознайомившись з матеріала ми та обставинами справи на п редмет надання їм попередньо ю судовою інстанцією належно ї юридичної оцінки та повнот и встановлення обставин, дот римання норм матеріального т а процесуального права, згід но з вимогами ст. 101 Господарсь кого процесуального кодексу України, колегія суддів дійш ла висновку, що апеляційна ск арга підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Так, з матеріалів справи вба чається, що 03.12.2009р. між виконавц ем ТОВ „1-ша Компанія” в особі директора Ханько Л.В., що д іє на підставі Статуту, з одно го боку, і замовником ТОВ „ОСК АР-ГРУПП” в особі директора Романенка П.С. було укладен о договір щодо надання марке тингових послуг. За умовами я кого замовник доручає, а вико навець зобов' язується нада ти останньому послуги з пров едення маркетингових дослід жень за напрямками, що цікавл ять замовника.

Відповідно до акту здачи-пр ийому робіт (послуг) від 29.12.2009р. з а № 28 вбачається, що представн ик виконавця ТОВ „1-ша Компані я” в особі директора Ханько Л.В. з одного боку, та предст авник замовника ТОВ „ОСКАР-Г РУПП” в особі директора Ро маненка П.С. з другої сторон и, склали даний акт про те, що б ули надані маркетингові посл уги відповідно договору №10 ві д 03.12.2009р. на суму 273 000, 00 грн. (а.с.25).

З наявних в матеріалах спра ви актів звірки вбачається, щ о заборгованість станом на 01 .01.2010р. та на 01.09.2010р. складає 273 000 грн. на користь ТОВ „1-ша Компанія” .

Відповідно до проміжного л іквідаційного балансу від 30.12 .2010р. вбачається, що у Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю „ОСКАР-ГРУПП” недост атньо вартості майна для зад оволення вимог кредиторів.

На підставі вищезазначено го 28.10.2010р. було прийнято рішення учасника щодо ліквідації Т овариства з обмеженою відп овідальності „ОСКАР-ГРУПП” у відповідності до ст.ст.104-105 ЦК У країни, ст.ст.59,60 ГК України, ст.с т.33-36 Закону України „Про поряд ок державної реєстрації юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців” (а.с.16).

Судова колегія апеляційно ї інстанції погоджується із доводами наведеними в апеля ційній скарзі, а відтак не пог оджується із доводами наведе ними в оскаржуваній постанов і виходячи з наступного.

Так, відповідно до вимог ч астини 2 статті 41 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, провадження у справах про банкрутство здійснюєтьс я у порядку, передбаченому ци м кодексом з врахуванням вим ог Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом”, норми якого, як спеці альні норми права, превалюют ь у застосуванні над загальн ими нормами Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Відповідно до части ни 1 статті 51 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної ос оби, щодо якого прийнято ріше ння про ліквідацію, недостат ньо для задоволення вимог кр едиторів, така юридична особ а ліквідується в порядку, пер едбаченому цим Законом. У раз і виявлення зазначених обста вин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернут ися в господарський суд із за явою про порушення справи пр о банкрутство такої юридично ї особи.

Частиною 4 статті 105 Цивільн ого кодексу України передбач ено, що комісія з припинення ю ридичної особи поміщає в дру кованих засобах масової інфо рмації, в яких публікуються в ідомості про державну реєстр ацію юридичної особи, що прип иняється, повідомлення про п рипинення юридичної особи та про порядок і строк заявленн я кредиторами вимог до неї. Це й строк не може становити мен ше двох місяців з дня публіка ції повідомлення про припине ння юридичної особи.

Комісія вживає усіх можлив их заходів щодо виявлення кр едиторів, а також письмово по відомляє їх про припинення ю ридичної особи.

За приписами частини 1 статт і 111 Цивільного кодексу Україн и ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'я влення вимог кредиторами скл адає проміжний ліквідаційни й баланс, який містить відомо сті про склад майна юридично ї особи, що ліквідується, пере лік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Згідно з ч. 3 ст. 60 ГК України, я ка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господа рювання, ліквідаційна комісі я або інший орган, який провод ить ліквідацію суб'єкта госп одарювання, вміщує в друкова них органах відповідно до за кону повідомлення про його л іквідацію та про порядок і ст роки заяви кредиторами прете нзій, а явних (відомих) кредито рів повідомляє персонально у письмовій формі у встановле ні цим Кодексом чи спеціальн им законом строки.

Відповідно до ч.5 ст. 60 ГК Укра їни, ліквідаційна комісія оц інює наявне майно суб'єкта го сподарювання, який ліквідуєт ься, і розраховується з креди торами, складає ліквідаційни й баланс та подає його власни ку або органу, який призначив ліквідаційну комісію.

Достовірність та повнота л іквідаційного балансу повин ні бути перевірені у встанов леному законодавством поряд ку.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими передумовами для звернен ня із заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника у порядку ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" є: оцінка вартості н аявного майна боржника, публ ікація оголошення згідно з в имогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обся гу кредиторської заборгован ості, повідомлення органу де ржавної податкової служби пр о ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквід аційного балансу. Крім того, з вернення до суду з такою заяв ою можливо лише після закінч ення строку заявлення кредит орами вимог, передбаченого с таттею 105 ЦК України.

З матеріалів даної справи в бачається, що ліквідатор бор жника звернувся до господарс ького суду із заявою про банк рутство за правилами статті 51 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" 30.12.2010 р. Однак, при зверненн і з вказаною заявою не було до тримано вимог чинного законо давства.

Так, копія оголошення про ба нкрутство боржника, розміщен ого у „Бюлетень державної ре єстрації” № 162(22) від 17.11.2010р. , а з за явою боржник звернувся до су ду 30.12.2010р.

Тобто звернення із заявою п ро порушення справи про банк рутство комісія з припинення юридичної особи взагалі не в иконала приписи ст. 105 ЦК Украї ни, не витримавши двохмісячн ий термін з моменту опубліку вання оголошення про припине ння юридичної особи щодо про ведення ліквідаційної проце дури та порядку звернення до господарського суду з заяво ю про визнання банкрутом.

Дотримання зазначених вим ог законодавства має істотне значення для правильного ви рішення справи, так як здійсн ення ліквідатором заходів у ліквідаційній процедурі спр ямоване на задоволення вимог кредиторів за рахунок прода жу майна боржника.

Правова позиція щодо необх ідності дотримання заявнико м строків, передбачених ч. 4 ст . 105 ЦК України при зверненні із заявою про порушення справи про банкрутство за правилам и 51 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" наведена у постанові Верховного Суду України від 10.06.2008р. у справі №15/682-б та постано вах Вищого Господарського су ду України від 13.10.2009р. у справі № 5/591/08, від 10.02.2010р. у справі №18/198/09 та ві д 03.03.2010р. у справі №2/60/09.

За таких обставин, місцевом у господарському суду належа ло повернути заяву боржника про порушення провадження у справі про банкрутство відпо відно до положень частин 1 ст. 8, ст. 9 та ст.51 Закону України "Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом" , як таку, що по дана боржником без дотриманн я вимог чинного законодавств а у випадку ініціювання проц едури банкрутства при самолі квідації боржника.

Наведене свідчить про поми лковість висновків господар ського суду щодо порушення п ровадження у справі про банк рутство.

Про позитивний обов'язок за конодавця на предмет заповне ння прогалин у статті 40 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" для належного застосування суда ми норм законодавства про ба нкрутство та про можливість припинення незаконно поруше ного провадження у справі пр о банкрутство з інших підста в, окрім тих, які передбачено с таттею 40 Закону наголошуєтьс я в частині 5 Рішення Конститу ційного суду України №5-рп/2007 ві д 20.06.2007року у справі №1-14/2007 за конс титуційним зверненням ВАТ „К іровоградобленерго” про офі ційне тлумачення положень ча стини восьмої статті 5 Закону України „Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом”.

Постановою Пленуму Верхов ного Суду України №15 "Про судо ву практику в правах про банк рутство" від 18.12.2009року (пункт 36) р оз'яснено: "Законом не врегуль овано подальшого перебігу пр овадження у справі у випадка х, коли у встановленому закон одавством порядку виявлено б езпідставність вимог кредит ора (кредиторів), за заявою яко го (яких) було порушено справу про банкрутство боржника, аб о коли порушено провадження у справі про банкрутство під приємств, стосовно яких діє з аконодавча заборона порушув ати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід пр ипиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини п ершої статті 40 Закону (за відс утності інших підстав для та кого припинення) та пункту 1-1 ч астини першої статті 80 ГПК Укр аїни (за відсутністю предмет у спору)".

При розгляді справи в апеля ційному порядку апелянт спро стував наявні у справі доказ и надані заявником, а отже, від повідно до вимог ст.ст. 32, 33 ГПК України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь. Докази подаються сторонам и та іншими учасниками судов ого процесу. При цьому, доказа ми у справі є будь-які фактичн і дані, на підставі яких госпо дарський суд у визначеному з аконом порядку встановлює на явність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги і заперечення сторін, а так ож інші обставини, які мають з начення для правильного вирі шення господарського спору.

Крім того, відповідно до вим ог ст.38 ГПК України, (в редакції Закону № 2453 ), забезпечення суд ового процесу доказами покла дено виключно на сторони у сп раві.

З огляду на викладене, поста нова Господарського суду Мик олаївської області від 24.01.2011р. п о справі про банкрутство То вариство з обмеженою відпо відальністю „ОСКАР-ГРУПП” не відповідає приписам наведен их норм права, а відтак підля гає скасуванню з припиненням провадження у справі з підст ав передбачених п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГП К України.

Керуючись п.1-1 ч.1 ст.80, ст. с т. 85, 99, 101-105 ГПК України, апеляційн ий господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Постанову Господарсько го суду Миколаївської област і від 24.01.2011р. по справі № 5/3/11- скас увати, провадження у справі - припинити.

Постанова в порядку с т. 105 ГПК України набирає закон ної сили з дня її прийняття і м оже бути оскаржена в касацій ному порядку.

Головуючий суддя : В.І. Жеков

Судді: В.І. Картере

В.Т. Пироговський

Повний текст постанови під писаний 24 червня 2011р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено02.07.2011
Номер документу16519443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/3/11

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

К.В. Проскуряков

Постанова від 22.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жеков В.І.

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жеков В.І.

Ухвала від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 25.02.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Постанова від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні