Постанова
від 25.06.2011 по справі 2а/0270/2513/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2011 р. Справа № 2а/0270/2513/11 м. Ві нниця

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Чудак Ол есі Миколаївни, розглянув ши в порядку скороченого про вадження матеріали справи

за позовом: Вінницької м іжрайонної державної податк ової інспекції

до: Товариства з обмеже ною відповідальністю "Вінтор гпромбуд"

про: припинення юридичн ої особи

ВСТАНОВИВ :

Вінницька міжрайонна д ержавна податкова інспекції (Вінницька МДПІ) звернулася до суду з адміністративним п озовом про припинення юридич ної особи - Товариства з обмеж еною відповідальністю вироб ничо-комерційного підприємс тва «Вінторгпромбуд» (ТОВ ВК П«Вінторгпромбуд).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не знаходи ться за місцем реєстрації, вк азаному в свідоцтві про держ авну реєстрацію та про зміну місцезнаходження даних не н адходило.

Справа розглядається в пор ядку скороченого провадженн я, оскільки в силу пункту 3 час тини 1 статті 183-2 КАС України в а дміністративних справах щод о припинення за зверненням с уб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних о сіб - підприємців у випадках, п ередбачених законом, застосо вується скорочене проваджен ня.

Відповідач у строк, передба чений частиною третьою статт і 183-2 КАС України заперечень с уду не направив, хоча ухвала про відкриття скороченого п ровадження у адміністративн ій справі від 27 травня 2011 року н аправлялась йому за адресою , внесеною до державного реєс тру, що в силу частини 8 статт і 35 КАС України вважається вр ученням повістки юридичній особі.

Конверт з ухвалою про відк риття скороченого проваджен ня від 27 травня 2011 року поверну вся до суду з відміткою пошто вого відділення зв' язку: “з а закінченням терміну зберіг ання".

Положенням частини 11 статті 35 КАС України передбачено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про строк подан ня заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого з аперечення.

Беручи до уваги те, що відпо відач своїм правом заперечит и проти позовних вимог не ско ристався, справа розглянута судом в порядку скороченого провадження за наявними в ні й доказами в межах строку, виз наченого пунктом 2 частини 5 ст атті 183-2 КАС України.

Судом встановлено, що ТОВ ВК П «Вінторгпромбуд» зареєстр овано як юридична особа Вінн ицькою районною державною ад міністрацією 22.07.2004 року за номе ром 1491020000000002, місцезнаходження: в ул. Генерала Арабея, 9, с. Якушин ці, Вінницький район, Вінниць ка область, 23222, код ЄДРПОУ 33074996.

Згідно з п. 2 ст. 17 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців" в Єдиному дер жавному реєстрі містяться та кі відомості щодо юридичної особи, як: повне найменування юридичної особи та скорочен е у разі його наявності; ідент ифікаційний код юридичної ос оби; форма власності; організ аційно-правова форма; місцез находження юридичної особи т ощо.

Разом з тим, в абзаці 5 пункту 2 статті 38 Закону України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців" зазначено, що підстав ою для припинення юридичної особи, що не пов' язано з банк рутством юридичної особи, є н аявність в Єдиному державном у реєстрі запису про відсутн ість юридичної особи за вказ аним її місцем знаходження.

Як вбачається з витягу з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців, юридична особа - Товариство з обмеженою ві дповідальністю виробничо-ко мерційне підприємство «Вінт оргпромбуд» відсутнє за місц ем знаходження (а.с. 13), окрім то го, факт відсутності у нього з аборгованості перед бюджето м стверджується довідкою Він ницької МДПІ (а.с. 12).

Відповідно до п.п.20.1.12 Податко вого кодексу України органи державної податкової служби , у випадках, встановлених зак оном, мають право звертатися до суду щодо припинення юри дичної особи та підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця про визнання недійсними установчих (засн овницьких) документів суб'єк тів господарювання.

Частиною 1 статті 38 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців” встан овлено, що суд, який постанови в рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної ос оби, у день набрання таким ріш енням законної сили направля є його копію державному реєс тратору за місцезнаходження м юридичної особи для внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про судове рішен ня. Дата надходження відпові дного судового рішення вноси ться державним реєстратором до журналу обліку реєстраці йних дій.

Отже, враховуючи те, що в Єди ному державному реєстрі наяв ний запис про відсутність юр идичної особи за вказаним її місцем знаходження, суд вваж ає вимоги позивача обґрунтов аними, у зв' язку з чим є всі п ідстави для припинення юриди чної особи - Товариства з об меженою відповідальністю ви робничо-комерційного підпри ємства «Вінторгпромбуд».

Відповідно до частини перш ої статті 105 Цивільного кодекс у України (далі - ЦК України) уч асники юридичної особи, суд а бо орган, що прийняв рішення п ро припинення юридичної особ и, зобов'язані негайно письмо во повідомити про це орган, що здійснює державну реєстраці ю, який вносить до Єдиного дер жавного реєстру відомості пр о те, що юридична особа перебу ває у процесі припинення. А аб зацом другим частини другої цієї статті передбачено, що в иконання функцій комісії з п рипинення юридичної особи (л іквідаційну комісію, ліквіда тора тощо) може бути покладен о на орган управління юридич ної особи.

Згідно з частиною 5 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємц ів” суд призначає в рішенні щ одо припинення юридичної осо би у зв'язку з її ліквідацією к омісію з припинення (ліквіда ційну комісію) та встановлює строк її роботи. Державний ре єстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припи нення (ліквідаційної комісії ) не пізніше наступного робоч ого дня з дати надходження ві дповідного рішення.

Приписами частини 7 цієї ста тті передбачено, що державни й реєстратор не пізніше наст упного робочого дня з дати вн есення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керів ник органу управління або за сновник (учасник) юридичної о соби вказаний як голова комі сії з припинення (ліквідацій ної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати тако му керівнику органу управлін ня або засновнику (учаснику) ю ридичної особи, а також суду, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відп овідне повідомлення.

Відповідно до частини четв ертої статті 105 ЦК України ком ісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи.

Згідно з частиною першою ст атті 36 Закону України “Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців”, для проведення держ авної реєстрації припинення юридичної особи в результат і її ліквідації голова лікві даційної комісії або уповнов ажена ним особа після закінч ення процедури ліквідації, я ка передбачена законом, але н е раніше двох місяців з дати п ублікації повідомлення у спе ціалізованому друкованому з асобі масової інформації, по винен подати (надіслати реко мендованим листом з описом в кладення) державному реєстра тору документи, передбачені цією частиною та частиною др угою цієї статті.

Відповідно до частини 10 ста тті 38, частини 8 статті 36 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців”, за відсутності підстав для зал ишення документів, які подан і для проведення державної р еєстрації припинення юридич ної особи в результаті її лік відації, без розгляду держав ний реєстратор повинен внест и до Єдиного державного реєс тру запис про проведення дер жавної реєстрації припиненн я юридичної особи.

Згідно з частиною 9 статті 36 ц ього ж Закону строк державно ї реєстрації припинення юрид ичної особи в результаті її л іквідації не повинен перевищ увати три робочих дні з дати н адходження документів для пр оведення державної реєстрац ії припинення юридичної особ и.

Проаналізувавши чинне зак онодавство пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти ви сновку, що склад комісії з при пинення та порядок її роботи в даній категорії справ зако нодавством прямо не передбач ені. Разом з тим, частина 7 стат ті 9 КАС України передбачає мо жливість застосування анало гії закону (закону, що регулює подібні правовідносини) та а налогії права (суд виходить і з конституційних принципів і загальних засад права).

Як вбачається із витягу з ЄД ПРОУ від 20.04.2011р., керівником ТОВ ВКП «Вінторгпромбуд» є Гон дзєв Руслан Володимирович .

В зв'язку з наведеним вище с уд вважає за необхідне покла сти на керівника ТОВ ВКП «Він торгпромбуд» Гондзєва Рус лана Володимировича функц ії ліквідатора юридичної осо би.

Зобов'язати ліквідатора То вариства з обмеженою відпові дальністю виробничо-комерці йного підприємства «Вінторг промбуд» Гондзєва Руслана Володимировича не пізніше 10 днів з моменту набрання дан ою постановою законної сили помістити в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної Товариства з обмежено ю відповідальністю виробнич о-комерційного підприємства «Вінторгпромбуд» та не пізн іше двох місяців з дати публі кації зазначеного повідомле ння подати (надіслати рекоме ндованим листом з описом вкл адення) державному реєстрато ру документи, передбачені ча стинами першою та другою ста тті 36 Закону.

Згідно з частиною 7 статті 59 Г К України скасування державн ої реєстрації позбавляє суб' єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставо ю для вилучення його з держав ного реєстру. Суб'єкт господа рювання вважається ліквідов аним з дня внесення до держав ного реєстру запису про прип инення його діяльності.

Згідно статті 71 КАС України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на яких ґрунт уються її вимоги та заперече ння, а суд згідно статті 86 зазн аченого Кодексу оцінює доказ и, які є у справі, за своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об'є ктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені об ставини справи та вищезазнач ені положення чинного законо давства України, суд вважає, щ о вимоги позивача є обґрунто ваними, відповідають дійсним обставинам та матеріалам сп рави, а тому підлягають задов оленню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов' язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

Крім того, відповідно до пол ожень статті 256 КАС України не гайно виконуються постанови , прийняті в порядку скорочен ого провадження.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю виробничо-комерц ійне підприємство «Вінторгп ромбуд» (юридична адреса: вул . Генерала Арабея, 9, с. Якушинці , Вінницький район, Вінницька область, 23222, код ЄДРПОУ 33074996).

Покласти на керівника Това риства з обмеженою відповіда льністю виробничо-комерційн ого підприємства «Вінторгпр омбуд» Гондзєва Руслана Во лодимировича виконання фу нкцій ліквідатора юридичної особи Товариства з обмежено ю відповідальністю виробнич о-комерційного підприємства «Вінторгпромбуд» .

Зобов'язати ліквідатора пі сля набрання даною постаново ю законної сили повідомити о рган, що здійснює державну ре єстрацію, про те, що Товариств о з обмеженою відповідальніс тю виробничо-комерційне підп риємств «Вінторгпромбуд» пе ребуває у процесі припинення .

Зобов'язати ліквідатора не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою законної с или помістити в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня Товариства з обмеженою ві дповідальністю виробничо-ко мерційного підприємства «Ві нторгпромбуд», та не пізніше двох місяців з дати публікац ії зазначеного повідомлення подати (надіслати рекомендо ваним листом з описом вкладе ння) державному реєстратору документи, передбачені ч.ч.1, 2 ст. 36 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприємц ів" від 15.05.2003 року №755-IV.

Копію даної постанови напр авити державному реєстратор у Вінницької районної держав ної адміністрації для викона ння вимог статті 38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців".

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 К АС України постанова може бу ти оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії пос танови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя (підпис) Чудак Олеся Миколаївна

з оригіналом згідно

Суддя

Секретар

Дата ухвалення рішення25.06.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16520696
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2513/11

Постанова від 25.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чудак Олеся Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні