Постанова
від 24.06.2011 по справі 1170/2а-1328/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2011 року Спра ва № 1170/2а-1328/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі: головуючого судді Пасі чника Ю.П. при секретарі Колту новій А.Ю.

за участю представників: - від позивачів - Бібікова Г.С.,

- від відповідача - Кож ум' яка М.Ю.,

розглянув у відкритому с удовому засіданні у м. Кірово граді адміністративну справ у за позовом товариства з о бмеженою відповідальністю « Пролог ЛТД»(надалі - поз ивач) до відділу Держкомзему у Світловодському районі (на далі - відповідач) про зобов ' язання вчинити певні дії.

Встановив:

Позивач звернувся до Кір овоградського окружного адм іністративного суду з позово м до відповідача про зобов' язання здійснити відмітку у державно акті на право власн ості на земельну ділянку сер ії ЯИ №065060 від 11 листопада 2009 року про перехід права власності на земельну ділянку площею 0,0 733 га, яка розташована за адрес ою: Кіровоградська область, С вітловодський район, с.Павлі вка, вул. Леніна, 2/13, з цільовим п ризначенням - для розміщення водневої рамки, кадастровий номер 3525286900:02:000:8012 на Товариство з обмеженою відповідальністю "Пролог ЛТД".

В обґрунтування позовних в имог позивачі зазначив, що ни м на підставі договору купів лі-продажу від 07.07.2010р. набуто у в ласність земельну ділянку пл ощею 0,0733 га, яка розташована за адресою: Кіровоградська обл асть, Світловодський район, с . Павлівка, вул. Леніна, 2/13, що так ож підтверджується державни м актом на право власності на земельну ділянку. Позивач зв ернувся до відповідача із за явою про здійснення відмітки на державному акті про реєст рацію права власності на вищ евказану земельну ділянку, а ле йому було відмовлено у зв' язку з відсутністю нормативн о-правової бази, яка регулює д ане питання. Позивач зазнача є про незаконність дій відпо відача оскільки на даний час порядок проставлення на дер жавному акті відмітки про пе рехід права власності врегул ьовано Порядком здійснення в ідмітки про перехід права вл асності на земельну ділянку, затвердженим ПКМУ від 06.05.2009р. № 439, а тому відмова відповідача є незаконною.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив суд по зов задовольнити.

Відповідачем надано письм ові заперечення на позов, яки м вимоги позивача не визнают ься та зазначається про відс утність на даний час чіткого регламентування робіт щодо проведення проставлення на д ержавному акті відмітки про перехід права власності.

В судовому засіданні 24.06.2011 р. н а підставі ст. 160 КАС України бу ло проголошено вступну та ре золютивну частину постанови . Складення постанови в повно му обсязі відкладено до 29.06.2011р.

Розглянувши долучен і до справи документи і матер іали, заслухавши пояснення п редставника позивача та відп овідача всебічно і повно з'яс увавши всі фактичні обставин и, на яких ґрунтується позов, о б'єктивно оцінивши докази, як і мають значення для розгляд у справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд п риходить до висновку, що позо в підлягає задоволенню врахо вуючи наступне.

07 липня 2010 року між позиваче м та ТОВ «Пролог Лайт Імпе кс»був укладений договір куп івлі-продажу земельної ділян ки (а.с. 10, 11) відповідно до умов я кого позивач отримав у власн ість земельну ділянку площею 0,0733 га, яка розташована за адре сою: Кіровоградська область, Світловодський район, с.Павл івка, вул. Леніна, 2/13, з цільовим призначенням - для розміщенн я водневої рамки, кадастрови й номер 3525286900:02:000:8012.

Вказаний договір посвідче ний нотаріусом.

Право власності на земельн у ділянку, яка була предметом купівлі-продажу підтверджує ться Державним актом на прав о власності на земельну діля нку серії ЯИ №065060 (а.с. 12, 13).

Згідно ч. 2 ст. 126 Земельного ко дексу України право власност і на земельну ділянку, набуту у власність із земель приват ної власності без зміни її ме ж, цільового призначення, пос відчується:

а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної д ілянки, укладеною в порядку, в становленому законом, у разі набуття права власності на з емельну ділянку за такою уго дою;

б) свідоцтвом про право на с падщину.

Відповідно до ч. 6 вказаної с татті при набутті права влас ності на земельну ділянку на підставі документів, визнач ених частиною другою цієї ст атті, державний акт на право в ласності на земельну ділянку , що відчужується, долучаєтьс я до документа, на підставі як ого відбувся перехід права в ласності на земельну ділянку , в кожному такому випадку від чуження земельної ділянки.

На державному акті про прав о власності на земельну діля нку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, яки й здійснює державну реєстрац ію прав на нерухоме майно та ї х обмежень, роблять відмітку про відчуження земельної ді лянки із зазначенням докумен та, на підставі якого відбуло ся відчуження.

Орган, який здійснює реєстр ацію прав на нерухоме майно т а їх обмежень, робить відмітк у про реєстрацію прав на земе льну ділянку на підставі док умента про її відчуження, скл аденого та посвідченого в по рядку, встановленому законом , протягом 14 календарних днів з дня подання до цього органу зазначеного документа. Забо роняється вимагати для здійс нення відмітки та державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обмежень докумен ти, не передбачені цією статт ею.

У разі зміни співвласника а бо набуття права спільної вл асності на земельну ділянку орган, який здійснює державн у реєстрацію прав на нерухом е майно та їх обмежень, також в носить зміни до державного а кта на право власності на зем лю щодо співвласників земель ної ділянки.

З метою проставлення на дер жавному акті на право власно сті на земельну ділянку відм ітки про реєстрацію права вл асності, позивач 25.10.2010р. звернув ся до відповідача із відпові дною заявою (а.с. 9) до якої додав ались державний акт на право власності на земельну ділян ку серії ЯИ №065060, договір купів лі-продажу земельної ділянки від 07.07.2010р.

Листом від 25.10.2010р. №1356/01/04-11(а.с. 7, 8) ві дповідач повідомив позивача про неможливість здійснення відмітки про реєстрацію пра ва власності через відсутніс ть чіткого регламентування р оботи відділу Держкомзему та порядку взаємодії з органам и ДП «Центр ДЗК»щодо проведе ння даних робіт.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України органи державн ої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Постановою КМУ від 06.05.2009р. №439 « Про деякі питання посвідченн я права власності на земельн у ділянку», затверджено Поря док здійснення відмітки про перехід права власності на з емельну ділянку (надалі - Поря док).

Пунктом 4 вказаного Порядку передбачено, що територіаль ний орган Держкомзему за міс цем знаходження земельної ді лянки протягом 14 календарних днів з дня подання до нього до кумента про перехід права вл асності на земельну ділянку проставляє на державному акт і відмітку про реєстрацію пр ава власності.

При цьому, цим же пунктом ви значено зміст та необхідні р еквізити відмітки про реєстр ацію права власності. Будь-як их інших вимог стосовно відм ітки чи відсилань до інших но рмативно-правових документі в Порядок не містить, а тому до води відповідача щодо відсут ності чіткого регламентуван ня роботи відділу Держкомзем у та порядку взаємодії з орга нами ДП «Центр ДЗК»щодо пров едення даних робіт є безпідс тавними та такими, що супереч ать положенням Порядку.

З огляду на викладене вище , суд, перевіривши відповідно до вимог ч. 3 ст. 2 КАС України ді ї відповідача щодо відмови у проставленні на державному акті відмітки про реєстрацію права власності, дійшов висн овку, що вони вчиненні не на пі дставі та не у спосіб, що перед бачені Земельним кодексом Ук раїни та Порядком здійснення відмітки про перехід права в ласності на земельну ділянку , а тому позовні вимоги підляг ають задоволенню.

Враховуючи вищевикл адене, керуючись ст. ст. 86, 94, 159 - 1 63 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повн істю.

Зобов'язати Відділ Д ержкомзему у Світловодськом у районі здійснити відмітку у державному акті на право вл асності на земельну ділянку серії ЯИ №065060 від 11 листопада 2009 р оку про перехід права власно сті на земельну ділянку площ ею 0,0733 га, яка розташована за ад ресою: Кіровоградська област ь, Світловодський район, с.Пав лівка, вул. Леніна, 2/13, з цільови м призначенням - для розміщен ня водневої рампи, кадастров ий номер 3525286900:02:000:8012 на Товариство з обмеженою відповідальніст ю "Пролог ЛТД".

Присудити позивачеві з Державного бюджету судові витрати в розмірі 3,40 грн.

Постанова відповідно до с т. 254 Кодексу адміністративног о судочинства України набира є законної сили після закінч ення строку на апеляційне ос карження.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10- ден ний строк з дня її проголошен ня апеляційної скарги. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, апеляційна скарга подаєть ся протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови скл адено 29.06.2011р.

Суддя-підпис.

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського ок ружного

адміністративного с уду Пасічник Ю.П.

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.06.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16521354
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-1328/11

Постанова від 24.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Ухвала від 08.04.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Постанова від 24.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні