Постанова
від 20.06.2011 по справі 2а-4314/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 червня 2011 р. № 2а-4314/11/1370

Львівський окружний а дміністративний суд у складі :

Головуючого - судді Шинкар Т .І.,

за участю секретаря - Васи льків О.С.,

за участю представника поз ивача Кобель Я.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом ДПІ у Франківському районі м.Льв ова до ТзОВ ?СБК-Захід? про стя гнення до бюджету коштів в ро змірі 9949,54 грн., -

ВСТАНОВИВ:

ДПІ у Франківському райо ні м.Львова (далі - ДПІ) звернул ася з адміністративним позов ом у Львівський окружний адм іністративний суд до ТзОВ ?СБ К-Захід? (далі-Товариство), про сить стягнути до бюджету под аткову заборгованість. Позов ні вимоги мотивовані тим, що у відповідача заборгованість виникла внаслідок несплати самостійно задекларованих с ум, що підтверджується декла раціями з податку на прибуто к, деклараціями з податку на додану вартість та уточнюючи м розрахунком податкових зоб ов' язань.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги уточнив, просив стягнути д о бюджету податкову заборгов аність в розмірі 1500,54 грн.

Відповідач явку повноважн ого представника в судове за сідання не забезпечив, повід омлений про розгляд справи, п роте позов просить залишити без розгляду з підстав, що за явлена в уточненому позові з аборгованість погашена в пов ному обсязі.

Справа розглядається за на явними в ній матеріалами спр ави, відповідно до ст. 71 КАС Укр аїни.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судов ому засіданні 20 червня 2011 року проголошено вступну та резол ютивну частини Постанови.

Заслухавши пояснення учас ника процесу, перевіривши ма теріали справи, з' ясувавши дійсні обставини справи, дос лідивши зібрані по справі до кази, суд приходить до виснов ку, що позов відповідно до ут очнень підлягає до задоволен ня з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач - ТзОВ ?СБК-Захід? (іденти фікаційний код 33462108) зареєстро ване державним реєстратором Виконавчого комітету Львівс ької міської ради та взяте на облік платника податків в ор ганах ДПІ.

Відповідно до ст. 9 Зако ну України ?Про систему опода ткування? від 25.06.1991р. № 1251-XII з наст упними змінами та доповнення ми (далі - Закон №1251) платники по датків і зборів (обов' язков их платежів) зобов' язані сп лачувати належні суми податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) у встановлені законами терміни.

Як вбачається з матеріалів справи Товариством задеклар овано податок на прибуток (да лі-ПнП) за три квартали 2010 року, що підтверджується поданою до ДПІ декларацією №103965 від 08.11.2 010р. Окрім того, задекларовано податок на додану вартість (д алі-ПДВ) за жовтень 2010р., що підт верджується поданою деклара цією з ПДВ №108301 від 19.11.2010р.

Згідно п.1.2 ст.1 Закону Украї ни ?Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетом та державни ми цільовими фондами? № 2181-III від 21.12.2000р. (далі-Закон № 2181), податков е зобов'язання - зобов'язання п латника податків сплатити до бюджетів або державних ціль ових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, в изначені цим Законом або інш ими законами України.

Згідно п. 5.1. ст. 5 Закону № 2181 под аткове зобов'язання, самості йно визначене платником пода тків у податковій декларації , вважається узгодженим з дня подання такої податкової де кларації. Зазначене податков е зобов'язання не може бути ос каржене платником податків в адміністративному або судов ому порядку. Якщо у майбутніх податкових періодах (з ураху ванням строків давності, виз начених статтею 15 цього Закон у) платник податків самостій но виявляє помилки у показни ках раніше поданої податково ї декларації, такий платник п одатків має право надати уто чнюючий розрахунок. Платник податків має право не подава ти такий розрахунок, якщо так і уточнені показники зазнача ються ним у складі податково ї декларації за будь-який нас тупний податковий період, пр отягом якого такі помилки бу ли самостійно виявлені. Форм а уточнюючих розрахунків виз начається у порядку, встанов леному для податкових деклар ацій.

Відповідно до п.5.3.1 ст. 5 Закону № 2181 платник податків зобов'яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов'язання, з азначену у поданій ним подат ковій декларації, протягом д есяти календарних днів, наст упних за останнім днем відпо відного граничного строку, п ередбаченого підпунктом 4.1.4 п ункту 4.1 статті 4 цього Закону д ля подання податкової деклар ації, а саме за базовий податк овий (звітний) період (календа рний місяць, календарний ква ртал, календарний рік) день за кінчення процедури адмініст ративного оскарження вважає ться днем узгодження податк ового зобов' язання платник а податків і підлягає сплаті .

Відповідно до п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181 податкові деклара ції подаються за базовий под атковий (звітний) період, що до рівнює: а) календарному місяц ю (у тому числі при сплаті міся чних авансових внесків), - прот ягом 20 календарних днів, насту пних за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця; б) календарному кварта лу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті кварт альних або піврічних авансов их внесків), - протягом 40 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) кварталу (пів річчя); в) календарному року, к рім випадків, передбачених п ідпунктом "г" підпункту 4.1.4 цьог о пункту, - протягом 60 календар них днів за останнім календа рним днем звітного (податков ого) року; г) календарному року для платників податку на дох оди фізичних осіб (прибутков ого податку з громадян), - до 1 кв ітня року, наступного за звіт ним.

Згідно п.п. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закон у № 2181 платник податків, що не п одає податкову декларацію у строки, визначені законодавс твом, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мі німумів доходів громадян за кожне таке неподання або її з атримку.

Як вбачається з матеріалів справи, ДПІ проведено переві рку ТзОВ ?СБК-Захід? з питань д отримання вимог податкового законодавства на предмет св оєчасності подання податков ої звітності по податку на пр ибуток та виявлено порушення п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст.4 Закону №2181 про що п одатковим органом складено а кт про порушення податкового законодавства №5848/15-2/33462108 від 07.12.2010 р. та винесено податкове пові домлення-рішення №0011991530/0 від 16.12.20 10р. на суму 170,00 грн.

А також встановлено, що Това риством подано до ДПІ уточню ючий розрахунок податкових з обов' язань у зв' язку з вип равленням самостійно виявле них помилок від 29.03.2011р.

З огляду на подані ДПІ уточн ення позовних вимог сума под аткового боргу складається з ПДВ - 1056,00 грн.; ПнП - 344,57 грн. та ПД В по податковому повідомленн ю-рішенню - 170,00 грн.

Крім того, згідно картки осо бового рахунку платника по П ДВ станом на 30.11.2010р. у відповіда ча наявна переплата в розмір і 70,03 грн.

Суд не приймає до уваги пл атіжні доручення відповідач а, оскільки листом ДПІ повідо мляє, що зазначені в платівка х суми податку до бюджету не н адійшли.

Окрім того, з листа ГУМВС Ук раїни від 20.05.2011р. адресованого Д ПІ у Франківському районі м.Л ьвова вбачається, що СЧ СВ ЛМУ ГУМВС України розслідується кримінальна справа №140-1573 за оз наками злочину передбаченог о ч. 1 ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 19 0 Кримінального Кодексу Укра їни, а тому просить не припиня ти юридичної особи ТзОВ ?СБК-З ахід?.

В судовому засіданні встан овлено та підтверджено матер іалами справи, відповідачем не сплачено до бюджету подат ковий борг, який підтверджує ться власноручно поданими по датковою декларацією з подат ку на додану вартість, податк овою декларацією з податку н а прибуток та уточнюючим роз рахунком податкових зобов' язань на загальну суму 1500,54 грн .

У відповідності до пп.95.1, пп .95.2 ст. 95 Податкового кодексу Ук раїни орган державної податк ової служби здійснює за плат ника податків і на користь де ржави заходи щодо погашення податкового боргу такого пла тника податків шляхом стягне ння коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх не достатності - шляхом продажу майна такого платника подат ків, яке перебуває у податков ій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника под атків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платн ику податкової вимоги.

Згідно пп. 20.1.28 п.20.1 ст. 20 Подат кового кодексу України подат ковий орган має право застос овувати до платників податкі в фінансові (штрафні) санкції , стягувати до бюджетів та дер жавних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або п одаткового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановл ених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгова ності суб'єкта господарюванн я перед державою (Автономною Республікою Крим чи територ іальною громадою міста) за кр едитом (позикою), залученим де ржавою (Автономною Республік ою Крим чи територіальною гр омадою міста) або під державн у (місцеву) гарантію, а також з а кредитом з бюджету в порядк у, визначеному цим Кодексом.

У відповідності до п. 87.11 ст . 87 Податкового кодексу Україн и орган стягнення звертаєтьс я до суду з позовом про стягне ння суми податкового боргу п латника податку - фізичної ос оби. Стягнення податкового б оргу за рішенням суду здійсн юється державною виконавчою службою відповідно до закон у про виконавче провадження.

Оскільки відповідач гос подарську діяльність провод ив в порушення вимог чинного законодавства, не погасив за боргованість, а тому суд прих одить до висновку, що вимоги п озивача підставні, підтвердж енні матеріалами справи та п ідлягають до задоволення.

Щодо судових витрат, то у ві дповідності до вимог ст. 94 КАС України, судові витрати у фор мі судового збору не належит ь стягувати з відповідача, ос кільки позивачем не понесені .

Керуючись ст.ст. 7-14, 69-71, 86, 94, 128, 159-163, 167 Кодексу адміністративні суд очинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю ?СБК -Захід?в доход Державного бюд жету України кошти в розмірі 1500,54 грн.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом десяти днів з дня її проголош ення до Львівського апеляцій ного адміністративного суду через Львівський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до Львівського апеляці йного адміністративного суд у. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні апеляційна скарга подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови виг отовлено 25.06.2011 року.

Суддя Шинкар Т.І.

З оригіналом згідно

Суддя Шинкар Т .І.

Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16521454
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4314/11/1370

Постанова від 20.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

Ухвала від 05.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

Ухвала від 13.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні