Ухвала
від 24.06.2011 по справі 7681/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-7681/11/2070

Україна

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у відкритті п ровадження

24 червня 2011 р. м . Харків

Суддя Харківського ок ружного адміністративного с уду Білова О.В., розглянувши по зовну заяву Державної податк ової інспекції у Дзержинсько му районі м. Харкові до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Компанія «Восток - Ко мплект»про зобов' язання вч инити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інсп екція у Дзержинському районі м. Харкова звернулася до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Компанія «В осток - Комплект», в якому пр осить суд зобов' язати ТОВ « Компанія «Восток - Комплект »надати на адресу ДПІ завіре ні належним чином копії вказ аних у позовній заяві первин них документів щодо фінансов о-господарської діяльності в ідповідача за період з 01.01.2008р. п о 31.12.2010р.

В обґрунтування позову вка зано наступне. Згідно отрима ної постанови слідчого СОГ С У ПМ ДПА України, старшого лей тенанту податкової міліції Полюхович Л.І., через поруш ення кримінальної справи № 08-3 846 (ТОВ «ДООРС») про призначенн я позапланової документальн ої перевірки від 05.01.2011 року нача льником ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова було прийня то рішення про проведення по запланової перевірки відпов ідача. На підставі п.п. 78.1.11, п.78.1, ст .. 78, п.82.2, ст. 82 Податкового Кодекс у України був виданий наказ в ід 03.02,2011 року № 294 та виписано нап равлення від 04.02.2011 року № 146 на по запланову перевірку ТОВ «Ком панія Восток комплект»(код Є ДРПОУ 31643899), терміном на 5 робочи х днів.

09.02.2011 року за № 2331/10/23-525 директор у товариства було надано лис т з проханням надати докумен ти до перевірки по контраген тах, які мали взаємовідносин и з ТОВ «Компанія Восток комп лект»за період з 01.01.2008 року по 31.1 2.2010 року. Але товариством вищев казаних документів для прове дення перевірки не надано.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією України та за конами України.

Згідно з п.1 ч. 1 ст. 3 Кодексу ад міністративного судочинств а України справа адміністрат ивної юрисдикції - передани й на вирішення адміністратив ного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої вл ади, орган місцевого самовря дування, їхня посадова чи слу жбова особа або інший суб'єкт , який здійснює владні управл інські функції на основі зак онодавства, в тому числі на ви конання делегованих повнова жень.

Відповідно до ч.3 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинс тва України суб'єкти владних повноважень мають право зве рнутися до адміністративног о суду у випадках, передбачен их Конституцією та законами України..

Згідно з ч. 4 ст. 50 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни громадяни України, ін оземці чи особи без громадян ства, їх об'єднання, юридичні о соби, які не є суб'єктами владн их повноважень, можуть бути в ідповідачами лише за адмініс тративним позовом суб'єкта в ладних повноважень: 1) про тимч асову заборону (зупинення) ок ремих видів або всієї діяльн ості об'єднання громадян; 2) пр о примусовий розпуск (ліквід ацію) об'єднання громадян; 3) пр о примусове видворення інозе мця чи особи без громадянств а з України; 4) про обмеження що до реалізації права на мирні зібрання (збори, мітинги, похо ди, демонстрації тощо); 5) в інши х випадках, встановлених зак оном.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Кодекс у адміністративного судочин ства України юрисдикція адмі ністративних судів поширюєт ься на публічно-правові спор и, зокрема: 1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом в ладних повноважень щодо оска рження його рішень (норматив но-правових актів чи правови х актів індивідуальної дії), д ій чи бездіяльності; 2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проход ження, звільнення з публічно ї служби; 3) спори між суб'єктам и владних повноважень з прив оду реалізації їхньої компет енції у сфері управління, у то му числі делегованих повнова жень; 4) спори, що виникають з пр иводу укладання, виконання, п рипинення, скасування чи виз нання нечинними адміністрат ивних договорів; 5) спори за зв ерненням суб'єкта владних по вноважень у випадках, встано влених Конституцією та закон ами України; 6) спори щодо прав овідносин, пов'язаних з вибор чим процесом чи процесом реф ерендуму..

Статус Державної податко вої служби в Україні, її функц ії та правові основи діяльно сті передбачені Законом Укра їни «Про державну податкову службу в Україні», Податкови м кодексом України, якими без посередньо визначені права Д ержавної податкової служби в Україні.

Так, зокрема, відповідно д о п.п. 20.1.40. п. 20.1 ст. 20 Податкового ко дексу України органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду з зая вою про вилучення оригіналів первинних фінансово-господа рських та бухгалтерських док ументів у випадках, передбач ених цим Кодексом.

Проте, Податковим кодексо м України, Законом України «П ро державну податкову службу в Україні», а також іншими зак онами України не встановлено права органів державної под аткової служби на пред'явлен ня позовів про зобов' язання надати завірені належним чи ном копії первинних документ ів щодо фінансово-господарсь кої діяльності суб' єкта під приємницької діяльності - ві дповідача.

При цьому, суддя зазначає, щ о в позовній заяві вказано пр о наявність у позивача інфор мації, підтвердженої протоко лом виїмки від 31.12.2010 року, склад еним старшим оперуповноваже ним ВПМ ДПІ Дзержинського ра йону м. Харкова капітаном под аткової міліції Старухіним, про вилучення оригіналів від повідних первинних документ ів.

Таким чином, жодний закон не містить норм, які б передба чали право на звернення суб' єкта владних повноважень до відповідача - суб'єкта підпри ємницької діяльності Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Компанія «Восток - Ко мплект» з позовом про зобов' язання надати на адресу ДПІ з авірені належним чином копії первинних документів щодо ф інансово-господарської діял ьності відповідача, а отже за значену заяву не належить ро зглядати в порядку адміністр ативного судочинства.

Таким чином, із врахуванням вищевикладеного, відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 109 КАС України , суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністратив ній справі, оскільки зазначе ну заяву не належить розгляд ати в порядку адміністративн ого судочинства.

З урахуванням вищенаведен ого, керуючись ст. ст. 2, 3, 17, 50, 104, 109, 165, 185, 186 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті п ровадження в адміністративн ій справі за позовом Державн ої податкової інспекції у Дз ержинському районі м. Харков і до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Компанія « Восток - Комплект»про зобов ' язання вчинити певні дії.

Роз' яснити позивачеві, що повторне звернення до адмін істративного суду з таким са ме позовом не допускається.

Ухвала може бути оскаржен а в апеляційному порядку до Х арківського апеляційного ад міністративного суду через Х арківський окружний адмініс тративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протяго м п'яти днів з дня отримання ко пії ухвали.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення24.06.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16521954
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7681/11/2070

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні