Ухвала
від 24.05.2011 по справі к-14417/08-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

  

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

"24" травня 2011 р.                               м. Київ                                        К-14417/08

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Головуючого судді -          

Черпіцької Л.Т.

Суддів -

Васильченко Н.В.

Цуркана М.І.

Леонтович К.Г.

Чалого С.Я.

при секретарі -

Кальненко О.І.

за участю представників:

Садівничого товариства “Івушка” –Манюхін Ф.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за касаційною скаргою

Садівничого товариства “Івушка”

на

постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 17 липня 2008 року

у справі

№ 2-8/1823-2008А

за позовом

Садівничого товариства “Івушка”

до

1.          Сімферопольської  районної державної адміністрації,

2.          державного реєстратора  Сімферопольської районної державної адміністрації Попова Максима Юрійовича

третя особа

Кооператив “Івушка”

про

відміну державної реєстрації

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2008 року Садівниче товариство “Івушка” звернулось з позовом до Сімферопольської  районної державної адміністрації та державного реєстратора  Сімферопольської районної державної адміністрації Попова Максима Юрійовича, третя особа Кооператив “Івушка”,  в якому, з урахуванням уточнення позовних вимог просило, визнати недійсним запис в ЄДРПОУ про державну реєстрацію кооперативу «Івушка», ідентифікаційний код 33655487, проведений державним реєстратором Сімферопольською районної державною адміністрацією АР Крим Поповим Максимом Юрійовичем 02.08.2005 року за №11341020000000428 .

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідачами протиправно проведено державну реєстрацію Кооперативу “Івушка”, в статуті якого передбачено, що він є правонаступником Садівничого товариства “Івушка”, у зв’язку з чим Кооператив “Івушка” перешкоджає здійсненню позивачем господарської діяльності, у тому числі і розпорядженням належної земельної ділянки. Водночас, будь-яке рішення зборів Садівничого товариства “Івушка” щодо перетворення або ліквідації не приймалось.

Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 05.05.2008р. позов задоволено. Визнано недійсним запис в ЄДРПОУ про державну реєстрацію кооперативу «Івушка», ідентифікаційний код 33655487, проведений державним реєстратором Сімферопольською районної державною адміністрацією АР Крим Поповим Максимом Юрійовичем 02.08.2005 року за №11341020000000428. Суд першої інстанції вмотивував свої висновки тим, що у державного реєстратора Сімферопольської  районної державної адміністрації були відсутні підстави для реєстрації кооперативу «Івушка».

Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду                  від 17 липня 2008 року постанову господарського суду Автономної Республіки Крим від 05.05.2008р. скасовано, прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено. Суд апеляційної інстанції виходив з того, що статут кооперативу «Івушка», відповідає вимогам Закону України «Про кооперацію», тому підстав для відмови у реєстрації кооперативу «Івушка» у державного реєстратора не було.

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції Садівниче товариство “Івушка” звернулось з касаційною скаргою, у якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 17 липня 2008 року, та залишити в силі постанову господарського суду Автономної Республіки Крим від 05.05.2008р.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Як встановлено судами попередніх інстанцій що 25.09.1992 року Сімферопольською районною державною адміністрацією Автономної Республіки Крим зареєстровано садівниче товариство "Івушка". Згідно з п. 1.1 Статуту садівничого товариства "Івушка", затвердженого загальними зборами садівничого товариства "Івушка"  №3 від 29.07.2007 року, садівниче товариство "Івушка", зареєстроване виконавчим комітетом Сімферопольської районної ради Автономної Республіки Крим, рішення №281 від 25.09.1992 року, та є обслуговуючим кооперативом, створеним його засновниками на добровільних засадах у відповідності з чинним законодавством, та здійснює свою діяльність на земельній ділянці, наданій Товариству в безстрокове користування рішенням  11-ї сесії 21-го скликання Сімферопольської районної ради від 20.08.1992 року, загальною площею 55,73 га, та розташованій на землі Чистенської сільської ради Сімферопольського району Автономної Республіки Крим.                      Відповідно до довідки №05.3-5/3987 від 12.11.2007 року Головного Управління статистики в Автономній Республіці Крим, Державного комітету Статистики України, станом на 12.11.2007 року в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України значиться садівниче товариство "Івушка" (ідентифікаційний код 24697891).

25.07.2005 року відбулися загальні збори засновників кооперативу "Івушка", на яких вирішено провести державну реєстрацію кооперативу "Івушка" у відповідності до чинного законодавства України, та затвердити Статут кооперативу "Івушка". Відповідно до пункту 1.1. Статуту кооперативу "Івушка" затвердженого загальними зборами засновників кооперативу "Івушка", протокол №1 від 25.07.2005 року, кооператив "Івушка" є правонаступником садівничого товариства "Івушка", що раніше зареєстрований рішенням виконкому Сімферопольської районної ради народних депутатів №281 від 25.09.1992 року, створений на підставі Цивільного Кодексу України, Земельного Кодексу України, Закону України «Про кооперацію», є органом самоорганізації населення для реалізації своїх прав і свобод, задоволення і захисту своїх законних і інших загальних інтересів.

02.08.2005 року Сімферопольською районною держаною адміністрацією Автономної Республіки Крим зареєстровано кооператив "Івушка", про що видано свідоцтво Серії А00 №441588 про державну реєстрацію юридичної особи. Номер запису про державну реєстрацію 1 134 102 0000 000428.

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання недійсним запису про державну реєстрацію кооперативу "Івушка", оскільки у наданому під час реєстрації статуту кооперативу "Івушка", було зазначено про те, що кооператив "Івушка" є правонаступником садівничого товариства "Івушка".

Скасовуючи постанову суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції зробив хибний висновок про те, що державний реєстратор не має повноважень здійснювати перевірку інформації, що міститься у документах, наданих для державної реєстрації на предмет їх відповідності законодавству та статутним документам.

Колегія суддів вважає необґрунтованим такі висновки суду апеляційної інстанції, враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є: невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону; порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом.

Відповідно до приписів Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" саме до повноважень державного реєстратора входить перевірка наданих йому для проведення державної реєстрації документів юридичних осіб на їх відповідність вимогам цього Закону.

Таким чином, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про те, що державний реєстратор несе відповідальність за повноту відомостей в установчих документах, а засновники юридичної особи - за відповідність цих відомостей законодавству. Тобто, до вчинення суб'єктом владних повноважень дій по державній реєстрації саме державний реєстратор має з'ясувати відсутність чи наявність зазначених в статті 27 Закону підстав, які унеможливлюють проведення державної реєстрації.

Отже, державний реєстратор Сімферопольської районної держаної адміністрації Автономної Республіки Крим здійснюючи реєстрацію юридичної особи - кооперативу "Івушка", в статуті якого зазначено про правонаступництво садівничого товариства "Івушка", повинен був з’ясувати наявність рішення власника чи уповноваженого ним органу про реорганізацію садівничого товариства "Івушка", а також додержання інших вимог передбачених Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України та Законом України «Про господарські товариства»при проведення реорганізації.

Колегія суддів не погоджується з висновком суду апеляційної інстанції стосовно того, що позивач не вказав, яким саме чином запис про державну реєстрацію кооперативу "Івушка" порушує права садівничого товариства "Івушка", оскільки позивачем вказано, що зазначивши в статуті про правонаступництво садівничого товариства "Івушка", та провівши реєстрацію даного статуту,  кооператив "Івушка" перешкоджає здійсненню права користування земельною ділянкою що надана в безстрокове користування садівничому товариству "Івушка".

Частиною другою ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. N 755-IV, який набрав чинності 01.07.2004 р., передбачено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є, визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.

Водночас, чинне законодавство не передбачає механізму зобов’язання засновників юридичної особи вносити зміни до статуту.

Враховуючи наведене, судова колегія визнає обґрунтованими висновки суду першої інстанції і вважає, що рішення суду першої інстанції, яке  ухвалене відповідно до закону, було помилково скасовано судом апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 220, 221, 223, 226, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Садівничого товариства “Івушка”  задовольнити.

Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду                від 17 липня 2008 року скасувати, а постанову господарського суду Автономної Республіки Крим від 05.05.2008р. залишити в силі.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути переглянута в порядку ст.ст. 235-238 Кодексу адміністративного судочинства України.

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення24.05.2011
Оприлюднено02.07.2011
Номер документу16527322
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —к-14417/08-с

Ухвала від 24.05.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 08.04.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні