Ухвала
від 02.06.2011 по справі 2-а-13665/08/1570
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2011 р. Справа № 2-а-13665/08/1570

Категорія:6.2.1 Головуючий в 1 інстанції: Хл юстін Ю.М.

Одеський апеляційний адмі ністративний суд у складі ко легії:

доповідача - судді Стас Л .В.

суддів- Турецької І.О., Кос цової І.П.

за участю секретаря Ридван ської Н.В.

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні справ у за апеляційною скаргою про курора Кілійського району Од еської області на постанову Одеського окружного адмініс тративного суду від 18 листопа ду 2009 року по справі за позовом товариства з обмеженою відп овідальністю «Аваллон 2005» до Одеського обласного управлі ння лісового та мисливського господарства, треті особи: де ржавне підприємство «Ізмаїл ьське лісове господарство», яке приєдналося до апеляційн ої скарги, Приморська сільсь ка рада Кілійського району О деської області, Дунайський біосферний заповідник Націо нальної академії наук Україн и, про визнання дій протиправ ними та зобов' язання вчинит и певні дії

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ТОВ «Авалл он 2005», звернувся до Одеського обласного управління лісово го та мисливського господарс тва про визнання протиправни ми дій відповідача щодо вклю чення земель, які знаходятьс я в оренді ТОВ «Аваллон 2005»на т ериторії рекреаційної зони с . Приморське, Кілійського рай ону Одеської області на підс таві договору оренди землі в ід 08.11.2005 року, зареєстрованого К ілійським районним відділом Одеської регіональної філії центру державного земельног о кадастру у книзі записів де ржавної реєстрації договорі в оренди землі за № 040552200337 від 08.11.200 5 року, кадастровий номер земе льної ділянки 5122383000:02:001:0002, до плано во-картографічних матеріалі в лісовпорядкування ДП «Ізма їльське лісове господарство »та даних державного лісовог о кадастру, зобов' язання ві дповідача виключити дані, що до знаходження земель, які зн аходяться в оренді ТОВ «Авал лон 2005»на території рекреацій ної зони с. Приморське, Кілійс ького району Одеської област і з планово -картографічних м атеріалів лісовпорядкуванн я ДП «Ізмаїльське лісове гос подарство», зобов' язання ві дповідача виключити дані, що до знаходження земель які зн аходяться в оренді ТОВ «Авал лон 2005»на території рекреацій ної зони с. Приморське, Кілійс ького району Одеської област і з державного лісового када стру.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив п озов задовольнити, пояснивши , що ТОВ «Аваллон 2005»було розро блено та погоджено у встанов леному законом порядку місто будівне обґрунтування будів ництва бази відпочинку на те риторії Приморської сільськ ої ради Кілійського району О деської області та погоджено акт вибору земельної ділянк и. Рішенням № 292 від 28.02.2005 р. Примор ської сільської ради Кілійс ького району Одеської област і, вказаний акт вибору земель ної ділянки ТОВ «Авалон 2005»бу ло затверджено та надано доз віл на розробку проекту земл еустрою щодо відведення зем ельної ділянки, загальною пл ощею 1,00 га, з цільовим призначе нням для будівництва, експлу атації та обслуговування ком плексу будівель та споруд ст аціонарної рекреації (бази в ідпочинку на 100 місць), розташо ваної на території Приморсь кої сільської ради Кілійсько го району Одеської області. Н а підставі вищевказаного ріш ення Приморської сільської р ади ТОВ «Аваллон 2005»було виго товлено проект землеустрою, цей проект було погоджено з П риморською сільською радою Кілійського району Одеської області, відділом земельних ресурсів Кілійського району Одеської області, управлінн ям екології та природних рес урсів в Одеській області, При дунайською регіональною інс пекцією, Кілійською районною санітарно - епідеміологічн ою станцією Одеської області , відділом містобудування та архітектури Кілійського рай ону Одеської області, управл інням охорони об' єктів куль турної спадщини в Одеської о бласті. 29 серпня 2005р. отримано п озитивний висновок по проект у землеустрою державної земл евпорядної експертизи № 1187-05.

Рішенням № 360 від 21.10.2005р. При морської сільської радої Кіл ійського району Одеської обл асті вищезазначений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгост рокову оренду, з цільовим при значенням земельної ділянки для будівництва, експлуатац ії та обслуговування комплек су будівель та споруд стаціо нарної рекреації (бази відпо чинку на 100 місць), розташовано ї на території Приморської с ільської ради Кілійського ра йону Одеської області, було з атверджено, та земельна діля нка загальною площею 1 га., бул а надана у оренду ТОВ «Авалло н 2005»терміном на 49 років.

08 листопада 2005 року між Пр иморською сільською радою Кі лійського району

Одеської області та товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Аваллон 2005»було уклад ено довгостроковий договір о ренди земельної ділянки. Дог овір було зареєстровано Кілі йським районним відділом Од еської регіональної філії це нтру державного земельного к адастру у книги записів держ авної реєстрації договорів о ренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005р., кадастровий номер земельної ділянки 5122383000:02:001:0002. Тобто, проект відведення земельної ділянк и виготовлено, погоджено та з атверджено, належним чином, в ідповідно до законодавства, договір оренди земельної діл янки укладено та зареєстрова но теж відповідно до чинного законодавства.

Починаючи з 2008р. з боку ДП «Ізмаїльське лісове господа рство» неодноразово звертал ось до ТОВ «Аваллон 2005»з безпі дставними обвинуваченнями щ одо самовільного захоплення вказаної орендованої земель ної ділянки та вимогами щодо звільнення вказаної ділянки , посилаючись на те, що згідно планово-картографічних мате ріалів лісовпорядкування зе млі, надані Приморською сіль ською радою ТОВ «Аваллон-2005»д ля розміщення бази відпочинк у - є землями лісового фонду і знаходяться у постійному кор истуванні ДП «Ізмаїльського лісового господарства». Про те, на думку представника поз ивача, ці факти не відповідаю ть дійсності, оскільки, ТОВ «А валлон 2005»проект землеустрою щодо відведення земельної д ілянки виготовлено, погоджен о та затверджено, належним чи ном, відповідно до законодав ства та отримано позитивний висновок державної землевпо рядної експертизи в якому чі тко вказується, що земельна д ілянка виділяється за рахуно к земель рекреаційного призн ачення, які знаходяться в зап асі Приморської сільської ра ди в межах населеного пункту .

Представник відповідач а у судовому засіданні позов ні вимоги не визнав та просив в задоволенні позову відмов ити. Свої заперечення мотиву вав тим, що згідно архівного в итягу №52 від 14.02.1997р. рішенням вик онкому Ізмаїльської обласно ї ради депутатів працівників №5 від 04.01.1950 р. в державний лісови й фонд Міністерства лісового господарства УРСР передані землі несільськогосподарсь кого призначення площею 42 951 га та під лісопитомники площею 425 га (всього 43 376 га). В планово-ка ртографічних матеріалах ліс овпорядкування від 1983р., межі я ких узгоджені головним інжен ером, землевпорядником Кілій ського району Бабенко Ф.С. , вказується, що територія Вил ковського лісництва Ізмаїль ського лісгоспу складає зага льну площу 11 574 га, які складают ься з земельних ділянок, вкри тих лісами, болотами та піска ми, та межує з територією Прим орської сільської ради. З тог о часу ніяких матеріалів (ріш ень, наказів або указів), які б змінювали площу території В илковського лісництва, не на дходило. Указом Президент а України № 861/98 від 10.08.1998р. «Про ст ворення Дунайського біосфер ного заповідника», згідно як ого частина території Вилків ського лісництва Ізмаїльськ ого держлісгоспу площею 11 575 га переходить до Дунайського б іосферного заповідника без в илучення та територія Ізмаїл ьського держлісгоспу площею 7 143 га передані в постійне кори стування заповідника.

Вказана земельна ділян ка включена до складу земель Дунайського біосферного зап овідника Національної акаде мії наук України згідно карт ографічного матеріалу та зна ходиться в користуванні ДП « Ізмаїльське лісове господар ство». Тому представнику Оде ського обласного управління лісового та мисливського го сподарства не зрозуміло на підставі яких документів роз роблявся детальний план тери торії рекреаційної зони с. Пр иморське Кілійського району ВАТ «Одесцивілпроект», що уз годжено всіма інстанціями, в казаними в позові, починаючи з 2004 року, оскільки з 1998 року ці з емлі входять до складу запов ідника на підставі Указу Пре зидента України. З 1950 року земл і ДП «Ізмаїльське лісове гос подарство»межують із землям и с. Приморське Кілійського р айону, однак вказаний деталь ний план не надавався для пог одження керівництвом ДП «Ізм аїльське лісове господарств о», що порушує встановлений ч инним законодавством Україн и порядок розроблення та узг одження планів. З чого Одеськ е обласне управління лісовог о та мисливського господарст ва робить висновок, що вказан а земельна ділянка передана в користування ТОВ «Аваллон 2005»неправомірно та повинна бу ти повернута ДП «Ізмаїльське лісове господарство»в перві сному стані, якою вона була до забудови бази відпочинку.

Представник третьої о соби без самостійних вимог н а предмет спору на стороні ві дповідача, державного підпри ємства «Ізмаїльське лісове г осподарство», у судовому зас іданні проти задоволення поз овних вимог заперечував та з азначив, що вказаний детальн ий план не може бути прийняти й до уваги судом, як належний д оказ, оскільки він не узгодже ний з ДП «Ізмаїльське лісове господарство», землі якого м ежують з землями с. Примосрьк е, тому і не підпадають під ст. 55 ЗК України, якою аргументова но незаконне включення вказа ної земельної ділянки до зем ель лісогосподарського приз начення. Тому згідно планово -картографічних матеріалів л ісовпорядкування ДП «Ізмаїл ьське лісове господарство»т а планово-картографічних мат еріалів Дунайського біосфер ного заповідника Національн ої академії наук України, вка зана земельна ділянка площею 1 га неправомірно надана в кор истування ТОВ «Аваллон 2005»та повинна бути повернена корис тувачу в первісному стані.

Постановою Одеського окружного адміністративног о суду від 18 листопаду 2009 року - позов задоволено. Визнано пр отиправними дії Одеського об ласного управління лісового та мисливського господарств а щодо включення земель які з находяться в оренді ТОВ «Ава лон 2005»на території рекреацій ної зони с. Приморське, Кілійс ького району Одеської област і на підставі договору оренд и землі від 08.11.2005 року зареєстро ваного Кілійським районним в ідділом Одеської регіональн ої філії центру державного з емельного кадастру у книзі з аписів державної реєстрації договорів оренди землі за № 04 0552200337 від 08.11.2005 року, кадастровий н омер земельної ділянки 5122383000:02:001 :0002, до планово-картографічних матеріалів лісовпорядкуван ня ДП «Ізмаїльське лісове го сподарство» та даних державн ого лісового кадастру. Зобов ' язано Одеське обласне упра вління лісового та мисливськ ого господарства виключити д ані, щодо знаходження земель які знаходяться в оренді ТОВ «Аваллон 2005»на території рек реаційної зони с. Приморське , Кілійського району Одесько ї області з плано-картографі чнгих матеріалів лісовпоряд кування ДП «Ізмаїльське лісо ве господарство». Зобов' яза но Одеське обласне управлінн я лісового та мисливського г осподарства виключити дані, щодо знаходження земель які знаходяться в оренді ТОВ «Ав аллон 2005»на території рекреац ійної зони с. Приморське, Кілі йського району Одеської обла сті з державного лісового ка дастру.

В апеляційній скарзі, п рокурор Кілійського району О деської області, посилаючись на порушення судом 1-ї інстанц ії норм матеріального і проц есуального права, просить по станову суду від 18.11.2009 року - ск асувати, прийняти нове рішен ня про відмову в задоволенні позову.

Представником ДП «Ізма їльське лісове господарство » була подана заява про приєд нанні до апеляційної скарги прокурора Килійського райо ну.

Колегія суддів, заслуха вши доповідача, вивчивши мат еріали справи, перевіривши з аконність і обґрунтованість постанови суду 1-ї інстанції в межах доводів апеляційної с карги, вважає, що апеляційна с карга не підлягає задоволен ню з наступних підстав.

З матеріалів справи вба чається, що згідно з детальни м планом території рекреацій ної зони с. Приморського Кілі йського району Одеської обла сті, розробленого ВАТ «Одесц ивільпроект», земельна ділян ка, яка належить ТОВ «Аваллон 2005»на праві оренди, вказана я к база відпочинку, та корегов аним детальним планом терит орії рекреаційної зони с. При морського взагалі не передба чено знаходження лісів та зе мель лісогосподарського при значення на території рекре аційної зони с. Приморського .

Відповідно ст. 52 Лісовог о Кодексу України документац ія державного лісового кадас тру ведеться органом виконав чої влади з питань лісового г осподарства Автономної Респ убліки Крим, територіальними органами центрального орган у виконавчої влади з питань л ісового господарства на осно ві державного земельного кад астру, матеріалів лісовпоряд кування, інвентаризації, обс тежень та обліку лісів окрем о по власниках лісів і постій них лісокористувачах. Тобто, як зазначив суд першої інста нції, саме на Одеське обласне управління лісового та мисл ивського господарства покла дено обов' язок по веденню л ісового кадастру.

Судом встановлено, що ТО В «Аваллон 2005»було розроблено та погоджено у встановленом у законом порядку містобудів не обґрунтування будівництв а бази відпочинку на територ ії Приморської сільської рад и Кілійського району Одесько ї області та погоджено акт ви бору земельної ділянки.

Рішенням № 292 від 28.02.2005 року Приморської сільської ради , Кілійського району Одесько ї області, вказаний акт вибор у земельної ділянки ТОВ «Ава ллон 2005» було затверджено та н адано дозвіл на розробку про екту землеустрою щодо відвед ення земельної ділянки, зага льною площею 1,00 га, з цільовим п ризначенням для будівництва , експлуатації та обслуговув ання комплексу будівель та с поруд стаціонарної рекреаці ї (бази відпочинку на 100 місць), розташованої на території Пр иморської сільської ради Кіл ійського району Одеської обл асті.

На підставі зазначеного рішення Приморської сільськ ої ради ТОВ «Аваллон 2005» було в иготовлено проект землеустр ою, цей проект було погоджено з Приморською сільською ра дою Кілійського району Одесь кої області, що підтверджуєт ься висновком № 292-1 від 28.02.2005р. (арк уш справи 6); відділом земельни х ресурсів Кілійського район у Одеської області, підтверд жується висновком № 505 від 01.08.2005 р. (аркуш справи 7); управлінням екології та природних ресур сів в Одеської області, приду найської регіональної інспе кції, що підтверджується вис новком № 399 від 02.08.2005р. (аркуш спра ви 8); Кілійською районною сані тарно - епідеміологічною ст анцією Одеської області, що п ідтверджується висновком № 2 217 від 01.07.2005р. (аркуш справи 9); відд ілом містобудування та архіт ектури Кілійського району Од еської області, що підтвердж ується висновком № 422 від 01.08.2005р . (аркуші справи 10); управлінням охорони об' єктів культурно ї спадщини в Одеської област і, що підтверджується виснов ком № 2237 від 11.05.2005р. (аркуш справи 1 1).

29 серпня 2005 року отримано п озитивний висновок Державно го комітету України по земел ьних ресурсах по проекту зем леустрою державної землевпо рядної експертизи № 1187-05 (аркуш справи 12-13).

Судом також встановлено , що рішенням № 360 від 21.10.2005р. Примо рської сільської радої Кілій ського району Одеської облас ті (аркуш справи 14) вищезазнач ений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянк и у довгострокову оренду, з ці льовим призначенням земельн ої ділянки для будівництва, е ксплуатації та обслуговуван ня комплексу будівель та спо руд стаціонарної рекреації ( бази відпочинку на 100 місць), ро зташованої на території При морської сільської ради Кілі йського району Одеської обла сті, було затверджено, та земе льна ділянка загальною площе ю 1,00 га., була надана в оренду ТО В «Аваллон 2005»терміном на 49 рок ів.

08 листопада 2005 року між При морською сільською радою Кіл ійського району Одеської обл асті та товариством з обмеже ною відповідальністю «Авалл он 2005»було укладено довгостро ковий договір оренди земельн ої ділянки (аркуші справи 15-18).

Зазначений договір було зареєстровано Кілійським р айонним відділом Одеської ре гіональної філії центру держ авного земельного кадастру у книзі записів державної реє страції договорів оренди зем лі за № 040552200337 від 08.11.2005 року кадаст ровий номер земельної ділянк и 5122383000:02:001:0002.

Частина 1 ст.124 Земельного кодексу України, в редакції в ід 14.12.2004 року, що діяла на момент оформлення земельної ділянк и встановлювала, що передача в оренду земельних ділянок, щ о перебувають у державній аб о комунальній власності, зді йснюється на підставі рішенн я відповідного органу викона вчої влади або органу місцев ого самоврядування шляхом ук ладення договору оренди земе льної ділянки.

Згідно ч. 3 цієї ж статті Земельного кодексу України п ередача в оренду земельних д ілянок громадянам і юридични м особам із зміною їх цільово го призначення та із земель з апасу під забудову здійснюєт ься за проектами відведення в порядку, встановленому ста ттями 118, 123 цього Кодексу.

Ст. ст. 118, 123 Земельного код ексу України, в редакції від 14 .12.2004 року та в редакції від 22.09.2005 р оку, що діяли на момент оформл ення земельної ділянки, вста новлюють наступний порядок п ередачі в оренду земельних д ілянок юридичним особам. Юри дична особа, зацікавлена в от риманні земельної ділянки, з вертається з відповідним кло потанням до районної, Київсь кої та Севастопольської місь ких державних адміністрацій або сільської, селищної, місь кої ради. Відповідний орган н адає дозвіл підприємствам, у становам та організаціям на розробку проекту відводу зем ельної ділянки. Проект розро бляється за замовленням підп риємств організаціями, які м ають відповідні дозволи (ліц ензії) на виконання цих видів робіт. Проект відведення зем ельної ділянки погоджується з органами по земельних ресу рсах, природоохоронним і сан ітарно-епідеміологічним орг анами, органами архітектури і охорони культурної спадщин и та подається на розгляд від повідного органу місцевого с амоврядування чи виконавчої влади. Відповідний орган роз глядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки.

Як вбачається з матеріа лів справи, позивачем дотрим ано законодавчо встановлену процедуру отримання земельн ої ділянки в оренду, розробле но проект, отримано всі необх ідні погодження та укладено договір оренди. Рішення Прим орської сільської ради про з атвердження проекту землеус трою щодо відведення земельн ої ділянки у довгострокову о ренду № 360 від 21.10.2005 року та догов ір оренди діють, не було оскар жені та скасовані.

Відповідно до ч.2 статті 55 Земельного кодексу України до земель лісогосподарськог о призначення не належать зе млі, зайняті зеленими насадж еннями у межах населених пун ктів, які не віднесені до кате горії лісів.

Судом встановлено, що зе мельна ділянка ТОВ «Авалон 2005 »виділялась за рахунок земел ь рекреаційного призначення , які знаходяться в запасі При морської сільської ради в ме жах населеного пункту.

Факт знаходження вказа ної земельної ділянки в межа х населеного пункту с. Примор ське Кілійського району Одес ької області підтверджуєтьс я наступним.

Як судом встановлено, пр и проведенні державної земле впорядної експертизи, виснов ок від 29.08.2005р (аркуші справи 12-13), Д ержавним комітетом України п о земельних ресурсах ділянка відводилась за рахунок земе ль рекреаційного призначенн я, що перебувають у запасі При морської сільської ради Кілі йського району Одеської обла сті (в межах населеного пункт у), вул. Морська. Також у виснов ку підтверджено, що поданий н а державну землевпорядну екс пертизу проект землеустрою щ одо відведення земельної діл янки суб' єкту підприємниць кої діяльності - юридичній ос обі товариству з обмеженою в ідповідальністю «Аваллон 2005» для будівництва, експлуатац ії та обслуговування комплек су будівель та споруд стаціо нарної рекреації (бази відпо чинку на 100 місць) на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області відповідає вимогам земельного законодавства та нормативно-правових докумен тів і оцінюється позитивно.

Також факт того, що вказа на земельна ділянка знаходит ься в межах населеного пункт у, підтверджується проектом коригування детального план у території рекреаційної зон и с. Приморське Кілійського р айону Одеської області (арку ш справи 124). Вказаний проект за тверджений рішенням Приморс ької сільської ради №383 від 23.12.20 05 року (аркуш справи 70).

Судом встановлено, що вк азаний коригований план пого джено всіма дозвільними орга нами, а саме управлінням архі тектури та містобудівної пол ітики Одеської обласної держ авної від 11.11.2005 року (аркуші спр ави 41-42), Державним управлінням екології та природних ресур сів в Одеській області від 27.01.2 004 року (аркуші справи 35-40), Одесь кою обласною санітарно-епіде міологічною станцією від 15.07.200 2 року (аркуш справи 34), Управлін ням охорони об' єктів культу рної спадщини від 01.03.2004 року (ар куш справи 44), Управлінням дер жавної пожежної охорони Упра вління МВС України Одеській області від 20.05.2002 року (аркуш сп рави 43), Кілійським районним в ідділом земельних ресурсів Д ержавного комітету по земель них ресурсах від 24.02.2004 року (арк уш справи 45), позитивний висно вок надано Укрінвестекперти зою Одеської обласної служби Української державної інвес тиційної експертизи від 14.10.2006 р оку (аркуші справи 46-56).

Крім того, третьою особо ю, яка не заявляє самостійних вимог на предмет пору, на стор оні відповідача, Дунайським біосферним заповідником пог оджено проект коригованого д етального плану території ре креаційної зони с. Приморськ ого Кілійського району Одесь кої області (аркуш справи 57), ві дповідно до якого вказана зе мельна ділянка знаходиться в рекреаційній зоні населеног о пункту с. Приморське Кілійс ького району Одеської област і.

Судом першої інстанції вірно зазначив, що суперечни м є лист Держкомзему у Кілійс ькому районі головного управ ління Держкомзему у Одеській області від 10.07.2009 року (аркуш сп рави 138), оскільки саме цей орга н на момент відведення земел ьної ділянки підтвердив, що ц я ділянка знаходиться в межа х населеного пункту, погоджу ючи проект коригування детал ьного плану території рекреа ційної зони с. Приморського К ілійського району Одеської о бласті (аркуш справи 45), відпов ідно до якого вказана земель на ділянка знаходиться в рек реаційній зоні населеного пу нкту с. Приморське Кілійсько го району Одеської області т а погодив проект землеустрою щодо відведення земельної д ілянки, загальною площею 1,00 га з цільовим призначенням для будівництва, експлуатації т а обслуговування комплексу б удівель та споруд стаціонарн ої рекреації (бази відпочинк у на 100 місць), розташованій на т ериторії Приморської сільсь кої ради Кілійського району Одеської області (аркуш спра ви 7).

Відповідно до ст. 52 Лі сового кодексу України, доку ментація державного лісовог о кадастру ведеться органом виконавчої влади з питань лі сового господарства Автоном ної Республіки Крим, територ іальними органами центральн ого органу виконавчої влади з питань лісового господарст ва на основі державного земе льного кадастру, матеріалів лісовпорядкування, інвентар изації, обстежень та обліку л ісів окремо по власниках ліс ів і постійних лісокористува чах. Тобто дані земельного ка дастру є первинні відносно л ісового кадастру та матеріал и лісового кадастру мають ґр унтуватися на матеріалах зем ельного кадастру.

Згідно ст. 193 Земельного кодексу України, державний з емельний кадастр - це єдина де ржавна система земельно-када стрових робіт, яка встановлю є процедуру визнання факту в иникнення або припинення пра ва власності і права користу вання земельними ділянками т а містить сукупність відомос тей і документів про місце ро зташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класиф ікацію земель, кількісну та я кісну характеристику, розпод іл серед власників землі та з емлекористувачів.

Тобто згідно Тимчасово го порядку ведення державног о реєстру земель, затверджен ого наказом Державного коміт ету земельних ресурсів № 174 ві д 02.07.2003 року адміністратор держ авного реєстру земель - Цент р державного земельного када стру, що забезпечує створенн я та функціонування державн ого реєстру земель, відповід ає за достовірність і збереж ення даних, захист від несанк ціонованого доступу та руйн ування бази даних автоматизо ваної системи державного зем ельного кадастру (АС ДЗК), має повний прямий доступ до бази даних АС ДЗК. Одеська регіона льна філія Центру ДЗК як стру ктурний підрозділ Центру ДЗК має доступ та вносить відомо сті до бази даних АС ДЗК, веде Поземельну книгу, здійснює в идачу та реєстрацію державни х актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування зем ельною ділянкою, договорів о ренди (суборенди) землі, а тако ж веде книгу реєстрації.

З приводу цього, судом б уло зроблено запит до Одеськ ої регіональної філії Держав ного підприємства «Центр дер жавного земельного кадастру ».

На запит суду надійшла в ідповідь від Одеської регіон альної філії Державного підп риємства «Центр державного з емельного кадастру»(аркуші с прави 140-141), згідно якої земельн а ділянка, яка перебуває в кор истуванні у ТОВ «Аваллон 2005»н а підставі договору оренди з емельної ділянки, зареєстров аного Кілійським районним ві дділом Одеської регіонально ї філії Центру ДЗК в книзі зап исів реєстрації державних ак тів на право власності на зем лю та на право постійного кор истування землею, договорів оренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005 р оку, кадастровий номер земел ьної ділянки: 5122383000:02:001:0002, знаходит ься в межах населеного пункт у с. Приморське на території П риморської сільської ради Кі лійського району Одеської об ласті.

Виходячи з вищевикладен ого, суд зробив правильний ви сновок стосовно знаходження зазначеної земельної ділянк и в межах населеного пункту.

Однак, як вбачається з ма теріалів справи, земельна ді лянка, що знаходиться у оренд і ТОВ «Аваллон 2005», також знахо диться у планово картографіч них матеріалах ДП «Ізмаїльс ьке лісове господарство». Ві дповідно до п. 5 перехідних пол ожень Лісового кодексу Украї ни, підтвердженням знаходжен ня у постійному користуванні державного лісогосподарськ ого підприємства земельною д ілянкою є знаходження земель ної ділянки у планово картог рафічних матеріалах лісовпо рядкування відповідного де ржавного лісогосподарськог о підприємства.

Так, відповідно до ч.4 ст. 9 Лісового кодексу України, в р едакціях до 08.02.2006 року, тобто на момент оформлення земельної ділянки позивачем, право пос тійного користування земель ними ділянками лісового фонд у посвідчується державним ак том на право постійного кори стування землею.

Судом встановлено, що ДП «Ізмаїльське лісове господа рство»державного акту на пра во постійного користування з емельними ділянками та терит орії рекреаційної зони с. При морське, Кілійського району - не отримувало, детальним пла ном території рекреаційної з они с. Приморського не передб ачено знаходження лісів та з емель лісогосподарського пр изначення на його території, таким чином, землі рекреацій ного призначення с. Приморсь ке Кілійського району не пов инні бути включені до планов о-картографічних матеріалів лісовпорядкування ДП «Ізмаї льське лісове господарство» .

Крім того, відповідно п . 8 постанови Кабінету Мініст рів України N 767 від 27.09.1995р. «Про за твердження Порядку ведення д ержавного обліку лісів і дер жавного лісового кадастру»(я ка діяла у період з 27.09.1995р. по 20.06.2007 р. час в який склалися спірні в ідносини) державні органи лі сового господарства Автоном ної Республіки Крим, областе й, міст Києва та Севастополя щ орічно подають місцевим земл евпорядним органам показник и державного лісового кадаст ру з урахуванням поточних зм ін для ведення ними державно го земельного кадастру. Прот е, ні в управлінні земельних ресурсів Одеської області, я ке проводило експертизу прое кту землеустрою, ні у відділу земельних ресурсів Кілійськ ого району Одеської області даних щодо знаходження земел ь ДП «Ізмаїльського лісового господарства»на території р екреаційної зони с. Приморсь кого, Кілійського району, нем ає. Також, цієї інформації нем ає в жодній службі, які погодж ували проект землеустрою та проект детального плану тери торії рекреаційної зони с. Пр иморського Кілійського райо ну.

Відповідно ст. 52 Лісовог о Кодексу України документац ія державного лісового кадас тру ведеться органом виконав чої влади з питань лісового г осподарства Автономної Респ убліки Крим, територіальними органами центрального орган у виконавчої влади з питань л ісового господарства на осно ві державного земельного кад астру, матеріалів лісовпоряд кування, інвентаризації, обс тежень та обліку лісів окрем о по власниках лісів і постій них лісокористувачах. Тобто, як зазначив суд першої інста нції, саме на Одеське обласне управління лісового та мисл ивського господарства покла дено обов' язок по веденню л ісового кадастру.

У судовому засіданні п редставник відповідача та пр едставник третьої особи на с тороні відповідача - ДП «Ізм аїльське лісове господарств о»не змогли вказати на плано во-картографічних матеріала х (аркуші справи 73-74) межі та роз міри лісових насаджень та ві дповідно земельних ділянок, які знаходяться у них в корис туванні та які були передані Дунайському біосферному зап овіднику з вилученням та без вилучення. Відповідачем не н адано доказів щодо визначенн я, винесення меж земель ДП «Із маїльське лісове господарст во»у натурі на місцевості.

Не надали пояснень та п ідтвердження і стосовно відс утності в землевпорядних орг анах показників державного л ісового кадастру, які щорічн о надаються державними орган ами лісового господарства АР К, областей, міст Києва та Сева стополя відповідно до п.8 пост анови КМУ №767 від 27.09.1995 року «Про затвердження Порядку веденн я державного обліку лісів і д ержавного лісового кадастру ».

Адже всі передбачені за конодавством органи погоджу вали проект відведення та да вали позитивні висновки по м атеріалах вибору земельної д ілянки, по схемі детального п лану території, проекту земл еустрою, по проекту будівниц тва.

Крім того, як вже було зазначено вище, корегований детальний план території ре креаційної зони с. Приморськ ого, Кілійського району, Одес ької області, ще у 2002 році був п огоджений Дунайським біосфе рним заповідником національ ної академії наук України ( а.с . 57).

З урахуванням наведено го, колегія суддів вважає нео бгрунтованими доводи відпо відача стосовно того, що спір на земельна ділянка була роз ташована на території Вилків ського лісництва Ізмаїльськ ого лісгоспу відповідно до р ішення виконкому Ізмаїльськ ої обласної ради депутатів п рацівників №5 від 04.01.1950 року (арк уші справи 85-86) та планово-карто графічних матеріалів лісовп орядкування від 1983р. (аркуші сп рави 73-74), а згідно указу Презид ента України № 861/98 від 10.08.1998р. «Про створення Дунайського біосф ерного заповідника»включен а до складу земель Дунайсько го біосферного заповідника Н аціональної академії наук Ук раїни та знаходиться в корис туванні ДП «Ізмаїльське лісо ве господарство».

Таким чином, колегія суд дів також вважає, що земельна ділянка ТОВ «Авалон 2005»виділ ялась за рахунок земель рекр еаційного призначення, які з находяться в запасі Приморсь кої сільської ради в межах на селеного пункту, що позивач п равомірно користується земе льною ділянкою загальною пло щею 1,0 га з цільовим призначен ням земельної ділянки для бу дівництва експлуатації та об слуговування комплексу буді вель та споруд стаціонарної рекреації (бази відпочинку н а 100 місць), розташованої на тер иторії Приморської сільсько ї ради Кілійського району Од еської області та має право н а захист порушеного права.

Стаття 19 Конституції Укр аїни встановлює, що органи де ржавної влади та органи місц евого самоврядування, їх пос адові особи зобов'язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та закон ами України.

Частиною 3 ст. 2 КАС Украї ни встановлено, що у справах щ одо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб' єктів вл адних повноважень адміністр ативні суди перевіряють, чи п рийняті (вчинені) вони на підс таві, у межах повноважень та й спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України; з використанням повноваженн я з метою, з якою це повноважен ня надано; обґрунтовано, тобт о з урахуванням усіх обстави н, що мають значення для прийн яття рішення (вчинення дії); бе зсторонньо (неупереджено); до бросовісно; розсудливо; з дот риманням принципу рівності п еред законом, запобігаючи не справедливій дискримінації ; пропорційно, зокрема з дотри манням необхідного балансу м іж будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод т а інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у проце сі прийняття рішення; своєча сно, тобто протягом розумног о строку.

Колегія суддів погоджує ться з висновком суду першої інстанції, що відповідач - Оде ське обласне управління лісо вого та мисливського господа рства, заперечуючи проти поз ову, не довів суду правомірні сть включення земель, які зна ходяться в оренді ТОВ «Авалл он 2005»на території рекреаційн ої зони с. Приморського Кілій ського району Одеської облас ті, до планово-картографічни х матеріалів лісовпорядкува ння ДП «Ізмаїльське лісове г осподарство»та даних лісово го кадастру.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністр ативного судочинства є захис т прав, свобод та інтересів фі зичних осіб, прав та інтересі в юридичних осіб у сфері публ ічно-правових відносин від п орушень з боку органів держа вної влади, органів місцевог о самоврядування, їхніх поса дових і службових осіб, інших суб' єктів при здійсненні н ими владних управлінських фу нкцій на основі законодавств а, в тому числі на виконання де легованих повноважень.

З огляду на наведене, ко легія суддів вважає, що суд пе ршої інстанції правильно вст ановив усі обставини справи, прийняв постанову з дотрима нням норм матеріального та п роцесуального права.

Керуючись ч. 1 ст. 195, п.1 ч. 1 ст . 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 254 КАС

України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора Кілійського район у Одеської області - залишит и без задоволення.

Постанову Одеського ок ружного адміністративного с уду від 18 листопаду 2009 року по с праві за позовом товариства з обмеженою відповідальніст ю «Аваллон 2005» до Одеського об ласного управління лісового та мисливського господарств а, треті особи :державне підпр иємство «Ізмаїльське лісове господарство», яке приєднал ося до апеляційної скарги, Пр иморська сільська рада Кілій ського району Одеської облас ті, Дунайський біосферний за повідник Національної акаде мії наук України, про визнанн я дій протиправними та зобов ' язання вчинити певні дії - залишити без змін.

Ухвала апеляційн ого суду набирає чинності не гайно, однак може бути оскарж ена безпосередньо до Вищого адміністративного суду Укра їни протягом 20 днів з моменту складання її в повному обсяз і.

Головуючий:

Судді:

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16566699
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-13665/08/1570

Ухвала від 02.06.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Постанова від 18.11.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хлюстін Юрій Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні