Рішення
від 23.06.2011 по справі 1904-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 106

РІШЕННЯ

Іменем України

23.06.2011 Справа №5002-3/1904-2011

за позовом Прокурора Чор номорського району, смт. Чорн оморське (смт. Чорноморське, в ул. Кірова,6а) в інтересах держ ави в особі Чорноморської ра йонної державної адміністра ції, смт. Чорноморське (смт. Чо рноморське, вул. Кірова,16)

до відповідача ТОВ «Перлин а Криму», м. Сімферополь (м. Сім ферополь, вул. Радищева,85)

про заміну умов договору ор енди землі .

Суддя ГС АРК І.О.Соколов а

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача - представни к ОСОБА_1. за дор. від 19.01.2011р.

Від відповідача - предста вник ОСОБА_2. за дор. від 21.06.11р .

За участю прокурора - Шєхєрє ва Н.Ю. посвідчення НОМЕР_1

Суть спору: Прокурор Чорном орського району, смт. Чорномо рське звернувся до Господарс ького суду Автономної Респуб ліки Крим в інтересах держав и в особі Чорноморської райо нної державної адміністраці ї, смт. Чорноморське з позовно ю заявою до відповідача - ТОВ «Перлина Криму», м. Сімферопо ль про заміну умов договору о ренди земельної ділянки (реє страційний номер 040801800003 від 25.02.08р .), укладеного 11.10.07р. за №87 між ТОВ «Перлина Криму», м. Сімферопо ль та Чорноморською районною державною адміністрацією, с мт. Чорноморське, виклавши йо го у наступній редакції: «п.9 О рендна плата вноситься в гро шовій формі в розмірі 3003,20грн. (т ри тисячі три грн.. 20 коп.) за рік »

Позовні вимоги мотивовані тим, що на підставі розпорядж ення голови Чорноморської ра йдержадміністрації від 24.09.07р № 787-р «Про встановлення розмір у процентного співвідношенн я до ставки земельного подат ку при проведенні розрахунк у орендної плати за землю», в становлено, що при розрахунк у орендної плати за земельні ділянки для ведення водного господарства встановлюєтьс я коефіцієнт 5 % до нормативно грошової оцінки земельної ді лянки, а до відповідача, з моме нту укладення договору оренд и землі при розрахунку оренд ної плати землі було застосо вано коефіцієнт 2 % до норматив но грошової оцінки земельної ділянки.

Вище вказані обставині так ож були підтверджені у Акті К онтрольно - ревізійного упр авління в АРК від 07.07.10р. № 42-21/23., у зв ' язку з чим позивачем на адр есу відповідача була спрямов ана додаткова угода № 1 до дого вору оренди землі щодо внесе ння змін у п. 9. розділу договор у «Орендна плата» , яка відпов ідачем залишилась не підписа на.

У судовому засіданні предс тавник позивача та прокурор підтримали позовні вимоги у повному обсязі та просили су д змінити умови договору оре нди земельної ділянки №87, укла деного між сторонами по дійс ній справі, та викласти п.9 дог овору у наступній редакції: « Орендна плата вноситься у гр ошовій формі у розмірі 3003,20грн. за рік»

Відповідач у відзиві на поз ов та у судовому засіданні 23.06.1 1р. погодився внести зміни до в казаного договору оренди зем ельної ділянки та вважати ор ендну плату за рік в грошовій формі у розмірі 3003,20грн. Але, пре дставник відповідача вважає , що зміни до договору оренди з емельної ділянки №87 від 11.10.07р. п овинні набути чинності з дат и набрання рішення по дійсно ї справі законної сили.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухав пояснення пред ставників сторін, думку прок урора, суд -

В С Т А Н О В И В :

На підставі розпорядження Чорноморської райдержадмін істрації № 111-р від 14.04.06р. «Про за твердження проекту землеуст рою по відводу та передачі зе мельної ділянки в оренду для розташування та обслуговува ння рибстану «Рибацьке» ТОВ «Перлина Криму»», 11.10.07р. між Чор номорською районною державн ою адміністрацією та Товариі ством з обмеженою відповідал ьністю «Перлина Криму» був у кладений договір оренди земе льної ділянки , яка знаходить ся за межами населених пункт ів на землях запасу Оленінвс ької сільської Ради Чорномор ського району, АР Крим .( а.с. 14-19).

Згідно п. 1 договору оренди в ід 11.10.07р. орендодавець, Чорномо рська райдержадміністрація за актом приймання - переда чі від 11.10.07р., передає, а орендар приймає в строкове платне ко ристування земельну ділянку під розміщення та обслугову вання рибстану «Рибацьке», з агальною площею 1,4300 га, , яка зна ходиться за межами населених пунктів на землях запасу Оле нінвської сільської Ради Чор номорського району, АР Крим.

П. 8 Договору оренди передба чено, що строк його дії встано влений сторонами на сорок де в' ять років.

Вище вказаний договір орен ди землі зареєстрований 25.02.08р. у Чорноморському відділі К римської регіональної філії ДП «Центр державного земель ного кадастру» при Держкомзе мі України під № 040801800003.

П. 5. договору оренди передба чено, що нормативна грошова о цінка земельної ділянки скл адає 47839,00 грн.

Відповідно до п.п. 9, 10 договор у, орендна плата вноситься ор ендарем в грошовій формі у ро змірі 957,86 грн. за рік. Обчисленн я розміру орендної плати за землю здійснюється з обліко м нарахування індексації.

Розпорядженням голови Чор номорської райдержадмініст рації від 24.09.07р № 787-р «Про встано влення розміру процентного співвідношення до ставки зе мельного податку при провед енні розрахунку орендної пл ати за землю», було встановле но, що при розрахунку орендно ї плати за земельні ділянки д ля ведення водного господарс тва встановлюється коефіціє нт 5 % до нормативно грошової о цінки земельної ділянки. ( а.с. 11-12).

Однак, згідно розрахунку ор ендної плати за земельну діл янку, проведеного Чорноморсь ким районним відділом земел ьних ресурсів, що є невід' єм ною частину договору, к норма тивно грошової оцінки земель ної ділянки, що надана в оренд у відповідачу встановлено ко ефіцієнт 2 %. ( а.с. 24).

Вищевказана обставина так ож знайшла своє підтвердженн я у Акті Контрольно - ревізі йного управління в АРК від 07.07.1 0р. № 42-21/23, яким встановлено, що за значений коефіцієнт для роз рахунку орендної плати ТОВ « Перлина Криму» прийнято з по рушенням вимог розпоряджен ня голови Чорноморської РДА від 24.09.07р. № 787-р , а саме відповідн о до зазначеного розпоряджен ня для ведення водного госпо дарства необхідно було заст осувати коефіцієнт 5% до розмі ру грошової оцінки. ( а.с. 34 -37).

Таким чином, орендна плата п овинна бути встановлена у ро змірі п' яти відсотків від н ормативно грошової оцінки з емельної ділянки , що на дани й час становить 3003,20 грн.

Ст. 2 ЗУ «Про оренду землі» вс тановлено, що, відносини, пов' язані з орендою землі , регул юються Земельним Кодексом Ук раїни , Цивільним Кодексом Ук раїни, цим Законом, законами У країни, іншими нормативно - правовим актами , прийнятими відповідно до них, а також до говором оренди землі.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про плату за землю», використанн я землі в України є платним. Пл ата за землю справляється у в игляді земельного податку аб о орендної плати, що визначає ться залежно від грошової о цінки земель. Розміри податк у за земельні ділянки , грошов у оцінку, яких не встановлено , визначаються до її встановл ення в порядку, визначеному ц ім Законом.

Згідно ст. 288 Податкового Код ексу України, підставою для н арахування орендної плати за земельну ділянку є договір о ренди такої земельної ділянк и. Розмір та умови внесення ор ендної плати встановлюється у договорі оренди між орендо давцем (власником) і орендаре м. Розмір орендної плати вста новлюється у договорі оренди , але річна сума платежу не мож е бути меншою: для земель сіль ськогосподарського признач ення - розміру земельного под атку.

Відповідно до п. 13 договору, р озмір орендної плати перегля дається відповідно до змін, щ о вносяться до законодавства України і у випадках:

- зміни умов господарю вання, передбачених договоро м;

- зміни розмірів земел ьного податку, підвищення ці н, тарифів, зокрема

унаслі док інфляції ;

- погіршення стану орендова ної земельної ділянки не по п ровини Орендаря, що підтверд жується документами;

- у інших випадках, передбач ених законом.

Відповідно до п. 2-4 ст. 188 Госпо дарського кодексу України ст орона договору, яка вважає за необхідне змінити або розір вати договір, повинна надісл ати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторон а договору, яка одержала проп озицію про зміну чи розірван ня договору, у двадцятиденни й строк після одержання проп озиції повідомляє другу стор ону про результати її розгля ду. У разі якщо сторони не дося гли згоди щодо зміни (розірва ння) договору або у разі неоде ржання відповіді у встановле ний строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересо вана сторона має право перед ати спір на вирішення суду.

Чорноморською районною де ржавною адміністрацією 03.09.10р з а вих. № 02-14\911 на адресу ТОВ «Перл ина Криму» надіслано лист з п ропозицією підписання додат кової угоди до Договору та в д обровільному порядку розгля нути питання відшкодування н едотриманої суми коштів у ро змірі 4774,54 грн. до бюджету Олені вської сільської ради Чорном орського району Автономно!ї Республіки Крим. Повторно ан алогічну пропозицію направл ено позивачем на адресу відп овідача 22.04.11р. ( а.с. 7-11,38)

Однак, до наступного часу ві д ТОВ «Перлина Криму» на адре су Чорноморської райдержадм іністрації не надходило якої - небудь інформації щодо мо жливої згоди на підписання д одаткової угоди до Договору та відшкодування грошових ко штів на суму 4774,54 грн.

Відповідно до ст. 652 Цивільно го кодексу України, у разі іст отної зміни обставин, якими с торони керувалися при уклада нні договору, договір може бу ти змінений або розірваний з а згодою сторін, якщо інше не в становлено договором або не випливає із суті зобов'язанн я.

Якщо сторони не досягли зго ди щодо приведення договору у відповідність з обставинам и, які істотно змінились, або щ одо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підс тав, встановлених частиною ч етвертою цієї статті, - зменше ний за рішенням суду на вимог у заінтересованої сторони за наявності одночасно таких у мов:

1) в момент укладення до говору сторони виходили з то го, що така зміна обставин не н астане;

2) зміна обставин зумов лена причинами, які заінтере сована сторона не могла усун ути після їх виникнення при в сій турботливості та обачнос ті, які від неї вимагалися;

3) виконання договору п орушило б співвідношення май нових інтересів сторін і поз бавило б заінтересовану стор ону того, на що вона розрахову вала при укладені договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обст авин несе заінтересована сто рона.

Зміна обставин е істотною, я кщо вони змінилися настільки , що, якби сторони могли це пер едбачити, вони не уклали б дог овір або уклали б його на інши х умовах.

Зміна договору у зв'язку з і стотною зміною обставин доп ускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли ро зірвання договору суперечит ь суспільним інтересам або п отягне для сторін шкоду, яка з начно перевищує затрати, нео бхідні для виконання догово ру на умовах, змінених судом.

Таким чином, суд вважає, що в имоги прокурора в інтересах держави в особі Чорноморсько ї районної державної адмініс трації до відповідача - ТОВ « Перлина Криму», м. Сімферопол ь підлягають задоволенню.

Суд також вважає необхідни м враховувати позицію відпов ідача щодо змін до договору о ренди земельної ділянки №87 ві д 11.10.07р., які повинні вступити в дію з моменту набрання чинно сті рішення суду по дійсної с праві.

Відповідно до ч. 5 ст. 188 Госпо дарського кодексу України, я кщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, догов ір вважається зміненим або р озірваним з дня набрання чин ності даного рішення, якщо ін шого строку набрання чинност і не встановлено за рішенням суду.

Судові витрати суд відноси ть на відповідача за правила ми ст. 49 ГПК України.

Водна та резолютивна части ни рішення оголошені у судов ому засіданні 23.06.11р. у присутно сті представників сторін та прокурора.

З урахуванням викладеного , керуючись ст.ст. 49, 82-84 Господар ського процесуального кодек су України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги проку рора Чорноморського району в інтересах держави в особі Чо рноморської районної держав ної адміністрації, до ТОВ «Пе рлина Криму» про зміну умов д оговору оренди землі - задово льнити.

1. Внести заміни до умов договору оренди земельної д ілянки (реєстраційний номер 040801800003 від 25.02.08р.) укладеного 11.10.07р. з а №87 між ТОВ «Перлина Криму», м . Сімферополь та Чорноморськ ою районною державною адміні страцією, смт. Чорноморське, в иклавши його у наступній ред акції: «п.9 Орендна плата вноси ться в грошовій формі в розмі рі 3003,20грн. (три тисячі три грн.. 20 коп.) за рік»

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Перлина Криму» (м. Сімферо поль, вул.. Радіщева,15, ОКПО 30395778, р /р260040102529 КРФ АТ «Кредит-Банк (Укра їна)» м. Сімферополь, МФО 324913) у д охід Державного бюджету (р/р 31 15095700002, МФО 824026, ЗКПО 34740405, код платежу 22090200 у банку отримувача ГУ ДКУ в АРК м. Сімферополь, отримувач : Держбюджет м. Сімферополь) 85 г рн. державного мита.

3. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Перлина Криму» (м. Сімферо поль, вул.. Радіщева,15, ОКПО 30395778, р /р260040102529 КРФ АТ «Кредит-Банк (Укра їна)» м. Сімферополь, МФО 324913) у д охід Державного бюджету р/р 312 14264700002 ЄДРПОУ- 34740405, код платежу 22050003 у банку отримувача ГУ ДКУ в АРК м. Сімферополь, отримувач: Дер жбюджет м. Сімферополь) 236 грн. в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Повний текс рішення підпис аний суддею 29.06.11р.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Сок олова І.А.

Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16567976
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1904-2011

Рішення від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Соколова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні