Рішення
від 22.06.2011 по справі 2279-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 121

РІШЕННЯ

Іменем України

22.06.2011 Справа №5002-23/2279-2011

За позовом Товариства з об меженою відповідальністю «Р іч-Плюс» (юрид. адреса: вул. Р. Лю ксембург, буд. 17, Залізничний р айон, м. Сімферополь, АР Крим, 950 06; пошт., адреса: вул. Горького, б уд. 1, м. Сімферополь, АР Крим, 95000)

До відповідача Квартирно-е ксплуатаційного відділу м. С імферополя Міністерства обо рони України (вул. Павленко, бу д. 9, м. Сімферополь, АР Крим, 95000)

За участю третьої особи, яка не заявляє самостійні вимог и на предмет спору, - Сімферопо льської міської ради (вул. Тол стого, буд. 15, м. Сімферополь, АР Крим, 95000)

про усунення перешкод в кор истуванні земельною ділянко ю

Суддя Доброрез І.О.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача - ОСОБА_1., пр едстав, за довір, б/н від 19.05.2011 р. В ід відповідача - не з'явився.

Від третьої особи - не з'явив ся.

Суть спору: Товариство з обм еженою відповідальністю «Рі ч-Плюс» звернулося до господ арського суду АР Крим з позовом до Квартирно-експл уатаційного відділу' М.Сімф ерополя Міністерства оборон и України, в якому просить зоб ов'язати відповідача:

усунути перешкоди в корист уванні позивачем орендовани ми земельними ділянками площ ею 3,00 га і 5,00 га, які розташовані на території військового мі стечка № 215 по вул. Козлова/Бала клавська в м. Сімферополі;

забезпечити позивачу безп ерешкодний доступ на територ ію орендованих ним земельних ділянок площею 3,00 га і 5,00 га, які розташовані на території ві йськового містечка № 215 по вул . Козлова/Балаклавська в м. Сім ферополі, через контрольно-п ропускний пункт і металеві в орота, встановлені відповіда чем, в будь-який час доби як дл я ТОВ «Річ-Плюс», так і для тре тіх осіб, пов'язаних з господа рською діяльністю позивача. Крім того, Товариство з обмеж еною відповідальністю «Річ-П люс» просить суд стягнути з К ЕВ м. Сімферополя судові витр ати.

Позовні вимоги мотивовані здійсненням відповідачем пе решкод у користуванні Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Річ-Плюс» земельними ділянками, які відповідно до п. 11 рішення Сімферопольської міської ради № 352 від 21.08.2007 р. були вилучені у Міністерства обо рони України і переведені до земель житлової і громадськ ої забудови. Вказані земельн і ділянки передані позивачу на підставі договорів оренди від 08.11.2010 р., укладених між позив ачем і Сімферопольською місь кою радою. Однак, як пояснює ТО В «Річ-Плюс», позивач не має мо жливості почати будівництво житлової забудови з об'єктам и торгово-побутового признач ення, у зв'язку з тим, що відпов ідачем протиправно закрито д оступ до орендованих земельн их ділянок, які фактично знах одяться на території військо вого містечка № 215. Таким чином , позивач звернувся до господ арського суду АР Крим з вимог ами щодо усунення порушень с воїх прав на спірні земельні ділянки.

Ухвалою господарського су ду АР Крим від 01.06.2011 р. позовну за яву прийнято до розгляду і по рушено провадження у справі; залучено Сімферопольську мі ську раду (вул. Толстого, буд. 15, м. Сімферополь, АР Крим, 95000) до у часті у справі в якості треть ої особи, яка не заявляє самос тійні вимоги на предмет спор у.

Представник позивача в суд ове засідання з'явився, позов підтримав.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , відзив на позовну заяву не на дав, направив клопотання про відкладення слухання справи у зв'язку зі знаходженням юри сконсульта у відрядженні.

Заявлене відповідачем кло потання про відкладення розг ляду справи задоволенню не п ідлягає з огляду на наступне .

Відповідно до ст.28 ГПК України представниками юрид ичної особи у господарському суді можуть бути керівник, ін ші особи, повноваження яких в изначені законодавством чи с татутними документами або ос оби, повноваження яких підтв ерджується довіреністю від і мені підприємства. Отже зайн ятість когось з представникі в відповідача, не перешкоджа є прибути у судове засідання іншого представника. Крім то го, згідно ст.77 ГПК України Гос подарський суд відкладає в м ежах строків, встановлених с таттею 69 цього Кодексу, розгля д справи, коли за якихось обст авин спір не може бути виріше но в даному засіданні.

Відповідно до абз. 3,4,6 п . 3.6 Роз'яснення Вищого арбітра жного суду України «Про деяк і питання практики застосува ння господарського процесуа льного кодексу України» №02-5/289 від 18.09.1997р. особи, які беруть уча сть у справі, вважаються пові домленими про час і місце її р озгляду судом, якщо ухвалу пр о порушення провадження у сп раві надіслано за поштовою а дресою, зазначеною у позовні й заяві. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору. У разі нез'явлення в ідповідача за викликом госпо дарського суду, суд має право відкласти розгляд справи (ст аття 77 ГПК), вжити заходів, пере дбачених пунктом 5 статті 83 ГП К або статтею 90 ГПК, чи прийнят и рішення за відсутності цьо го представника.

Сімферопольська місь ка рада явку свого представн ика в судове засідання не заб езпечила, про час та місце слу хання справи проінформована належним чином - рекомендова ною кореспонденцією, про при чини неявки не сповістила, пи сьмових пояснень по суті спо ру не представила.

Суд вважає можливим р озглянути справу за наявними у ній матеріалами відповідн о до ст.75 Господарського проце суального кодексу України.

Розглянувши матеріал и справи, заслухавши доводи п редставника позивача, суд

Встановив:

08 листопада 2010 р. між Сім феропольською міською радою та Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Річ-Плюс» б ув укладений договір оренди земельної ділянки №864-Г (площе ю 3,00 га) для будівництва житлов ої забудови з об'єктами торго во-побутового призначення, щ о знаходиться за адресою: м. Сі мферополь, вул. Козлова/вул.Ба лаклавська.

Дана земельна ділянк а була надана в оренду ТОВ «Рі ч-Плюс» строком на 5 років (п.3.1 д оговору).

Вказана земельна діл янка передавалася позивачу н а підставі наступних докумен тів: протоколу № 13 від 01.11.07 р. „Про попереднє узгодження розміщ ення об'єктів будівництва на території Центрального райо ну", акту вибору і обстеження з емельної ділянки, рішення ви конавчого комітету Сімфероп ольської міської ради АРК № 256 0 від 10.10.2008 р., рішення 40-ої сесії 5-г о скликання Сімферопольсько ї міської ради № 645 від 16.10.2008 р., вис новком № 562 про можливість ціл ьового використання земельн ої ділянки, рішення Господар ського суду АРК від 17.09.2008 р. про с понукання Сімферопольської міської ради розглянути пит ання про надання дозволу на р озробку проектів відведення земельних ділянок, ухвали Ок ружного адміністративного с уду АРК від 29.07.2010р. про спонукан ня Управління Державного ком ітету із земельних ресурсів в М.Сімферополі АРК погодити ТОВ «Річ-Плюс» технічну доку ментацію по відведенню в оре нду земельних ділянок.

08 листопада 2010 р. між Сім феропольською міською радою та Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Річ-Плюс» б ув укладений договір оренди земельної ділянки №863-Г (площе ю 5,00 га) для будівництва житлов ої забудови з об'єктами торго во-побутового призначення, щ о знаходиться за адресою: м. Сі мферополь, вул. Козлова/вул. Ба лаклавська.

Дана земельна ділянка була надана в оренду ТОВ «Річ-Плюс » строком на 5 років (п.3.1 догово ру).

Вищезгадана земельна діля нка передавалася ТОВ «Річ-Пл юс» на підставі наступних до кументів: протоколу № 6 від 11.04.200 5 р. „Про попереднє узгодження розміщення об'єктів будівни цтва на території Центрально го району", акту вибору і обсте ження земельної ділянки, ріш ення виконавчого комітету Сі мферопольської міської ради АРК №2559 від 10.10.2008 р.,

рішення 40-ої сесії 5-го склик ання Сімферопольської міськ ої ради № 645 від 16.10.2008 р., висновку № 561 про можливість цільового в икористання земельної ділян ки, рішення Господарського с уду АРК від 17.09.2008 р. про спонукан ня Сімферопольської міської ради розглянути питання про надання дозволу на розробку проектів відведення земельн их ділянок, ухвали Окружного адміністративного суду АРК від 29.07.10 р. про спонукання Управ ління Державного комітету зе мельних ресурсів в м. Сімферо полі АРК погодити ТОВ «Річ-Пл юс» технічну документацію по відведенню в оренду земельн их ділянок.

Позивач, будучи оренд арем земельних ділянок площе ю 3,00 га і 5,00 га по вул. Козлова/Бал аклавська, не має можливості почати будівництво житлової забудови з об'єктами торгово -побутового призначення, у зв 'язку з тим, що відповідачем пр отиправно закритий доступ до орендованих земельних ділян ок, які знаходяться на терито рії військового містечка №215.

При неодноразових сп робах представників ТОВ «Річ -Плюс» пройти на територію вк азаних орендованих земельни х ділянок, співробітниками К вартирно-експлуатаційного в ідділу м. Сімферополя Мініст ерства оборони України здійс нюються дії, що перешкоджают ь користуванню земельними ді лянками, а саме: перегороджен ий вхід на територію військо вого містечка № 215, де розташов ані земельні ділянки, що орен дуються.

28 квітня 2011 р. позивачем на адресу відповідача було н аправлений лист з проханням вирішити питання про доступ на територію військового міс течка № 215 для початку будівни цтва на орендованих земельни х ділянках.

16 травня 2011 р. відповіда чем було направлено відповід ь, в якій викладено, що орендов ані ТОВ «Річ-Плюс» земельні д ілянки планувалися під будів ництво багатоповерхових і ін дивідуальних забудов для вій ськовослужбовців звільнени х в запас і в даний час військо ве містечко № 215 знаходиться п ід охороною військової части ни А 1743 і не має правових підста в для надання доступу ТОВ «Рі ч-Плюс» на територію військо вого містечка.

Вважаючи вищезгадані дії відповідача незаконними і такими, що порушують право о рендаря на користування земе льними ділянками за договора ми оренди, Товариство з обмеж еною відповідальністю «Річ-П люс» звернулося до Господарс ького суду АР Крим з позовом.

Суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтве рджені матеріалами справи та підлягають задоволенню на п ідставі наступного.

Суд вважає необхідни м дотримуватися принципів су дочинства, що встановлені ст .129 Конституції України, норма ми якої вказано, що основними засадами судочинства є зокр ема, змагальність сторін та с вобода в наданні ними суду св оїх доказів і у доведенні пер ед судом їх переконливості. Т обто суд вважає потрібним за стосувати принцип змагально сті сторін та свободи в надан ні ними суду своїх доказів.

Статтею 32 ГПК України передбачено, що доказами у сп раві є будь-які фактичні дані , на підставі яких господарсь кий суд у визначеному законо м порядку встановлює наявніс ть чи відсутність обставин, н а яких ґрунтуються вимоги і з аперечення сторін, а також ін ші обставини, які мають значе ння для правильного вирішенн я господарського спору.

Згідно ст.33 ГПК Україн и кожна сторона повинна дока зати ті обставини на які вона посилається, як на підстави с воїх вимог та заперечень.

Відповідно до ч.2 статт і 34 ГПК України обставини спра ви, які відповідно до законод авства повинні бути підтверд жені певними засобами доказу вання, не можуть підтверджув атись іншими засобами доказу вання.

Господарський суд оц інює докази за своїм внутріш нім переконанням, що ґрунтує ться на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судо вому процесі всіх обставин с прави в їх сукупності, керуюч ись законом. Ніякі докази не м ають для господарського суду заздалегідь встановленої си ли (ст. 43 ГПК України).

Вищезгадані земельні діля нки, фактично зайняті військ овим містечком 215 Сімферополь ського району КЕЧ, були вилуч ені у Міністерства оборони У країни і переведені в землі ж итлової та громадської забуд ови, на підставі відмови Міні стра оборони України від зем ельних ділянок, викладеної в «Переліку земельних ділянок Міністерства оборони Україн и, які пропонуються для перед ачі місцевим органам влади» від 18.05.1999 р., п. 11 рішення Сімфероп ольської міської ради № 352 від 21.08.2007 р.

Після вилучення вказ аних земельних ділянок, Перш ий заступник військового про курора Військово-морських Си л України в інтересах держав и в особі Міністерства Оборо ни України звернувся з позов ом до Господарського суду АР К з позовною заявою про визна ння недійсним п. 11 рішення № 352 25- ої сесії 5-го скликання Сімфер опольської міської ради.

Рішенням Господарськ ого суду АРК від 22.01.2008 р. у справі № 2-8/15596-2007 в задоволенні даного п озову відмовлено в повному о б'ємі. Рішення суду набрало за конної сили 05.02.2008 р.

Крім того, військовою прокуратурою Сімферопольсь кого гарнізону в 2007 році прово дилася перевірка законності вилучення земель оборони ві йськового містечка по вул. Ба лаклавській площею 8,00 га в м. Сі мферополі.

Згідно листу військо вого прокурора Сімферопольс ького гарнізону, земельні ді лянки були вилучені відповід но до Переліку, затвердженим Міністром оборони України і міри прокурорського реагува ння при таких обставинах не з астосовувалися.

Також, за результатам и перевірки надання в оренду земельних ділянок Товариств у обмеженою відповідальніст ю «Річ-Плюс», позивачу прокур атурою АРК листом від 09.06.2011р. №07/4 -397 вих./11 було повідомлено, що пі дстав для прокурорського реа гування не вбачається (а.с.96-99).

Відповідно до ч. 1 ст.6 За кону України «Про оренду зем лі», орендарі набувають прав а оренди земельної ділянки н а підставах і в порядку, перед бачених Земельним кодексом У країни, Цивільним кодексом У країни, цим та іншими законам и України і договором оренди землі.

Виходячи з викладено го, позивач в установленому п орядку придбав право користу вання земельними ділянками п лощею 3.00 га і 5,00 га по вул. Козлов а/Балаклавська.

Відповідно до ч.2 ст. 152 З емельного кодексу України вл асник земельної ділянки або землекористувач може вимага ти усунення будь-яких поруше нь його прав на землю, навіть я кщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володі ння земельною ділянкою, і від шкодування завданих збитків .

Крім того, частинами 1 та 2 ст. 27 Закону встановлено, що орендареві забезпечується з ахист його права на орендова ну земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповід но до закону.

Орендар в установлен ому законом порядку має прав о витребувати орендовану зем ельну ділянку з будь-якого не законного володіння та корис тування, на усунення перешко д у користуванні нею, відшкод ування шкоди, заподіяної зем ельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без гром адянства, іноземними юридичн ими особами, у тому числі міжн ародними об'єднаннями та орг анізаціями.

Таким чином, відповід ач порушує право позивача на користування орендованими з емельними ділянками, у зв'язк у із чим позовні вимоги підля гають задоволенню.

В судовому засіданні 22.06.2011р. була оголошена тільки в ступна та резолютивна частин и рішення. Повний текст рішен ня складений та підписаний 29.0 6.2011р.

З огляду на викладене та керуючись ст. ст.82, 84, 85 Господ арського процесуального код ексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Усунути перешкоди в корис туванні Товариством з обмеже ною відповідальністю «Річ-Пл юс» (юрид. адреса: вул. Р. Люксем бург, буд. 17, Залізничний район , м. Сімферополь, АР Крим. 95006; пош т., адреса: вул. Горького, буд. 1, м . Сімферополь, АР Крим, 95000) оренд ованими земельними ділянкам и площею 3,00 га і 5,00 га, які розташ овані на території військово го містечка № 215 по вул. Козлова /Балаклавська в м.Сімферопол і.

3. Забезпечити Товариству з обмеженою відповідальністю «Річ-Плюс» (юрид. адреса: вул. Р . Люксембург, буд. 17, Залізнични й район, м. Сімферополь, АР Кри м, 95006; пошт., адреса: вул. Горьког о, буд. 1, м. Сімферополь, АР Крим , 95000; ідентифікаційний код 33187326) б езперешкодний доступ на тери торію орендованих ним земель них ділянок площею 3,00 га і 5,00га, які розташовані на території військового містечка № 215 по в ул. Козлова/Балаклавська в м.С імферополі, через контрольно -пропускний пункт і металеві ворота, встановлені Квартир но-експлуатаційним відділом м. Сімферополя Міністерства оборони України (вул. Павленк о, буд. 9, м. Сімферополь, АР Крим , 95000; ідентифікаційний код 08220238), в будь-який час доби як для ТОВ «Річ-Плюс», так і для третіх ос іб, пов'язаних з господарсько ю діяльністю Товариства з об меженою відповідальністю «Р іч-Плюс» (юрид. адреса: вул. Р. Лю ксембург, буд. 17, Залізничний р айон, м. Сімферополь, АР Крим, 950 06; пошт., адреса: вул. Горького, б уд. 1, м.Сімферополь, АР Крим, 95000) .

4. Стягнути з Квартирно-експ луатаційного відділу м. Сімф ерополя Міністерства оборон и України (вул. Павленко, буд. 9, м. Сімферополь, АР Крим, 95000; іден тифікаційний код 08220238) на корис ть Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Річ-Плюс» (ю рид. адреса: вул. Р. Люксембург , буд. 17, Залізничний район, м. Сі мферополь, АР Крим, 95006; пошт., адр еса: вул. Горького, буд. 1, м. Сімф ерополь, АР Крим, 95000; р/р 26004000132511 у АК Б «ЧБРР», М.Сімферополь, МФО 38457 7, ЗКПО 33187326 ІПН 331873201093) 85,00грн. державн ого мита та 236,00грн. витрат за ін формаційно - технічне забезп ечення судового процесу.

5. Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Доб рорез І.О.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16568010
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2279-2011

Рішення від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Доброрез І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні