Постанова
від 30.06.2011 по справі 15/50/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/50/2011/5003

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел.66-03-00, 66-11-31,    http://vn.arbitr.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2011 р.                                                                             Справа № 15/50/2011/5003

за заявою : Жмеринської об"єднаної державної податкової інспекції, м. Жмеринка Вінницької області   

до: Приватного підприємства "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області  

про визнання банкрутом

          Головуючий суддя     Лабунська Т.І.     

          При секретарі судового засідання Гренишена О.В.

          Представники сторін в судове засідання не з'явились

В С Т А Н О В И В :

23 червня 2011 року господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі № 15/50/2011/5003 про банкрутство Приватного підприємства "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області за заявою Жмеринської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Жмеринка Вінницької області в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В поданій до суду заяві повідомлено, що на обліку в Жмеринській об'єднаній державній податковій інспекції у Вінницькій області перебуває ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області (боржник).

Станом на 11 травня 2011 року боржник має податковий борг із сплати пені за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності в сумі 286 265,48 грн. та зі сплати податку з транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів в сумі 37,40 грн. Загальна сума податкового боргу складає 286 302,88 грн.

Боржником не подаються до Жмеринської ОДПІ податкові декларації та документи фінансової звітності  більше одного року.

У Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців наявний запис про відсутність ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області за місцезнаходженням.

Згідно Довідки КП "ВООБТІ" № 13 від 21 січня 2011 року в реєстрі прав власності на об'єкти нерухомого майна за ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області нерухомого майна не зареєстровано.

Відповідно до листа ВРЕР м. Жмеринка № 16 від 18 січня 2011 року за ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області автотранспорт не зареєстрований.

В листі інспекції Державного технічного нагляду по Жмеринському району № 1 від 06 січня 2011 року зазначено, що за ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області техніка не рахується.

Жмеринською ОДПІ були направлені в банки платіжні вимоги про стягнення з рахунків боржника податкового боргу. Однак, установами банків були повернені платіжні вимоги без виконання у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області.

Вищезазначені фактори, як зазначено заявником, свідчать про відсутність господарської діяльності ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області.

Ухвалою від 23 червня 2011 року про порушення справи про банкрутство введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника та заходи щодо забезпечення вимог кредиторів, розгляд справи призначено на 30 червня 2011 року.

Представники ініціюючого кредитора та боржника в судове засідання не з'явились.

При цьому суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі сторонам надсилається за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Так, на адреси ініціюючого кредитора та боржника, повідомлені в заяві про порушення провадження у справі про банкрутство, направлені копії ухвали від 23 червня 2011 року про порушення провадження у справі про банкрутство ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області.

При цьому суд повідомляє, що до канцелярії суду копії ухвал, направлених на адресу ініціюючого кредитора та боржника, не повертались.

Одночасно судом встановлено, що з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 12 травня 2011 року відносно ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області вбачається про відсутність останнього за місцезнаходженням.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення ініціюючого кредитора та боржника належним чином про час і місце розгляду судової справи і забезпечення їх явки в судове засідання для реалізації права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши законодавчі акти, суд приходить до висновку про банкрутство боржника на підставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".  

Згідно із  п. 2 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України справи про банкрутство підвідомчі господарським судам.

На підставі положень п. 3 ст. 209 Господарського кодексу України та ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суб'єктом банкрутства може бути лише суб'єкт підприємницької діяльності.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зазначає, що кредитором може бути юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль  за правильністю та своєчасністю справляння страхових  внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами провадження у справах про банкрутство встановив у ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" особливості застосування процедур банкрутства щодо відсутнього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідується в порядку, визначеному ст. 52 Закону про банкрутство є будь-який підприємець, який відповідно до законодавства України є суб'єктом банкрутства.

У відповідності до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або  у  разі ненадання боржником протягом року до органів  державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява  про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від  розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

За змістом даної норми встановлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості, передбачені цією статтею є дві категорії боржників: громадянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває процесуального права та може здійснити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б однієї з умов: громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням;  ненадання боржником протягом року до органів  державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Аналогічна позиція щодо підстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" викладена в Постанові Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" (п. 104).

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом лише у разі підтвердження  кредитором своєї вимоги до  боржника  документами,  що  свідчать  про  їх  безспірність.

За приписами Закону про банкрутство для порушення справи про банкрутство як за загальною, так і за спрощеною процедурою (зокрема, процедурою банкрутства відсутнього боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

В Постанові Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18 грудня 2009 року зазначено, що безспірність вимог кредитора (кредиторів) за грошовими зобов'язаннями та щодо виплати заборгованості із заробітної плати підтверджується виконавчими документами, виключний перелік яких передбачено Законом України "Про виконавче провадження" (п. 27).

До розрахункових документів, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника у безспірному порядку, належать платіжні вимоги (п. 1.25 ст. 1 і ст. 26 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" від 05 квітня 2011 року). Не виконані банком через брак коштів на рахунку боржника платіжні вимоги є доказом неплатоспроможності боржника та безспірності вимог його кредитора (кредиторів), до яких відносяться як стягувачі за виконавчими документами, так і отримувачі за договірним списанням коштів (п. 28).

Пунктом 29 вищезазначеної постанови передбачено, що у разі подання  органами державної податкової служби заяв про порушення  справи про банкрутство, безспірними слід вважати лише вимоги про стягнення податкового боргу (недоїмки). Безспірність вимог щодо стягнення недоїмок зі сплати податків і зборів має підтверджуватись документами про узгодження суми податкового зобов'язання. Податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків в податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої декларації (п. 5.1 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21 грудня 2000 року).

Відповідно до п. 5.4.1 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21 грудня 2000 року узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, тобто протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Заборгованість ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області перед кредитором в сумі 286 302,88  грн.  вважається узгодженою та безспірною.

Частина заборгованості в сумі 286 265,48 грн. була узгоджена в судовому порядку.

Так, Вінницьким окружним адміністративним судом 18 квітня 2011 року прийнято постанову у справі № 2а/0270/1252/11 за позовом Жмеринського міжрайонного прокурора в інтересах держави та органу державної влади, який її уособлює - Жмеринської ОДПІ до ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області про стягнення податкового боргу, якою стягнуто  з ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області 286 265,48 грн. податкового боргу. На виконання даної постанови Жмеринською ОДПІ були направлені в банки платіжні вимоги, зокрема № 85 від 31 травня 2011 року та № 90 від 31 травня 2011 року, про стягнення з рахунків боржника податкового боргу. Однак, установами банків платіжні вимоги були повернені без виконання, у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області.

Інша частина заборгованості в сумі 37,40 грн. вважається узгодженою та безспірної з огляду на наступне. Так, згідно поданого боржником розрахунку податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів № 9000302382 від 16 лютого 2010 року за 2010 рік, боржник повинен був сплатити даний податок за IV квартал 2010 року (строк сплати настав 14 січня 2011 року). Станом на 11 травня 2011 року за вказаним розрахунком не сплачено 37,40 грн., що і є сумою узгодженого та безспірного податкового боргу.

Відповідно до п. 105 Постанови Пленуму Верховного суду України № 15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику в справах про банкрутство" одним із встановлених законом засобів доказування, єдиним належним та допустимим доказом, факту відсутності боржника за місцем знаходження є Витяг  (довідка)  з  Єдиного державного реєстру юридичних осіб та  фізичних осіб - підприємців.

В даному випадку судом встановлено факт відсутності боржника за місцезнаходженням, про що зазначалось вище.

Із довідки Жмеринської ОДПІ у Вінницькій області № 509710/10-013/1 від 24 травня 2011 року вбачається, що ПП "Транс-Ліс", м. Жмеринка Вінницької області не подає фінансову звітність більше року до податкового органу.

Відповідно до ст. 32-43 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі, що розглядається господарським судом, є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність  обставин, на яких ґрунтуються вимоги.  

За положеннями ст. 43 Господарського процесуального кодексу України  господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин  справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до матеріалів справи боржник заборгованість по податкам не сплачує, за місцем знаходження відсутній. Вказані ознаки вказують на припинення боржником підприємницької діяльності, що є підставою для визнання боржника банкрутом відповідно до положень ст. 52 Закону про банкрутство.

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

В заяві про порушення провадження у справі про банкрутство ініціюючим кредитором заявлено клопотання про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Глєбова В.Ф.

Судом задоволено клопотання ініціюючого кредитора та призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Глєбова В.Ф.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника  банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть  направити ліквідатору та до суду заяви  з  вимогами  до  банкрута.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ч. 3 ст. 209 ГК України,  ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 115  ГПК України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні грошові вимоги Жмеринської об'єднаної державної податкової інспекції у Вінницькій області в сумі 286 302,88  грн.

Визнати боржника - Приватне підприємство "Транс-Ліс" (м. Жмеринка Вінницької області, вул. Одеська, буд. 136, ідентифікаційний код 32644453) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Призначити ліквідатором Приватного підприємства "Транс-Ліс" (м. Жмеринка Вінницької області, вул. Одеська, буд. 136, ідентифікаційний код 32644453)  арбітражного керуючого Глєбова Василя Федоровича (ліцензія серії АВ № 158475 від 13 грудня 2006 року; м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 23; ідентифікаційний номер 1702405154).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процедури:

          - Забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

          - Письмово повідомити усіх кредиторів про введення ліквідаційної процедури, прийняти  від  органів  Державної виконавчої служби виконавчі документи.

Постанову направити згідно переліку.       

            

Суддя                                                                                           Лабунська Т.І.   

віддрук. 6 прим.:

1 - до справи

2 - Жмеринська ОДПІ

3 - ПП "Транс-Ліс"- 23100, м. Жмеринка, вул. Одеська, 136

4 - Відділ ДВС Жмеринського РУЮ

5 - Державний реєстратор Жмеринської міської ради

6 - Сектор з питань банкрутства у Вінницькій області

 

Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16568127
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/50/2011/5003

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні