Рішення
від 21.06.2011 по справі 17/5007/33/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "21" червня 2011 р. Справа № 17/5007/33/11

Господарський суд Житоми рської області у складі:

судді Шніт А.В.

за участю представників ст орін

від позивача не з'явився

від відповідача ОСОБА _1

від третьої особи ОСОБА_2 дов. №617/02/10-11 від 15.02.2011р.

прокурор Лугинець О.С. посв. НОМЕР_2

Розглянув у відкритому суд овому засіданні справу за по зовом Прокурора Олевського р айону в інтересах держави в о собі Руднє-Бистрянської сіль ської ради (с.Рудня Бистра, Оле вський район)

до Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_1 (м. Житомир)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору на стороні позивача - Головного управлі ння Держкомзему у Житомирськ ій області (м.Житомир)

про стягнення 5667,17грн. та з обов'язання припинення викор истання земельної ділянки не за цільовим призначенням

Прокурором Олевського рай ону в інтересах держави в осо бі Руднє-Бистрянської сільсь кої ради пред'явлено позов до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення 5667,17грн . шкоди, заподіяної внаслідок нецільового використання зе мельної ділянки, та зобов'яза ння припинити використання з емельної ділянки площею 0,8956га не за цільовим призначенням .

В порядку ст.30 ГПК України в с удовому засіданні 07.06.2011р. взяв у часть державний інспектор ві дділу Держкомзему у Олевсько му районі. подав для залученн я до матеріалів справи акт об стеження земельної ділянки № 53027 від 06.06.2011р., та зазначив, що шко да нарахована згідно до мето дики.

Представник третьої особи в судовому засіданні 07.06.2011р. по дав письмові пояснення по сп раві та копію Методики розра хунку визначення розміру шко ди, заподіяної в наслідок сам овільного зайняття земельни х ділянок, використання земе льних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунто вого покриву без спеціальног о дозволу, яка затверджена по становою КМУ №963 від 25.07.2007р.

20.06.2011р. на адресу суду від пред ставника позивача надійшла з аява, в якій просить розгляда ти справу за його відсутніст ю.

Прокурор та представник тр етьої особи в судовому засід анні 21.06.2011р. позовні вимоги підт римали в повному обсязі.

Представник позивача в суд ове засідання 21.06.2011р. не з'явивс я, вимог ухвали суду від 07.06.2011р. н е виконав.

Відповідач проти позову за перечив повністю, разом з тим , відзиву на позовну заяву суд у не надав.

Заслухавши пояснення прок урора та представників сторі н, дослідивши матеріали спра ви, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи, розпорядженням Ол евської районної державної а дміністрації від 28.04.2010р. №241 "Про передачу земельної ділянки у власність за проектом її від ведення гр. ОСОБА_1." було пе редано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 0,8956га з віднесенням її земель до наступних категорі й: землі сільськогосподарськ ого призначення (несільськог осподарські угіддя - під госп одарськими будівлями і двора ми) (а.с. 22).

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (відповідач у спра ві) згідно Державного акту н а право власності на земельн у ділянку серії ЯЛ №656375 від 19.08.2010 р. є власником земельної діля нки площею 0,8956 га, що розташова на у Житомирській області Ол евському районі Руднє-Бистря нській сільській раді та яка має цільове призначення для ведення особистого селянськ ого господарства (а.с. 23).

16.02.2011р. державними інспектора ми з контролю за використанн ям і охороною земель Олевськ ого району проведена перевір ка земельної ділянки відпові дача щодо цільового використ ання земель.

В результаті перевірки вст ановлено порушення відповід ачем вимог ст.21 Земельного код ексу України, а саме, що дана з емельна ділянка використову ється для розміщення лісопил ьного станка та зберігання т ранспорту, сировини та готов ої продукції, тобто зазначен а земельна ділянка використо вується для комерційної діял ьності.

За наслідками даної переві рки було складено Акт від 16.02.2011р. (а.с.6).

У зв'язку із порушенням вимо г земельного законодавства д ержавним інспектором з контр олю за використанням і охоро ною земель Олевського району було винесено постанову про накладення адміністративно го стягнення на громадянина ОСОБА_1 у вигляді штрафу в розмірі 85,00грн. (а.с. 9).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач сплатив у добровільному порядку суму штрафу, що підтверджується к витанціями про сплату штрафу (а.с. 32).

Слід зазначити, що сплативш и у добровільному порядку шт раф відповідач визнав факт н ецільового використання зем ельної ділянки.

Відповідно до вимог ст.1 Зак ону України "Про землеустрій ", цільове призначення земель ної ділянки є використання з емельної ділянки за призначе нням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому порядку.

Згідно ст.19 Земельного коде ксу України, землі України за основним цільовим призначен ням поділяються на такі кате горії: землі сільськогоспода рського призначення; землі ж итлової та громадської забуд ови; землі природно-заповідн ого та іншого природоохоронн ого призначення; землі оздор овчого призначення; землі ре креаційного призначення; зем лі історико-культурного приз начення; землі лісогосподарс ького призначення; землі вод ного фонду; землі промислово сті, транспорту, зв'язку, енерг етики, оборони та іншого приз начення.

Віднесення земель до тієї ч и іншої категорії здійснюєть ся на підставі рішень органі в державної влади та органів місцевого самоврядування ві дповідно до їх повноважень (ч .1 ст.20 ЗК України ).

Згідно зі ст.35 Закону Україн и "Про охорону земель" від 19.06.03р. №962-IV, власники і землекористув ачі, в тому числі орендарі, зем ельних ділянок при здійсненн і господарської діяльності з обов'язані: дотримуватися ви мог земельного та природоохо ронного законодавства Украї ни; забезпечувати використан ня земельних ділянок за ціль овим призначенням та дотриму ватися встановлених обмежен ь (обтяжень) на земельну ділян ку.

Відповідно до ст. 91, 96 ЗК Украї ни, власники земельних ділян ок та землекористувачі зобо в'язані забезпечувати викори стання землі за цільовим при значенням.

Відповідно до Українськог о класифікатора цільового ви користання землі, затверджен ого листом Держкомзему Украї ни від 24.04.1998р. №14-1-7/1205, автотехобслу говування, роздрібна торгівл я та комерційні послуги, інша комерційна діяльність відно сяться за цільовим призначен ням до земель комерційного в икористання.

Досліджуючи питання щодо н аявності чи відсутності вико ристання спірної земельної ділянки не за цільовим при значенням, суд звертає увагу на вимоги ст.5, 164, 188 Земельног о кодексу України та ст. 35, 52, 56 Закону України "Про охорону з емель", згідно яких основне ц ільове призначення конкрети зується шляхом визначення ці льового призначення земельн ої ділянки за допомогою міст обудівної та землевпорядної документації.

Загальні підстави відпові дальності за майнову шкоду, з авдану фізичній або юридичні й особі неправомірними рішен нями, діями чи бездіяльністю інших осіб, визначені ст.1166 Ци вільного кодексу України.

Згідно з роз'ясненням Вищог о арбітражного суду України №02-5/215 від 01 квітня 1994 року "Про дея кі питання практики вирішенн я спорів пов'язаних з відшкод уванням шкоди" крім застосув ання принципу вини при виріш енні спорів про відшкодуванн я шкоди необхідно виходити з того, що шкода підлягає відшк одуванню за умови безпосере днього причинного зв'язку мі ж неправомірними діями особи , яка завдала шкоду та самою шк одою.

Відповідно до Методики виз начення розміру шкоди, запод іяної внаслідок самовільног о зайняття земельних ділянок , використання земельних діл янок не за цільовим призначе нням, зняття ґрунтового покр иву без спеціального дозволу (п.2.4), затвердженої постаново ю Кабінету Міністрів України №963 від 25 липня 2007 року та Методи чних рекомендацій щодо засто сування вказаної Методики, з атверджених наказом Держав ної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 12 вересня 2007 року № 110, розподіл коштів (у відсотка х), які мають отримати держава , територіальна громада, юрид ична чи фізична особа внаслі док відшкодування заподіяно ї їм шкоди, повинен здійснюва тись відповідно до порядку, з атвердженого Держземагентс твом за погодженням з Мінфін ом, Мінекономіки та Мінприро ди (пункт 8 Методики).

У відповідності з п. 3.1 наказу Державного агентства земель них ресурсів України та Держ авної інспекції з контролю з а використанням і охороною з емель від 12.09.2007 №110 "Про затвердже ння Методичних рекомендацій щодо застосування Методики визначення розміру шкоди, за подіяної внаслідок самовіль ного зайняття земельних діля нок, використання земельних ділянок не за цільовим призн аченням, зняття ґрунтового п окриву (родючого шару ґрунту ) без спеціального дозволу, за твердженої постановою Кабін ету Міністрів України від 25 ли пня 2007 р. №963" підставою для здійс нення розрахунку розміру шко ди, заподіяної державі, терит оріальним громадам, юридични м чи фізичним особам внаслід ок самовільного зайняття зем ельних ділянок, використання земельних ділянок не за ціль овим призначенням, зняття ґр унтового покриву (родючого ш ару ґрунту) без спеціального дозволу, є матеріали справи п ро адміністративне провадже ння, які підтверджують факт в чинення правопорушення, а са ме:

- акт перевірки дотримання в имог земельного законодавст ва;

- протокол про адміністрати вне правопорушення;

- припис (з вимогою усунення порушення земельного законо давства);

- акт обстеження земельної д ілянки.

Отже підставою для розраху нку розміру шкоди, заподіяно ї державі або територіальній громаді внаслідок використа ння земельних ділянок не за ц ільовим призначенням є вказа ні документи у їх сукупності , оскільки саме такі документ и можуть підтвердити сам фак т нецільового використання з емельної ділянки та її розмі р.

Як зазначалось вище 16.02.2011р. де ржавними інспекторами з конт ролю за використанням і охор оною земель Олевського район у проведена перевірка земель ної ділянки відповідача щодо цільового використання земе ль, за наслідками якої складе но акт №53001 перевірки дотриман ня вимог земельного законода вства (а.с. 6), протокол про адмін істративне правопорушення № 53001 від 16.02.2011р. (а.с. 8), припис з вимог ою припинити використання зе мельної ділянки не за цільов им призначенням (а.с. 11) та акт о бстеження земельної ділянки від 16.02.2011р. №53001 (а.с. 10).

Згідно розрахунку позивач а (а.с. 7) розмір заподіяної шко ди становить 5667,17грн.

Враховуючи викладене, суд в важає обґрунтованим позов в частині стягнення з відповід ача на корить позивача 5667,17грн. шкоди, завданої нецільовим в икористанням земельної діля нки.

Крім того, прокурором Олевс ького району в інтересах дер жави в особі Руднє-Бистрянсь кої сільської ради пред'явле но вимогу до Фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_1 про зобо в'язання припинення використ ання земельної ділянки площе ю 0,8956 га. не за цільовим признач енням.

Суд вважає, що дана вимога н е підлягає задоволенню виход ячи з наступного.

У відповідності до ст.15 Циві льного кодексу України, кожн а особа має право на захист св ого цивільного права у разі й ого порушення, невизнання аб о оспорювання. Кожна особа ма є право на захист свого інтер есу, який не суперечить загал ьним засадам цивільного зако нодавства.

Статтею 16 Цивільного кодекс у України встановлено, що кож на особа має право звернутис я до суду за захистом свого ос обистого немайнового або май нового права та інтересу. Спо собами захисту цивільних пра в та інтересів можуть бути: 1) в изнання права; 2) визнання прав очину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відно влення становища, яке існува ло до порушення; 5) примусове в иконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) прип инення правовідношення; 8) від шкодування збитків та інші способи відшкодування майно вої шкоди; 9) відшкодування мор альної (немайнової) шкоди; 10) ви знання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влад и Автономної Республіки Крим або органу місцевого самовр ядування, їхніх посадових і с лужбових осіб.

Суд може захистити цивільн е право або інтерес іншим спо собом, що встановлений догов ором або законом.

Згідно ч.2 ст.20 Господарськог о кодексу України права та за конні інтереси суб'єктів гос подарювання захищаються шля хом: визнання наявності або в ідсутності прав; визнання по вністю або частково недійс ними актів органів державно ї влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать зако нодавству, ущемлюють права т а законні інтереси суб'єкта г осподарювання або споживачі в; визнання недійсними госпо дарських угод з підстав, пере дбачених законом; відновленн я становища, яке існувало до п орушення прав та законних ін тересів суб'єктів господарюв ання; припинення дій, що поруш ують право або створюють заг розу його порушення; присудж ення до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитк ів; застосування штрафних са нкцій; застосування оператив но-господарських санкцій; за стосування адміністративно -господарських санкцій; уста новлення, зміни і припинення господарських правовідноси н; іншими способами, передбач еними законом.

У даному випадку, вимога про зобов'язання припинення вик ористання земельної ділянки площею 0,8956 га. не за цільовим пр изначенням носить загальний характер, не призводить до по новлення порушених прав, не в казує яким чином має виконув атись рішення.

Відповідно до ст.33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Відповідач відзиву на позо вну заяву суду не надав.

Враховуючи викладене, госп одарський суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають частковому задоволенню на с уму 5667,17грн. шкоди заподіяної в наслідок нецільового викори стання земельної ділянки. В ч астині позову про зобов'язан ня Фізичної особи - підприємц я ОСОБА_1 припинити викори стання земельної ділянки пло щею 0,8956га не за цільовим призна ченням в позові необхідно ві дмовити.

Судові витрати покладають ся на відповідача пропорцій но розміру обґрунтовано заяв лених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, ст.ст . 82-85 ГПК України, господарськ ий суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, 10014, А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_1:

- на користь Руднє-Бистрянсь кої сільської ради, 11031, Житомир ська область, Олевський райо н, с.Рудня Бистра, вул. Леніна, 4, ідентифікаційний код 04343493 - 5667,17г рн. шкоди, заподіяної внаслід ок нецільового використання земельної ділянки;

- в доход Державного бюджету України (п/р 31118095700002 ГУДКУ у Житом ирській області, ЄДРПОУ 22062319, МФ О 811039, код 22090200, отримувач УДК в м.Ж итомирі) - 102,00грн. державного ми та;

- в доход Державного бюджету України (п/р 31217264700002 у ГУДКУ у Жито мирській області, МФО 811039, ЄДРП ОУ 22062319, отримувач УДК у м.Житоми рі) - 236,00 грн. за інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

3. Відмовити в задоволенні п озову в частині зобов'язання Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 припинити використ ання земельної ділянки площе ю 0,8956га не за цільовим призначе нням.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя Шніт А.В.

Дата підписання: 29 червня 2011р.

1 - в справу;

2-позивачу (рек. з повід.);

3- відповідачу;

4-трет. особі;

5,6-прокурору.

Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16568705
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/5007/33/11

Ухвала від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Рішення від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні