Рішення
від 29.06.2011 по справі 5019/1265/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Р ІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"29" червня 2011 р. Спр ава № 5019/1265/11

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Рівнекопсервіс”

до відповідача Борівське с ільське споживче товариство

про стягнення в сумі 3 265 грн. 00 коп.

суддя Павлюк І.Ю.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1 ., представник (довіреність № 1/06 від 22.06.2011 р.);

від відповідача - не з' явив ся.

Суть спору: Позивач - Товариство з обмеженою відпо відальністю “Рівнекопсерві с” звернулось до господарсь кого суду з позовом до відпов ідача - Борівського сільськ ого споживчого товариства пр о стягнення 3 265 грн. 00 коп. заборг ованості.

Позивач в судовому засідан ні 29.06.2011 року підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач відзив на позов не подав, в судове засідання н е з' явився, хоча про час і міс це судового засідання був по відомлений належним чином, щ о стверджується повідомленн ям відділення поштового зв'я зку про вручення поштового в ідправлення (а.с.31).

Суд вбачає, що наявних у спр аві матеріалів достатньо для розгляду позовної заяви без участі відповідача відповід но до ст.75 ГПК України.

В результаті розгляду мате ріалів справи, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

24.11.2008 року між відповідач ем (користувач) та ТзОВ “Рівн екоопсервіс” (ЦСО) був укладе ний договір №132 на гарантійне і післягарантійне обслугову вання і ремонт реєстраторів розрахункових операцій (а.с. 7- 9), за яким відповідач здає, а Тз ОВ “Рівнекоопсервіс” прийма є на себе виконання робіт по г арантійному та післягаранті йному сервісному обслуговув ання і ремонту реєстраторів розрахункових операцій.

Відповідно до пункту 1.2. дого вору роботи по технічному об слуговуванню проводяться зг ідно технічної документації виробника.

Згідно пункту 1.5. передача на гарантійне обслуговування р еєстраторів розрахункових о перацій проводиться після на ладки згідно акту виконаних робіт.

Пунктом 5.1. договору визначе но що розрахунки за гарантій не, післягарантійне сервісне обслуговування реєстраторі в розрахункових операцій про водиться по договірних цінах . У випадку підвищення цін на з апчастини, енергоносії і інш их змінах, ЦСО залишає за собо ю право на підвищення вартос ті обслуговування з повідомл енням користувача за 15 днів.

Відповідно до пункту 5.2. дого вору оплата за технічне обсл уговування реєстраторів роз рахункових операцій провод иться користувачем наперед з а місяць, до1-го числа.

Згідно пункту 5.3. договору пе рерахунки, пов' язані з прос тоєм реєстраторів розрахунк ових операцій, з вини ЦСО пров одиться в наступному після о плати місяці на основі пред' явлених користувачем актів п ростою, підписаних представн иком ЦСО.

Відповідно до пункту 5.4. дого вору оплата за сервісне обсл уговування не проводиться у випадку коли реєстратор розр ахункових операцій знятий з обліку в ДПА, що підтверджуєт ься довідкою ДПА. У всіх інших випадках оплата за сервісне обслуговування проводиться в повному об' ємі.

Пунктом 5.5. договору визначе но, що вартість засобів контр олю не входить у вартість тех нічного обслуговування та ре монту реєстраторів розрахун кових операцій.

На виконання умов договору ТзОВ “Рівнекоопсервіс” за п еріод квітень 2010р. - квітень 2011р. були виконані роботи по обсл уговуванню реєстраторів роз рахункових операцій на загал ьну суму 3 265 грн. 00 коп., що підтве рджується актами виконаних р обіт (а.с. 14-27).

Відповідач не виконав взят их на себе зобов' язань по до говору щодо вчасної оплати н аданих ТзОВ “Рівнекоопсерві с” послуг.

02.05.2011 року між Товариством з о бмеженою відповідальністю “ Рівнекоопсервіс” (первісний кредитор) та позивачем - Товар иством з обмеженою відповіда льністю “Рівнекопсервіс” (но вий кредитор) було укладено д оговір про відступлення прав а вимоги №1 (а.с. 10-11). За даним дого вором первісний кредитор пер едає новому кредитору, а нови й кредитор приймає право вим оги, що належить первісному к редитору, і стає кредитором з а договором на гарантійне і п іслягарантійне обслуговува ння і ремонт реєстраторів ро зрахункових операцій № 132 від 24 листопада 2008 року, укладеним між ТзОВ “Рівнекоопсервіс” т а Борівським сільським спожи вчим товариством (боржник). За цим договором новий кредито р одержує право (замість перв існого кредитора) вимагати в ід боржника повернення забор гованості в сумі 3 265 грн. 00 коп. з а період з квітня 2010 року по кві тень 2011 року включно та належн ого виконання всіх зобов' яз ань за основним договором.

Відповідно до пункту 3.2. дано го договору первісний кредит ор зобов' язаний сповістити боржника про відступлення п рава вимоги за цим договором в термін до 20 травня 2011року шля хом поштового надсилання з п овідомленням про вручення бо ржнику копії цього договору.

На виконання вказаного пун кту договору позивачем 02.05.2011р. б уло направлено повідомлення про відступлення права вимо ги з пропозицією оплатити 3 265 г рн. 00 коп. заборгованості ново му кредитору (позивачу) (доказ отримання повідомлення відп овідачем а.с. 13), проте, відповід ач не сплатив кошти в сумі 3 265 г рн. 00 коп., що є предметом догово ру про відступлення права ви моги.

Таким чином, за відповідаче м перед позивачем рахується заборгованість в сумі 3 265 грн. 00 коп.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши пояснення п редставника позивача, встано вивши обставини справи і дав ши їм оцінку, господарський с уд вважає, що позов підлягає з адоволенню, виходячи з насту пного.

Статтею 11 ЦК України вста новлено, що підставами виник нення цивільних прав та обов ' язків, зокрема є договори т а інші правочини.

Відповідно до ст. 509 ЦК Украї ни, - зобов' язанням є правові дношення, в якому одна сторон а (боржник) зобов' язана вчин ити на користь другої сторон и (кредитора) певну дію (переда ти майно, виконати роботу, над ати послугу, сплатити гроші т ощо) або утриматись від певно ї дії, а кредитор має право вим агати від боржника виконання його обов' язку.

Статтею 512 ЦК України визнач ено, що кредитор у зобов'язанн і може бути замінений іншою о собою внаслідок передання ни м своїх прав іншій особі за пр авочином (відступлення права вимоги).

Згідно частини 1 статті 513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчи няється у такій самій формі, щ о і правочин, на підставі яког о виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається н овому кредиторові.

Відповідно до статті 514 ЦК Ук раїни до нового кредитора пе реходять права первісного кр едитора у зобов'язанні в обся зі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщ о інше не встановлено догово ром або законом.

У відповідності до статті 62 9 ЦК України договір є обов' я зковим для виконання сторона ми.

Згідно із статтею 526 Цивільн ого кодексу України та статт ею 193 Господарського кодексу У країни - зобов' язання має ви конуватися належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звича їв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлять ся.

Відповідно до частин 2 статт і 530 ЦК України якщо строк (терм ін) виконання боржником обов ' язку не встановлений або в изначений моментом пред' яв лення вимоги, кредитор має пр аво вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повин ен виконати такий обов' язок у семиденний строк від дня пр ед' явлення вимоги.

Відповідно до частини 1 стат ті 612 Цивільного кодексу Украї ни - боржник вважається таким , що прострочив, якщо він не пр иступив до виконання зобов' язання або не виконав його у с трок, встановлений договором або законом, при цьому статте ю 525 Цивільного кодексу Україн и встановлено, що односторон ня відмова від зобов' язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо ін ше не встановлено договором або законом.

З огляду на обставини справ и вбачається, що вимога позив ача стверджується матеріала ми справи і підлягає задовол енню.

Доказів сплати боргу відпо відач суду не подав.

Позов обґрунтований і підл ягає задоволенню в сумі 3 265 грн . 00 коп.

На відповідача покладають ся витрати по сплаті держмит а та судові витрати на підста ві частин першої та п' ятої с т. 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 81-1, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Борівського сі льського споживчого товарис тва, яке знаходиться за адрес ою: 34061, Рівненська область, Зар ічненський район, с. Борове, ву л. Мостова, 2 (код ЄДРПОУ 01765153) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю “Рівнеко псервіс”, яке знаходиться за адресою: 33000, м. Рівне, вул. Пирог ова 40 (код ЄДРПОУ 36771079) 3 265 грн. 00 коп . заборгованості по розрахун ках, 102 грн. 00 коп. витрат по сплат і державного мита та 236 грн. 00 ко п. плати за послуги по інформа ційно-технічному забезпечен ню судового процесу.

3. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя І.Ю. Павлюк

Рішення підписане су ддею "29" червня 2011 р..

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено07.07.2011
Номер документу16572328
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/1265/11

Судовий наказ від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні