Постанова
від 01.06.2011 по справі 5543/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний а дміністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

01 червня 2011 р. № 2-а- 5543/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі г оловуючого судді Зоркіна Ю. В. при секретарі судового за сідання Cмоляр Є.А., розглян увши у відкритому судовому з асіданні у приміщенні суду с праву за адміністративним по зовом

Державної податкової інс пекції у Дзержинському район і міста Харкова

до Приватного підприємства "Агрозахист"

про припинення юридичної осо би ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, який в силу прип исів Закону України “Про дер жавну податкову службу Украї ни” є суб' єктом владних пов новажень, звернувся до суду з зазначеним адміністративни м позовом, у якому просить суд припинити підприємницьку ді яльність відповідача з підст ав, неподання ч.11 ст.19 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців”. Позив ач у судове засідання свого п редставника не направив, у пр охальній частині адміністра тивного позову, просив розгл ядати справу за відсутності його представника.

Відповідач в судове засіда ння не прибув, про розгляд спр ави був повідомлений належни м чином за адресою визначено ю відповідно до довідки з ЄДР ПОУ, про причини неявки суду н е повідомив. Згідно положень ст..35 КАС України суд вважає ві дповідача належно повідомле ним про розгляд справи та вра ховуючи приписи положень ст. ст. 41, ч.4 ст. 122, ч.6 ст. 128 КАС України с уд вважає за можливе розглян ути справу за відсутності ст орін за наявними у ній матері алами.

Дослідивши долучені до мат еріалів справи документи, пе ревіривши дії суб' єкта влад них повноважень на відповідн ість приписам ч.3 ст.2 КАС Украї ни, суд встановив наступні об ставини.

Відповідач пройшовши пере дбачену законодавством Укра їни процедуру державної реєс трації набув статус суб' єкт а господарювання юридичної о соби, про що йому видане відпо відне свідоцтво АО1 № 070189 та взя тий на податковий облік у ДПІ Дзержинського району м.Харк ова з 09.10.2003 року за № 14515.

Вирішуючи спір, суд зазнача є, що правовідносини, які вини кають у сфері державної реєс трації юридичних осіб, а тако ж фізичних осіб - підприємці в врегулюванні Законом Украї ни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців”. Статтею 38 вказаного закону визначено , що для постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов'язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема є: визнання судо м недійсною державної реєстр ації юридичної особи через д опущені при її створенні пор ушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встан овлених законом; провадження діяльності, що суперечить ус тановчим документам, або так ої, що заборонена законом; нев ідповідність мінімального р озміру статутного капіталу ю ридичної особи вимогам закон у; неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону; н аявність в Єдиному державном у реєстрі запису про відсутн ість юридичної особи за вказ аним її місцезнаходженням.

Частиною ч.4 ст.50 КАС України передбачено, що громадяни Ук раїни, іноземці чи особи без г ромадянства, їх об'єднання, юр идичні особи, які не є суб'єкта ми владних повноважень, можу ть бути відповідачами лише з а адміністративним позовом с уб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених зак оном.

Відповідно до приписів ст.2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" з авданнями органів державної податкової служби, зокрема, є здійснення контролю за доде ржанням податкового законод авства, правильністю обчисле ння, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державни х цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежі в), а також неподаткових доход ів, установлених законодавст вом.

Повноваження податкових о рганів на звернення до суду з адміністративними позовами про припинення суб' єктів г осподарювання визначені ст.6 7 ПК України, відповідно до яко ї органи державної податково ї служби в установленому зак оном порядку мають право зве ртатися до суду про винесенн я судового рішення щодо: прип инення юридичних осіб або пі дприємницької діяльності фі зичних осіб - підприємців; від міни державної реєстрації пр ипинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; с касування державної реєстра ції змін до установчих докум ентів.

Оскільки норма зазначеної статті не містить імператив ного застереження щодо кола осіб, які мають право звернут ися до суду з позовом про прип инення юридичної особи з нав еденої підстави, а подання та кого позову органом державно ї податкової служби обумовле но виконанням покладеного на нього законом обов'язку щодо аналізу причин і оцінки дани х про факти порушень податко вого законодавства, що нероз ривно пов'язано з набуттям пл атником податків цивільної п равосуб'єктності, можна дійт и висновку про використання позивачем повноваження з мет ою, з якою це повноваження над ано.

Із дослідженого в судовому засіданні витягу (довідки) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців від 21.02.2011 року с татус відомостей про юридичн у особу не підтверджено у зв'я зку з відсутністю за місцезн аходженням- запис від 16.03.2010 року № 14801430004023128

Відповідно до ст. 11, 9 КАС Укра їни розгляд і вирішення спра в в адміністративних судах з дійснюються на засадах змага льності сторін та свободи в н аданні ними суду своїх доказ ів і у доведенні перед судом ї х переконливості. Суд при вир ішенні справи керується прин ципом законності, відповідно до якого органи державної вл ади, органи місцевого самовр ядування, їхні посадові і слу жбові особи зобов'язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та закон ами України.

Враховуючи викладене вище , суд приходить до висновку пр о те, що вимога ДПІ в Дзержинс ькому районі м. Харкова про пр ипинення підприємницької ді яльності відповідача є норма тивно та документально обґру нтованою та підлягає задовол енню у повному обсязі.

Судові витрати підлягають розподілу в порядку, визначе ному ст..94 КАС України.

Керуючись ст.ст.8-14,35,71,94,160-16 3,167,186,254 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспек ції у Дзержинському районі м іста Харкова до Приватного підприємства "Агрозахист" п ро припинення юридичної особ и задовольнити у повному об сязі

Припинити юридичну особу П П "Агрозахист" (код ЄДРПОУ 32675717, а дреса м.Харків, вул.23-го Серп ня,13, кв.3)

Копію постанови направити державному реєстратору вико навчого комітету Харківсько ї міської ради.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення. У разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр овадження або набрання закон ної сили рішенням за наслідк ами апеляційного провадженн я

У повному обсязі постан ова виготовлена та підписана 03.06.2011 року

Суддя Зоркіна Ю.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено08.07.2011
Номер документу16578247
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5543/11/2070

Ухвала від 18.05.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

Постанова від 01.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні