Постанова
від 30.06.2011 по справі 2а/0270/2570/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2011 р. Справа № 2а/0270/2570/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Альчука Максима Петровича, розгля нувши в порядку скороченого провадження матеріали справ и

за позовом: державної по даткової інспекції у м. Вінни ці

до: товариства з обмеже ною відповідальністю "Центр- Трейдінг"

про: припинення (скасува ння) юридичної особи

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інсп екція у м. Вінниці звернулась в суд з адміністративним поз овом про припинення (скасува ння) юридичної особи - товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Центр-Трейдінг" про прип инення (скасування) юридично ї особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач відсутній за вказаним в Єдиному держав ному реєстрі місцезнаходже нням, що у відповідності із н ормами ст. 38 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців" є підставою для пос тановлення судового рішення щодо припинення юридичної о соби, яке не пов' язано з банк рутством юридичної особи.

Справа розглядається в пор ядку скороченого провадженн я, оскільки в силу п. 3 ч. 1 ст. 183-2 КА С України в адміністративних справах щодо припинення за з верненням суб' єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб - підприємці в у випадках, передбачених за коном, застосовується скороч ене провадження.

Ухвалою суду від 01.06.2011 року ві дкрито скорочене провадженн я у справі. Копію ухвали напра влено відповідачу за адресою згідно довідки з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців (а.с.12-14).

Повідомлення про вручення поштового відправлення пове рнулося до суду із відміткою поштового відділення зв' яз ку: "за зазначеною адресою не і снує".

Як вбачається з довідки Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців товариство з об меженою відповідальністю "Це нтр-Трейдінг" зареєстроване 22.12.2005 року, ідентифікаційний ко д - 32647894, за адресою вул. Соборна, 9 9-А, м. Вінниця.

Відповідно до довідки ДПІ м . Вінниці про встановлення фа ктичного місцезнаходження п латника податків № 786 від 04.05.2011 ро ку (а.с. 15), місцезнаходження тов ариства з обмеженою відповід альністю "Центр - Трейдінг" не встановлено.

У відповідності із нормами Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а юридичних осіб - підприємці в", Єдиний державний реєстр ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців - це автоматиз ована система збирання, нако пичення, захисту, обліку та на дання інформації про юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців.

В абзаці 6 ч. 1 ст. 1 вказаного З акону надано визначення місц езнаходження юридичної особ и - це адреса органу або особи , які відповідно до установчи х документів юридичної особи чи закону виступають від її і мені (далі - виконавчий орган).

Згідно із ч. 1 ст. 4 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та юридичних осіб - підприємців" державна р еєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - є засвідченням факту створенн я або припинення юридичної о соби, засвідчення факту набу ття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєст раційних дій, які передбачен і цим Законом, шляхом внесенн я відповідних записів до Єди ного державного реєстру.

Частина 3 ст. 9 цього ж Закону передбачає, що у бланку свідо цтва про державну реєстрацію юридичної особи зазначаютьс я: найменування юридичної ос оби; ідентифікаційний код Єд иного державного реєстру під приємств і організацій Украї ни; місцезнаходження юридичн ої особи; місце проведення де ржавної реєстрації; дата про ведення державної реєстраці ї та номер запису в Єдиному де ржавному реєстрі; прізвище т а ініціали державного реєстр атора; підстава, дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі про заміну свідоцтв а про державну реєстрацію.

В Єдиному державному реєст рі містяться, між іншим, такі в ідомості щодо юридичної особ и, як її місцезнаходження (абз ац 7 частини 2 статті 17 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та юридичн их осіб - підприємців).

Частина 1 ст. 18 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та юридичних ос іб - підприємців" передбачає, щ о якщо відомості, які підляга ють внесенню до Єдиного держ авного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вв ажаються достовірними і можу ть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 вказан ого Закону, у разі, якщо зміна відомостей про юридичну особ у, які містяться в Єдиному дер жавному реєстрі, не пов' яза на із змінами до установчих д окументів юридичної особи аб о не підлягає державній реєс трації, виконавчий орган юри дичної особи або уповноважен а ним особа зобов' язаний по дати (надіслати рекомендован им листом) державному реєстр атору за місцезнаходженням р еєстраційної справи юридичн ої особи заповнену реєстраці йну картку про внесення змін до відомостей про юридичну о собу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. В разі, як що подається (надсилається) р еєстраційна картка про внесе ння змін до відомостей про мі сцезнаходження юридичної ос оби, до неї додається свідоцт во про державну реєстрацію ю ридичної особи.

З аналізу вищенаведених но рм закону вбачається, що відо мості про місцезнаходження ю ридичної особи, є обов' язко вою інформацією, що має місти тися в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців, і обов ' язок внесення відомостей щ одо зміни місцезнаходження ю ридичної особи покладений б езпосередньо на цю юридичну особу.

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 11 Зако ну України "Про державну пода ткову службу в Україні" орган и державної податкової служб и у випадках, в межах компетен ції та у порядку, встановлени х законами України, мають пра во звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною з аявою) про скасування держав ної реєстрації суб' єкта під приємницької діяльності.

Згідно з ч. 1 ст. 216 Господарськ ого кодексу України (далі - ГК України), учасники господарс ьких відносин несуть господа рсько-правову відповідальні сть за правопорушення у сфер і господарювання шляхом заст осування до правопорушників господарських санкцій на пі дставах і в порядку, передбач ених цим Кодексом, іншими зак онами та договором.

Відповідно до ст. 218 ГК Україн и підставою господарсько-пра вової відповідальності учас ника господарських відносин є вчинене ним правопорушенн я у сфері господарювання. Уча сник господарських відносин відповідає за невиконання а бо неналежне виконання госпо дарського зобов' язання чи п орушення правил здійснення г осподарської діяльності, якщ о не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів д ля недопущення господарсько го правопорушення.

Частиною 1 ст. 238 ГК України пе редбачено, що за порушення вс тановлених законодавчими ак тами правил здійснення госпо дарської діяльності до суб' єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваже ними органами державної влад и або органами місцевого сам оврядування адміністративн о-господарські санкції, тобт о заходи організаційно-право вого або майнового характеру , спрямовані на припинення пр авопорушення суб' єкта госп одарювання та ліквідацію йог о наслідків.

Згідно з ч. 1 ст. 247 ГК України, у разі здійснення суб' єктом господарювання діяльності, щ о суперечить закону чи устан овчим документам, до нього мо же бути застосовано адмініст ративно-господарську санкці ю у вигляді скасування держа вної реєстрації цього суб' є кта та його ліквідації.

З аналізу викладених норм з аконодавства вбачається, що скасування державної реєстр ації та припинення юридичної особи мають одне і те ж правов е значення, оскільки утворюю ть один правовий інститут - ск асування держаної реєстраці ї суб' єкта господарювання, який знайшов своє правове вт ілення у формі припинення юр идичної особи в Законі Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців".

Відповідно до ч. 2 ст. 38 цього З акону підставою для постанов лення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутст вом юридичної особи, зокрема є наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Отже, враховуючи те, що в Єди ному державному реєстрі юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис щ одо відсутності товариства з обмеженою відповідальністю "Центр-Трейдінг" за вказаним м ісцезнаходженням (будь-яких подальших записів не внесено ), суд вважає вимоги позивача о бґрунтованими, у зв' язку з ч им є всі підстави для припине ння юридичної особи.

З приписів статей 71, 86 КАС Укр аїни вбачається, що кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд оц інює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на їх безпо середньому, всебічному, повн ому та об' єктивному дослідж енні.

Зважаючи на викладене, за ві дсутності доказів у спростув ання позовних вимог, суд дійш ов до висновку про задоволен ня позову.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають .

Згідно до ч. 1 ст. 38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців" суд, який по становив рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов' язане з банкрутством юри дичної особи, у день набрання таким рішенням законної сил и направляє його копію держа вному реєстратору за місцезн аходженням юридичної особи д ля внесення до Єдиного держа вного реєстру запису про суд ове рішення.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов задовольнити.

Припинити юридичну особу - т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Центр - Трейдінг" ( юридична адреса: вул. Соборна , 99-А, м. Вінниця , код ЄДРПОУ 32647894).

Копію даної постанови, у ден ь набрання нею законної сили надіслати державному реєстр атору Вінницької міської рад и (вул. Соборна, 59 м. Вінниця) для виконання вимог встановлени х ст. 38 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб підприєм ців".

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя /підпис/ Альчук Максим Пет рович

З оригіналом вірно:

Суддя:

Секретар:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено11.07.2011
Номер документу16587285
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2570/11

Ухвала від 01.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Постанова від 30.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні