Постанова
від 05.07.2011 по справі 2а-0870/3228/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2011 року 12:12 Справа № 2а-0870 /3228/11

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого судді Нестеренко Л .О. при секретарі Буряковій А.В ., за участю представника пози вача Курусь Р.А., розгляну вши у місті Запоріжжі у відкр итому судовому засіданні адм іністративну справу

за заявою Державної податк ової інспекції у Орджонікідз евському районі м. Запоріжжя

до Запорізького приватног о підприємства «Хорта, МЖК»

про стягнення 5989 грн. 43 коп. по даткової заборгованості

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшла позовна заява Державної податкової інспекції у Ордж онікідзевському районі м. За поріжжя до Запорізького прив атного підприємства «Хорта, МЖК» про стягнення 5989 грн. 43 коп . податкової заборгованості. У позовній заяві позивач заз начив, що відповідачем самос тійно визначені податкові зо бов'язання з орендної плати з а землю у сумі 6047 грн. 64 коп. Узго джене податкове зобов'язання у встановлений строк відпов ідачем не сплачено, заборгов аність з урахуванням наявної переплати у сумі 58 грн. 21 коп. ск ладає 5989 грн. 43 коп. У зв'язку з на явністю податкового боргу, в ідповідачу направлялась Под аткова вимога від 05.11.2010 р. № 1/1136. На час подачі позову податкова заборгованість у сумі 5989 грн. 4 3 коп. відповідачем не сплачен а, у зв'язку чим, позивач проси ть суд стягнути її у судовому порядку.

Представник позивача у суд овому засіданні на задоволен ні позову наполягає.

Відповідач у судове засіда ння вдруге не з' явився, про ч ас та місце розгляду справи п овідомлений належним чином.

Вивчивши матеріали позову , вислухавши пояснення позив ача, суд вважає позовні вимог и такими, що підлягають задов оленню, виходячи з наступног о.

Запорізьке приватне підпр иємство «Хорта, МЖК», зареєст ровано як платник податків і зборів в Державній податков ій інспекції у Орджонікідзев ському районі м. Запоріжжя.

Відповідно до п.п 4.1.1 п. 4.1 ст.4 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми», в редакції, яка діяла на ч ас виникнення податкового бо ргу, платник податків самост ійно обчислює суму податково го зобов' язання, яку зазнач ає у податковій декларації.

Пункт 5.1 ст.5 Закону «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» зазначає, що податк ове зобов' язання, самостійн о визначене платником податк ів у податковій декларації, в важається узгодженим з дня п одання такої податкової декл арації.

Відповідно до п.п 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» платник податків зобов 'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом десяти календарних днів, нас тупних за останнім днем відп овідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декл арації.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 Подат кового кодексу України крім випадків, передбачених подат ковим законодавством, платни к податків самостійно обчисл ює суму податкового та/або гр ошового зобов' язання та/або пені, яку зазначає у податков ій (митній) декларації або уто чнюючому розрахунку, що пода ється контролюючому органу у строки, встановлені цим Коде ксом.

Пунктом 57.1 ст. 57 Податкового к одексу України передбачено, що платник податків зобов' я заний самостійно сплатити су му податкового зобов' язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим Кодексом для п одання податкової деклараці ї, крім випадків, встановлени х цим Кодексом.

29.01.2010 р. Запорізьким приватни м підприємством «Хорта, МЖК» до Державної податкової інс пекції у Орджонікідзевськом у районі м. Запоріжжя подана П одаткова декларація № 2783 орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності на 2010 р.

Відповідно до Податкової д екларації підлягало сплаті з а вересень - грудень 2010 р. 4031 гр н. 74 коп. орендної плати

28.01.2011 р. Запорізьким приватни м підприємством «Хорта, МЖК» до Державної податкової інс пекції у Орджонікідзевськом у районі м. Запоріжжя подана П одаткова декларація № 2241 орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності на 2011 р.

Відповідно до Податкової д екларації, у січні - лютому 20 11 р. підлягало сплаті 2015 грн. 90 ко п. орендної плати.

Усього, відповідачем самос тійно визначено податкове зо бов' язання з орендної плати за землю у сумі 6047 грн. 64 коп.

Відповідачем самостійно у згоджене податкове зобов'яза ння не сплачено, з урахування м наявної переплати у сумі 58 г рн. 21 коп., заборгованість скла дає 5989 грн. 43 коп.

Згідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена пла тником податків, визнається сумою податкового боргу плат ника податків.

Відповідно до п.п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» у разі, коли платник под атків не сплачує узгоджену с уму податкового зобов'язання в установлені строки, податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

Державною податковою інсп екцією у Орджонікідзевськом у районі м. Запоріжжя Запоріз ькому приватному підприємст ву «Хорта, МЖК» направлена Пе рша податкова вимога від 05.11.2010 р . № 1/1136 на суму 949 грн. 74 коп., яка нап равлена відповідачу рекомен дованим листом.

Рекомендований лист повер нутий вузлом поштового зв' я зку у зв' язку з закінченням строку зберігання.

Відповідно до п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» податкова вимога вважа ється надісланою (врученою) о собі, якщо його передано особ і під розписку або надіслано листом з повідомленням про в ручення. У разі коли податков ий орган або пошта не може вру чити платнику податків подат кову у зв'язку з незнаходженн ям фактичного місця розташув ання (місцезнаходження) плат ника податків, податковий ор ган розміщує податкову вимог у на дошці податкових оголош ень, встановленій на вільном у для огляду місці біля входу до приміщення податкового о ргану. При цьому день розміще ння такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

22.12.2010 р. Державною податковою інспекцією у Орджонікідзевс ькому районі м. Запоріжжя скл адено Акт про неможливість в ручення податкової вимоги та розміщення її на дошці оголо шень.

Згідно до п. 95.1, п. 95.2, п. 95.3 ст. 95 Под аткового кодексу України орг ан державної податкової служ би здійснює за платника пода тків і на користь держави зах оди щодо погашення податково го боргу такого платника под атків шляхом стягнення кошт ів, які перебувають у його вла сності, а в разі їх недостатно сті шляхом продажу майна так ого платника податків, яке пе ребуває у податковій заставі . Стягнення коштів та продаж м айна платника податків прова дяться не раніше ніж через 60 к алендарних днів з дня надісл ання такому платнику податко вої вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податкі в у банках, обслуговуючих так ого платника податків, здійс нюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и. Орган державної податково ї служби звертається до суду щодо надання дозволу на пога шення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платн ика податків, що перебуває у п одатковій заставі. Рішення с уду щодо надання вказаного д озволу є підставою для прийн яття органом державної подат кової служби рішення про пог ашення усієї суми податковог о боргу. Рішення органу держа вної податкової служби підпи сується його керівником та с кріплюється гербовою печатк ою органу державної податков ої служби. Перелік відомосте й, які зазначаються у такому р ішенні, встановлюється центр альним органом державної под аткової служби.

За таких обставин, суд дійшо в висновку, що заявлені Держа вною податковою інспекцією у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя позовні вимоги п ро стягнення 5989 грн. 43 коп. подат кової заборгованості є обґр унтованими і підлягають зад оволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

Керуючись ч. 4 ст. 41, ст.ст. 94, 95, ст .ст. 158-163 КАС України; п. 11 ст. 10 Зако ну України «Про державну под аткову службу в Україні»; ст.16 , п.п 4.1.1 п.4.1, ст. 4; п. 5.1, п.п. 5.2.1 п. 5.2, п.п. 5.3.1 п 5.3, п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5; п.п. 6.2.1, п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами»; п. 54.1 ст. 54, п. 57.1 ст. 57, п. 95.1, п. 95 .2, п. 95.3 ст. 95, ст. 129 Податкового код ексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Запорізького пр иватного підприємства «Хорт а, МЖК» (вул. Патріотична, буд . 34-А, кв. 27, м. Запоріжжя, Запорізь ка область, 69035, код ЄДРПОУ 02831001) на користь Державного бюдже ту Орджонікідзевського райо ну м. Запоріжжя (р/р 33215812700007, код пл атежу 13050200, отримувач Державни й бюджет Орджонікідзевськог о району м. Запоріжжя, код отри мувача 34677145, банк ГУДКУ у Запорі зькій області, МФО 813015) заборго ваність по орендної платі з ю ридичних осіб у сумі 5989 грн. 43 ко п.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України, або прийняття пос танови у письмовому провадже нні - з дня отримання копії пос танови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя Л.О.Нестеренко

Постанова виготовлена у по вному обсязі 07.07.2011 р.

Дата ухвалення рішення05.07.2011
Оприлюднено12.07.2011
Номер документу16587914
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/3228/11

Постанова від 05.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 05.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 06.06.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 13.05.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні