Постанова
від 17.06.2011 по справі 2а-1632/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" червня 2011 р. С права № 2a-1632/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

Судді Грицюка П.П .

при секретарі Куз ишин Р.М.,

за участю представни ка позивача Токара В.І.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Калуськ ої об'єднаної державної пода ткової інспекції

до відповідача: приватного підприємства "Ка рат"

про стягнення заборг ованості в сумі 538,99 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

18.05.2011 року Калуська об'єдна на державна податкова інспек ція Івано-Франківської облас ті (далі - позивач) звернулася з адміністративним позовом д о приватного підприємства "К арат" про стягнення заборгов аності в сумі 538,99 грн.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем обліковується податковий борг з податку на прибуток та пені в загальній сумі 538,99 грн., що підтверджуєть ся податковими повідомлення ми рішеннями.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і. Посилаючись на обставини, в икладені у позовній заяві, пр осив суд задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідач повторно в судо ве засідання не з' явився, хо ча про час, дату та місце розгл яду адміністративної справи повідомлявся належним чином . Наданим правом на подання за перечення проти позову не ск ористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду сп рави чи про причини неявки су ду не подав.

За таких обставин суд вбача є за можливе розглянути спра ву на підставі наявних доказ ів за відсутності відповідач а.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и наявні в матеріалах справи докази, надавши їм юридичну о цінку, суд прийшов до висновк у про те, що позовні вимоги під лягають задоволенню у повном у обсязі з наступних підстав .

Суд зазначає, що при вирішен ні даної справи керується но рмами зазначеного Закону та інших підзаконних нормативн о-правових актів в редакції, ч инній на час дії спірних прав овідносин.

Згідно до пп.5.3.1 п.5.3 ст. 5 З акону України “Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами” платник податків зобо в'язаний самостійно сплатити суму податкових зобов' язан ня, зазначену у поданій подат ковій декларації, протягом д есяти календарних днів, наст упних за останнім днем відпо відного граничного строку, п ередбаченого пп.4.1.4 п.4.1 ст. 4 вказ аного Закону для подання так ої декларації.

В п. 5.1 ст. 5 Закону зазнач ено, що податкове зобов' яза ння, самостійно визначене пл атником податків у податкові й декларації, вважається узг одженим з дня подання такої п одаткової декларації.

Положенням п.п.5.2.1 п.5.2 ст .5 Закону України “Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами” встановлено, що пода ткове зобов' язання платник а податків, нараховане контр олюючим органом, вважається узгодженим в день отримання платником податків податков ого повідомлення, за винятко м випадків його апеляційного узгодження і відповідно до п .п.5.3.2 п.5.3 ст.5 Закону повинно бути сплачено платником податків на протязі 10-ти календарних д нів, наступних за днем узгодж ення. Узгоджена сума податко вого зобов' язання, не сплач ена платником податків у стр оки, визначені цією статтею, в изнається сумою податкового боргу платника податків.

Оскільки, відповідачем не б ула порушена процедура апеля ційного узгодження податков ого зобов'язання, то сума вказ аного податкового зобов'язан ня відповідача, у відповідно сті до пункту 5.2 статті 5 Закону України Закону України "Про п орядок погашення зобов'язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами" є узгодженою.

Відносини, що виникають у сф ері справляння податків і зб орів, зокрема, визначення пер еліку податків та зборів, що с правляються в Україні, та пор ядок їх адміністрування, пла тники податків та зборів, їх п рава та обов'язки, компетенці я контролюючих органів, повн оваження і обов'язки їх посад ових осіб під час здійснення податкового контролю, а тако ж відповідальність за поруше ння податкового законодавст ва врегульовані Податковим к одексом України, який набрав чинності з 01.01.2011 р.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 П одаткового кодексу України платники податків і зборів з обов' язані сплачувати пода тки та збори в строки та у розм ірах, встановлених цим Кодек сом та законами з питань митн ої справи.

Згідно п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податко вого кодексу України податк овий борг - це сума грошового з обов' язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості), самостійно узгоджене п латником податків або узгодж ене в порядку оскарження, але несплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахован а на суму такого грошового зо бов' язання.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Подат кового кодексу України у раз і визначення податкового зоб ов' язання контролюючим орг аном платник податків зобов' язаний сплатити нараховану с уму грошового зобов' язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отриманн я податкового повідомлення р ішення, крім випадків, коли пр отягом цього строку такий пл атник податків розпочинає пр оцедуру оскарження рішення к онтролюючого органу. У разі о скарження рішення контролюю чого органу про нараховану с уму грошового зобов' язання платник податків зобов' яза ний самостійно погасити узго джену суму, а також пеню та штр афні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узг одження.

Згідно підпункту 87.2 ст. 87 Пода ткового кодексу України визн ачає джерелами погашення под аткового боргу платника пода тків будь-яке майно такого пл атника податків з урахування м обмежень, визначених цим Ко дексом, а також іншими законо давчими актами.

Відповідно до п. 87.11 ст. 87 Подат кового кодексу України орган стягнення - орган державної п одаткової служби, звертаєтьс я до суду з позовом про стягне ння суми податкового боргу п латника податків.

Судом встановлено, що прива тне підприємства "Карат" заре єстровано, як юридична особа Виконавчим комітетом Калусь кої міської ради Івано-Франк івської області 05.11.1997 року (а.с. 7) та взято на облік Калуською о б'єднаною державною податков ою інспекцією Івано-Франківс ької області.

Відповідачем до Калуської об'єднаної державної податк ової інспекції Івано-Франків ської області подані податко ві декларації з податку на пр ибуток підприємства, а саме: з а 3 квартали 2009 року, за 2009 рік, за 2010 рік.

Відповідно до поданих декл арацій з податку на прибуток підприємства, відповідач са мостійно визначив та задекла рував суми, які підлягають сп латі до бюджету за підсумкам и поточного звітного періоду .

Судом досліджено, що Калусь кою об'єднаною державною под атковою інспекцією винесено відповідачу податкові повід омлення-рішенням за № 0009081501/0 від 26.10.2009 року в сумі 5,46 грн. та № 0000281501/0 в ід 18.01.2011 року в сумі 510,0 грн., які ві дповідачем не сплачені.

Вказана заборгованість пі дтверджується дослідженими в судовому засіданні податк овими деклараціями з податку на прибуток підприємства за 3 квартали 2009 року, за 2009 рік, за 2010 рік (а.с. 13-16), довідкою позивача від 08.04.2011 року за № 1935/10/240 (а.с. 8) подат ковими повідомленнями рішен нями за № 0009081501/0 від 26.10.2009 року та № 0 000281501/0 від 18.01.2011 року (а.с. 10).

Судом встановлено, що на мом ент розгляду справи, сума под аткового зобов' язання з под атку на прибуток підприємств а в загальній сумі 538,99 грн. відп овідачем узгоджена, проте в д обровільному порядку неспла чена, що тягне за собою ненадх одження коштів до Державного бюджету України та суттєво п орушує інтереси держави.

Також встановлено, що позив ачем 28.11.2001 року та 28.12.2001 року надіс лано боржнику податкові вимо ги про необхідність сплати с уми заборгованості, які відп овідачем залишені без розгля ду та задоволення.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституці ї України та ст. 71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. На час вир ішення справи відповідач не надав доказів відсутності аб о погашення ним узгодженого податкового боргу.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку про порушен ня відповідачем вимог Податк ового кодексу України стосов но не сплати узгодженого под аткового боргу та вважає, що в имоги позивача є обґрунтован ими, відповідають обставинам справи та наявним матеріала м, у зв'язку з чим позов підляг ає задоволенню відповідно до чинного законодавства та у м ежах заявлених вимог, в сумі 53 8,99 грн.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з від повідача не підлягають.

У процесі розгляду справи н е виявлено інших фактичних о бставин, що мають значення дл я вирішення спору, і доказів н а підтвердження цих обставин .

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд ,-

П ОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з приватног о підприємства "Карат" (77300, вул. О рещака, 14, м. Калуш, Івано-Франкі вська область, ідентифікацій ний код 13664167) податковий борг з п одатку на прибуток за період з 30.04.2009 року по 08.04.2011 року в розмір і 538,99 грн. з рахунків у банках, об слуговуючих платника та за р ахунок готівки.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: /підпис/ Грицюк П.П.

Постанова складен а в повному обсязі 22.06.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16638072
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1632/11/0970

Постанова від 17.06.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 21.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 17.06.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 19.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 17.06.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні