Постанова
від 25.05.2011 по справі 2а-4667/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 травня 2011 року 10:30 № 2а-4667/11/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Григорови ча П.О. при секретарі судового засідання Очколясу О.В. розг лянувши у відкритому судовом у засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фо нду України в Подільському р айоні м.Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Еліт Україна "

про стягнення заборгованості в сумі 2 983,02грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійног о фонду України в Подільсько му районі м. Києва звернувся д о Окружного адміністративно го суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Еліт - Украї на»про стягнення заборгован ості зі сплати страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння у сумі 2 983,02 грн.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що внаслідок невикона ння ТОВ «Еліт Україна»вимог ст.ст. 14, 15, 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування»за ві дповідачем утворилась забор гованість по сплаті внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування в сумі 2 983,02 грн.

В судове засідання 27.04.2011 року відповідач не з' явився, з ог ляду на що, розгляд справи був відкладений на 25.05.2011 року.

В судове засідання 25.05.2011р. від повідач також не прибув, пред ставника не направив, хоча бу в повідомлений про час та міс це судового розгляду за адре сою, що міститься в Єдиному де ржавному реєстрі юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців - 04053, м. Київ, вул. Вікент ія Хвойко, буд. 15, кв. 15, проте по штова кореспонденція поверн улась до суду з відміткою: «за закінченням терміну зберіга ння».

Згідно ч. 8 ст. 35 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, вважається, що повістк у вручено юридичній особі, як що вона доставлена за адресо ю, внесеною до відповідного д ержавного реєстру, або за адр есою, яка зазначена її предст авником, і це підтверджуєтьс я підписом відповідної служб ової особи.

Представником Управління ПФУ у Подільському районі м. К иєва подано заяву (вх.03-15/11098 від 28 .04.2011р.) в якій підтримує позовні вимоги в повному обсязі та пр осить розглядати справу без участі представника позивач а.

Таким чином, відповідно до с т.. 22, п. 6 ст. 128 КАС України, справа вирішується в порядку письм ового провадження на підстав і наявних в ній доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, Окружний адміністр ативний суд м. Києва -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Еліт - Укр аїна» (надалі - відповідач) я к юридична особа зареєстрова не Подільською районною у м. К иєві державною адміністраці єю 18.02.2002р., код за ЄДРПОУ 30972421, адрес а місцезнаходження: 04080, м. Киї в, вул. Вікентія Хвойко, буд. 15, к в. 15.

Як платник внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування знаходит ься на обліку в Управлінні ПФ У в Подільському районні м. Ки єва.

Згідно зі ст.ст. 14 та 15 Закону України № 1058 «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування»встановлено пер елік осіб, що є платниками стр ахових внесків на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання. Зокрема, платниками є ро ботодавці, підприємства, уст анови, організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності т а господарювання, об' єднанн я громадян, профспілки, політ ичні партії, фізичні особи - су б' єкти підприємницької дія льності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксо ваний податок, єдиний подато к, фіксований сільськогоспод арський податок, придбали сп еціальний торговий патент, я кі використовують працю фізи чних осіб на умовах трудовог о договору (контракту) або на і нших умовах, передбачених за конодавством або договорами цивільно-правого характеру.

Відповідно до Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженого Указом Президент а України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійн ий фонд України є центральни м органом виконавчої влади, щ о здійснює управління фінанс ами пенсійного забезпечення , діяльність якого спрямовує ться і координується Кабінет ом Міністрів України.

Пункт 3 даного Положення пер едбачено, що основними завда ннями Пенсійного фонду Украї ни є: участь у формуванні та ре алізації державної політики у сфері пенсійного забезпеч ення та соціального страхува ння, забезпечення збирання т а акумулювання коштів, призн ачених для пенсійного забезп ечення, повного і своєчасног о фінансування витрат на вип лату пенсій та інших соціаль них виплат, що здійснюється з коштів Пенсійного фонду Укр аїни.

Відповідно до п. 15 вказаного Положення, Пенсійний фонд Ук раїни здійснює свої повноваж ення безпосередньо та через утворювані в установленому п орядку головні управління Пе нсійного фонду України в АРК , областях, містах Києві та Сев астополі та управління Пенсі йного фонду України в района х, містах і районах у містах.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування»страхові внески до с олідарної системи нараховую ться: для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату п раці (грошового забезпечення ) працівників, що включають ви трати на виплату основної і д одаткової заробітної плати т а інших заохочувальних та ко мпенсаційних виплат, у тому ч ислі в натуральній формі, які визначаються згідно з норма тивно-правовими актами, прий нятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", ви плату винагород фізичним осо бам за виконання робіт (послу г) за угодами цивільно-правов ого характеру, що підлягають обкладенню податком на дохо ди фізичних осіб, а також на су ми оплати перших п'яти днів ти мчасової непрацездатності, я ка здійснюється за рахунок к оштів роботодавця, та допомо ги по тимчасовій непрацездат ності.

Згідно з ч. 6 ст. 20 наведеного З акону страхувальники зобов'я зані сплачувати страхові вн ески, нараховані за відповід ний базовий звітний період, н е пізніше ніж через 20 календа рних днів із дня закінчення ц ього періоду.

Частиною 1 ст. 5 Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я»встановлено, що цей Закон р егулює відносини, що виника ють між суб'єктами системи з агальнообов'язкового держа вного пенсійного страхуван ня. Дія інших нормативно-прав ових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадк ах, передбачених цим Законом , або в частині, що йому не супе речить.

Згідно з п. 11.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої постановою правлінн я Пенсійного фонду України в ід 19.12.2003 року № 21-1, платники, зазна чені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 п. 2.1 ці єї Інструкції, щомісяця скл адають у двох примірниках ро зрахунок суми страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, в якому зазначають самості йно обчислені суми страхових внесків. Розрахунки подають ся зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітн ий період, що дорівнює календ арному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду.

ТОВ «Еліт-Україна»подає д о Управління ПФУ в Подільськ ому районі м. Києва розрахунк и сум страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування, прот е в порушення вимог ст. 20 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»внески сплачували сь не в повному обсязі.

Згідно довідки Управління ПФУ в Подільському районі м. Києва від 18.03.2011р. №2356/11, заборгова ність ТОВ «Еліт - Україна»по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування за період з 01.05.2010р. по 20.12.2010р. складає 2 983,02 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування», територіальні орга ни Пенсійного фонду за формо ю і у строки, визначені Управл інням Пенсійного фонду, надс илають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату нед оїмки є виконавчим документо м. Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов'язаний сплатити су ми недоїмки та суми фінансов их санкцій. У разі незгоди з ро зрахунком суми недоїмки, заз наченої у вимозі про сплату н едоїмки та суми фінансових с анкцій, страхувальник узгодж ує її з органом Пенсійного фо нду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислен і територіальними органами П енсійного фонду у випадках, п ередбачених ч. 3 ст. 20 цього Зако ну, вважається простроченою заборгованістю із сплати стр ахових внесків і стягується з нарахуванням пені та засто суванням фінансових санкцій .

Згідно пункту 8.2 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, органи Пенсій ного фонду надсилають страху вальникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках:

..б) якщо страхувальник має н а кінець звітного базового п еріоду недоїмку зі сплати ст рахових внесків…

Відповідно до даного пункт у Інструкції відповідачу бул о вручено вимогу №Ю-0024 від 04.01.2011р . про сплату боргу 2 983,02 грн.

Вказана вимога, згідно пись мових пояснень позивача, ані в адміністративному, ані в су довому порядку не оскаржена та не скасована, отже борг по в имозі визнається узгодженим .

У відповідності до п. 8.1 вказа ної Інструкції, суми страхов их внесків, своєчасно не нара ховані та/або не сплачені стр ахувальниками у строки, визн ачені п.п. 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкц ії, у тому числі обчислені ор ганами Пенсійного фонду, вва жаються простроченою заборг ованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і ст ягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Враховуючи всі наведені о бставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні в имоги в даному випадку підля гають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задово льнити повністю.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Еліт - Україна»(04080, м. Київ , вул. Вікентія Хвойко, буд. 15, кв . 15, код ЄДРПОУ 30972421, р/рах. №26003037148500, №29025000000100 в КМФ АКБ «Укрсоцбанк» , МФО 351005) заборгованість по спл аті страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування в сумі 2 983,02 грн. (дві тисячі дев' ятсо т вісімдесят три грн. 02 коп.) на користь Управління Пенсійно го фонду України в Подільськ ому районі м. Києва (04070, м. Київ, в ул. Борисоглібська, 14, код ЄДРП ОУ 30972421, р/рах. №256013122610, 256003132610 в Головно му управлінні Ощадбанку по м істу Києву та Київській обла сті, МФО 322669).

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційн ої інстанції протягом десяти днів за правилами, встановле ними ст.ст. 185-187 КАС України. Апел яційна скарга подається до а дміністративного суду апеля ційної інстанції через суд п ершої інстанції, який ухвали в оскаржуване судове рішення . Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Суддя П.О. Григорович

Дата ухвалення рішення25.05.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16639394
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4667/11/2670

Ухвала від 31.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Постанова від 25.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні