Постанова
від 08.06.2011 по справі 2а-4683/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 08 червня 2011 року                      № 2а-4683/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Григоровича П.О. при секретарі судового засідання  Очколясу О.В.  розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

 Управління Пенсійного фонду України в Солом'янському районі м.Києва

до

 Приватного підприємства "Пусконалагоджувальне управління"

про

 стягнення заборгованості у розмірі 101316,02 грн

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України у Солом’янському районі міста Києва  звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства «Пусконалагоджувальне управління»про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у сумі 101 316,02 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що внаслідок невиконання ПП «Пусконалогоджувальне управління»вимог ст.ст. 14, 15, 20  Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»за відповідачем утворилась заборгованість по сплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 73844,27 грн. та штрафних санкціях та пені в сумі 27 471,75 грн.

Позивач позовні вимоги підтримав повністю, просив суд задовольнити адміністративний позов у повному обсязі та не заперечував проти розгляду справи в письмовому провадженні.

Представник відповідача в судовому засіданні 08.06.2011р. позовні вимоги визнав в повному обсязі та не заперечував проти розгляду справи в письмовому провадженні.

Таким чином, відповідно до п. 6 ст. 128 КАС України, справа вирішується в порядку письмового провадження на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, Окружний адміністративний суд м. Києва -

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Пусконалагоджувальне управління»(надалі –відповідач) як юридична особа зареєстроване Солом’янською районною у м. Києві державною адміністрацією 27.06.2006р., код ЄДРПОУ 34454260, адреса місцезнаходження: м. Київ, вул.. Авіаконструктора Антонова, 5. оф. 511.

Як платник внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ПП «Пусконалагоджувальне управління»знаходиться на обліку в Управлінні ПФУ в Солом’янському районні м. Києва.

Згідно зі ст.ст. 14 та 15  Закону України № 1058 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»встановлено перелік осіб, що є платниками страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування. Зокрема, платниками є роботодавці, підприємства, установи, організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об’єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або договорами цивільно-правого характеру.

Відповідно до Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Пункт 3 даного Положення передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування, забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій та інших соціальних виплат, що здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до п. 15 вказаного Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворювані в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в АРК, областях, містах Києві та Севастополі та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхові внески до солідарної системи нараховуються: для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону  України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Згідно з ч. 6 ст. 20 наведеного Закону страхувальники зобов'язані сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше  ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частиною 1 ст. 5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»встановлено,  що цей Закон регулює  відносини,  що  виникають  між суб'єктами  системи  загальнообов'язкового  державного  пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках,  передбачених цим Законом,  або в частині, що йому не суперечить.

Згідно з п. 11.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, платники, зазначені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 п. 2.1 цієї  Інструкції,  щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Сума недоїмки у розмірі 73844,27 грн. виникла внаслідок несплати страхових внесків у повному обсязі, визначених відповідачем у поданих платником розрахунків суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (звітів) з вересня 2010 року по січень 2011 року.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені Управлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки та суми фінансових санкцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважається простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягується з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно пункту 8.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках:

..б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків…

Відповідно до даного пункту Інструкції відповідачу були вручено вимоги про сплату боргу, що підлягали сплаті протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги:

-          №Ю-23 від 01.09.2010р. на суму боргу 16273,24 грн.;

-          №Ю-23 від 01.10.2010р. на суму боргу 15844,17 грн.;

-          №Ю-23 від 01.11.2010р. на суму боргу 15201,71 грн.;

-          №Ю-23 від 01.12.2010р. на суму боргу 13037,08 грн.;

-          №Ю-23 від 04.01.2011р. на суму боргу 4842,66 грн.;

-          №Ю-23 від 01.02.2011р. на суму боргу 8645,41 грн.  

Вказана вимога ані в адміністративному, ані в судовому порядку не оскаржена та не скасована, отже борг по вимозі визнається узгодженим.

Крім того, за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, згідно ч. 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»сума страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками строки. Визначені статтею 20 цього Законну. В тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважають простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

В зв’язку з чим УПФУ в Солом’янському районі м. Києва винесено рішення  №328 від 14.01.2011р. про застосування фінансових санкцій та пені у розмірі 27 471,75   грн.

Вказана сума фінансових санкцій у встановлений термін не сплачена, рішення не скасоване.

Відповідно до ст. 136 КАС України позивач може відмовитись від адміністративного позову, в відповідач –визнати адміністративний позов протягом всього часу  судового розгляду, зробивши усну заяву.

Враховуючи всі наведені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в даному випадку підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 69, 70, 71, ч. 8 ст. 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Приватного підприємства «Пусконалагоджувальне управління»(код ЄДРПОУ 34454260, адреса місцезнаходження: 03186, м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 5, оф. 511, р/рах. №26001300059008 АКБ «Форум»в м. Києві, МФО 322948) суму боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 101316,02 грн. (сто одна тисяча триста шістнадцять грн. 02 коп.) на користь Управління Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м. Києва (р/р. №256023122613 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 26063727).

Стягувач: Управління Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м. Києва (03151, м. Київ, вул. Керченська, б. 5-А).

Постанова  може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                                                                П.О. Григорович

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16639561
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4683/11/2670

Ухвала від 31.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Постанова від 08.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні