Рішення
від 21.05.2008 по справі 23/117-08(п23/9007)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23/117-08(П23/9007)

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

28.03.08р.

Справа № 23/117-08(П23/9007)

За позовом  Прокурора Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Верхньодніпровської міської ради, м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області   

до  Приватного підприємства "Беркут", м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області

Третя особа (на боці позивача): Відділ містобудування, архітектури та житлово- комунального господарства Верхньодніпровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області,  м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області 

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, вартістю 3978 грн. і приведення її у придатний до використання стан та знесення самочинного будівництва

Суддя  Добродняк І.Ю.

Представники:

  Від прокурора: Акопова Л.В. - посвідчення №98, прокурор відділу

Від позивача: Вінокурова М.А. - дов. від 04.04.07, №414/1, юрисконсульт

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: Рядченко В.М. - дов. від 22.02.08 б/н, начальник відділу 

   СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Верхньодніпровського району Дніпропетровської області  звернувся  до суду в інтересах держави в особі Верхньодніпровської міської ради з позовом про  визнання  зайняття та використання відповідачем земельної ділянки вартістю 3978 грн. за адресою: м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна самовільним;  зобов'язання відповідача привести зазначену земельну ділянку у придатний до використання за цільовим призначенням стан, звільнити її та передати Верхньодніпровській міській раді; зобов'язання відповідача знести самочинне будівництво торговельного павільйону, розташованого за адресою: м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна, за власний рахунок.

Позивач підтримує  позовні вимоги, заявлені прокурором, в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання повідомлений судом належним чином за його юридичною адресою, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.54). Причини неявки представника суду не відомі.

Заяви та клопотання від відповідача до суду не надходили. Вимоги суду, визначені в ухвалах у даній справі від 26.02.08, 20.03.08, відповідач не виконав, зокрема, документи в підтвердження права користування спірною земельною ділянкою не подав.

Третьою особою надані пояснення, що відповідач не звертався до відділу з необхідними документами, будь-які дії по оформленню прав законного користування земельною ділянкою не здійснював. Висновок щодо можливості надання земельної ділянки для розміщення торгівельного павільйону відповідачу не видавався.

Нез'явлення представника відповідача у судове засідання за викладених вище обставин не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників прокурора, позивача, третьої особи, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В  :

26.06.03 Верхньодніпровською міською радою (позивачем) винесено рішення № 222-14-ХХІV про надання дозволу Приватному підприємству "Беркут" (відповідач) на підготовку технічної документації на земельну ділянку, яка використовується для обслуговування торгівельного павільйону по вул. Набережній м. Верхньодніпровська, для подальшого виділення її в оренду.

На підставі вказаного рішення міської ради 14.06.04 між позивачем та відповідачем укладений договір № 9 про плату за користування земельною ділянкою площею 20 мІ, що розташована за адресою м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна, відповідно до умов якого відповідач зобов'язувався сплачувати плату за фактичне користування земельною ділянкою до укладення договору оренди. Вартість земельної ділянки складає за розрахунком позивача –3978,00 грн.

Плата за користування земельною ділянкою визначена в договорі у розмірі 3978,00 грн на рік.

Актом погоджувальної комісії по земельним питанням при Верхньодніпровській міській раді від 22.09.07 встановлено, що відповідач займає земельну ділянку, що розташована за адресою: м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна, площею близько 0,0020 га, без правовстановлюючих документів.

Вказаний факт підтверджений також актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства № 90 від 04.10.07, складеним Дніпродзержинським міжрайонним відділом з контролю за використанням та охороною земель, копія якого вручена відповідачу (а.с.25). За даним актом складено протокол про адміністративне правопорушення № 59 від 04.0.07 та винесено постанову про притягнення до адміністративної відповідальності директора ПП "Беркут" від 05.10.07.

Викладені обставини підтверджені матеріалами справи, відповідачем не спростовані. Торговий павільйон на спірній земельній ділянці розташований як самовільно збудований відповідачем.

За поясненнями відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Верхньодніпровської районної державної адміністрації (лист № 67 від 21.09.07) будь-яких дозвільних документів на встановлення торгового павільйону на спірній земельній ділянці не виготовлено. Павільйон встановлений самовільно відповідачем в прибережній захисній смузі на відстані 92 м від урізу води. Центральною каналізацією не обладнаний. На момент обстеження павільйон не експлуатується.

Відповідно до ст.60 Земельного кодексу України, ст.88 Водного кодексу України прибережна захисна смуга р.Дніпро повинна становити 100 метрів.

Статтею 61 Земельного кодексу України встановлено обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок, відповідно до яких прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється, зокрема, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

У відповідності з ст. 125 Земельного Кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Частина 3 статті 125 Земельного кодексу України містить пряму заборону приступати до використання земельної ділянки до становлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації.

Право оренди землі оформлюється договором, який реєструється відповідно до закону (ст. 126 ЗК України).

Відповідно до ч.1 ст.116, ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній та комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст.212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власнику землі.

Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Приймаючи до уваги, що на момент вирішення спору спірна земельна ділянка відповідачеві у натурі не виділена, докази оформлення в установленому порядку права користування цією земельною ділянкою в матеріалах справи відсутні, сторонами не подані, суд вважає, що позовні вимоги прокурора обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.49 , ст.ст.82-84,116  ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Задовольнити позов в повному обсязі.

Визнати зайняття та використання Приватним підприємством "Беркут", м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області, земельної ділянки площею 20 мІ, що розташована за адресою м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна,  вартістю 3978 грн., самовільним.

Зобов'язати Приватне підприємство "Беркут", м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області, звільнити та передати Верхньодніпровській міській раді земельну ділянку площею 20 мІ, що розташована за адресою м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна.

Зобов'язати Приватне підприємство "Беркут", м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області, привести земельну ділянку площею 20 мІ, що розташована за адресою м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна, у придатний до використання за цільовим призначенням стан, знести самочинне будівництво торговельного павільйону, розташованого за адресою: м. Верхньодніпровськ, вул. Набережна, за власний рахунок.

Стягнути з Приватного підприємства "Беркут", м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровської області, - 187,00 грн.  державного мита в доход державного бюджету;

118,00 грн. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на користь Державного підприємства “Судовий інформаційний центр”.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

           

Суддя

 І.Ю. Добродняк

Рішення підписано 19.05.08

Згiдно з оригіналом

Помічник судді Н.Ф. Голов'яшкіна

Дата ухвалення рішення21.05.2008
Оприлюднено04.06.2008
Номер документу1673100
СудочинствоГосподарське
Сутьзвільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, вартістю 3978 грн. і приведення її у придатний до використання стан та знесення самочинного будівництва

Судовий реєстр по справі —23/117-08(п23/9007)

Ухвала від 27.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко І.В.

Ухвала від 20.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Судовий наказ від 30.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Судовий наказ від 31.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Судовий наказ від 30.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Судовий наказ від 30.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Судовий наказ від 16.10.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Судовий наказ від 16.10.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Рішення від 21.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 26.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні