Постанова
від 16.05.2008 по справі 14/54-1410
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/54-1410

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"16" травня 2008 р.Справа № 14/54-1410

 15 год.20 хв.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Руденка О.В.             

при секретарі судового засідання  Махнач Р.В.

розглянув матеріали справи

за позовом  Управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі, вул. 22 Січня, 17, м.Теребовля, Тернопільської області   

 до відповідача  Теребовлянського міжгосподарського підприємства по виробництву   яловичини,   с.  Кобиловолоки, Теребовлянського району, Тернопільської області   

про  стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 23340,63 грн.

За участю представників сторін:

Позивача: Гук Марія Василівна,  довіреність   № 04/104  від 21.04.08 р.;

Відповідача: не з'явився.

        В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст. ст. 30, 49, 51,130 Кодексу адміністративного судочинства України.

        За відсутності відповідного клопотання технічна фіксація судового процесу не здійснювалась.

Суть справи:

        Управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі звернулося в господарський суд Тернопільської області з позовом до Теребовлянського міжгосподарського підприємства по виробництву яловичини про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 23340,63 грн.

        Ухвалою суду від 02.04.2008 р. відкрито провадження у адміністративній справі і призначено справу до розгляду на 23.04.2008 р. о 16:00 год., який в порядку ст. 128 КАС України відкладався на 16.05.2008р. на 15год.00хв.

      Представник позивача в судових засіданнях позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

         Відповідач на вимогу суду відзиву на позов не надав, його повноважний представник в судове засідання не з'явився, направлена на адресу відповідача, зазначену в витязі Головного управління статистики у Тернопільській області за № 31-537 від 14.08.2007р (а саме: с. Кобиловолоки, Теребовлянського району, Тернопільської області), поштова кореспонденція з повісткою про виклик повернулася назад в господарський суд з відміткою “вийшов термін зберігання”, а інших адрес місцезнаходження даного відповідача в матеріалах справи немає, тому суд вважає, що ним виконано вимоги процесуального Закону щодо повідомлення сторін належним чином про час та місце слухання справи та реалізовано право учасника судового процесу на судовий захист.

       Справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до п.п. 2, 4 ст. 128 КАС України.

         Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне:

Пенсійне страхування відповідно до ст.ст.2,4 „Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 14.01.1998р. є окремим видом загальнообов'язкового державного соціального страхування і здійснюється в порядку, передбаченому законом та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення в Україні

Згідно абз.4 п.1 ст.2 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”  від 06.06.1997р. (надалі –Закон про збір)  об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (п.1: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, п.2: філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у п.1, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б”-„з” статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” №1788-12 від 05.11.1991р. (надалі –Закон), а згідно абз.3 п.1 ст.4 цього ж Закону (Закону про збір) на обов'язкове державне пенсійне страхування для зазначених вище платників збору встановлена ставка збору в розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абз.4п.1ст.2 цього Закону, тобто в розмірі фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

          Згідно розділу 6 „Повідомлення про сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування”, розділу 7 „Порядок нарахування збору на покриття фактичних витрат  на    виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів  "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", Інструкції про порядок обчислення і сплату підприємствами, установами  організаціями і громадянами збору на обов'язкове пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України №053-2989 та згідно розділу 6  „Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах” Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1 (далі Інструкція №21-1) відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах здійснюються підприємствами на підставі повідомлень про фактичні витрати на виплату та доставку  пенсій, призначених відповідно до п. „б-з” ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, які направляються  органами Пенсійного фонду України.

         Сума до відшкодування вважається узгодженою у день отримання платником збору повідомлення і повинна бути сплачена протягом десяти днів з дня отримання  такого повідомлення (згідно Інструкції №053-2989), а згідно Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа  вносять до Пенсійного фонду  зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

         Несвоєчасно перераховані суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій вважаються боргом (недоїмкою).

         Як слідує із матеріалів справи,  Управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі протягом 2000-2008 років здійснювало виплату пільгових пенсій, призначених працівникам, які працювали на підприємстві відповідача, щомісячно протягом вказаного періоду позивачем направлялись на адресу відповідача, повідомлення про фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій із зазначенням суми до відшкодування , копії яких знаходяться в матеріалах справи.

          Позивач стверджує, що відповідач свої зобов'язання щодо відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах  належним чином не виконав і станом на 01.02.2008р.його заборгованість до Пенсійного фонду становить  23332грн.84коп., яку станом на день розгляду справи не погасив.       

          Приймаючи до уваги, що відповідач станом на день розгляду спору відповідно до вимог ст.ст. 70, 71 КАС України не надав суду будь-яких доказів, які б свідчили про протилежне, а тому позов підлягає задоволенню як обґрунтовано заявлений і неоспорений  відповідачем.

 Відповідно до ст. 94 КАС України судовий збір та судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 69 - 71, 94, 158, 160, 162, 163, 167, п. 6 розділу Прикінцеві та перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, Господарський суд Тернопільської області

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

          2.Стягнути з Теребовлянського міжгосподарського підприємства по виробництву яловичини,   с. Кобиловолоки, Теребовлянського району, Тернопільської області, (код ЄДРПОУ 05397982), на користь Управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі, вул. 22 Січня, 17, м.Теребовля, Тернопільської області, код 21156278 –23340грн.63коп. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

          3.Видати виконавчий лист за заявою Управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі.

  

             Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі «____»


2008р. до Львівського апеляційного адміністративного суду, а протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

 

Суддя                                                                                                    

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення16.05.2008
Оприлюднено04.06.2008
Номер документу1673680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/54-1410

Постанова від 16.05.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні