Постанова
від 05.05.2008 по справі 8а/56-1086
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8а/56-1086

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" травня 2008 р.Справа № 8а/56-1086

 15:00 год.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області у складі

Судді Гирили І.М.

при секретарі судового засідання: Арзяєві М.І.          

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Гусятинського району в інтересах держави, вул. Пушкіна, 9, смт. Гусятин Тернопільської області, в особі Управління Пенсійного Фонду України в Гусятинському районі, вул. Незалежності, 50, смт. Гусятин Тернопільської області

до відповідача: Комунального підприємства «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області

про: стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 184046,50 грн.

За участю представників сторін:

прокурора: Свачій М.І. –прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Тернопільської області, посвідчення № 58

позивача: Підгородецької Л.В. –головного спеціаліста юрисконсульта, довіреність № 57/04 від 11.01.2008 р.

відповідача: Лукавої Н.К. –бухгалтера, довіреність № 52 від 30.04.2008 р.

В судовому засіданні учасникам адміністративного процесу роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 27, 29, 49, 51, 59, 60, 130 КАС України.

Суть справи:

До господарського суду Тернопільської області звернувся з позовом Прокурор Гусятинського району в інтересах держави, вул. Пушкіна, 9, смт. Гусятин Тернопільської області, в особі Управління Пенсійного Фонду України в Гусятинському районі, вул. Незалежності, 50, смт. Гусятин Тернопільської області до Комунального підприємства «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 184046,50 грн., з яких: 59904,34 грн. –недоїмка, 97169,50 грн. –штрафні санкції, 26972,66 грн. –пеня.

Позивач, в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що Комунальне підприємство «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області всупереч норм Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»не сплачувало сум страхових внесків, внаслідок чого виникла заборгованість по їх сплаті в сумі 184046,50 грн.

В підтвердження викладеного додає рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 542 від 26.07.2007 р., рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 613 від 13.09.2007 р., рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 614 від 13.09.2007 р., рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 723 від 24.10.2007 р., рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 743 від 29.10.2007 р., картки особового рахунку страхувальника, акт звірки взаємних розрахунків станом на 12.11.2007 р., заяву від 05.05.2008 р. та інші документи, належним чином засвідчені копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Ухвалою суду від 20.03.2008 р. відкрито провадження в порядку ст. 107 КАС України у справі № 8а/56-1086, із призначенням попереднього судового засідання на 14.03.2008 р., яке було відкладене до 05.05.2008 р.

Згідно представленої заяви від 05.05.2008 р. та пояснень повноважного представника відповідача в попередньому судовому засіданні  останній заперечень на адміністративний позов немає, заявлену позивачем до стягнення суму боргу визнає повністю. Зазначає про важке фінансове становище підприємства, яке послужило причиною несплати страхових внесків, які є предметом даного судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача та прокурор позовні вимоги підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи учасників адміністративного процесу, судом встановлено:

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України «Про прокуратуру», на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 даного Закону при здійсненні прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

У відповідності ст. ст. 1, 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»від платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Порядок обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України визначається Інструкцією Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за №128/2004 (далі –Інструкція).

Згідно даного Закону та Інструкції до страхових внесків належать –кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Страхувальниками є –роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а саме: підприємства установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб –суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування –фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб або на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ним органи незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання; фізичні особи, які використовують працю найманих працівників (у тому числі іноземців, які на законних підставах працюють за наймом в Україні); власник розташованого в Україні іноземного підприємства, установи, організації (у тому числі міжнародної), філії та представництва, які використовують працю найманих працівників (п. 1.3, 2.1 Інструкції).

Відповідач по справі –Комунальне підприємство «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області, зареєстроване Гусятинською  районною державною адміністрацією Тернопільської області 27.07.2005 р., ідентифікаційний код 33486967, що підтверджується довідкою Управління статистики у Гусятинському районі № 60 від 01.04.2008 р.

У відповідності до вимог Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування, і  зобов'язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного Фонду у строки та розмірах встановлених чинним законодавством.

Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного Фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду (п. 6 ст. 20 Закону).

Згідно п. п. 3, 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Пунктом 9.3.2. Інструкції встановлено, що коли страхувальник не сплачує (не перераховує) або несвоєчасно сплачує (несвоєчасно перераховує) страхові внески, у тому числі донараховані ним самостійно або органами Пенсійного фонду шляхом винесення рішення накладається штраф залежно від строку затримки платежу.

Рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 542 від 26.07.2007 р. до відповідача застосовано штрафні санкції в сумі 2999,07 грн. та нараховано пеню в сумі 774,35 грн.

Рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 613 від 13.09.2007 р. до відповідача застосовано штрафні санкції в сумі 91174,60 грн. та нараховано пеню в сумі 25576,15 грн.

Рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 614 від 13.09.2007 р. до відповідачу нараховано пеню в сумі 0,13 грн.

Рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 723 від 24.10.2007 р. до відповідача застосовано штрафні санкції в сумі 100 грн. та нараховано пеню в сумі 47,60 грн.

Рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 743 від 29.10.2007 р. до відповідачу нараховано пеню в сумі 0,54 грн.

Суми штрафів, передбачених пунктами 9.3 та 9.4 цієї Інструкції, підлягають сплаті страхувальником чи банком, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення, або можуть бути  оскаржені у цей самий строк до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним  обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного органу Пенсійного фонду, посадовими особами якого прийнято це рішення.

Таким чином, матеріалами справи, а саме: рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 542 від 26.07.2007 р., рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 613 від 13.09.2007 р., рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 614 від 13.09.2007 р., рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 723 від 24.10.2007 р., рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 743 від 29.10.2007 р., карткою особового рахунку страхувальника, підтверджується, що станом на 12.11.2007 р. за КП «Комунальник»Гусятинської селищної ради значиться заборгованість в сумі 184046,50 грн., з яких: 59904,34 грн. –недоїмка, 97169,50 грн. –штрафні санкції, 26972,66 грн. –пеня.

Окрім того, сума боргу підтверджується актом звірки взаємних розрахунків станом на 12.11.2007 р, підписаного повноважними представниками сторін без заперечень, підписи яких скріплені печатками юридичних осіб, з якого, зокрема вбачається, що у Комунального підприємства «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області існує  заборгованість  на загальну суму 184 046,50 грн., з яких: 59904,34 грн. –недоїмка, 97169,50 грн. –штрафні санкції, 26972,66 грн. –пеня.

Станом на день розгляду справи відповідач не заперечив суму боргу, як і не надав суду доказів добровільного погашення вказаної заборгованості перед Пенсійним фондом в сумі 184 046,50 грн.

Згідно п. 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника внесків.

В попередньому судовому засіданні 05.05.2008 р. представник відповідача повністю визнав суму боргу перед Управління Пенсійного Фонду України в Гусятинському районі в розмірі 184 046,50 грн., що підтверджується поданою до господарського суду письмовою заявою від 05.05.2008 р.

Повне визнання відповідачем адміністративного позову в судовому засіданні 05.05.2008 р. судом прийняте.

У відповідності до вимог ст. 112 Кодексу адміністративного судочинства України, під час підготовчого провадження відповідач може визнати адміністративний позов повністю або частково. Відмова від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову під час підготовчого провадження мають бути викладені в адресованій суду письмовій формі, яка приєднується до справи.

У разі повного визнання адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову (ч.3 ст. 112, ч.4 ст. 121 КАСУ).

Згідно статті 71 Кодексу Адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Таким чином, оцінивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення із Комунального підприємства «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в сумі 184046,50 грн. підлягають до задоволення як такі, що підтвердженні матеріалами справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства та не заперечені відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАСУ судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Стаття 258 КАС України передбачає, що за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, видається один виконавчий лист.

На підставі наведеного, керуючись статтями 69-71, 86, 94, 99, 104, 112, 121, 158, 160, 161, 162, 163, 167 Кодексу Адміністративного судочинства України, господарський суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути з Комунального підприємства «Комунальник»Гусятинської селищної ради, вул. Цехова, 78, смт. Гусятин Тернопільської області, ідентифікаційний код 33486967 на користь Управління Пенсійного Фонду України в Гусятинському районі, вул. Незалежності, 50, смт. Гусятин Тернопільської області, ідентифікаційний код 14042096 заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в сумі 184046 (сто вісімдесят чотири тисячі сорок шість) грн. 50 коп., з яких:

-          59904 (п'ятдесят дев'ять тисяч дев'ятсот чотири) грн. 34 коп. – недоїмка;

-          97169 (дев'яносто сім тисяч сто шістдесят дев'ять) грн. 50 коп. –штрафні санкції;

-          26972 (двадцять шість тисяч дев'ятсот сімдесят дві) грн. 66 коп. –пеня.

3.          Виконавчий лист видати за заявою Управління Пенсійного Фонду України в Гусятинському районі, вул. Незалежності, 50, смт. Гусятин Тернопільської області.

 

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом двадцяти днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

Постанова складена в повному обсязі «08»травня 2008 р.

 

                              Суддя                                                            

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення05.05.2008
Оприлюднено04.06.2008
Номер документу1674928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8а/56-1086

Постанова від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні