Рішення
від 05.05.2008 по справі 30/67-08-1239
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/67-08-1239

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" травня 2008 р.Справа  № 30/67-08-1239

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Супер-Проект-2 точка ком”

Відповідач: Комінтернівська районна державна адміністрація Одеської області ;

                     Комінтернівський районний відділ земельних ресурсів

Про зобов'язання вчинити певні дії

                                                                                                Суддя         Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Лопатюк О.І.- згідно довіреності від 11.03.2008р.

Від відповідача:  Середа Г.М.- довіреність №01-01-06-142 від 21.01.2008р.

Від відповідача: Новіткевич С.М.- довіреність №13-13-04\1123 від 23.04.2008р.

СУТЬ СПОРУ: позивач,  Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ)  «Супер-Проект-2 точка ком», звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Комінтернівської районної державної адміністрації та Комінтернівського районного відділу земельних ресурсів  про  зобов'язання Комінтернівського районного відділу земельних ресурсів надати висновок щодо затвердження Акту вибору земельної ділянки, зобов'язання Комінтернівського районного відділу земельних ресурсів надати погоджувальні документи по проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, про зобов'язання Комінтернівської районної державної адміністрації затвердити Акт вибору земельної ділянки площею 47 га, що розташована на території Олександрівської сільської ради, про зобов'язання Комінтернівської районної державної адміністрації  надати згоду ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на розробку відведення земельних ділянок та прийняття відповідних рішень, про зобов'язання Комінтернівської районної державної адміністрації   укласти з  ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком”  довгостроковий договір оренди земельної ділянки площею 47 га, розташованої на землях Олександрівської сільської ради для проектування та будівництва торгівельного комплексу.

В ході розгляду справи позивач надав до суду уточнення позовних вимог, згідно яких вимагає  зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію затвердити акт вибору земельної ділянки площею 47 га, що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу та   зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію надати згоду ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 47 га що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу.

Представник позивача позовну заяву підтримує,  наполягає на її задоволенні.

Відповідач –Комінтернівська районна державна адміністрація проти позову не заперечує.

Відповідач - Комінтернівський районний відділ земельних ресурсів вважає, що у зв'язку із відсутністю позовних вимог , заявлених позивачем до нього , Комінтернівський районний відділ земельних ресурсів має бути звільнено від відповідальності.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

17 листопада 2006р. Олександрівською сільською радою Комінтернівського району Одеської області прийнято рішення №56-ІУ  про надання попереднього погодження на вибір земельної ділянки ТОВ „Супер-Проект -2 точка ком”   за рахунок земель запасу Олександрівської сільської ради.

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації від 01.12.2006р. №1844 надано дозвіл ТОВ „Супер-Проект точка ком” на розробку містобудівного обґрунтування по розміщенню торгівельного комплексу на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації від 25.01.2007р.  №82 „Про створення комісії по вибору земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на території  Олександрівської сільської ради” створено комісію по вибору земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу ТОВ „Супер-Проект -2 точка ком”  на території  Олександрівської сільської ради. У той же день, 25.01.2007р. членами комісії складено та підписано Акт вибору земельної ділянки, передбаченої під розміщення торгівельного комплексу ТОВ „Супер-Проект -2 точка ком”.

30 січня 2007р. Відділом містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства видано позитивне попереднє погодження по вибору земельної ділянки  під розміщення торгівельного комплексу ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на території  Олександрівської сільської ради.

09 лютого 2007р. попереднє погодження надано Державною санітарно-епідеміологічною службою Одеської області. 10 лютого 2007р. Комінтернівським районним відділом земельних ресурсів За №13-04-961  видано позитивне попереднє погодження  по вибору земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу торгівельного комплексу ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на території  Олександрівської сільської ради.

27 червня 2007р. між Комінтернівською районною державною адміністрацією, Олександрівською сільською радою та ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” укладено Договір про співробітництво в соціально-економічній сфері . За умовами даного Договору  результатом співробітництва є: з боку Комінтернівської райдержадміністрації- прийняття розпоряджень щодо вибору земельної ділянки, затвердження актів вибору земельних ділянок, надання згоди ТОВ на розробку проектів відведення земельних ділянок , надання ТОВ відповідно до законодавства дозволу на будівництво (спорудження) об'єктів містобудування на земельних ділянках, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів у порядку, встановленому законодавством, прийняття рішень про затвердження проектів відведення земельних ділянок  на користь ТОВ  та укладення довгострокових договорів оренди з ТОВ. З боку  Олександрівської сільської ради –прийняття рішень попереднього погодження надання ТОВ земельної ділянки  приблизною площею 47 га в довгострокову оренду на 49 років з можливістю викупу протягом терміну оренди. З боку ТОВ- забезпечувати в повному обсязі, передбаченому договором, фінансування програм (виконання робіт) розвитку Комінтернівського району Одеської області та об'єктів соціальної інфраструктури на загальну суму 3 000 000 грн. протягом 2-х років після остаточного підписання проекту відводу землі, проведення заходів з підготовки актів вибору земельних ділянок, прийняття земельних ділянок в користування на умовах довгострокової оренди, будівництво та введення в експлуатацію об'єктів нерухомості. Строк дії договору –з моменту підписання до повного виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань.

30 липня 2007р. Відділ містобудування та архітектури Комінтернівської райдержадміністрації надав ТОВ„Супер-Проект-2 точка ком” висновок по містобудівному обґрунтуванню розміщення торгівельно-розважального комплексу на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

18 лютого 2008р. Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Одеській області за №3435\03-06-12 надано позитивний Висновок про погодження матеріалів вибору земельної ділянки на території Олександрівської  сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

06 березня 2008р. позивач отримав від Комінтернівської райдержадміністрації лист, згідно якого на даний час не є можливим затвердження акту вибору земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу та надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 47 га. В обґрунтування відмови райдержадміністрація послалася на ст.124 Земельного кодексу України зі змінами та доповненнями згідно Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік”.  Позивач по справі вважає таку відмову відповідача від виконання прийнятих на себе за Договором зобов'язань безпідставною та такою, що порушує його права та охоронювані законом інтереси, у зв'язку з чим звернувся до суду за захистом та вимагає зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію затвердити акт вибору земельної ділянки площею 47 га, що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу та   зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію надати згоду ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 47 га що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.  Згідно ст.58 Конституції України  закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Ця ж норма міститься у ст.5 Цивільного кодексу України. За таких обставин, позивач вважає, що до правовідносин, які виникли між ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” та Комінтернівською райдержадміністрацією щодо оформлення землекористування не можуть застосовуватися норми законодавства, які почали діяти з 01.01.2008р.

Крім того, позивач зазначив, що згідно п.12 Перехідних положень Розділу Х Земельного кодексу України  розпорядження земельними ділянками за межами населеного пункту в межах повноважень здійснюють відповідні органи виконавчої влади, яким у даному випадку є Комінтернівська райдержадміністрація.  

Відповідач –Комінтернівська райдержадміністрація  проти позову не заперечує, посилаючись на виникнення правовідносин між ним та позивачем ще у 2006р., у зв'язку з чим до цих правовідносин можуть не застосовуватися норми Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік”, яким внесено зміни до Земельного кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, суд доходить до такого висновку:

Згідно ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст.. 16 цього ж кодексу , кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Як вбачається з матеріалів справи, 27 червня 2007р. між Комінтернівською районною державною адміністрацією, Олександрівською сільською радою та ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” укладено Договір про співробітництво в соціально-економічній сфері, згідно якого кожна з сторін за Договором прийняла на себе ряд зобов'язань. Зокрема, з боку Комінтернівської райдержадміністрації це: прийняття розпоряджень щодо вибору земельної ділянки, затвердження актів вибору земельних ділянок, надання згоди ТОВ на розробку проектів відведення земельних ділянок , надання ТОВ відповідно до законодавства дозволу на будівництво (спорудження) об'єктів містобудування на земельних ділянках, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів у порядку, встановленому законодавством, прийняття рішень про затвердження проектів відведення земельних ділянок  на користь ТОВ  та укладення довгострокових договорів оренди з ТОВ. З боку  Олександрівської сільської ради –прийняття рішень попереднього погодження надання ТОВ земельної ділянки  приблизною площею 47 га в довгострокову оренду на 49 років з можливістю викупу протягом терміну оренди. З боку ТОВ- забезпечувати в повному обсязі, передбаченому договором, фінансування програм (виконання робіт) розвитку Комінтернівського району Одеської області та об'єктів соціальної інфраструктури на загальну суму 3 000 000 грн. протягом 2-х років після остаточного підписання проекту відводу землі, проведення заходів з підготовки актів вибору земельних ділянок, прийняття земельних ділянок в користування на умовах довгострокової оренди, будівництво та введення в експлуатацію об'єктів нерухомості.

Відповідно до ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст.629 ЦК України).  

Згідно ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а згідно ст.525 цього ж Кодексу  одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.  Отже, прийнявши на себе зобов'язання сторони за Договором про співробітництво в соціально-економічній сфері від 27.06.2007р. зобов'язані їх виконувати.

Крім того, відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно п.12 Перехідних положень Розділу Х Земельного кодексу України  розпорядження земельними ділянками за межами населеного пункту в межах повноважень здійснюють відповідні органи виконавчої влади, яким у даному випадку є Комінтернівська райдержадміністрація.  

Відповідно до ст.58 Конституції України  закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Ця ж норма міститься у ст.5 Цивільного кодексу України. За таких обставин до правовідносин, які виникли між ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” та Комінтернівською райдержадміністрацією щодо оформлення землекористування не можуть застосовуватися норми законодавства , які почали діяти з 01.01.2008р.

Відповідно до ч.3 ст.124 Земельного кодексу України  передача в оренду земельних ділянок громадянам та юридичним особам із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому ст.ст.118,123 цього Кодексу. Закріплюючи обов'язковість процедури розробки проектів відведення для надання в оренду земельних ділянок у випадку передачі в оренду земельних ділянок із земель запасу під забудову  законодавець тим самим  поширив на цей випадок вимоги не тільки розробки відповідної технічної документації, але й необхідність одержання погоджень компетентних органів про можливість використання орендованої земельної ділянки  відповідно до цільового призначення .

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем отримано позитивне попереднє погодження компетентних органів щодо вибору земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу  ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на території Олександрівської сільської ради.

Отже, за таких обставин, суд доходить до висновку, що вимога позивача щодо зобов'язання відповідача затвердити акт вибору земельної ділянки площею 47 га, що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу та   зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію надати згоду ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 47 га що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу є обгрунтованою, правомірною, підтвердженою матеріалами справи, а тому підлягає задоволенню.

Судові витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача відповідно до ст.ст.44, 49 ГПК України.

               Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Супер-Проект-2 точка ком”  задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області затвердити акт вибору земельної ділянки площею 47 га, що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу Товариства з обмеженою відповідальністю «Супер-Проект-2 точка ком” .

3. Зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області надати згоду ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком” на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 47 га , що розташована на території Олександрівської сільської ради для розміщення торгівельного комплексу.

4. Стягнути з Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області (Одеська обл.., смт.Комінтернівське, пр.40-річчя Визволення, 1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Супер-Проект-2 точка ком” (Одеська обл.., Комінтернівський р-н, с.Олександрівка, площа Центральна, 2, код ЄДРПОУ 35226508) витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

5. Комінтернівський районний відділ земельних ресурсів від відповідальності звільнити.

Рішення набирає законної сили протягом 10-денного строку з дати його підписання

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

                              

                                        Рішення підписане  08 травня 2008р.

                Суддя                                                                                       Рога Н. В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.05.2008
Оприлюднено04.06.2008
Номер документу1675466
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/67-08-1239

Рішення від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні