Постанова
від 05.07.2011 по справі 2а-0870/4568/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2011 року (13 год. 30 хв .) Справа № 2а-0870/4568/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді Киселя Р .В.,

при секретарі судового зас ідання Лавринці І.П.,

за участю:

прокурора - Стешенко В.Є.,

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом: Управління Пенс ійного фонду України в Гуляй пільському районі Запорізьк ої області

в інтересах якого діє: Проку рор Гуляйпільського району З апорізької області

до: Дочірнього підприємств а «Гуляйпільський машинобуд івний завод» Відкритого акці онерного товариства «Мотор С іч»

про: стягнення заборговано сті з фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій,

10.06.2011 до Запорізького о кружного адміністративного суду надійшов адміністратив ний позов Управління Пенсійн ого фонду України в Гуляйпіл ьському районі Запорізької о бласті (далі - позивач), в інт ересах якого діє Прокурор Гу ляйпільського району Запорі зької області, до Дочірнього підприємства «Гуляйпільськ ий машинобудівний завод» Від критого акціонерного товари ства «Мотор Січ» (далі - відп овідач), в якому позивач проси ть стягнути з відповідача на користь позивача на р/р 25600301001092 в філії ЗО ВАТ «Державний ощад ний банк», МФО 313957, ЄДРПОУ 20508580, заб оргованість з фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій 8941,70 грн.

Позивач обґрунтував свої в имоги тим, що за період з берез ня по травень 2011 року включно с ума належна до відшкодування відповідачем фактичних витр ат на виплату та доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах згідно з п.п. «б» - «з» с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788- ХІІ працівникам відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБ А_3 та ОСОБА_4, склала 8941,70 гр н., яка не була сплачена.

На підставі підпункту 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» позивач просив стягнут и зазначену суму з відповіда ча.

Ухвалою від 14.06.2011 провад ження у справі було відкрите , судове засідання призначен е на 23.06.2011.

У судове засідання, пр изначене на 23.06.2011 сторони, повід омлені про дату, час і місце су дового засідання, не прибули .

У зв' язку з неприбуттям у с удове засідання сторін розгл яд справи було відкладено, су дове засідання призначено на 05.07.2010.

05.07.2007 судом було отримане кло потання позивача про розгляд справи за відсутності його п редставника та підтримку поз овних вимог.

У судове засідання 05.07.2011 пред ставник відповідача, належни м чином повідомлений про дат у, час та місце судового засід ання, не прибув, заяв чи клопот ань від відповідача до суду н е надійшло.

У зв' язку із повторним неп рибуттям в судове засідання представника відповідача, на підставі ч. 4 ст. 128 КАС України, с праву було розглянуто за від сутності представника відпо відача.

У судовому засіданні 05.07.2011 пр окурор підтримав позовні вим оги у повному обсязі, зокрема зазначивши, що станом на 05.07.2011 з аборгованість відповідачем не погашена, просив задоволь нити позовні вимоги у повном у обсязі.

У судовому засіданні 05.07.2011 пр оголошено вступну та резолют ивну частини постанови.

Суд, заслухавши пояснення п рокурора, розглянувши матері али і з' ясувавши обставини адміністративної справи та д ослідивши наявні у справі до кази у їх сукупності,

ВСТАНОВИВ:

Державна реєстрація відповідача була проведена 1 6.09.1999, що підтверджується свідо цтвом про державну реєстраці ю (перереєстрацію) суб' єкта підприємницької діяльності - юридичної особи та довідк ою №24/4061 про включення до Єдино го державного реєстру підпри ємств та організацій України .

Згідно з п. «б» ст. 13 Закону Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення» від 05.11.1991 № 1788-ХІІ на п ільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: п рацівники, зайняті повний ро бочий день на інших роботах і з шкідливими і важкими умова ми праці, - за списком № 2 виробн ицтв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним К абінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - пі сля досягнення 55 років і при с тажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців н а зазначених роботах жінки - після досягнення 50 років і пр и стажі роботи не менше 20 рокі в, з них не менше 10 років на зазн ачених роботах.

Як встановлено з матеріалі в справи, колишнім працівник ам відповідача ОСОБА_4, О СОБА_3, ОСОБА_2 та ОСОБА _1 були призначені та виплач уються пенсії за віком на піл ьгових умовах за списком № 2 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовам и праці, зайнятість в яких пов ний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, що підтверджується н аявними у матеріалах справи копіями протоколів про призн ачення пенсій та довідками п озивача про виплату пенсій з а спірний період. Зайнятість зазначених пенсіонерів на р оботах за списком № 2 підтверд жується наявними у матеріала х справи копіями довідок про підтвердження наявного труд ового стажу для призначення пенсії по кожному з цих пенсі онерів.

Відповідно до п. 2 прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » від 09.07.2003 № 1058-IV (далі - Закон № 1058- IV) пенсійне забезпечення заст рахованих осіб, які працювал и або працюють на підземних р оботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком № 2 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди в ищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами ць ого Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявност і трудового стажу, передбаче ного Законом № 1788-ХІІ.

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 Закону № 1058-IV.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом, а саме відповідно до норм Закону № 1788-ХІІ, Зако ну України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування» від 27.06.1997 № 400/97-ВР (д алі - Закон № 400/97-ВР).

Згідно з п. 1 ст. 1 Закону № 400/97-ВР платниками збору на обов' я зкове державне пенсійне стра хування є, зокрема, суб' єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, бюджетні, громадські та інш і установи та організації, об ' єднання громадян та інші ю ридичні особи.

За правилами абз. 4 п. 1 ст. 2 Зак ону № 400/97-ВР для платників збор у, визначених пунктами 1 та 2 ст атті 1 цього Закону, крім тих, я кі є платниками фіксованого сільськогосподарського под атку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на в иплату і доставку пенсій, при значених відповідно до пункт ів «б» - «з» статті 13 Закону Укр аїни № 1788-ХІІ до досягнення пра цівниками пенсійного віку, п ередбаченого статтею 12 Закон у № 1788-ХІІ.

Відповідно до абз. 3 п. 1 ст. 4 За кону № 400/97-ВР ставка збору на об ов' язкове державне пенсійн е страхування становить 100 від сотків від об' єкта оподатку вання, визначеного абзацом ч етвертим пункту 1 статті 2 цьог о Закону.

Виходячи з наведених норм, в ідповідач є платником збору на обов' язкове державне пен сійне страхування.

Ст. 1 Закону № 1058-IV встановлено , що страховими внесками є кош ти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язк ове державне пенсійне страху вання та страхові внески на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплач ені (які підлягають сплаті) зг ідно із законодавством, що ді яло раніше; надходження від с плати єдиного внеску на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування, що спрям овуються на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання. Аналогічне визначення страхових внесків наведено і в Інструкції про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування до Пенсійного фон ду України, затвердженій Пос тановою правління Пенсійног о фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зар еєстрованій в Міністерстві ю стиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Отже, до запровадження пенс ійного забезпечення через пр офесійні та корпоративні фон ди осіб, які працювали або пра цюють на роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України, та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах або за в ислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло ра ніше, мали право на пенсію на п ільгових умовах або за вислу гу років, суми відшкодування витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах таким особам, сп лачуються як збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування і відносяться до стр ахових внесків за визначення м, наведеним у Законі № 1058-IV та Ін струкції.

Порядок відшкодування під приємствами витрат Пенсійно го фонду України на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах визна чений розділом 6 Інструкції.

Підпунктом 2.1.1 п. 2.1 Інструкції встановлено, що платниками с трахових внесків є підприємс тва, установи й організації, с творені відповідно до законо давства України, незалежно в ід форм власності, виду діяль ності та господарювання, об'є днання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числ і філії, представництва, відд ілення та інші відокремлені підрозділи зазначених підпр иємств, установ, організацій , об'єднань громадян, профспіл ок, політичних партій, які маю ть окремий баланс і самостій но ведуть розрахунки із заст рахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізи чних осіб - суб'єктів підприєм ницької діяльності, які обра ли особливий спосіб оподатку вання - фіксований податок, єдиний податок та фіксовани й сільськогосподарський под аток), які використовують пра цю фізичних осіб на умовах тр удового договору (контракту) або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговорами цивільно-правовог о характеру.

Згідно з п. 6.1 Інструкції відш кодуванню підлягають витрат и Пенсійного фонду на виплат у та доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах від повідно до частини 2 «Прикінц евих положень» Закону № 1058-IV в т аких розмірах: для платників , зазначених у підпункті 2.1.1 пун кту 2.1 цієї Інструкції (крім ти х, які є платниками фіксовано го сільськогосподарського п одатку), - також 100 відсотків фак тичних витрат на виплату і до ставку пенсій, призначених в ідповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положе нь цього Закону застраховани м особам, які працювали або пр ацюють на роботах із шкідлив ими і важкими умовами праці з а списком № 2 виробництв, робіт , професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік визначаєть ся відділами надходження дох одів органів Пенсійного фонд у України щорічно у розрахун ках фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих пол ожень» Закону № 1058-IV (згідно з до датками 6 та 7), які надсилаютьс я підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 д нів з новопризначених (перер ахованих) пенсій.

Пунктом 6.8 Інструкції перед бачено, що підприємства щомі сяця до 25-го числа вносять до П енсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах.

Розрахунками фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій підтверджує ться наявність у відповідача зобов' язання з відшкодуван ня фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій по вище зазначеним пенсіонерам за пе ріод з березня по травень 2011 ро ку включно у сумі 8941,70 грн., яке н е було виконано відповідачем .

Зазначені розрахунки скла дені з дотриманням позивачем всіх необхідних вимог Інстр укції. Розмір сум відшкодува ння фактичних витрат на витр ату та доставку пенсій по кож ному з вищезазначених пенсіо нерів визначено позивачем з дотриманням вимог Закону № 10 58-IV та Інструкції.

У зв' язку з наведеним вище , адміністративний позов під лягає задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 14, 86, 158-163 КА С України, суд

П ОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в Гуляйпільському районі Запорізької області, в інтересах якого діє Прокур ор Гуляйпільського району За порізької області, до Дочірн ього підприємства «Гуляйпіл ьський машинобудівний завод » Відкритого акціонерного то вариства «Мотор Січ» про стя гнення заборгованості з факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій - зад овольнити.

Стягнути з Дочірньог о підприємства «Гуляйпільсь кий машинобудівний завод» Ві дкритого акціонерного товар иства «Мотор Січ» (код ЄДРПОУ 14313910, зареєстроване: 70200, Запоріз ька область, м. Гуляйполе, вул. 9 Січня, буд. 17) на користь Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Гуляйпільському районі Запорізької області на р/р 2560030 1001092 в філії ЗОД ВАТ «Державний ощадний банк», МФО 313957, ЄДРПОУ 20 508580, заборгованість з фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій в сумі 8941,70 гривень (вісім тисяч дев' ят сот сорок одна гривня 70 копійо к).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційно ї скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження аб о набрання законної сили ріш енням за наслідками апеляцій ного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України, або прийня ття постанови у письмовому п ровадженні - з дня отримання к опії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії від повідно до кількості осіб, як і беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанови суду обчислюється з наступн ого дня після закінчення п'ят иденного строку з моменту от римання суб'єктом владних по вноважень повідомлення про м ожливість отримання копії п останови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя Р.В. Кисіль

Постанова виготовлена у по вному обсязі 08.07.2011.

Дата ухвалення рішення05.07.2011
Оприлюднено13.07.2011
Номер документу16780217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/4568/11

Постанова від 05.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Постанова від 05.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 23.06.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 14.06.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні