Постанова
від 06.05.2008 по справі а7/172-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А7/172-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"06" травня 2008 р.                                                                   Справа № А7/172-08

Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В. М., розглянувши справу

за позовом Тетіївської міжрайонної державної податкової інспекції в особі Ставищенського відділення, смт. Ставище, Київська область

до Приватного підприємства „КУМЗ-АГРО”, смт. Ставище, Київська область

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –Ставищенська районна державна адміністрація, смт. Ставище

про скасування (припинення) державної реєстрації

за участю представників сторін:

від позивача: Кошинська Д.С. (дов. № 3 від 10.01.2008 р.);

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи: не з'явився.

секретар судового засідання: Карпунов І. О.

Суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Тетіївської міжрайонної державної податкової інспекції в особі Ставищенського відділення  (далі –Позивач) до Приватного підприємства „КУМЗ-АГРО” (далі –Відповідач) про скасування (припинення) державної реєстрації.

Ухвалою господарського суду Київської області від 07.04.2008р. було відкрито провадження в адміністративній справі №А7/172-08 та призначено її розгляд на 06.05.2008р. Відповідно до ст. 53 КАС України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача залучено Ставищенську районну державну адміністрацію.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач не звітує до Ставищенського відділення Тетіївської міжрайонної державної податкової інспекції, чим порушує п. 1, 2             ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, згідно якого платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановленні законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання 06.05.2008р. не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили, витребуваних ухвалою суду документів не подали,  хоча про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

         Згідно ч. 2 ст. 128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони, або не повідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Беручи до уваги, що господарський суд Київської області повідомляв відповідача про розгляд справи належним чином відповідно до ст. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. за №75, і це підтверджується журналом вихідної кореспонденції загального відділу господарського суду Київської області та відповідною відміткою на першому примірнику ухвали про відкриття провадження у справі, що міститься в матеріалах справи та повістках про виклик в судове засідання, тому господарський суду Київської області розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позовній заяві.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази в сукупності суд –

в с т а н о в и в:

Приватне підприємство „КУМЗ-АГРО” зареєстроване Ставищенською районною державною адміністрацією 23.03.2003 року, про що внесено запис за № 0366.

Відповідно до п. 1, 2 частини першої ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановленні законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

В порушення зазначеної норми Закону відповідач не звітує до Ставищенського відділення  Тетіївської міжрайонної державної податкової інспекції з серпня 2006 року, про що свідчить подана позивачем довідка № 525/15 від 26.03.2007 року.

Відповідно до підпункту 8.6 п. 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої Наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998р. №80, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.1998р. за №172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, керівник державної податкової служби приймає рішення про звернення до господарського суду із позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до Закону України “Про державну податкову службу в Україні” органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законом України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органах із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Частиною першою ст. 247 ГК України передбачено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Крім того, згідно частини другої ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи вищевикладене, вимога позивача про припинення державної реєстрації Приватного підприємства „КУМЗ-АГРО” визнається судом правомірною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

З огляду на вищевикладене, господарський суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 17, 94, 98, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень КАС України, суд –  

  

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Припинити державну реєстрацію юридичної особи Приватного підприємства „КУМЗ-АГРО”  (09400, Київська область, смт. Ставище, провулок Садовий, 24,            код ЄДРПОУ 31542558).

3.          Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення щодо припинення державної реєстрації юридичної особи у відповідності з вимогами ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців”.

4.          Копію постанови надіслати учасникам провадження.

Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо заява про апеляційне оскарження постанови не буде подана. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана, в двадцятиденний строк після надання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

              Суддя                                                                                                 Антонова В.М.

Дата ухвалення рішення06.05.2008
Оприлюднено07.06.2008
Номер документу1684245
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а7/172-08

Постанова від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні