Рішення
від 06.05.2008 по справі 4/68-08-1741
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/68-08-1741

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"06" травня 2008 р.Справа  № 4/68-08-1741

За позовом:                    товариства з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування»

до відповідача:          товариства з обмеженою відповідальністю «Орхідея»

про визнання права власності

За зустрічним позовом

Позивач :   товариства з обмеженою відповідальністю «Орхідея»

Відповідач:  товариства з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування»

Суддя:                    Літвінов С. В.                    

Представники:

Від позивача: Мальований В. В., директор за протоколом № 1 від 16.07.04 р.

Від відповідача: Кулєшова О. В., за довіреністю № 4 від 05.05.2008 р.

СУТЬ СПОРУ: товариство з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування»звернулося з позовною заявою, у який посилаючись на те, що воно є єдиним учасником товариства з обмеженою відповідальністю «Орхідея»та має право як учасник на отримання дивідендів, просило визнати за ним право власності на нежитлову будівлю павільйону-пасажу, розташованого за адресою: м. Одеса,  вул. Академіка Корольова, 33, загальною площею 303 кв. м.

Відповідач звернувся до господарського суду з зустрічним позовом, у якому посилаючись на незаконність та необґрунтованість позовних вимог ТОВ «Корисне харчування»просив суд у задоволенні цих позовних вимог відмовити. Окрім того, відповідач посилаючись на те, що він у встановленому чинним законодавством порядку збудував та здав в експлуатацію, але не зареєстрував право власності на зазначену нежитлову будівлю павільйону-пасажу, просив суд визнати за ним право власності на це нерухоме майно.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи та заслухавши представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

02.04.1998 р. інспекцією Держархбудконтролю було видано ТОВ «Орхідея»дозвіл № 65 на будівництво нежитлової будівлі павільйону-пасажу за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 33. На підставі зазначеного дозволу ТОВ «Орхідея»господарським способом здійснило будівництво нежитлової будівлі павільйону-пасажу.

Після закінчення будівельних робіт на підставі вимог п. 3.1. ДБН А 3.1.-3.94 та у відповідності до чинного законодавства створеною державною технічною комісією 20.10.1998 р. було складено Акт про готовність закінченого будівництвом об'єкту до експлуатації: нежитлової будівлі павільйону-пасажу, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 33.

Слід зазначити, що позивачем не були здійснені дії по затвердженню зазначеного акту державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкту до експлуатації та отриманню правовстановлюючого документу на зазначене нерухоме майно. На цей час нежитлова будівля павільйону-пасажу, перебуває на балансі ТОВ «Орхідея».

07.02.2005 р. КП «ОМБТІ та РОН»було виготовлено технічний паспорт на нежитлову будівлю павільйону-пасажу, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 33. У відповідності до зазначеного технічного паспорту загальна площа нежитлової будівлі павільйону-пасажу складає в цілому 303 кв. м. До складу нежитлової будівлі павільйону-пасажу входять наступні приміщення: павільйон-пасаж –1, майстерня –2, кабінет –3, підсобне –4, умивальна –5, туалет –6, та туалет –7.

Суд вважає, що позовні вимоги ТОВ «Корисне харчування»не підлягають задоволенню, а зустрічні позовні вимоги ТОВ «Орхідея»є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Ст. 116 Цивільного кодексу України встановлено, що учасник господарського товариства має право на участь у розподілі прибутку товариства та одержання її частини. Відповідно до затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати" під прибутком розуміється сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. У зв'язку з цим, належна ТОВ «Орхідея»нежитлова будівля павільйону-пасажу, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 33, загальною площею 303 кв. м., яка була збудована господарським способом товариством, не відноситься до поняття «прибуток», тому твердження позивача, що він має право на одержання цієї нежитлової будівлі у власність у вигляді дивідендів (частини прибутку) є незаконним.

Чинне законодавство передбачає єдиний випадок, коли учасникові господарського товариства може бути виділене майно в натурі –при його виході зі складу учасників і наявності згоди господарського товариства на таке виділення майна (ст. 148 Цивільного кодексу України та ст. 54 закону України «Про господарські товариства»). Однак у даному випадку позивач не надав доказів про його намір вийти зі складу засновників ТОВ «Орхідея»та наявність згоди товариства на передання позивачу у власність нежитлової будівлі павільйону-пасажу, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 33, загальною площею 303 кв. м.

Статтею 115 Цивільного кодексу України встановлено, що майно господарського товариства складається з майна, переданого йому учасниками товариства у власність як внесок до статутного капіталу; продукції, зробленої товариством у результаті господарської діяльності; отриманих доходів; іншого майна, придбаного на підставах, які не заборонені законом.

Статтею 331 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Наданий ТОВ «Орхідея» Акт про готовність закінченого будівництвом об'єкту до експлуатації від 20.10.1998 р., у відповідності до якого було встановлено відсутність порушень будівельних норм та стандартів та введено в експлуатацію нежитлову будівлю павільйону-пасажу, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 33, –підтверджує ту обставину, що саме відповідачем було здійснено будівництво зазначеного об'єкту нерухомості і саме відповідач є його власником.

За таких обставин, суд вважає, що вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування»про визнання права власності не підлягають задоволенню. В свою чергу зустрічні позовні вимоги ТОВ «Орхідея»підлягають задоволенню в повному обсязі. Витрати по сплаті державного мита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу віднести за рахунок товариства з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування»згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

                                                ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову товариству з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування» відмовити.

2. Зустрічні позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Орхідея»задовольнити у повному обсязі.

3. Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «Орхідея»право власності на нежитлову будівлю павільйону-пасажу, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 33, загальною площею 303 кв. м., до складу якої у відповідності то технічного паспорту, виданого КП «ОМБТІ та РОН»07.02.2005 р. входять наступні приміщення: павільйон-пасаж –1, майстерня –2, кабінет –3, підсобне –4, умивальна –5, туалет –6, та туалет –7.

4. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Корисне харчування»код 33138106 ( м. Одеса, вул. Рішельєвська, 27) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Орхідея»код 25046486 ( м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 33) витрати по сплаті державного мита –85 гривень та на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу –118 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня прийняття.

            Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

                 Суддя                                                                                       Літвінов С.В.

Дата ухвалення рішення06.05.2008
Оприлюднено07.06.2008

Судовий реєстр по справі —4/68-08-1741

Рішення від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні