Рішення
від 30.06.2011 по справі 33/5005/6400/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.06.11р. Справа № 33/5005/6400/2011

за позовом Прокурора С аксаганського району м. Крив ого Рогу Дніпропетровської о бласті в інтересах держави в особі Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг

до Суб'єкта підприємниц ької діяльності - фізичної ос оби ОСОБА_1, АДРЕСА_1

Третя особа: Центральна між районна державна податкова і нспекція у м. Кривому Розі

про стягнення 14 252 грн. 57 ко п.

Представники:

Від прокуратури: Зіма В.Б ., посвідчення НОМЕР_2 ві д 13.08.2007 року

Від позивача: ОСОБА_3, дов іреність № 7/26-632 від 11.11.2010 року

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: не з'явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Саксагансько го району м. Кривого Рогу, Дніп ропетровської області в інте ресах держави в особі Кривор ізької міської ради звернувс я до господарського суду з по зовом та просить стягнути з с уб' єкта підприємницької ді яльності - фізичної особи ОСОБА_1 на користь Криворіз ької міської ради заборгован ість по орендній платі за зем лю в розмірі 14128грн. 86 коп. та пен ю у сумі 123грн. 71 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до інформа ції Центральної міжрайонно ї державної податкової інспе кції у м. Кривому Розі, за час д ії договору оренди від 02.04.2010 р., я кий укладений між Криворізьк ою міською радою та суб'єктом підприємницької діяльності ОСОБА_1, який порушував об ов'язок щодо своєчасного та п овного внесення орендної пла ти , у зв'язку з чим заборгован ість по орендній платі за зем лю станом на 14.04.2011 р. складає 14252, 57 грн. Крім того, зазначає прок урор, відповідно до листа Цен тральної міжрайонної податк ової інспекції у м. Кривому Ро зі від 15.04.2011р. №9933/10/172 , відповідач п еребуває на обліку в якості п латника орендної плати та ма є заборгованість з орендної плати за землю. Як на правову п ідставу заявлених позовних в имог, прокурор посилається н а ст. 526 Цивільного кодексу Укр аїни, ст. 193 Господарського код ексу України, ст.ст. 24, 25 Закону У країни "Про оренду землі".

3-я особа: Центральна між районна державна податкова і нспекція у м. Кривому Розі до судового засіданя не з'явила ся, письмові пояснення не над ала.

Відповідач відзив на позо в не надав, представник відпо відача в судові засідання, пр изначені для розгляду справи , не з' явився. Про дату, час, та місце проведення судових за сідань відповідач повідомле ний належним чином за його мі сцезнаходженням відповідно до матеріалів справи, що підт верджується витягом з ЄДРПОУ станом на 15.06.2011р. та поштовим по відомленням про вручення ухв али № 53700 0065080 3 (а.с.32).

При цьому, суд вважає достат німи матеріали справи для сл ухання справи у відповідно д о ст. 75 Господарського процесу ального кодексу України за н аявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 30.06.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини судового рішенн я.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши докази в їх сукуп ності, заслухавши пояснення прокурора та представника по зивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

2 квітня 2010 року між Криво різькою міською радою (далі - позивач, орендодавець) та фіз ичною особою підприємцем О СОБА_1 (далі - відповідач, ор ендар) укладено договір орен ди земельної ділянки (далі - до говір) зареєстрований 11.05.2010 р. , в ідповідно до п. 1 якого орендод авець на підставі рішення мі ської ради від 25.11.2009р. № 3608 надає, а орендар приймає в строкове п латне користування земельну ділянку житлової та громадс ької забудови для будівництв а магазину непродовольчих то варів , яка знаходиться на мкр .-ні Ювілейний біля будинку № 1 5 у Саксаганському районі, м. К ривого Рогу.

Відповідно до п. 2, 3 Договору в оренду передається земельн а ділянка площею 0, 02557 га, кадаст ровий номер земельної ділянк и: 1211000000:06:053:0014.

Згідно з п. 7, 9 Договору, річна орендна плата вноситься оре ндарем виключно у грошовій ф ормі, незалежно від результа тів діяльності орендаря у тр икратному розмірі земельно го податку, що встановлюєтьс я Законом України "Про плату з а землю". Орендна плата вносит ься щомісячно протягом 30 - ти календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного місяця. За неповни й календарний місяць орендна плата сплачується за дні фак тичного користування земель ною ділянкою.

Прокурор та позивач посила ються на те, що внаслідок неви конання відповідачем умов до говору від 02.04.10 р., у нього виник ла заборгованість у розмірі 14 128, 86 грн. за користування земе льною ділянкою, яка знаходит ься на мкр.-ні Ювілейний біля б удинку № 15 у Саксаганському ра йоні м. Кривого Рогу , яка не оп лачена, що і є причиною спору.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання повинні виконувати господарські зоб ов' язання належним чином ві дповідно до закону, інших пра вових актів, договору, а за від сутності конкретних вимог що до виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я. До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Стаття 526 Цивільного кодекс у України встановлює вимогу щодо виконання зобов' язань належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства.

В силу ст. 530 Цивільного кодек су України, якщо у зобов' яза нні встановлений строк (терм ін) його виконання, то воно під лягає виконанню у цей строк (т ермін).

Згідно ст. 610 Цивільного коде ксу України порушенням зобов 'язання є його невиконання аб о виконання з порушенням умо в, визначених змістом зобов'я зання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодек су України встановлено, що у р азі порушення зобов'язання н астають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема сплата неустойк и.

Згідно ст. 612 Цивільного коде ксу України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов'язання або не виконав й ого у строк, встановлений дог овором або законом.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Відносини, пов' язані з оре ндою землі, регулюються зако ном. Використання землі в Укр аїні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. П лата за землю справляється в ідповідно до закону (ст.ст. 93, 206 З емельного кодексу України).

Згідно ст. 21 Закону України "П ро оренду землі", орендна плат а за землю - це платіж, який оре ндар вносить орендодавцеві з а користування земельною діл янкою. Розмір, форма і строки в несення орендної плати за зе млю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крі м строків внесення орендної плати за земельні ділянки де ржавної та комунальної власн ості, які встановлюються від повідно до Закону України "Пр о плату за землю").

Згідно ст.ст. 23, 24 Закону Украї ни "Про плату за землю", грошов а оцінка земельної ділянки п роводиться Державним коміте том України по земельних рес урсах за методикою, затвердж еною Кабінетом Міністрів Укр аїни. Грошова оцінка земельн ої ділянки щороку станом на 1 с ічня уточнюється на коефіціє нт індексації, порядок прове дення якої затверджується Ка бінетом Міністрів України. Г рошова оцінка землі застосов ується для економічного регу лювання земельних відносин п ри укладанні цивільно-правов их угод, передбачених законо давством України.

Згідно ст. 24 Закону України "П ро оренду землі", орендодавец ь має право вимагати від орен даря, а орендар зобов' язани й своєчасно вносити орендну плату.

Спори, пов' язані з орендою землі, вирішуються у судовом у порядку (ст. 35 Закону України "Про оренду землі").

Також згідно з п. 8 ч. 1 ст.14 Зако ну України "Про систему опода ткування" до переліку загаль нодержавних податків і зборі в віднесено орендну плату за земельні ділянки комунально ї власності. Відповідно до ст . 27 Закону України "Про плату за землю" на теперішній час конт роль за правильністю обчисле ння і справляння орендної пл ати за земельні ділянки кому нальної власності здійснюют ь органи державної податково ї служби.

Крім того, згідно пункту 33 до говору оренди земельної діля нки від 02.04.2010 року орендар зобо в'язаний у п'ятиденний строк п ісля державної реєстрації до говору оренди земельної діля нки надати копію договору до органу державної податкової служби за місцем розташуван ня земельної ділянки.

Відповідно до листа Центра льної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кри вому Розі від № 9933/10/172 від 15.04.2011р. ві дповідач перебуває на обліку в якості платника орендної п лати та має заборгованість з орендної плати за землю.

З огляду на умови Договору щ одо строку оплати орендної п лати, строк оплати, є таким, що настав.

Доказів оплати орендної пл ати відповідач не надав, дово ди позивача щодо наявності б оргу, його розміру не спросту вав.

Отже має місце невиконання відповідачем свого зобов' я зання по сплаті орендної пла ти, яке встановлений договор ом від 02.04.2010р. та ст. ст. 21, 25 Закону У країни "Про оренду землі".

За наведеного, є правомірни ми та підлягають задоволенню позовні вимоги про стягненн я з відповідача на користь по зивача основного боргу у сум і 14 128, 86 грн.

Відповідно до частини перш ої статті 216 Господарського ко дексу України учасники госпо дарських відносин несуть гос подарсько-правову відповіда льність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушн иків господарських санкцій н а підставах і в порядку, перед бачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Частиною 1 статті 546 Цивільно го кодексу України передбаче но, що виконання зобов' язан ня може забезпечуватися неус тойкою, порукою, гарантією, за ставою, притриманням, завдат ком.

Згідно з ч. 1 ст. 548 Цивільного к одексу України виконання зоб ов' язання (основного зобов' язання) забезпечується, якщо це встановлено договором аб о законом.

Під неустойкою (штрафом, пен ею), відповідно до статті 549 цьо го Кодексу, розуміється грош ова сума або інше майно, які бо ржник повинен передати креди торові у разі порушення борж ником зобов' язання.

П. 13 договору оренди зем ельної ділянки передбачено відповідальність орендаря з а невнесення орендної плати у строки, визначені цими дого ворами, яка нараховується на суму боргу по орендній платі за земельну ділянку із розра хунку 120 відсотків річних облі кової ставки Національного б анку України, діючої на день в иникнення такого боргу по ор ендній платі або на день його погашення, залежно від того, я ка з величин таких ставок є бі льшою, за кожний календарний день прострочення у його спл аті, включаючи день такого по гашення.

Пеня нарахована в розм ірі 123 грн. 71 коп. відповідно до умов договору оренди земель ної ділянки, ст. 16 Закону Украї ни “Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами” та п ідлягає стягненню з відповід ача.

Враховуючи наведене, госп одарський суд вважає позовні вимоги Прокурора обґрунтова ними та такими, що підлягають задоволенню у повному обсяз і.

Відповідно до ст. 49 ГП К України судові витрати пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 49, 75, 82-85, 1 16-117 Господарського процесуал ьного кодексу України, госпо дарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Суб 'єкта підприємницької діяльн ості - фізичної особи ОСОБА _1 (53700, АДРЕСА_1, ідентифіка ційний номер НОМЕР_1) на користь Криворізької міс ької ради (50101, Дніпропетровськ а область, м. Кривий Ріг, пл. Рад янська, 1, р/р 3321185800024, одержувач - В ДК у м. Кривому Розі, банк УДКУ у Дніпропетровській області , МФО 805012, код ЄДРПОУ 33874388) основний борг у сумі 14128 (чотирнадцять т исяч сто двадцять вісім)грн. 86 коп. , пеню у сумі 123(сто двадця ть три)грн. 71 коп., про що видати наказ.

Стягнути з Суб'єкта пі дприємницької діяльності - ф ізичної особи ОСОБА_1 (53700, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в доход державного бюджету України в особі Управління Держказн ачейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська (49027, м. Дніп ропетровськ, пл. Шевченка, 7, ра хунок 31118095700005 в ГУДКУ В Дніпропет ровській області, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012) 142(сто сорок дві)грн.. 52 коп. - витрат по сплаті державного мита, про що видат и наказ.

Стягнути з Суб'єкта підп риємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_1 (53700, АД РЕСА_1, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1) в доход державного бюджету України в особі Управління Держказнач ейства у Жовтневому районі м . Дніпропетровська (49027, м. Дніпр опетровськ, пл. Шевченка, 7, рах унок 31211259700005 в ГУДКУ в Дніпропетр овській області, код ЄДРПОУ 242 46786, МФО 805012) 236 (двісті тридця ть шість) грн. - витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу, про що в идати наказ .

Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя І.А.Рудовська

Рішення підписа но 04.07.2011 р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено14.07.2011
Номер документу16871854
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/5005/6400/2011

Рішення від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна с

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна с

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна с

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні