Постанова
від 28.05.2008 по справі 12/89-ап-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/89-АП-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"28" травня 2008 р.                                                           Справа № 12/89-АП-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Пінтеліної Т.Г. при секретарі Чернявській О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом прокурора Каланчацького району Херсонської області в інтересах держави  в особі  Каланчацького  районного центру зайнятості    смт. Каланчак Херсонської області

до Каланчацького багатогалузевого комбінату комунальних підприємств , смт.Каланчак  Херсонської області   

про стягнення 7932 грн. 44коп. недоїмки по сплаті страхових внесків на випадок безробіття   та пені

за участю представників сторін:  

Прокурора  Херсонської  області –Павленко І.В. –прокурор відділу

позивача: - Федорова  В.В. - дор. № 184  від  03.03.08 р.,

відповідача:  не прибули     

Позивач у позовній заяві просить стягнути з відповідача 7932грн. 44коп.  заборгованості зі сплати страхових внесків  на випадок  безробіття, посилаючись на положення ст. 38 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Представник позивача на засіданні суду надав усні пояснення відповідно до яких підтримав  вимоги, викладені у позовній заяві. Письмові заперечення проти позову до дня засідання суду відповідач не надавав, а надіслав відзив, яким даний  позов повністю визнав та просить провести судове засідання  без  його присутності.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі (їхніх представників), що прибули в судове засідання, дослідивши наявні у справі письмові докази, господарський суд,                                              

в с т а н о в и в:

Згідно зі статтею 124 Конституції України,  юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають в державі. Згідно ст.2 Закону України "Про судоустрій ", суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує захист гарантованих Конституцією України, законами прав та законних інтересів юридичних осіб. Пунктом 3 ст.3 зазначеного Закону встановлено, що судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією. України та законами відповідно до п.1 ст.6 Закону України "Про судоустрій" усім суб'єктам правовідносин гарантується захист їх прав і законних інтересів незалежним і неупередженим судом. Відповідно до п.3 ст.6 зазначеного Закону ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Рішенням Конституційного Суду України від 09 липня 2002 року по справі                  №1-2/2002 визначено, що ст. 124 Конституції України передбачає право юридичної особи на захист своїх прав, встановлює юридичні гарантії їх реалізації, надаючи                   можливість кожному захищати права будь-яким не забороненим способом. Кожна                особа має право вільно обирати незаборонені законом засоби захисту прав, у тому числі судовий захист. Право на судовий захист своїх прав не може бути обмежене.                        Суб'єкти правовідносин, у тому числі юридичні особи, у разі виникнення спору,                   можуть звертатися до суду для захисту своїх прав безпосередньо на підставі                      Конституції України. Держава має забезпечувати захист прав усіх суб'єктів права власності, в тому числі у судовому порядку. Право юридичної особи на звернення до  суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом або іншим                        нормативно-правовим актом.

Частиною 2 ст. 36-1 Закону України  “Про прокуратуру”  визначено, що підставою представництва інтересів держави в суді є наявність порушень   або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів  в наслідок протиправних дій  (бездіяльності)  фізичних  або  юридичних осіб, що вичиняються у відносинах між ними  або з державою.

Статтею 60 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у випадках, встановлених законом, прокурор  може звертатись до адміністративного суду із адміністративними позовами про захист  прав, свобод та інтересів інших осіб та держави  і брати участь  у цих справах.

Рішенням Конституційного Суду України  від 08.04.1999р. зазначено, що прокурор або  його заступник самостійно визнає і обґрунтовує в позовній заяві в чому полягає порушення інтересів держави у конкретних спірних правовідносинах, які підлягають  захисту та вирішенню у судовому порядку.

Звернення до суду викликано заборгованістю відповідача перед центром зайнятості по обов'язкових платежах до цільових централізованих фондів.

Основним завданням центру є реалізація державної політики зайнятості та соціальної підтримки тимчасово непрацюючих громадян на території району. Відповідно до Закону України від 02.03.2000р. № 1533-ІП "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття"  позивач є робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття  .

Стаття 35 Закону зобов'язує роботодавця своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески. За результатами поданих відповідачем до Каланчацького районного центру зайнятості Розрахункових відомостей про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за  1 півріччя,  9 місяців, 12 місяців 2007р. та 1 квартал 2008р. (аркуші справи 11 - 14) встановлено, що заборгованість  відповідача  до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття станом на 01.05.2008р. складає: 5954 грн.77 коп. , сума пені за несвоєчасну і неповну  сплату  внесків  становить  1977 грн. 67 коп. (розрахунок суми боргу та пені –а. с. 8 - 9).

На підставі викладеного, керуючись ст.20 Закону України  “Про прокуратуру”, ст.1 Закону  України  “Про розмір внесків на деякі  види загальнообов'язкового державного  соціального страхування”, ст.ст.1, 7, 8, 12, 17, 35, 38  Закону України “Про  загальнообов'язкове  державне  соціальне  страхування  на випадок  безробіття”, ст.ст. 60, 161 –163, 254   КАС  України,  суд -

п о с т а н о в и в :

1.          Позов задовольнити.

2. Стягнути з Каланчацького багатогалузевого комбінату комунальних підприємств ( 75800, Херсонська область Каланчацький р-н, смт.Каланчак, вул.Горького, 86,  код ЄДРПОУ 03355643, р/р 26067301118 у Каланчацькому відділенні  ВАТ «Державний Ощадний банк України»,  МФО 342188 ), на користь  Каланчацького   районного  центру зайнятості (75800, Херсонська обл., Каланчацький р-н, смт.Каланчак, вул.Чорноморська,1, код ЄДРПОУ 22737652, банк  УДК в. Херсон)  на розрахункові рахунки:

0,5% -  р/р 37179302900186,  код доходу  50040200  - 1654( одна тисяча шістсот п'ятдесят чотири) грн. 10коп.,

1,3%  - р/р 37170301900186  код  доходу  50040100 - 4300( чотири тисячі триста) грн. 67коп.,

пеня - р/р 37176305900186  код доходу  50040500- 1977( одна тисяча дев'ятсот сімдесят сім) грн. 67 коп. Банк : УДК м.Херсон МФО   852010,  Код   24103802

Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили та звернення заінтересованої особи з відповідною заявою.

 

3.          Постанова господарського суду набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження,  встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано, якщо було подано  заяву  про  апеляційне  оскарження,  але апеляційна  скарга  не  була  подана  у  строк,  встановлений  цим Кодексом,  постанова  суду  першої  інстанції  набирає законної сили після закінчення цього строку.

4. Про апеляційне оскарження рішення суду (постанови) першої  інстанції спочатку  подається  заява.  Обґрунтування  мотивів  оскарження  і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі. Заява  про  апеляційне  оскарження  та  апеляційна  скарга подаються до адміністративного суду  апеляційної  інстанції  через суд  першої  інстанції,  який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява  про апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України -  з  дня  складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження. Апеляційна   скарга  може  бути  подана  без  попереднього подання заяви про апеляційне оскарження,  якщо скарга подається  у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                                             Т.Г. Пінтеліна

Дата складення  постанови  у  повному  

обсязі  відповідно  до статті 160 Кодексу

адміністративного судочинства України                                                                                   02.06.08р.

Дата ухвалення рішення28.05.2008
Оприлюднено07.06.2008
Номер документу1687266
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/89-ап-08

Постанова від 28.05.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні