Рішення
від 26.09.2006 по справі 10/179-2964
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/179-2964

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" вересня 2006 р.Справа № 10/179-2964

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Півторака М.Є.             

Розглянув справу  

За позовом: Лановецького комбінату комунальних підприємств, м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 Тернопільської області (поштова адреса: м. Тернопіль, вул. Корольова, 2/144 ліквідатор Монастирський Ф.К. ).

до відповідача: Ланівецької міської ради, м. Ланівці, вул. Незалежності, 34 Тернопільської обл.

співвідповідача:  Лановецького районного бюро технічної інвентаризації, м. Ланівці, вул. Незалежності, 44 Тернопільської області.

За участю представників :

Позивача : Монастирського Ф.К. – арбітражного керуючого, ліцензія серії АА 783011 від 16.03.04р.;

Відповідача 1: Близнюк М.О. –представника, довіреність № 6 від 10.07.2005 року; Батожний О.М. –першого заступника міського голови, посвідчення № 2

Відповідача 2: не прибув

Представникам позивача та відповідача 1  роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки , встановлені статтями 20,22,81-1 Господарського процесуального кодексу України .

          За відсутності відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Суть справи :

До господарського суду Тернопільської області звернувся з позовом Лановецький комбінат комунальних підприємств, м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 Тернопільської області про визнання права власності за Лановецьким комбінатом комунальних підприємств на об'єкти нерухомого майна, що розташовані за адресою м. Ланівці, вул. Незалежності, 41, зобов'язати Лановецьку міську раду та Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації видати документи, що підтверджують власність за Лановецьким ККП на наступне нерухоме майно:

1. Адмінбудинок, двоповерховий, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.;

2. Контора одноповерхова, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.;

3. Гараж на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.;

4. Гараж на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на рішення господарського суду Тернопільської області від 25.08.2005 року  по справі № 10/62-1600 (рішення суду набрало законної сили), яким  визнано недійсним Рішення двадцять другої сесії  Лановецької міської ради  №  531 “ Про комунальну власність територіальної громади м. Ланівці “,  з моменту його прийняття, як таке, що не відповідає вимогам чинного законодавства України, зокрема, включення в перелік комунального майна територіальної громади міста Ланівці виробничої бази Лановецького комбінату комунальних підприємств по вул. Незалежності 41 будівель і споруд , транспортних засобів і механізмів згідно з додатком.

Окрім того, стверджує, що неодноразові  звернення до Лановецької міської ради щодо видачі  свідоцтва про право власності  на нерухоме майно Лановецького ККП залишені без задоволення, що в свою чергу не дає можливості  ліквідатору банкрута –Лановецького ККП сформувати ліквідаційну саму банкрута та у передбачені чинним законодавством строки завершити ліквідаційну процедуру.

У представленому відзиві на позов за № 183 від 26.09.2006 року відповідачем 1 проти позовних вимог заперечень не подано, проте заявлено клопотання про не позбавлення  права використовувати майно Лановецького ККП підприємствами по благоустрою  та «Ланівціводоканал», які на даний час користуються спірними об'єктами.

В судовому засіданні представники Лановецької міської ради позовні вимоги визнали  повністю.

Відповідач 2  відзиву на позов не подав, заперечень щодо заявлених позовних вимог суду не представив, його представник в судове засідання не прибув, хоча про час, дату та місце судового засідання був належним чином повідомлений, а тому справа розглядається у відповідності до  ст. 75 ГПК України за наявним  в ній матеріалами.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги повністю .

Розглянувши матеріали справи , заслухавши пояснення представника позивача  та відповідачів, дослідивши представлені документи, суд встановив наступне :

Згідно статті 1 ГПК України підприємства , установи , організації мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом свої порушених або оспорюваних і охоронюваних законом інтересів .

Згідно статті 2 ГПК України господарський суд порушує провадження у справі за позовами , зокрема , підприємств і організацій , які звертаються до суду за захистом своїх прав і охоронюваних законом інтересів .

За змістом положень вказаних норм , правом на пред'явлення позову до господарського суду наділені , зокрема , юридичні особи , а суд шляхом вчинення провадження у справі здійснює захист осіб , права і охоронювані законом інтереси яких порушені або оспорюються .

Пунктом 2 статті 20 Господарського кодексу України визначено , що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів . Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються , зокрема , шляхом визнання наявності або відсутності прав .

Позивач по справі –Лановецький комбінат комунальних підприємств, місцезнаходження якого м. Ланівці вул. Незалежності , 41 , є юридичною особою , яка включена до ЄДРПО України , ідентифікаційний код 03353414 , форма власності –комунальна , що підтверджується Довідкою № 22-15 Тернопільського обласного управління статистики , а тому наділений правом на звернення до суду за захистом свої прав .

Як вбачається із матеріалів справи , Постановою арбітражного суду від 23 червня 1999 року боржника – Ланівецький комбінат комунальних підприємств, м. Ланівці ( позивача по справі ) визнано банкрутом і призначено його ліквідаторів у відповідності до Закону України „ Про банкрутство”.

          Ухвалою господарського суду від 27 серпня 2004 року до банкрута -  Ланівецького комбінату комунальних підприємств, м. Ланівці застосовану ліквідаційну процедуру, передбачену Законом України „ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” та призначено його ліквідатора –Монастирського Ф. К. , жителя м. Тернопіль.

Статтею 25 вищезазначеного Закону визначено повноваження ліквідатора і якими, зокрема , є : здійснення інвентаризації та оцінки майна банкрута згідно з законодавством ; реалізація майна банкрута для задоволення вимог , включених до реєстру вимог кредиторів у порядку , передбаченому цим Законом.

          До ліквідаційної маси банкрута включаються усі види майнових активів ( майно та майнові права ), які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури ( стаття 26 Закону ).

Разом з тим , із представлених документів вбачається, що в господарському суді Тернопільської області спірні об'єкти, які є предметом даного спору, вже були предметом судового розгляду по справі № 10/62-1600 і рішенням господарського суду від 25.08.2005 року, визнано недійсним Рішення двадцять другої сесії  Лановецької міської ради  №  531 “ Про комунальну власність територіальної громади м. Ланівці “,  з моменту його прийняття, як таке, що не відповідає вимогам чинного законодавства України, а саме щодо  включення в перелік комунального майна територіальної громади міста Ланівці виробничої бази Лановецького комбінату комунальних підприємств по вул. Незалежності 41 будівель і споруд , транспортних засобів і механізмів згідно з додатком; зобов'язано начальника ККП зняти з балансу комунальне майно і передати його територіальній громаді міста , а  бухгалтерії міської ради прийняти на баланс територіальної громади міста комунальне майно , яке знаходиться на балансі Лановецького ККП , та доручено виконкому Лановецької міської ради видати свідоцтво на право власності на будівлі і споруди територіальній громаді міста

Рішення господарського суду від 25.08.2005 року по справі № 10/62-1600 набрало законної сили.

Частиною 4 статті 35 Господарського процесуального Кодексу України встановлено , що рішення суду з цивільної справи , що набрало законної сили , є обов'язковим для господарського суду щодо фактів , які встановлені судом і мають значення для вирішення спору .

У відповідності до статті 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Враховуючи вищенаведене, ліквідатор банкрута –Лановецького ККП Монастирський Ф.К. звертався до Лановецької міської ради із заявами за № 15 від 15.09.2005 року та № 37 від 22.05.2006 року стосовно видачі свідоцтва про право власності  Лановецького ККП  на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 41, а саме:

1. Адмінбудинок, двоповерховий, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.;

2. Контору одноповерхову, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.;

3. Гараж на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.;

4. Гараж на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв.

5. Столярну майстерню з прибудованим навісом, загальною площею приміщень 246,8 кв.м.

Окрім того,  у зв'язку із не виконанням міською радою  рішення суду по справі № 10/62-1600 та затягуванням процедури банкрутства Лановецького ККП  ліквідатор Монастирський Ф.К. звертався із відповідною заявою за № 16 від 23.11.2005 року  і до прокурора Лановецького району.

Проте, як вбачається із представлених позивачем документів, рішенням виконавчого комітету Лановецької міської ради Лановецького району за  № 115 від 26.05.2006 року за Ланове цим ККП право власності визнано лише на столярний цех, що знаходиться  у смт. Ланівці, вул. Незалежності, 41; рекомендовано Лановецькому БТІ зареєструвати об'єкт за власником  з видачею свідоцтва на право власності.

Щодо нерухомого майна, а саме:  адмінбудинку двоповерхового, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.; контори одноповерхової, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.; гаража на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.; гаража на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв. права власності за боржником не визнано.

Статтею 2 Закону України “Про власність”, статтею 316 Цивільного Кодексу України визначено, що право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном, яке охороняється законом.  

Як випливає з чинного законодавства  право власності є право особи на річ (майно) , яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від  волі інших осіб.( ст.316 ЦК України).

В силу статті 41 Конституції України,  ст. 317 ЦК України, статті 4 Закону України “Про власність” власник на свій розсуд володіє, користується та розпоряджається належним йому майном.

На зміст  права власності не впливають місце  проживання  власника  та місце знаходження майна(ст.317 ЦК України).

Право  власності  вважається набутим правомірно, якщо  інше  прямо не випливає  із закону або незаконність набуття права  власності не  встановлена судом ( ст.328 ЦК України)    

Статтею 49 Закону України “ Про власність “ визначено , що володіння майном вважається правомірним , якщо інше не буде встановлено судом , господарським судом , третейським судом.

В підтвердження правомірного володіння майном , представником позивача представлено технічну документацію на спірні об'єкти, довідку Лановецького районного відділу земельних ресурсів № 2885 від 06.07.2006 року, згідно якої земельна ділянка загальною площею 1,434 га, яка знаходиться на території Лановецької міської ради в м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 рахується за Лановецьким комбінатом комунальних підприємств; довідку Лановецького відділення Збаразької МР ДПІ № 1441 від 10.07.2006 року про сплату позивачем земельного податку з юридичних осіб, належним чином завірені копії яких знаходяться у матеріалах справи.

Таким чином , представлені позивачем документи свідчать, що Ланівецький комбінат комунальних підприємств   володіє  нерухомим майном –адмінбудинком двоповерховим, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.; конторою одноповерховою, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.; гаражем  на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.; гаражем на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв., що розташовані за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 як належний власник, і інше судом не встановлено.

У відповідності з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Оцінивши представлені документальні докази, суд прийшов до висновку, що вимоги Лановецького комбінату комунальних підприємств, м. Ланівці  щодо визнання за ним права  власності на  нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 , а саме:

1. Адмінбудинок, двоповерховий, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.;

2. Контору одноповерхову, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.;

3. Гараж на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.;

4. Гараж на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв.  документально обґрунтовані та  підлягають до задоволення.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу  згідно вимог  статей 44,49 ГПК України та  Декрету Кабінету Міністрів України № 7/93 «Про державне мито»не стягуються.

       На підставі наведеного , керуючись статтями 43,49,82,84 Господарського процесуального Кодексу України , статтею 20 Господарського Кодексу України , статтями 49,50 Закону України “ Про власність “ господарський суд ,-

В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити .

2. Визнати  за Лановецького комбінату комунальних підприємств, м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 Тернопільської області право власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 41, а саме:  

1. Адмінбудинок, двоповерховий, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.;

2. Контору одноповерхову, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.;

3. Гараж на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.;

4. Гараж на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв..

3.Зобов'язати Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації, м. Ланівці здійснити за Лановецьким комбінатом комунальних підприємств, м. Ланівці, вул. Незалежності, 41 Тернопільської області державну реєстрацію права власності  на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 41, а саме:  

1. Адмінбудинок, двоповерховий, загальною площею приміщень 361,4 м. кв.;

2. Контору одноповерхову, загальною площею приміщень 89,9 м. кв.;

3. Гараж на чотири бокси, загальною площею приміщень, 186,8 м. кв.;

4. Гараж на п'ять боксів, загальною площею приміщень 212,9 м.кв..

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення  десятиденного строку з дня його прийняття (підписання).

На рішення господарського суду , яке не набрало законної сили сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня його прийняття через господарський суд Тернопільської області.

5. Рішення підписано 10 жовтня 2006 року.

 

Суддя                                                                                          М.Є. Півторак

Дата ухвалення рішення26.09.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу168866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/179-2964

Рішення від 26.09.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні