Постанова
від 01.06.2011 по справі 2а/0570/8841/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2011 р. справа № 2а/0570/8841/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 0 9 год.30 хв

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді

при секретарі Могіле вському А.А.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Савченк о С.В.

при секретарі Могілевсько му А.А.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за поданням Державної пода ткової інспекції у м. Крамато рську

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Автоінтер строй»

про стягнення коштів платн ика податків з рахунків у бан ках на суму податкового борг у з податку на додану вартіст ь у розмірі 11485,91 грн.

за участю:

від позивача: ОСОБА_ 1 за дов.

від відповідача: не з» явився

ВСТАНОВИВ

Заявник, державна под аткова інспекція у м. Крамато рську звернулась до Донецько го окружного адміністративн ого суду до товариства з обме женою відповідальністю «Авт оінтерстрой» з поданням про стягнення коштів платника по датків з рахунків у банках на суму податкового боргу з под атку на додану вартість у роз мірі 11485,91грн.

В обґрунтування позо вних вимог позивач посилаєть ся на вимоги ч. 1 п. 95.3 статті 95 Под аткового Кодексу України, як а передбачає стягнення кошті в з рахунків платника податк ів у банках, обслуговуючих та кого платника податків, здій снюється за рішенням суду, як е направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и. У зв' язку з тим, що відпові дачем було самостійно задекл аровано суму податкових зобо в' язань з податку на додану вартість за лютий 2011 року відп овідно до поданої до податко вого органу декларації з под атку на додану вартість від 16. 03.2011 та не сплаченою, позивач зв ернувся до суду з поданням пр о стягнення з рахунків відпо відача частини податкового б оргу з податку на додану варт ість.

Під час судового засі дання представник позивача н адав уточнення до подання, а с аме просить стягнути кошти п латника податків з рахунків у банках на суму податкового боргу з податку на додану вар тість у розмірі 7051,26 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, надіслав до суду заяву, в я кій просив розглянути справу без його участі.

Розглянувши матеріал и справи, заслухавши предста вника заявника, дослідивши в сі обставини справи та перев іривши їх наявними доказами в межах заявлених вимог, суд в становив наступне.

Стаття 183-3 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и визначає особливості прова дження у справах за зверненн ями органів державної податк ової служби.

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 183-3 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, податковий орган має прав о звернутись до суду з поданн ям про стягнення коштів за по датковим боргом.

Зазначене право пода ткового органу щодо зверненн я до суду щодо стягнення кошт ів платника податків, який ма є податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих тако го платника, на суму податков ого боргу або його частини пе редбачене п. 20.1.18 статті 20 Податк ового кодексу України.

Відповідач, товариство з об меженою відповідальністю «А втоінтерстрой» є юридичною о собою, зареєстроване виконав чим комітетом Краматорської міської ради Донецької обла сті, ЄДРПОУ 33620522, перебуває на об ліку в державній податковій інспекції у м. Краматорську з 21.07.2005 р. за № 354.

Відповідно до п. 57.1 Пода ткового кодексу України плат ник податків зобов'язаний са мостійно сплатити суму подат кового зобов'язання, зазначе ну у поданій ним податковій д екларації, протягом 10 календа рних днів, що настають за оста ннім днем відповідного грани чного строку, передбаченого цим Кодексом для подання под аткової декларації, крім вип адків, встановлених цим Коде ксом.

Товариством з обмеже ною відповідальністю «Автоі нтерстрой» до податкового ор гану була подана податкова д екларація з податку на додан у вартість № 9001044242 від 16 бере зня 2011 року, якою самостійно ви значено податкове зобов' яз ання з податку на додану варт ість в сумі 21258 грн. 00 коп.

Станом на момент розг ляду справи судом зазначене податкове зобов' язання спл ачене підприємством частков о, заборгованість складає у р озмірі 7051,26 грн., а отже, є податк овим боргом, стягнення якого передбачено статтею 183-3 КАС Ук раїни. Окрім цього, нарахуван ня пені у зв' язку з несвоєча сною сплатою податкових зобо в' язань складає 95,31 грн. Ці дан і повністю співпадають з дан ими зворотного боку обліково ї картки позивача з податку н а прибуток, долученої до мате ріалів справи.

Відповідно до пункту 56.11 статті 56 Податкового кодек су України, не підлягає оскар женню податкове зобов'язання , самостійно визначене платн иком податків. Таким чином, ос кільки сума, визначена підпр иємством самостійно у деклар ації, є результатом господар ської діяльності підприємст ва за 2011 рік та повинна бути спл ачена до бюджету у строки, виз начені Податковим кодексом У країни.

Відповідно до п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України , стягнення коштів та продаж м айна платника податків прова дяться не раніше ніж через 60 к алендарних днів з дня надісл ання такому платнику податко вої вимоги.

Судом встановлено, що податковим органом на викон ання приписів цієї статті бу ла 30 березня 2011 року направлен а податкова вимога № 95 на адре су відповідача, яка була отри мана директором підприємств а 5 квітня 2011 року.

Відповідно до частин и 2 статті 183-3 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, подання про стягнення кошт ів за податковим боргом пода ється до суду першої інстанц ії протягом двадцяти чотирьо х годин з моменту встановлен ня обставин, що зумовлюють зв ернення до суду.

У даній адміністрати вній справі такою обставиною є закінчення 29 травня 2011 року 60- денного строку з дня надісла ння ТОВ «Автоінтерстрой» под аткової вимоги.

Пунктом 14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу України встановлено , що податковий борг - сума гро шового зобов'язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання.

Згідно з п. 95.1 ст. 95 Податковог о кодексу України орган держ авної податкової служби здій снює за платника податків і н а користь держави заходи щод о погашення податкового борг у такого платника податків ш ляхом стягнення коштів, які п еребувають у його власності, а в разі їх недостатності - шл яхом продажу майна такого пл атника податків, яке перебув ає у податковій заставі.

У відповідності до пункту 20 .1.18. Податкового кодексу Украї ни органи державної податко вої служи мають право зверта тися до суду щодо стягнення к оштів платника податків, яки й має податковий борг, з рахун ків у банках, обслуговуючих т акого платника, на суму подат кового боргу або його частин и.

Відповідно до п. 16.1.4 ста тті 16 Податкового кодексу Укр аїни, платник податків зобов 'язаний сплачувати податки т а збори в строки та у розмірах , встановлених цим Кодексом т а законами з питань митної сп рави.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати пода тки і збори в порядку і розмір ах, встановлених законом.

Таким чином, у судовом у засіданні встановлено та п ідтверджено матеріалами спр ави наявність на момент розг ляду справи судом податковог о боргу з податку на додану ва ртість у відповідача у сумі 7 051,26 грн., яка є несплаченою стан ом на дату розгляду справи, у в ' язку з чим вимоги податков ого органу підлягають задово ленню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 183-3,16 5 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної по даткової інспекції у м. Крама торську до товариства з обме женою відповідальністю «Авт оінтерстрой» про стягнення к оштів платника податків з ра хунків у банках на суму подат кового боргу з податку на дод ану вартість у розмірі 7051,26 грн . - задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків у банках товариства з обмежен ою відповідальністю «Автоін терстрой» ( код ЄДРПОУ 33620522, вул. Орджонікідзе, 8 м. Краматорськ ) на суму податкового боргу з п одатку на додану вартість у р озмірі 7051 ( сім тисяч п' ятдеся т одна) грн. 26 коп. на рахунок Де ржавного бюджету м. Краматор ська (розрахунковий рахунок № 31112029700059, код платежу 30 14010100, банк од ержувача ГУДКУ в Донецькій о бласті, МФО 834016).

Вступна та резолютивна час тини постанови прийнято у на радчій кімнаті та проголошен о у судовому засіданні 1 червн я 2011 року. Повний текст постано ви буде виготовлено 3 червня 20 11 року.

Постанова суду підля гає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Суддя Савченко С. В.

Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16913900
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/8841/2011

Постанова від 01.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Савченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні