Постанова
від 03.06.2011 по справі 2а-6436/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

03 червня 2011 року № 2а-6436/11/2670

Окружний адміністратив ний суд м. Києва у складі судді Каракашьяна С.К., розгля нувши в письмовому проваджен і адміністративну справу

за позовом Державної по даткової інспекції у Солом' янському районі м. Києва

до відповідача Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю «МДС-ЕРТ»

третя особа Солом' янс ька районна у м.Києві державн а адміністрація

про припинення підприє мницької діяльності

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до су ду з позовом про припинення п ідприємницької діяльності ю ридичної особи - Товарист ва з обмеженою відповідаль ністю «МДС-ЕРТ».

Позовні вимоги ґрунтуютьс я на тому, що відповідач встан овленої звітності про фінанс ово-господарську діяльність не подавав з листопада 2004І ква рталу 2009р.

Позивач зазначає про поруш ення відповідачем статті 9 За кону України „Про систему оп одаткування”, згідно якої пе редбачено обов' язки платни ків податків і зборів (обов' язкових платежів) вести бухг алтерський облік, складати з вітність про фінансово-госпо дарську діяльність і забезпе чувати її зберігання у термі ни, встановлені законами, под авати до державних податкови х органів та інших державних органів відповідно до закон ів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов' язані з обч исленням і сплатою податків і зборів (обов' язкових плат ежів), сплачувати належні сум и податків і зборів (обов' яз кових платежів) у встановлен і законами терміни.

Пунктом 2 статті 46 Закону Укр аїни „Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” передба чено, що неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону є підставою для постанов лення судового рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-п ідприємця.

В судове засідання відпові дач не прибув, представника с вого не направив, хоча про дат у, час і місце судового розгля ду був повідомлений належним чином за адресою, що міститьс я в Єдиному державному реєст рі підприємств та організаці й.

Зважаючи на викладене, врах овуючи неявку представника в ідповідача у судове засіданн я, на підставі ч. 6 ст. 128 КАСУ, адм іністративна справа розгляд ається у порядку письмового провадження.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеже ною відповідальністю «МДС-ЕР Т»(код ЄДРПОУ 16464411) зареєстрова не Залізничною районною держ авною адміністрацією м.Києва , як платник податків перебув ає на обліку в ДПІ у Солом' ян ському районі м.Києва (згідно наказу Державної податкової адміністрації у м.Києві від 06 .12.2001р. №583 «Про реорганізацію ор ганів державної податкової с лужби») .

Відповідно до статті 9 Закон у України „Про систему опода ткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платеж ів) зобов'язані:

1) вести бухгалтерський облі к, складати звітність про фін ансово-господарську діяльні сть і забезпечувати її збері гання у терміни, встановлені законами;

2) подавати до державних под аткових органів та інших дер жавних органів відповідно до законів декларації, бухгалт ерську звітність та інші док ументи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів);

3) сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових орган ів до обстеження приміщень, щ о використовуються для одерж ання доходів чи пов'язані з ут риманням об'єктів оподаткув ання, а також для перевірок з п итань обчислення і сплати по датків і зборів (обов'язкових платежів).

Аналогічні положення вста новлені у пп. 16.1.2 та пп. 16.1.3 ч. 16.1. ст. 1 6 Податкового кодексу Україн и, якими передбачено, що платн ик податків зобов' язаний ве сти в установленому порядку облік доходів і витрат, склад ати звітність, що стосується обчислення і сплати податкі в та зборів; подавати до контр олюючих органів у порядку, вс тановленому податковим та ми тним законодавством, деклара ції, звітність та інші докуме нти, пов' язані з обчислення м і сплатою податків та зборі в.

Відповідно до п. 49 .1 ст. 49 Податкового кодексу Укр аїни (далі - ПК України) подат кова звітність подається пла тником податків або іншою ос обою, на яку цим Кодексом та ін шими нормативно-правовими ак тами покладено обов' язки з подання органам державної по даткової служби податкової з вітності, за звітний період в установлені цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами строки, органу держав ної податкової служби, в якій перебуває на обліку такий пл атник податків.

Пунктом. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України передбачено , що органи державної податко вої служби в установленому з аконом порядку мають право з вертатися до суду стосовно ю ридичних та фізичних осіб-пі дприємців при винесення судо вого рішення щодо припинення державної реєстрації юридич них осіб або фізичних осіб - підприємців.

Згідно із статтею 247 Господ арського кодексу України, у р азі здійснення суб'єктом гос подарювання діяльності, що с уперечить закону чи установч им документам, до нього може б ути застосовано адміністрат ивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації цього суб'єкта т а його ліквідації.

Відповідно до статті 46 Зако ну України „Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців”, ре єстрація припинення підприє мницької діяльності фізично ї особи - підприємця проводит ься, зокрема, у разі постановл ення судового рішення про пр ипинення такої діяльності з підстав неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону.

Відтак, датою вчинення прав опорушення, за яке може бути з астосовано адміністративно -господарську санкцію у вигл яді скасування державної реє страції, слід вважати наступ ний день після спливу річног о терміну з моменту неподанн я відповідних податкових дек ларацій та іншої фінансової звітності.

Як свідчать матеріали спра ви, згідно довідки позивача в ідповідач не подає документи податкової та фінансової зв ітності з листопада 2004І кварт алу 2009р., заборгованості перед бюджетом не має.

Відповідно до частин 1 та 6 ст атті 59 Господарського кодекс у України, припинення діяльн ості суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його лі квідації за рішенням суду з п ідстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта г осподарювання.

Право органу державної по даткової служби звертатися д о суду з заявою (позовною заяв ою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприє мницької діяльності (припине ння юридичної особи) передба чене п. 17 ст. 11 Закону України "Пр о державну податкову службу в Україні".

Враховуючи, що відповідач ем більше року не подаються о рганам державної податкової служби документи фінансової звітності, а також право орга нів державної податкової слу жби звертатися до суду з заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб' єкта підприємницької ді яльності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, 97, 158-163 КАС України, Окружний адміністр ативний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи - Товариства з обмежено ю відповідальністю «МДС-ЕРТ» (адреса - 03049, м.Київ вул. Ю. Фуч ика, 8, кв. 275; код ЄДРПОУ 16464411) та с касувати його державну реєст рацію.

3. Постанову надіслати держа вному реєстратору Солом' ян ського району міста Києва дл я внесення до Єдиного держав ного реєстру запису про судо ве рішення та для здійснення заходів з припинення підпри ємницької діяльності фізичн ої особи у встановленому зак оном порядку.

Постанова може бути оска ржена до суду апеляційної ін станції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом п одання через суд першої інст анції апеляційної скарги.

Суддя С.К. Каракашьян

Дата ухвалення рішення03.06.2011
Оприлюднено14.07.2011
Номер документу16917212
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6436/11/2670

Ухвала від 14.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Постанова від 03.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні