Ухвала
від 17.06.2011 по справі 23/5009/3371/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

23/5009/3371/11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

 

17.06.11                                                                                          Справа №  23/5009/3371/11

       Суддя   Шевченко   Т.М.

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни, розглянувши матеріали заяви

ініціюючого кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Екоторг-Експо»(04209, м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 7, ідент. код юридичної особи 32107847)

про порушення справи про банкрутство

боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю «Хвиля-Трейд»(69002, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 87, ідент. код юридичної особи 36521375),

ВСТАНОВИВ:

15.06.2011 р. до господарського суду Запорізької області надійшла заява (вх.№3571/09-05) ТОВ «Екоторг-Експо»про порушення відносно ТОВ «Хвиля-Трейд»провадження у справі про банкрутство.

Суд, вивчивши заяву та додані до неї матеріали, вважає, що вказана заява підлягає поверненню без розгляду з наступних підстав.

Згідно із ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Частиною 1 ст. 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»передбачено, що суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Згідно з положеннями статті 7 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності (його представником).

Відповідно до ст. 28 Господарського процесуального кодексу України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації.

Таким чином, заява подається до господарського суду у письмовій формі та має містити підпис заявника або його представника із зазначеннями посади та прізвища, ім'я та по батькові особи, яка підписує заяву.

Повноваження на підписання заяви від імені юридичної особи вирішується на підставі установчих документів юридичної особи або довіреності на представника.

Як вбачається із змісту поданої ТОВ «Екоторг-Експо»заяви, остання має підпис директора Пастернака О.П.

Втім, до заяви не додано жодних документів, що посвідчують повноваження Пастернака О.П. як директора (установчі документи юридичної особи, рішення (протокол) загальних зборів учасників товариства про обрання директора, наказ про призначення директора, тощо), що позбавляє суд можливості встановити повноваження особи (Пастернака О.П.) на підписання від імені ТОВ «Екоторг-Експо» заяви про порушення провадження у справі про банкрутство. У заяві взагалі відсутнє посилання на будь-які докази, що підтверджують повноваження Пастернака О.П., тобто докази призначення даної особи на посаду директора.

Отже, суд приходить до висновку, що заяву підписано не уповноваженою належним чином особою, що є підставою для повернення заяви без розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо: не подано доказів щодо сплати державного мита у встановлених порядку та розмірі; з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Згідно із ч. 13 ст. 7 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»із заяв про порушення справи про банкрутство справляється державне мито відповідно до закону.

Розмір ставок державного мита передбачений Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито»від 21 січня 1993 року № 7-93.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч. 2 ст. 34 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 36 Господарського кодексу України письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Платіжні документи про сплату державного мита у встановленому порядку та розмірі подаються до господарського суду тільки в оригіналі. Ксерокопії чи фотокопії платіжних документів не можуть бути доказом сплати державного мита (п. 5.1 Роз'яснення N 02-5/78 від 04.03.98 Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України»).

Кредитором надано копію квитанції № к12/7/16 від 07.04.2011 р., тобто документу, що відтворений за допомогою технічних засобів. Отже, фактично заявником не надано належних доказів, які підтверджують сплату державного мита у встановленому порядку та розмірі, що є підставою для повернення заяви без розгляду згідно абз. 3 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Пунктом 10 частини 1 статті 63 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: не подано доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Згідно із ст. 471 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу визначається Кабінетом Міністрів України за поданням Вищого господарського суду України.

Порядок оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 року N 1258.

Документ про оплату витрат додається до заяви, яку особа подає до суду відповідно до процесуального законодавства. Платіжні документи про сплату витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу подаються до господарського суду в оригіналі. Ксерокопії чи фотокопії платіжних документів не можуть бути доказом сплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

Кредитором до заяви додано копію квитанції № к12/7/47 від 07.04.2011 р., тобто документ, що відтворений за допомогою технічних засобів. Отже, фактично належних доказів сплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу заявником не надано.

Оскільки заява про порушення провадження у справі про банкрутство повинна бути подана з додержанням вимог, встановлених вищезазначеними нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Господарського процесуального кодексу України, підписання заяви не уповноваженою особою, відсутність доказів сплати державного мита у встановлених порядку та розмірі і доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу є підставами для повернення заяви без розгляду у відповідності до абзаців 1, 3, 5 ч. 1 ст. 9 «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»та п. 10 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про повернення заяви кредитору без розгляду за зазначених вище підстав.

Керуючись ст. 5, абз. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 41, 45, п. 10 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Екоторг-Експо»про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду.

Завірені примірники ухвали направити ТОВ «Екоторг-Експо», ТОВ «Хвиля-Трейд».

Додаток на адресу заявника: заява з додатками на 8-ми арк., акт господарського суду від 15.06.2011 р. на 1 арк.

Суддя                                                                      Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення17.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16922331
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю «Хвиля-Трейд»(69002, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 87, ідент. код юридичної особи 36521375

Судовий реєстр по справі —23/5009/3371/11

Ухвала від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні