Рішення
від 04.05.2011 по справі 5013/407/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" травня 2011 р. Справа № 5013/407/11

Господарський суд Кіров оградської області у складі судді Колодій С. Б., розглянувш и матеріали справи № 5013/407/11

за позовом: Прокурора Гайво ронського району в інтересах держави, в особі якого виступ ає Державна екологічна інспе кція в Кіровоградській облас ті, м. Кіровоград

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальніст ю Дитячий позашкільний оздор овчий заклад "Чайка", Кіровогр адська область, Гайворонськи й район, м. Гайворон

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ви конавчий комітет Гайворонсь кої міської ради, м. Гайворон

про стягнення 21250,00 грн.

Представники сторін:

від прокуратури - участі не брав;

від позивача - ОСОБА_1, до віреність № 04-8/1197 від 30.06.09;

від відповідача - ОСОБА_3 , керівник Товариства з обмеж еною відповідальністю Дитяч ий позашкільний оздоровчий з аклад "Чайка";

від відповідача - ОСОБА_2 , довіреність № 18 від 13.04.11;

від третьої особи - участі н е брали.

В судовому засіданні 28.04.2011 р. о голошувалась перерва до 04.05.2011 р . 15 год. 00 хв.

Прокурор Гайворонського р айону в інтересах держави, в о собі якого виступає Державна екологічна інспекція в Кіро воградській області звернув ся до господарського суду з п озовною заявою № 3-13-11 від 18.03.2011 рок у про стягнення з товариства з обмеженою відповідальніст ю "Дитячий позашкільний оздо ровчий заклад "Чайка" 21 250,00 грн. ш коди заподіяної внаслідок са мовільної незаконної порубк и дерев та судових витрат, пов 'язаних з розглядом даної спр ави.

В обґрунтування вимог прок урор посилається на матеріал и перевірки дотримання приро доохоронного законодавства , вирок Гайворонського район ного суду від 28.07.2010 р., ст. 67 Закону України "Про охорону навколи шнього природного середовищ а".

Прокурор та повноважний пр едставник позивача в судовом у засіданні 28.04.2011 позовні вимог и підтримали та просять суд п озов задовольнити.

Відповідач в письмовому ві дзиві на позов та в судовому з асіданні позовні вимоги не в изнає. Зазначає, що питання пр о оздоровлення та вирізки на саджень узгоджувалось з кері вництвом Гайворонської місь кої ради та інспекції по охор оні праці, що підтверджуєтьс я приписом інспектора по охо роні праці від 23.04.2009 р., рішенням міської ради № 104 від 29.02.2008 р..

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, господар ський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 20 Закону Ук раїни „Про охорону навколишн ього природного середовища” до компетенції спеціально у повноваженого центрального органу виконавчої влади з пи тань екології та природних р есурсів і його органів на міс цях належать державний контр оль за використанням і охоро ною земель, надр, поверхневих і підземних вод, атмосферног о повітря, лісів та іншої росл инності, тваринного світу, мо рського середовища та природ них ресурсів територіальних вод, континентального шельф у і виключної (морської) еконо мічної зони, а також за додерж анням норм екологічної безпе ки.

Згідно п. 5.5 Положення про Дер жавну екологічну інспекцію, затвердженого Постановою Ка бінету Міністрів України №1520 від 17.11.2001р., Державна екологічна інспекція має право складат и акти перевірки, протоколи п ро адміністративні правопор ушення та розглядати справи про адміністративні правопо рушення у межах повноважень, визначених законом.

Статтею 37 Закону України „П ро охорону навколишнього при родного середовища” встанов лено, що нагляд за додержання м законодавства про охорону навколишнього природного се редовища здійснює Генеральн ий прокурор України та підпо рядковані йому органи прокур атури. При здійсненні нагляд у органи прокуратури застосо вують надані їм законодавств ом України права, включаючи з вернення до судів з позовами про відшкодування шкоди, зап одіяної в результаті порушен ня законодавства про охорону навколишнього природного се редовища, та про припинення е кологічно небезпечної діяль ності.

Товариству з обмеженою від повідальністю "Дитячий позаш кільний оздоровчий заклад "Ч айка" відповідно до договору оренди земельної ділянки ві д 09.02.2009 р. надано у строкове плат не користування земельну діл янку, яка знаходиться на тери торії Гайворонської міської ради Кіровоградської област і за адресою: м. Гайворон, вул. Ж овтнева, 49, строком на 25 років. З агальна площа орендованої зе мельної ділянки становить 78 92 6 кв.м., у тому числі 2040 кв.м. - землі громадського призначення, 5208 кв.м. - землі рекреаційного пр изначення, 53 312 кв.м. - землі багат орічних насаджень. На двох ос танніх категоріях земель від повідно до п. 2 ч. 1 ст. 39 Лісового кодексу України розташовани й рекреаційно - оздоровчий лі с, який виконує рекреаційні ф ункції.

Проведеною Державною екол огічною інспекцією в Кіровог радській області перевіркою щодо факту самовільного зни щення лісових насаджень служ бовими особами товариства з обмеженою відповідальністю "Дитячий позашкільний оздор овчий заклад "Чайка" виявлено факт самовільного, незаконн ого вирубування дерев на тер иторії закладу, яка відносит ься до земель рекреаційного призначення, про що складено акт від 18.06.2010 р. (а.с. 31-32).

Відповідно до акта перевір ки дотримання вимог природоо хоронного законодавства від 18.06.2010, встановлено, що до ступен я припинення знищено дерева породи дуб - 13 шт., інші дерева - 8 шт., яблуні - 8 шт., до ступеня неп рипинення росту знищено 32 дер ева породи яблуня, що є поруше нням п.п. 3-5 Порядку видалення д ерев, кущів, газонів і квітник ів у населених пунктах, затве рдженого Постановою Кабінет у Міністрів України № 1045 від 01.08. 2006 р., а саме за відсутності ріш ення виконавчого органу місь кої ради про надання дозволу на видалення зелених насадж ень та ордера, які видаються з а умови виконання вимог пере дбачених п. 4 Правил.

Згідно ст. 3 Постанови "Про за твердження Порядку видаленн я дерев, кущів, газонів і квітн иків у населених пунктах" від 01.08.2006 р. № 1045 видалення зелених на саджень на території населен ого пункту здійснюється за р ішенням виконавчого органу м іської, селищної, сільської р ади на підставі ордера.

Позивачем заявлена вимога про стягнення з відповідача спричиненої державі шкоди в сумі 21 250,00 грн., які розраховані на підставі постанови Кабін ету Міністрів України від 08.04.19 99 р. "Про такси обчислення розм іру шкоди, заподіяної зелени м насадженням у межах міст та інших населених пунктів".

Висновки вказаних докумен тів послужили підставою для порушення кримінальної спра ви відносно директора ТОВ "Ди тячий позашкільний оздоровч ий заклад "Чайка" ОСОБА_3 за ознаками злочинів передбаче них ст. 365 Кримінального кодек су України - незаконне знищен ня лісових насаджень, що запо діяло істотну шкоду.

Вироком Гайворонського ра йонного суду від 28.07.2010 р. директ ора ТОВ "Дитячий позашкільни й оздоровчий заклад "Чайка" ОСОБА_3 визнано винним у вчи ненні злочину передбаченого ч.1 ст. 246 Кримінального кодексу України та призначено покар ання у вигляді штрафу в сумі 50 неоподаткованих мінімумів г ромадян - 850 грн. Вказаний вирок набрав законної сили.

Даним вироком встановлено , що ОСОБА_3 своїми діями за подіяв істотну шкоду державн им інтересам у вигляді збитк ів на загальну суму 21 250,00 грн.

Таким чином, в порушення вим ог природоохоронного законо давства протягом січня 2009 рок у - березня 2010 року в м. Гайворон на території ТОВ "Дитячий поз ашкільний оздоровчий заклад "Чайка", без відповідного дозв олу на спеціальне використан ня лісових ресурсів, знаючи п ро необхідність отримання д озволу, шляхом залучення роб очої сили та застосування об ладнання умисно, вчинив неза конну вирубку лісових насад жень на землях рекреаційного призначення, які знаходятьс я на території Гайворонської міської ради, наслідок чого б уло вирубано 61 дерево.

Слід зазначити, що вирок суд у з кримінальної справи, що на брав законної сили, є обов"язк овим для господарського суду при вирішенні спору з питань , чи мали місце певні дії та ки м вони вчинені в силу ст. 35 Госп одарського процесуального к одексу України не підлягають доказуванню в даній справі.

В процесі розгляду даної сп рави відповідач надав суду к опію рішення від 29.02.2008 року № 104 п ро надання дозволу ТОВ "Дитяч ий позашкільний оздоровчий з аклад "Чайка" на зрізування су хостійких, дуплистих, вітров альних дерев на території за кладу у відповідності до вис новків комісії по обстеженню зелених насаджень, з посилан ням на акт обстеження зелени х насаджень на території зак ладу від 26.03.2008 р.

Але, як вбачається за змісто м даного рішення, акт надано п ізніше ніж прийнято рішення, а саме 26.03.2008 р.

В судовому засіданні 28.04.2011 ро ку відповідач надав суду поя снення та зазначив, що ордер на видалення зелених насадже нь йому не видавався.

28.04.2011 року Гайворонською місь кою радою надано до суду витр ебувані документи, а також ор дер № 6 на видалення зелених на саджень від 03.03.2008 року, за зміст ом якого вбачається, що на осн ові рішення від 29.02.2008 року № 104 ви конкому Гайворонської міськ ої ради дозволено ТОВ "Дитячи й позашкільний оздоровчий за клад "Чайка", згідно з актом об стеження зелених насаджень, складеним 26.02.2008 р. видалення дер ев, кущів, газонів і квітників (а.с. 95).

З усних пояснень керівника товариства з обмеженою відп овідальністю Дитячий позашк ільний оздоровчий заклад "Ча йка" судом встановлено, що на м омент порубки дерев ордер ві дповідачу не видавався.

Відповідно до ст. 68 Закону Ук раїни "Про охорону навколишн ього природного середовища" порушення законодавства про охорону навколишнього приро дного середовища тягне за со бою дисциплінарну, адміністр ативну, цивільно-правову або кримінальну відповідальніс ть згідно з законодавством У країни. Відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього приро дного середовища несуть особ и винні у самовільному спеці альному використанні природ них ресурсів. Підприємства, у станови, організації та гром адяни України, а також інозем ні юридичні та фізичні особи та особи без громадянства зо бов'язані відшкодувати шкоду , завдану внаслідок порушенн я вимог законодавства про ох орону навколишнього природн ого середовища, в порядку та р озмірах, встановлених законо давством України.

Відповідно до ст. 69 Закону Ук раїни "Про охорону навколишн ього природного середовища" шкода, заподіяна внаслідок п орушення законодавства про о хорону навколишнього природ ного середовища, підлягає ко мпенсації, як правило, в повно му обсязі без застосування н орм зниження розміру стягнен ня та незалежно від збору за з абруднення навколишнього пр иродного середовища та погір шення якості природних ресур сів.

Згідно ст.ст. 105,107 Лісового код ексу України відповідальніс ть за порушення лісового зак онодавства несуть особи, вин ні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагар ників. Підприємства, установ и, організації і громадяни зо бов'язані відшкодувати шкоду , заподіяну ними лісу внаслід ок порушення лісового законо давства, у розмірах і порядку , визначених законодавством України.

Частиною 1 ст. 1172 ЦК України пе редбачено, що юридична особа відшкодовує шкоду, завдану ї хнім працівником під час вик онання ними своїх трудових (с лужбових) обов'язків.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем зафіксова но факт незаконної, без спеці ального дозволу порубки дер ев, в результаті чого природн ому середовищу завдано шкоду в розмірі 21 250,00 грн., розрахован у відповідно до постанови Ка бінету Міністрів України „Пр о такси обчислення розміру ш коди, заподіяної зеленим нас адженням у інших населених п унктів” від 08.04.1999 № 559, що підтвер джується актом перевірки при родоохоронного законодавст ва, розрахунком розміру шкод и.

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими, підтвердженими мате ріалами справи та такими, що п ідлягають задоволенню.

Керуючись статтями 49, 80, 82-85, 116, 11 7 Господарського процесуальн ого кодексу України, господа рський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю Дит ячий позашкільний оздоровчи й заклад "Чайка" (26300, Кіровоград ська область, Гайворонський район, м. Гайворон, вул. Жовтне ва, 49, ідентифікаційний код 05527060 , МФО 323301, р/р 26008301340228 у філії ПАТ "Рай ффайзен банк Аваль" м. Кіровог рад) за рахунок активів на кор исть держави в особі Державн ої екологічної інспекції в К іровоградській області (25022, м. Кіровоград, вул. Дзержинсько го, 84/37, ідентифікаційний код 34894 892, р/р 35215001003967 ГУДК України в Кіров оградській області, МФО 823016) шк оду заподіяну внаслідок само вільної незаконної порубки д ерев в розмірі 21 250,00 грн.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю Дит ячий позашкільний оздоровчи й заклад "Чайка" (26300, Кіровоград ська область, Гайворонський район, м. Гайворон, вул. Жовтне ва, 49, ідентифікаційний код 05527060 , МФО 323301, р/р 26008301340228 у філії ПАТ "Рай ффайзен банк Аваль" м. Кіровог рад) в доход державного бюдже ту України (отримувач коштів - УДК у м. Кіровограді, банк отр имувача - ГУДКУ у Кіровоградс ькій області, МФО 823016, р/р 31115095700002, ід ентифікаційний код 24145329) - держа вне мито в сумі 212,50 грн.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю Дит ячий позашкільний оздоровчи й заклад "Чайка" (26300, Кіровоград ська область, Гайворонський район, м. Гайворон, вул. Жовтне ва, 49, ідентифікаційний код 05527060 , МФО 323301, р/р 26008301340228 у філії ПАТ "Рай ффайзен банк Аваль" м. Кіровог рад) в доход Державного бюдже ту (отримувач коштів - УДК у м. К іровограді, банк отримувача - ГУДКУ у Кіровоградській обл асті, МФО 823016, р/р 31214264700002, ідентифік аційний код 24145329) витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу в сумі 236 грн.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Згідно частини 5 статті 85 Гос подарського процесуального кодексу України рішення гос подарського суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скар гу не було подано. У разі подан ня апеляційної скарги рішенн я, якщо його не скасовано, наби рає законної сили після розг ляду справи апеляційним госп одарським судом.

Рішення може бути оскаржен е протягом десяти днів з дня й ого підписання до Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду через господа рський суд Кіровоградської о бласті.

Суддя С.Б.Колодій

Повне рішення складено - 10 .05.2011 р.

Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16923138
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 21250,00 грн

Судовий реєстр по справі —5013/407/11

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Рішення від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні