Рішення
від 20.06.2011 по справі 5023/3519/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" червня 2011 р. Справа № 5023/3519/11

вх. № 3519/11

Суддя господарського суд у Добреля Н.С.

при секретарі судового зас ідання Холодна Д.С.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, довір еність №378/02-46 від 11.02.11; відповіда ча - не з"явився;

розглянувши справу за поз овом Чугуївської міської ради, м. Чугуїв;

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Маркет" , м. Чугуїв;

про розірвання договору

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою (вих.№11 06/02-46 від 20.04.11), в якій просить суд р озірвати договір оренди земл і №285 від 25.03.2005р. на земельну діля нку по вул. Рози Люксембург, пл ощею 0,0206га для обслуговування магазину терміном на 10 років, укладений між Чугуївською м іською радою Харківської обл асті та ТОВ "Маркет"; судові ви трати покласти на відповідач а.

Ухвалою суду від 06.06.2011р. розгл яд справи було відкладено на 20.06.2011р.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, наполягає на за доволенні позову.

Представник відповідача у судове засідання не з"явився , причину неявки не повідомив , відзив на позов та витребува них судом документів не нада в. Про дату, час та місце розгл яду справи був повідомлений належним чином, що підтвердж ується матеріалами справи (а .с.30).

Враховуючи те, що норми ст. 65 Господарського процесуальн ого кодексу України, щодо обо в`язку господарського суду в итребувати у сторін документ и і матеріали, що необхідні дл я вирішення спору, кореспонд уються з диспозитивним право м сторін подавати докази, а п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України в изначає одним з принципів су дочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх п ереконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих ним повноважень, ств орені належні умови для нада ння сторонами доказів та зді йснені всі необхідні дії щод о витребування додаткових до казів, та вважає за можливе ро зглянути справу за наявними у ній та додатково поданими н а вимогу суду матеріалами та документами.

З' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи та надані учасниками судового процесу докази, суд встановив, що у 2005 році між поз ивачем та відповідачем було укладено договір оренди земл і №285 від 25.03.2005р. на земельну діля нку по вул. Рози Люксембург, пл ощею 0,0206га для обслуговування магазину терміном на 10 років.

У відповідності до пункту 1 договору передбачено, що оре ндодавець надає, а орендар пр иймає в строкове платне кори стування земельну ділянку на землях житлової та громадсь кої забудови, кадастровий но мер 6312000000:02:001:0063, яка знаходиться по вул. Р. Люксембург в м. Чугуєві Харківської області, з метою обслуговування магазину.

Відповідно до п.8 договору п ередбачено, що орендна плата вноситься орендарем у грошо вій формі у розмірі 1082,00 грн.

Пунктом 10 передбачено, що ор ендна плата вноситься щоміся чно рівними частками протяго м 30 календарних днів, наступни х за останнім календарним дн ем звітного місяця.

Як стверджує позивач, відпо відач не виконує умови уклад еного між сторонами договору , а саме не сплачує орендну пл ату.

Відповідно до п. 38 договору с торони передбачили, що дія до говору припиняється шляхом й ого розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу од нієї із сторін у наслідок нев иконання другою стороною обо в'язків, передбачених догово ром, та внаслідок випадковог о знищення, пошкодження орен дованої земельної ділянки, я ке істотно перешкоджає її ви користанню, а також з інших пі дстав, визначених законом.

У 2006 році рішенням 4 сесії 5 скл икання Чугуївської міської р ади від 26.05.2006р. №69-V "Про розірванн я з ТОВ "Маркет" договору оренд и земельної ділянки в м. Чугує ві по вул. Р.Люксембург біля №2 8" ТОВ "Маркет" було надано дозв іл на розірвання договору ор енди земельної ділянки №285, ал е згідно листа Чугуївського райвідділу реєстрації Харкі вської регіональної філії ДП "Центр ДЗК", даний договір є чи нним та дія його закінчуєтьс я 25.03.2015р.

З матеріалів справи вбачає ться, що після прийняття ріше ння 4 сесії 5 скликання Чугуївс ької міської ради від 26.05.2006р. №69-V "Про розірвання з ТОВ "Маркет" договору оренди земельної д ілянки в м. Чугуєві по вул. Р.Лю ксембург біля №28" відповідаче м не було підписано додатков ої угоди про розірвання відп овідного договору оренди зем ельної ділянки.

Надаючи правову кваліфіка цію доказам які містяться в м атеріалах справи, та викладе ним обставинам з урахуванням фактичних та правових підст ав позовних вимог і заперече нь проти них суд виходить з на ступного.

Згідно з п.2 ст. 11 Цивільного к одексу України підставами ви никнення цивільних прав та о бов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Названі норми передбачают ь, що господарські зобов'язан ня можуть виникати безпосере дньо з господарського догов ору та інших угод, передбачен их законом, а також угод, не пе редбачених законом, але таки х, які йому не суперечать.

Згідно п. 5 ст. 203 Цивільного ко дексу України правочин має б ути спрямованим на реальне н астання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно зі ст. 13 Закону Україн и "Про оренду землі" договір ор енди землі - це договір, за яки м орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володінн я і користування на певний ст рок, а орендар зобов'язаний ви користовувати земельну діля нку відповідно до умов догов ору та вимог земельного зако нодавства.

Згідно зі ст. 628 ЦК України, зм іст договору становлять умов и (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та ум ови, які є обов'язковими відпо відно до актів цивільного за конодавства.

Відповідно до ст. 15 Закону Ук раїни "Про оренду землі" істот ними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце р озташування та розмір земель ної ділянки); строк дії догово ру оренди; орендна плата із за значенням її розміру, індекс ації, форм платежу, строків, по рядку її внесення і перегляд у та відповідальності за її н есплату; умови використання та цільове призначення земел ьної ділянки, яка передаєтьс я в оренду; умови збереження с тану об'єкта оренди; умови і ст роки передачі земельної діля нки орендарю; умови повернен ня земельної ділянки орендод авцеві; існуючі обмеження (об тяження) щодо використання з емельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випад кового пошкодження або знище ння об'єкта оренди чи його час тини; відповідальність сторі н; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонд у права оренди земельної діл янки.

Пунктом 1 ст. 212 ЦК України вст ановлено, що особи, які вчиняю ть правочин, мають право обум овити настання або зміну пра в та обов'язків обставиною, що до якої невідомо, настане вон а чи ні (відкладальна обстави на).

Відповідно до ст.ст. 526, 629 ЦК Ук раїни договір є обов'язковим для виконання сторонами. Зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Цивільне законодавство ба зується на принципі обов' яз кового виконання сторонами з обов' язань за договором. За загальним правилом, закріпл еним у частині першій статті 651 Цивільного кодексу України , зміна або розірвання догово ру допускається лише за згод ою сторін, якщо інше не встано влено законом або договором.

Відповідно до ч. 2 статті 651 Ци вільного кодексу України, до говір може бути змінено або р озірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у раз і істотного порушення догово ру другою стороною та в інших випадках, встановлених дого вором або законом. Істотним є таке порушення стороною дог овору, коли внаслідок завдан ої цим шкоди друга сторона зн ачною мірою позбавляється то го, на що вона розраховувала п ри укладанні договору.

З правового аналізу вказан ої норми вбачається, що підст авою зміни або розірвання до говору за рішенням суду на ви могу однієї із сторін догово ру є істотне порушення догов ору другою стороною. Оцінка п орушення договору як істотно го здійснюється судом з урах уванням того, що істотність п орушення визначається виклю чно за об' єктивними обстави нами, що склалися у сторони, як а вимагає розірвання договор у.

Відповідно до ч. 3 ст. 291 Господ арського кодексу України, до говір оренди може бути розір ваний за згодою сторін. На вим огу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передб ачених Цивільним кодексом Ук раїни для розірвання договор у найму, в порядку, встановлен ому статтею 188 Господарського кодексу України.

Верховним судом України з п осиланням на Рішення Констит уційного суду України від 09.07.20 02 року у справі №1-2/2002 (про досудо ве врегулювання спорів) зазн ачено, що недотримання сторо нами по договору вимог ст. 188 ГК України стосовно зміни чи ро зірвання договору не позбавл яє його права звертатись за з ахистом порушеного права шля хом внесення прямого позову до відповідача про розірванн я договору.

Отже, частиною 1 статті 188 Гос подарського кодексу України та ст. 525 Цивільного кодексу Ук раїни передбачено, що зміна т а розірвання господарських д оговорів в односторонньому п орядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або договором.

Відповідно до п.38 Договору, д ія договору припиняється шля хом його розірвання за рішен ням суду на вимогу однієї із с торін внаслідок невиконання другою стороною обов"язків п ередбачених договором.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідач не с плачує орендну плату за земл ю у відповідності до укладен ого між сторонами договору № 285 від 25.03.2005 року, суд вважає позо вні вимоги обгрунтовані, пра вомірні, доведені матеріалам и справи та такі, що підлягаю ть задоволенню.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України державне мито у розмірі, передбаченому ста ттею 3 Декрету Кабінету Мініс трів України "Про державне ми то", що становить 85,00грн., та згід но зі статтею 44 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, Постановою Кабінету Мі ністрів України від 21.12.2005р. № 1258 с удові витрати на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу у сумі 236,00 гривень слід покласти на відповідач а, з вини якого виник спір. Суд ові витрати підлягають стягн енню до Державного бюджету У країни.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 11,202,212, 526, 610,611,628,629, Ц ивільного кодексу України, с т. 13,32 Закона України "Про оренд у землі",ст. 96,143 ЗК України статт ею, 3 Декрету Кабінету Міністр ів України "Про державне мито ", ст.ст. 1, 4, 12, 22, 32, 33, 38, 43, 44, 49, 75, ст.ст. 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Розірвати договір оренди з емлі №285 від 25.03.2005р. на земельну д ілянку по вул. Рози Люксембур г, площею 0,0206га для обслуговува ння магазину терміном на 10 рок ів, укладений між Чугуївсько ю міською радою Харківської області (63503, Харківська област ь, м. Чугуїв, вул. Карла Лібкнех та, 35а, код 21227883) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Маркет" (63503, Харківська област ь, м. Чугуїв, вул. Рози Люксембу рг, 7, кв. 25, код 31756695).

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Мар кет" (63503, Харківська область, м. Ч угуїв, вул. Рози Люксембург, 7, к в. 25, код 31756695) на користь державно го бюджету України (відділен ня державного казначейства м . Харкова, код ЄДРПОУ 24134490, рахун ок 31110095700002 в Управління державно го казначейства у Харківськи й області, МФО 851011, код бюджетно ї класифікації 22090200, символ зві тності 095) - 85,00грн. державного ми та.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Мар кет" (63503, Харківська область, м. Ч угуїв, вул. Рози Люксембург, 7, к в. 25, код 31756695) на користь державно го бюджету України (одержува ч коштів - УДК у м. Харкові, № ра хунку 31213259700002, код ЄДРПОУ 24134490, код б юджетної класифікації 22050000,сим вол звітності банку 259, банк од ержувача - ГУДКУ у Харківські й обл., МФО 851011) - 236,00 грн. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Добреля Н.С.

Повний текст рішення скла дено 25 червня 2011 року.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16932635
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/3519/11

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Рішення від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні