Ухвала
від 06.06.2011 по справі 5013/477/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кір овоградської області

УХВАЛА

"06" червня 2011 р. Справа № 5013/477/11

Господарський суд Кірово градської області в складі с удді Т. В. Макаренко, розглянув у відкритому судовому засід анні матеріали справи № 5013/477/11

за позовом: товариства з обм еженою відповідальністю "Укр аїнський промисловий банк", м . Київ,

до відповідача 1: фермерсько го господарства "ОСОБА_2", М аловисківський район, м. Мала Виска,

до відповідача 2: товариства з обмеженою відповідальніст ю "Априкот Плюс", м. Кіровоград

про стягнення 3 475 483,55 грн.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_1, до віреність № 110-ф/11 від 08.04.2011 року;

від відповідача 1 - участі не брали;

від відповідача 2 - участі не брали;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою від повідальністю "Український п ромисловий банк" звернулося до господарського суду з поз овною заявою № 3780 від 29.03.2011 року п ро стягнення у солідарному п орядку з фермерського господ арства "ОСОБА_2" та товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Априкот Плюс" заборгова ність за кредитним договором № 620/К-05 від 22.11.2005 року у сумі 3 475 483,55 г рн та про стягнення судових в итрат.

Ухвалою господарського су ду Кіровоградської області в ід 20.05.2011 року розгляд справи бул о відкладено на 06.06.2011 року та ви требувано від сторін необхід ні для розгляду справи докум енти. Крім того, вказаною ухва лою було зобов'язано засновн иків ФГ "ОСОБА_2" - гр. ОСОБ А_2 та гр. ОСОБА_3 надати пр едставнику ТОВ "Український промисловий банк" Вороні А.В. копії рішення про реорганіза цію ФГ "ОСОБА_2" в ТОВ "Ілан А гро", зміни власника ФГ "ОСОБ А_2", копію статуту ТОВ "Ілан А гро", а також зобов'язано Держа вного реєстратора Маловискі вської районної державної ад міністрації надати статут то вариства з обмеженою відпові дальністю "Ілан Агро" код 33578366 дл я з'ясування питання чи являє ться ТОВ "Ілан Агро" правонаст упником фермерського господ арства "ОСОБА_2".

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і.

Також, 20.05.2011 року позивач звер нувся до суду з клопотання пр о заміну неналежного відпові дача фермерського господарс тва "ОСОБА_2" код 33578366 належни м відповідачем товариством з обмеженою відповідальністю "Ілан Агро" код 33578366. Своє клопот ання позивач мотивує тим, що в матеріалах справи знаходить ся довідка з Єдиного державн ого реєстру юридичних та фіз ичних осіб - підприємців щодо товариства з обмеженою відп овідальністю "Ілан Агро" код 33 578366 з якої вбачається, що право наступником фермерського г осподарства "ОСОБА_2" є ТОВ "Ілан Агро", а також клопотанн ям ТОВ "Ілан Агро" в якому йдет ься про реорганізацію фермер ського господарства "ОСОБА _2".

Відповідачі 1,2 не забезпечи ли явку своїх представників в судове засідання, вимоги ух вали суду не виконали, витреб уваних судом документи не по дали.

Розглядаючи клопотання по зивача, господарський суд ви ходить з наступного.

Відповідно до норм статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців " Єдиний державний реєстр юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний де ржавний реєстр) це - автоматиз ована система збирання, нако пичення, захисту, обліку та на дання інформації про юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців.

Як зазначено в ст. 20 Закону, в ідомості, що містяться в Єдин ому державному реєстрі, є від критими і загальнодоступним и, за винятком реєстраційних номерів облікових карток пл атників податків, відомостей про відкриття та закриття ра хунків, накладення та зняття арештів на рахунки та майно, в ідомостей, передбачених абза цом сороковим частини другої статті 17 цього Закону.

Відомості, що містяться в Єд иному державному реєстрі, на даються у вигляді: витягу з Єд иного державного реєстру; до відки про наявність або відс утність в Єдиному державному реєстрі інформації, яка запи тується; бази даних (сукупніс ть інформації Єдиного держав ного реєстру в електронному вигляді), для цілей бюро креди тних історій.

За правилами ст. 11 вказаного Закону, Державний реєстрато р після внесення до Єдиного д ержавного реєстру запису про проведення державної реєстр ації юридичної особи або фіз ичної особи - підприємця зобо в'язаний сформувати реєстрац ійну справу.

У реєстраційній справі юри дичної особи зберігаються, з окрема: документи, що подають ся для внесення до Єдиного де ржавного реєстру запису про рішення засновників (учасник ів) або уповноваженого ними о ргану щодо припинення юридич ної особи; документи, що подаю ться для проведення державно ї реєстрації припинення юрид ичної особи.

Відповідно до частини 2 стат ті 17 Закону в Єдиному державно му реєстрі містяться такі ві домості щодо юридичної особи , зокрема: дані про перебуванн я юридичної особи в процесі п рипинення, зокрема дата реєс трації рішення засновників ( учасників) або уповноважених ними органів про припинення юридичної особи, відомості п ро комісію з припинення (лікв ідатора, ліквідаційну комісі ю тощо); дата затвердження пер едавального акта або розподі льчого балансу; дані про юрид ичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридич на особа.

Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб- підприємців ", а саме ч. 1 ст 18 вказує на те, що я кщо відомості, які підлягают ь внесенню до Єдиного держав ного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вваж аються достовірними і можуть бути використані в спорі з тр етьою особою, доки до них не вн есено відповідних змін.

Згідно норм ст. 33 Закону, юрид ична особа припиняється в ре зультаті передання всього св ого майна, прав та обов'язків і ншим юридичним особам - право наступникам у результаті зли ття, приєднання, поділу, перет ворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рі шенням, прийнятим засновника ми (учасниками) юридичної осо би або уповноваженим ними ор ганом, за судовим рішенням аб о за рішенням органу державн ої влади, прийнятим у випадка х, передбачених законом.

Юридична особа є такою, що п рипинилася, з дати внесення д о Єдиного державного реєстру запису про державну реєстра цію припинення юридичної осо би.

Державний реєстратор Мало висківської районної держав ної адміністрації на запит г осподарського суду надіслав витяг з ЄДР станом на 13.05.2011 року за номером 9929102, який містить За пис 2 щодо фермерського госпо дарства "ОСОБА_2", код 33578366, де в графі "стан юридичної особи " вказано "припинено". Крім тог о, зазначений витяг з ЄДР міст ить Запис 1 щодо товариства з о бмеженою відповідальністю "І лан Агро" код 33578366, Кіровоградсь ка область, Маловисківський район, м. Мала Виска, вул. Веліг іна, буд. 46 в якому зазначено в г рафі: "ідентифікаційні коди, н айменування та місцезнаходж ення юридичних осіб, правона ступником яких є зареєстрова на юридична особа": 33578366, фермерс ького господарства "ОСОБА_2 ", 26200, Кіровоградська область , Маловисківський район, м. Мал а Виска, вул. Велігіна, буд. 46.

Згідно норм ст. 25 Господарсь кого процесуального кодексу України, в разі вибуття одніє ї з сторін у спірному або вста новленому рішенням господар ського суду правовідношенні внаслідок реорганізації під приємства чи організації гос подарський суд здійснює замі ну цієї сторони її правонаст упником, вказуючи про це в ріш енні або ухвалі. Усі дії, вчине ні в процесі до вступу правон аступника, є обов'язковими дл я нього в такій же мірі, в якій вони були б обов'язковими для особи, яку він замінив. Правон аступництво можливе на будь- якій стадії судового процесу .

Враховуючи норми чинного з аконодавства та витяг з Єдин ого державного реєстру стано м на 13.05.2011року, господарський су д дійшов висновку про необхі дність здійснити заміну ферм ерського господарства "ОСО БА_2", код 33578366 його правонаступ ником товариством з обмежено ю відповідальністю "Ілан Агр о" код 33578366.

У зв'язку з вказаним, господ арський суд відхиляє клопота ння позивача про заміну нена лежного відповідача фермерс ького господарства "ОСОБА_2 " код 33578366 належним - товариств ом з обмеженою відповідальні стю "Ілан Агро" код 33578366.

Позивачем також подано кло потання про розгляд справи з а участю прокурора.

Відповідно до норм статті 29 ГПК України прокурор бере уч асть у розгляді справ за його позовами, а також може вступи ти за своєю ініціативою у спр аву, порушену за позовом інши х осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або д ержави.

Про свою участь у вже поруш еній справі прокурор повідом ляє господарський суд письмо во, а в судовому засіданні - та кож і усно.

Відповідно до норм статті 36-1 Закону України "Про прокура туру" представництво прокур атурою інтересів громадянин а або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуал ьних та інших дій, спрямовани х на захист у суді інтересів громадянина або держави у ви падках, передбачених законом .

Підставою представництва у суді інтересів громадянин а є його неспроможність чер ез фізичний чи матеріальний стан, похилий вік або з інших поважних причин самостійно захистити свої порушені чи о спорювані права або реаліз увати процесуальні повнова ження, а інтересів держави - наявність порушень або заг рози порушень економічних, політичних та інших держав них інтересів внаслідок прот иправних дій (бездіяльності ) фізичних або юридичних осіб , що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Формами представництва є :

звернення до суду з позовам и або заявами про захист пра в і свобод іншої особи, невиз наченого кола осіб, прав юрид ичних осіб, коли порушуються інтереси держави, або про ви знання незаконними правови х актів, дій чи рішень органів і посадових осіб; участь у роз гляді судами справ;

внесення апеляційної, каса ційної скарги на судові ріше ння або заяви про їх перегля д за нововиявленими обстави нами, заяви про перегляд Вер ховним Судом України судов ого рішення.

З метою вирішення питання наявності підстав для вне сення апеляційної чи касаці йної скарги, заяви про пере гляд судових рішень Верховн им Судом України, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обстави нами у справі, розглянутій бе з участі прокурора, прокуро р має право знайомитися з ма теріалами справи в суді, роби ти виписки з неї, отримувати к опії документів, що знаходят ься у справі.

Прокурор самостійно виз начає підстави для представ ництва у судах, форму його з дійснення і може здійснювати представництво в будь-якій стадії судочинства в пор ядку, передбаченому процес уальним законом.

Оскільки від Прокурора не н адходило усних та письмових заяв про участь у даній справ і, у господарського суду на ц ій стадії розгляду справи ві дсутні підстави для задоволе ння вищевказаного клопотан ня позивача.

Крім того, у господарського суду виникла необхідність в итребувати нові докази.

Враховуючи здійснення пра вонаступництва та необхідні сть витребування нових доказ ів, з метою створення рівних у мов для захисту сторонами св оїх прав та інтересів, розгля д справи підлягає відкладенн ю.

Керуючись п. 3 ст. 77, ст. 86 Госпо дарського процесуального ко дексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. В задоволені клопотання п озивача про заміну неналежно го відповідача належним - від мовити.

2. В задоволенні клопотання про участь прокурора у розгл яді справи відмовити.

3. Здійснити заміну фермерсь кого господарства "ОСОБА_2 ", код 33578366 його правонаступнико м товариством з обмеженою ві дповідальністю "Ілан Агро" ко д 33578366.

4. Розгляд справи відкласти на 14.06.2011 року о 17 год 00 хв.

5. Засідання відбудеться в п риміщенні господарського су ду Кіровоградської області з а адресою: м. Кіровоград, вул. В . Чорновола, 29/32, 3-й поверх, каб. № 3 16.

6. Зобов'язати сторін у строк до 13.06.2011 року подати до суду:

позивача: докази направлен ня копії позовної заяви та до даних до неї документів на ад ресу ТОВ "Ілан Агро";

відповідача 1 ТОВ "Ілан Агро ": відзив на позовну заяву з об ґрунтованими поясненнями аб о можливі заперечення щодо з аявлених позовних вимог з до данням доказів на підтвердже ння доводів та з посиланням н а законодавство; докази напр авлення відзиву позивачеві; докази повної чи часткової с плати заборгованості перед п озивачем; копії правовстанов люючих документів; копії док ументів які підтверджують, щ о товариство з обмеженою від повідальністю "Ілан Агро" є пр авонаступником ФГ "ОСОБА_2 ";

відповідача 2: відзив на поз овну заяву з обґрунтованими поясненнями або можливі запе речення щодо заявлених позов них вимог з доданням доказів на підтвердження доводів та з посиланням на законодавст во; докази направлення відзи ву позивачеві; докази повної чи часткової сплати заборго ваності перед позивачем; коп ії правовстановлюючих докум ентів;

7.Господарський суд вважає з а необхідне попередити учасн иків судового процесу про ві дповідальність передбачену пунктом 5 статті 83 Господарсь кого процесуального кодексу України за ухилення від вчин ення дій, покладених господа рським судом на сторону у виг ляді штрафу в розмірі до 100 нео податкованих мінімумів дохо дів громадян.

8.Копії матеріалів повинні б ути належним чином засвідчен і підписом уповноваженої осо би з прикладенням печатки пі дприємства і подаються з суп ровідним листом. Представник и сторін повинні мати оригін али документів на підтвердже ння своїх повноважень (ст. 28 ГП К України).

9.Примірники ухвали надісла ти сторонам у справі.

Суддя Т.В. Макаренко

Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16935921
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/477/11

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 30.12.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 24.12.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 17.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 17.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 01.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 01.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні