Рішення
від 22.06.2011 по справі 5013/924/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" червня 2011 р. Справа № 5013/924/11

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Змеула О.А. розглянув у в ідкритому судовому засіданн і матеріали справи

за позовом: дочірнього підп риємства "Кіровоградтепло" т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Центр науково-те хнічних інновацій Українськ ої нафтогазової академії"

до: комунального ремонтно-е ксплуатаційного підприємст ва № 8

про стягнення 5500,67 грн.,

представники сторін:

позивача - ОСОБА_1, довіре ність № 44 від 15.12.10;

відповідача - не присутній.

Дочірнє підприємство "Кіро воградтепло" товариства з об меженою відповідальністю "Це нтр науково-технічних іннова цій Української нафтогазово ї академії" звернулося до гос подарського суду Кіровоград ської області з позовною зая вою, в якій просить стягнути з комунального ремонтно-експл уатаційного підприємства № 8 на користь позивача заборго ваність за договором № 35 на ви робництво та постачання тепл ової енергії, укладеного 09.11.2005 р оку, загальну суму 5092,01 грн., з ни х: заборгованість в розмірі 378 3,55 грн.; пеню в розмірі 441,88 грн.; ін фляційні втрати за весь час п рострочення в розмірі 1508,53 грн. ; 3% річних від простроченої су ми в розмірі 358,05 грн.; сплаченог о державного мита в розмірі 102 ,00 грн., а також витрати, сплачен і за інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у у розмірі 236,00 грн.

Ухвалою суду про порушення провадження у справі від 27.05.2011р . дану позовну заяву призначе но до розгляду в судовому зас іданні 22.06.2011р., від сторін витре бувано документи для повного та об'єктивного вирішення сп ору по суті.

17.06.2011 року на адресу господар ського суду від дочірнього п ідприємства "Кіровоградтепл о" товариства з обмеженою від повідальністю "Центр науково -технічних інновацій Українс ької нафтогазової академії" надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог, в які й позивач просить стягнути з відповідача заборгованість на загальну суму 5 500,67 грн., з них : заборгованість у розмірі 3 783,5 5 грн.; пеню в розмірі 328,67 грн.; інф ляційні втрати в розмірі 1115,03 г рн.; 3% річних від простроченої суми в розмірі 273,42 грн., які о бчислені по 10.08.2010 року.

Відповідач в особі арбітра жного керуючого, ліквідатора КРЕП №8 Заболотного Г.В. у клоп отанні від 22.06.2011 визнав грошові вимоги позивача в сумі 5500,67 грн ., заявлені в заяві про зменшен ня розміру позовних вимог і п росить провести судове засід ання без його участі.

В силу приписів частини 5 ст . 78 Господарського процесуаль ного кодексу України, у разі в изнання відповідачем позову господарський суд приймає р ішення про задоволення позов у за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоро нюваних законом інтересів ін ших осіб.

Розглянувши наявні матері али справи, оцінивши подані д окази, господарський суд вст ановив наступне.

Постановою від 10.08.2010 року у сп раві № 11/39 господарський суд Кі ровоградської області визна в відсутнього боржника - кому нальне ремонтно-експлуатаці йне підприємство №8 банкруто м. Відкрив ліквідаційну проц едуру щодо банкрута. Признач ив ліквідатором банкрута арб ітражного керуючого Заболот ного Г.В. Зобов'язав ліквідато ра, арбітражного керуючого З аболотного Г.В не пізніше 10.02.2011 року подати господарському с уду звіт та ліквідаційний ба ланс банкрута, що відповідаю ть вимогам статті 32 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом".

Ухвалою від 14.02.2011 року господ арський суд зобов'язав лікві датора, арбітражного керуючо го Заболотного Г.В., не пізніше 10.08.2011 року подати господарсько му суду звіт та ліквідаційни й баланс банкрута, що відпові дають вимогам статті 32 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців від 01.06.11 № 10106020 комунальне рем онтно-експлуатаційне підпри ємство №8 перебуває в стані пр ипинення підприємницької ді яльності, тобто на цей час юри дична особа цього підприємст ва не припинена і може бути ві дповідачем у даній справі по зовного провадження.

У офіційних засобах масово ї інформації не опубліковува лось оголошення про порушенн я провадження у справі про ба нкрутство відсутнього боржн ика - КРЕП № 8, тому позивач прав омірно подав даний позов до в ідповідача.

Між дочірнім підприємство м "Кіровоградтепло" товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Центр науково-технічних інновацій Української нафто газової академії" ( в подал ьшому - Постачальник) та комун альним ремонтно-експлуатаці йним підприємством № 8 (в подал ьшому - Споживач) укладено дог овір № 35 (в подальшому - Договір ) від 09.11.2005 року на виробництво т а постачання теплової енергі ї, відповідно до якого Постач альник бере на себе зобов'яза ння постачати теплову енергі ю Споживачу, а Споживач зобов 'язується використовувати те плову енергію та оплачувати її на умовах та в термін, визна чений даним Договором (п. 1.1 Дог овору).

За своєю правовою природою зазначений Договір є догово ром енергопостачання.

Постачання теплової енерг ії здійснюється на адресу Сп оживача (м. Кіровоград, вул. Г.С талінграду, 16, к.1) відповідно до характеристики споживача те плової енергії - Додатку 1 у кладеного Договору.

Згідно з п. 4.2 Договору Спожив ач щомісячно, не пізніше ніж 10 числа місяця наступного за р озрахунковим місяцем, оплачу є вартість фактично поставле ної Постачальником теплової енергії. Оплата здійснюєтьс я на підставі рахунку на опла ту виставленого Постачальни ком за фактично спожиту тепл ову енергію через установи б анку або касу підприємства (п . 4.4 Договору).

У відповідності до частини 1 ст. 275 Господарського кодексу України за договором енерго постачання енергопостачаль не підприємство (енергопоста чальник) відпускає електричн у енергію, пару, гарячу і перег ріту воду (далі - енергію) спож ивачеві (абоненту), який зобов 'язаний оплатити прийняту ен ергію та дотримуватися перед баченого договором режиму її використання, а також забезп ечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, щ о ним використовується.

Відповідно до частини 1 ст. 193 Господарського кодексу Укра їни суб'єкти господарювання та інші учасники господарськ их відносин повинні виконува ти господарські зобов'язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов'язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Згідно з ст. 712 ЦК України за д оговором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов' язується передати у в становлений строк (строки) то вар у власність покупця для в икористання його у підприємн ицькій діяльності або в інши х цілях, не пов' язаних з особ истим, сімейним, домашнім або іншим подібним використання м, а покупець зобов' язуєтьс я прийняти товар і сплатити з а нього певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін.

Відповідно до ст. ст. 655, 692 ЦК Ук раїни за договором купівлі-п родажу одна сторона (продаве ць) передає або зобов' язуєт ься передати майно (товар) у вл асність другій стороні (поку пцеві), а покупець приймає або зобов' язується прийняти ма йно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Покупець зобов' язаний оп латити товар після його прий няття або прийняття товароро зпорядчих документів на ньог о, якщо договором або актами ц ивільного законодавства не в становлений інший строк опла ти товару. Покупець зобов' я заний сплатити продавцеві по вну ціну переданого товару.

Постачальником умови Дого вору виконано в повному обся зі.

Відповідно до виставлених рахунків-фактур за лютий 2008р. н а суму 2091,89 грн., березень 2008р. на с уму 1562,76 грн. та квітень 2008р. на су му 128,90 грн., комунальному ремон тно-експлуатаційному підпри ємству № 8 поставлено теплову енергію на загальну суму 3 783,55 г рн., за яку Споживачем не здійс нено оплату.

Згідно ст.526 Цивільного коде ксу України зобов' язання ма є виконуватися належним чино м відповідно до умов договор у та вимог цього кодексу, інши х актів цивільного законодав ства, а за відсутності таких у мов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно став ляться.

Таким чином, основний борг в ідповідача перед позивачем с тановить 3 783,55 грн., доказів спла ти якого відсутні.

За умовами Договору (п. 7.1.1.) за прострочення терміну оплати за фактично спожиту теплову енергію Споживач сплачує пе ню в розмірі подвійної облік ової ставки НБУ, що діяла у пер іод, за який нараховується пе ня за кожен день простроченн я та відключається в порядку , передбаченим п. 5.1.3 даного Дог овору.

Стаття 611 Цивільного кодекс у України передбачає, що у раз і порушення зобов'язання нас тають правові наслідки встан овлені договором або законом .

Згідно ч. 1-2 ст. 549 ЦК України не устойкою (штрафом, пенею) є гро шова сума або інше майно, які б оржник повинен передати кред иторові у разі порушення бор жником зобов'язання. Пенею є н еустойка, що обчислюється у в ідсотках від суми несвоєчасн о виконаного грошового зобов 'язання за кожен день простро чення виконання.

У відповідності до частини 2 ст. 343 Господарського кодексу України платник грошових ко штів сплачує на користь одер жувача цих коштів за простро чку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою ст орін, але не може перевищуват и подвійної облікової ставки Національного банку України , що діяла в період, за який спл ачується пеня.

Згідно з розрахунком пені, п оданого позивачем до справи разом із заявою про зменшенн я розміру позовних вимог № 13-2113 /07 від 16.06.2011р., сума пені складає 328 ,67 грн. за період прострочення оплати рахунків в межах шест имісячного строку по 10.08.2010 з вра хуванням положень ст.23 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Дан ий розрахунок господарський суд вважає обґрунтованим, то му, враховуючи викладене та н еналежне виконання договірн их зобов'язань відповідача п еред позивачем, господарськи й суд задовольняє вимогу поз ивача щодо стягнення з комун ального ремонтно-експлуатац ійного підприємства № 8 пені в розмірі 328,67 грн.

Позивач також у заяві про зм еншення позовних вимог проси ть стягнути з відповідача ін фляційні втрати та 3 % річних з а період з березня 2008 року по ли пень 2010 року, які складають зг ідно обґрунтованого розрах унку позивача відповідно 1115,03 г рн. та 273,42 грн.

Положеннями статті 625 Цивіл ьного кодексу України встано влено, що боржник не звільняє ться від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу з урахуванням встановлено го індексу інфляції за весь ч ас прострочення, а також три п роценти річних від простроче ної суми, якщо інший розмір пр оцентів не встановлений дого вором або законом.

У зв'язку з цим, грошовими зо бов'язаннями боржника перед кредитором є грошова сума, що визначена з урахуванням вст ановленого індексу інфляції та трьох процентів річних.

Інфляційні втрати пов'язан і з інфляційними процесами в державі, за своєю правовою п риродою є компенсацією за по несені збитки, спричинені зн еціненням грошових коштів, а три проценти річних - платою з а користування коштами, що не були своєчасно сплачені бор жником.

Враховуючи прострочення в ідповідачем виконання грошо вого зобов' язання, господар ський суд дійшов до висновку про задоволення вимог позив ача в частині стягнення інфл яційних втрат в сумі 1115,03 грн. т а 3 % річних в сумі 273,42 грн. за пер іод з березня 2008 року по липень 2010 року.

Таким чином, позов слід задо вольнити.

Згідно ст. 49 ГПК України держ авне мито та витрати по оплат і послуг на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу, покладається на від повідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Госп одарського процесуального к одексу України, господарськи й суд

ВИРIШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з комунального ре монтно-експлуатаційного під приємства № 8 (25031, м. Кіровоград, Кіровський район, вул. Героїв Сталінграда, буд. 16, кв. 1, іденти фікаційний код 24716097) на користь дочірнього підприємства "Кі ровоградтепло" товариства з обмеженою відповідальністю "Центр науково-технічних інн овацій Української нафтогаз ової академії" (25030, м. Кіровогра д, вул. Кутузова, 23/16, ідентифіка ційний код 33142568):

основний борг у розмірі 3783,55 г рн., пеню в розмірі 328,67 грн., втра ти від інфляції в розмірі 1115,03 г рн., три проценти річних 273,42 грн ., а всього - 5500,67 грн.;

судові витрати у справі на д ержавне мито в розмірі 102 грн. т а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу в розмірі 236 грн.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржен о до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у через господарський суд Кі ровоградської області протя гом десяти днів з дня підписа ння повного рішення, оформле ного відповідно до статті 84 ГП К України.

Суддя О.А. Змеул

Повне рішення складено 25. 06.11

Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16936355
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/924/11

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Рішення від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні