Ухвала
від 29.06.2011 по справі 2/17-2011-1099
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/17-2011-1099

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"29" червня 2011 р.№ 2/17-2011-1099

Суддя  Бахарєв Б. О., розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю „Во-Сток” про банкрутство відкритого акціонерного товариства „Одеський домобудівельний комбінат” ( 65031, м. Одеса, вул. Промислова, 31 код. 01271830 ).

ВСТАНОВИВ:  

ТОВ „Во-Сток” звернулось до господарського суду із заявою про визнання відсутнього боржника ВАТ „Одеський домобудівельний комбінат” банкрутом за спрощеною процедурою банкрутства, оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредитором на загальну суму 406 477, 28 грн. після настання встановленого строку їх сплати.

Відповідно до   п. 1 ст. 5 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та ст.4-1 ГПК України провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.      

Статтею 9 Закону 5 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, передбачено, що суддя повертає заяву про порушення провадження у справі про банкрутство з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підставою для повернення заяви і доданих до неї документів без розгляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява.

Відповідно до статті 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин –підприємець –боржник або керівні органи боржника –юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.  

Статтею 93 Цивільного кодексу України передбачено, що місцезнаходження юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Заявник, в підтвердження незнаходження боржника - ВАТ „Одеський домобудівельний комбінат” за адресою державної реєстрації,  посилається на запис державного реєстратора, в якому зазначено, що  ВАТ „Одеський домобудівельний комбінат” не підтверджує відомостей про юридичну особу, які на думку заявника, свідчать про належний доказ відсутності боржника  за місцем реєстрації.

Відповідно до вимог статті 17 Закону „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”, який набув чинності з 01.07.2004 року в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Вказаний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здійснюються державним реєстратором (пункт 7 статті 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис державного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.  

Відповідна правова позиція викладена у Пункті 105 постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року „Про судову практику в справах про банкрутство”.

Однак Заявником до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство ВАТ „Одеський домобудівельний комбінат”, не надано доказів, які підтверджують відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, а саме відповідного запису в Єдиному державному реєстрі.

Заявник обґрунтовує свої безспірні грошові вимоги до боржника договором поставки, видатковими накладними.

Ч. 3 ст. 6 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” містить загальні норми, а стаття 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

За змістом ч.3 ст.6 та ч. ч. І, 8 ст. 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” справа про банкрутство порушується господарським судом лише у разі підтвердження кредитором (кредиторами) своєї (своїх) вимоги (вимог) до неплатоспроможного боржника документами, що свідчать про їх безспірність.

    Відповідно до Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” вимоги кредиторів набувають характеру безспірних, якщо вони підтверджуються документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчими.

    Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в своїй постанові від 17.10. 2006р. у справі № 3/157.

Крім того, заявником не надано господарському суду відомостей  податкового органу про останню дату подання боржником податкової звітності та не надано належних доказів, які б свідчили  про наявність інших ознак відсутності підприємницької діяльності боржника - ВАТ „Одеський домобудівельний комбінат”.

Таким чином, Заявником не надано доказів відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням, доказів безспірних вимог та доказів неплатоспроможності боржника,  а тому заява ТОВ „Во-Сток” підлягає поверненню без розгляду на підставі ст. 9 Закону (№ 2343-ХІІ)  та п. п. 3 ст. 63 ГПК України.

Керуючись п. п. 3 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України та ст. ст. 9, 52 Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, суддя, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю  „Во-Сток”  (65031, м. Одеса, вул. Промислова, буд. 31. Код ЄДРПОУ 31765029) про визнання банкрутом відсутнього боржника Відкритого акціонерного товариства „Одеський домобудівельний комбінат”(65031, м. Одеса, вул. Промислова, буд.31. Код ЄДРПОУ 01271830  - повернути без розгляду.

2. Заяву про порушення справи про банкрутство надіслати Заявнику.

3. Матеріали заяви про порушення провадження  справи про банкрутство  на 54 аркушах.

Суддя                                                                                 Бахарєв Б.О.

Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено15.07.2011

Судовий реєстр по справі —2/17-2011-1099

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні