Ухвала
від 29.06.2011 по справі 5019/1235/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕ НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницьк ого, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" червня 2011 р. Справа № 5019/1235/11

За позовом Державної е кологічної інспекції в Рівне нської області

до відповідача Комуна льного підприємства "Корецьж итловодоканал"

про стягнення в сумі 5500 грн . 00 коп.

Суддя Мамченко Ю. А.

Представники:

від позивача : предста вник ОСОБА_1 довіреність № 5 від 13.09.2010 року;

від відповідача : представн ик не з'явився

Статті 20, 22, 91, 107 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни роз'яснені.

Відводи з підстав, передбач ених статтею 20 ГПК України, ві дсутні.

Протокол судового засід ання складено відповідно до статті 811 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до гос подарського суду із позовом про стягнення з відповідача 5500,00 грн. збитків завданих держ аві порушенням природоохоро нного законодавства, а саме с киданням недостатньо очище них стічних вод в об'ємі 7,6 тис.м .куб. з перевищенням встановл ених нормативів. В судовому з асіданні представник позива ча позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач відзиву на позо в до суду не подав, в судове за сідання не з"явився про дату, ч ас і місце розгляду справи по відомлений належним чином, п ро що свідчить наявне в матер іалах справи повідомлення пр о вручення поштового відправ лення №3470000439336. Причин неявки в су дове засідання не повідомив.

За таких обставин, керуючи сь ст.75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справ у та вирішити спір без участі відповідача за наявними у сп раві матеріалами.

Вивчивши подані письмові д окази, оцінивши їх за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, м ісцевий господарський суд пр ийшов до висновку, що позов пі длягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

24 лютого 2011 року державним і нспектором з охорони навколи шнього природного середовищ а в Рівненській області Савч уком А.В. в присутності директ ора Комунального підприємст ва "Корецьжитловодоканал" Бо чка В.В. було проведено переві рку дотримання вимог природо охоронного законодавства на КП "Корецьжитловодоканал", як ою виявлено факт порушення п риродоохоронного законодав ства. Про що складено акт про п орушення природоохоронного законодавства від 24.02.2011 року.

В акті зазначено, що за 2009 рік очисні споруди КП "Корецьжит ловодоканал" працювали не до статньо ефективно, внаслідок чого було скинуто недостатн ьо очищені стічні води в об'єм і 7,6 тис.м.куб. з перевищенням вс тановлених нормативів (проек т ГДС) по БПК п 0 - в 12,3 рази, по азот у амонійному - в 16,8 рази, по зави слих речовинах - в 3,15 рази, по фо сфатах - в 3,41 рази, по хлоридах - в 1,0 разів, що призвело до забруд нення р.Корчик. Один примірни к акту отримав виконавчий ди ректор КП "Корецьжитловодока нал" Бочко В.В.

Зазначеними діями КП "Корец ьжитловодоканал" порушено ст .51 Закону України «Про охорону навколишнього природного се редовища»та ст. 44, 70 Водного код ексу України.

Згідно до ст.51 Закону Укра їни «Про охорону навколишньо го природного середовища»пі дприємства, установи й орган ізації, діяльність яких пов'я зана з шкідливим впливом на н авколишнє природне середови ще, незалежно від часу введен ня їх у дію повинні бути облад нані спорудами, устаткування м і пристроями для очищення в икидів і скидів або їх знешко дження, зменшення впливу шкі дливих факторів, а також прил адами контролю за кількістю і складом забруднюючих речов ин та за характеристиками шк ідливих факторів.

Відповідно до ст. 1 Водного К одексу України водокористув анням є використання води (во дних об' єктів) для задоволе ння потреб населення, промис ловості, сільського господар ства, транспорту та інших гал узей господарства, включаючи право на забір води, скидання стічних вод та інші види вико ристання вод (водних об' єкт ів).

Згідно ст.1 Водного Кодексу України вода стічна - це вода, що утворюється в процесі гос подарсько-побутової і виробн ичої діяльності (крім шахтно ї, кар' єрної і дренажної вод и), а також відведена з забудов аної території, на якій вона у творилася внаслідок випадін ня атмосферних опадів.

Відповідно до ч.3 ст.44 Водного Кодексу України водокористу вачі зобов' язані дотримува тись встановлених нормативі в гранично допустимого скида ння забруднюючих речовин, лі мітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних т а інших вимог щодо впорядкув ання своєї території.

Згідно ч. 1 ст. 48 Водного Кодек су України спеціальне водоко ристування - це забір води з во дних об' єктів із застосуван ням споруд або технічних при строїв, використання води та скидання забруднюючих речов ин у водні об' єкти, включаюч и забір води та скидання забр уднюючих речовин із зворотни ми водами із застосуванням к аналів.

Відповідно до ст. 44 Водного К одексу України водокористув ачі зобов' язані: дотримуват ись встановлених нормативів гранично допустимого скидан ня забруднюючих речовин та л імітів скидання забруднюючи х речовин та санітарних вимо г; здійснювати заходи щодо за побігання забрудненню водни х об' єктів стічними водами; здійснювати спеціальне водо користування лише за наявнос ті дозволу.

Згідно ст. 49 Водного Кодексу України спеціальне водокори стування здійснюється на під ставі дозволу, який видаєтьс я органами охорони навколишн ього природного середовища. У дозволі на спеціальне водо користування встановлюютьс я ліміти скидання забруднююч их речовин.

Згідно ст.70 Водного кодексу України скидання стічних во д у водні об'єкти допускаєтьс я лише за умови наявності нор мативів гранично допустимих концентрацій та встановлени х нормативів гранично допуст имого скидання забруднюючи х речовин. Водокористувачі з обов'язані здійснювати заход и щодо запобігання скиданню стічних вод чи його припинен ня, якщо вони за обсягом скид ання забруднюючих речовин пе ревищують гранично допустим і нормативи.

Згідно ст. 110 Водного Кодексу України порушення водного з аконодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністрати вну, цивільно-правову або кри мінальну відповідальність з гідно з законодавством Украї ни. Відповідальність за пору шення водного законодавства несуть особи, винні у забрудн енні та засміченні вод, недот риманні умов дозволу або пор ушенні правил спеціального в одокористування.

Відповідно до ст.111 Водного К одексу України підприємства , установи, організації і гром адяни України, а також інозем ні юридичні та фізичні особи та особи без громадянства зо бов' язані відшкодувати зби тки, завдані ними внаслідок п орушень водного законодавст ва, в розмірах і порядку, встан овлених законодавством Укра їни.

По даному факту правопоруш ення було складено протокол №150 про адміністративне право порушення від 24.02.2010 року та вине сена постанова про накладенн я адміністративного стягнен ня №150 від 24.02.2010 року на керівника підприємства гр.Бочко В.В., як ий свою вину визнав повністю , про що свідчить пояснення на дані а протоколі про адмініс тративне правопорушення.

Розрахунок розміру відшко дування заподіяних державі К П «Корецьжитловодоканал»пр оведено державним інспектор ом відділу контролю водних о б'єктів, атмосферного повітр я та поводження з відходами С авчуком А.В. відповідно до «Ме тодики розрахунку розмірів в ідшкодування збитків, заподі яних державі внаслідок поруш ення законодавства про охоро ну та раціональне використан ня водних ресурсів»затвердж еної наказом Міністерства ох орони навколишнього природн ого середовища та ядерної бе зпеки України від 20.07.2009 року за №389 зареєстрованої в Міністер стві юстиції України 14.08.2009 року за № 767/16783.

Сума збитків заподіяних де ржаві КП «Корецьжитловодока нал»згідно розрахунку стано вить 6756 грн. 40 коп.

Відповідно до ст.6 ГПК Украї ни з метою безпосереднього в регулювання спору з порушник ом природоохоронного законо давства Держекоінспекція в Р івненській області звернула сь до відповідача з претензі єю на суму 6756 грн. 40 коп. від 09.03.2010 ро ку №545/09, яка у встановлені чинн им законодавством термін спл ачена не була. Підприємство н а даний час здійснило лише ча сткову сплату суми виставлен ої претензії, яка становить 125 6 грн. 40 коп., тоді як загальна су ма збитків згідно розрахунку становить 6756 грн. 40 коп..

Враховуючи те, що в строки п ередбачені ст.7 ГПК України пр етензія у встановлений закон одавством термін сплачена не була, тому Держекоінспекціє ю в Рівненській області у від повідності до п. «З»ст.20 Закон у України «Про охорону навко лишнього природного середов ища»до компетенції спеціаль но уповноваженого центральн ого органу виконавчої влади з питань екології та природн их ресурсів і його органів на місцях належить подання поз овів про відшкодування збитк ів заподіяних в результаті п орушення законодавства про о хорону навколишнього природ ного середовища.

Органом, який уповноважени й державою здійснювати контр оль за додержанням вимог зак онодавства про охорону навко лишнього природного середов ища є Державна екологічна ін спекція в Рівненській област і.

Відповідно до частин 4, 5 ст. 68 З акону України “Про охорону н авколишнього природного сер едовища” підприємства, устан ови, організації та громадян и зобов' язані відшкодовува ти шкоду, заподіяну ними внас лідок порушення законодавст ва про охорону навколишнього природного середовища, в пор ядку та розмірах, встановлен их законодавством України. З астосування заходів дисципл інарної, адміністративної аб о кримінальної відповідальн ості не звільняє винних від к омпенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та по гіршенням якості природних р есурсів.

Згідно ст.69 даного Закону шк ода, заподіяна внаслідок пор ушення законодавства про охо рону навколишнього природно го середовища, підлягає комп енсації, як правило, в повному обсязі без застосування нор м зниження розміру стягнення та незалежно від збору за заб руднення навколишнього прир одного середовища та погірше ння якості природних ресурсі в.

Відповідно до ст. 1166. Цивіл ьного Кодексу України, майно ва шкода, завдана неправомір ними рішеннями, діями чи безд іяльністю особистим немайно вим правам фізичної або юрид ичної особи, а також шкода, зав дана майну фізичної або юрид ичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка ї ї завдала.

Відповідач не надав суду до казів відшкодування заподія ної шкоди в повному розмірі а бо відсутності його вини в сп ричиненні шкоди.

На підставі вищенаведеног о вимога позивача про стягне ння з відповідача 5500,00 грн. збит ків заподіяних державі поруш енням природоохоронного зак онодавства грунтується на за коні, є правомірною, а відтак підлягає задоволенню.

Судові витрати покладають ся на відповідача на підстав і ст. 49 ГПК України.

Керуючись статтями 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Комунального п ідприємства "Корецьжитловод оканал" (Рівненська область, м .Корець, вул.Радянська, 21, код ЄД РПОУ 36278206, р/р26001060309842 в "Приватбанку ", МФО 333391) суму шкоди заподіяної державі скидом недостатньо очищених стічних вод в розмі рі 5500 грн. 00 коп. для зарахування коштів на спеціальний рахун ок місцевого бюджету для зар ахування коштів до місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища Корец ької міської ради : р/р 33116331700195 в УД КУ в Рівненській області,МФО 833017, код ЄДРПОУ 22588608 код платежу - 24062100.

3. Стягнути з Комунального п ідприємства "Корецьжитловод оканал" (Рівненська область, м .Корець, вул.Радянська, 21, код ЄД РПОУ 36278206, р/р26001060309842 в "Приватбанку ", МФО 333391) в доход державного бюд жету державне мито в сумі 102 гр н. 00 коп.

4. Стягнути з Комунального п ідприємства "Корецьжитловод оканал" (Рівненська область, м .Корець, вул.Радянська, 21, код ЄД РПОУ 36278206, р/р26001060309842 в "Приватбанку ", МФО 333391) в доход державного бюд жету України витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу у сумі 236 грн. 00 коп.

5. Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Мам ченко Ю. А.

Повний текст рішення су ддею підписаний "04" липня 2011 рок у

Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16936962
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення в сумі 5500 грн . 00 коп

Судовий реєстр по справі —5019/1235/11

Судовий наказ від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні