Рішення
від 20.06.2011 по справі 11/5005/6112/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07.07.11р. Справа № 11/5005/6112/2011

За позовом публічного акціонерного товариства Ком ерційний банк "Приватбанк", м.Д ніпропетровськ

до відповідача-1: товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Українське Фінансове Агенство "ВЕРУС", м.Дніпропетр овськ

відповідача-2: товариства з обмеженою відповідальністю "Дон Като", м.Маріуполь, Донець кої області

про стягнення 25 706,80 грн..

Суддя Мельниченко І.Ф.

Представники:

Від позивача:ОСОБА_1 - п редставник, довіреність № 2834-О від 29.06.10р.

Від відповідача-1:не з"явивс я.

Від відповідача-2: не з"явивс я.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить стягнут и з другого відповідача 8983,67 гр н., що складають заборгованіс ть за договором банківського рахунку № МR9А38 від 18.02.05р., 10 670,60 грн. відсотків, 5052,53 грн. пені та солі дарно стягнути з відповідачі в 1000 грн., що складають заборгов аність із простроченого кред иту за договором № МR9А38 від 18.02.05р .

Відповідачі відзиви на поз ов не надали, їх представники в судове засідання не з"явивл ись.

Згідно з Інформаційним лис том Вищого господарського су ду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 "Про де які питання застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року" від повідно до пункту 3.5.11 Інструкц ії з діловодства в господарс ьких судах України, затвердж еною наказом Вищого господар ського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перш ий, належним чином підписани й, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, по станови) залишається у справ і; на звороті у лівому нижньом у куті цього примірника прос тавляється відповідний штам п суду з відміткою про відпра вку документа, що містить: вих ідний реєстраційний номер, з агальну кількість відправле них примірників документа, д ату відправки, підпис праців ника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що ї ї оформлено відповідно до на ведених вимог названої Інстр укції, є підтвердженням нале жного надсилання копій проце суального документа сторона м та іншим учасникам судовог о процесу.

Водночас до повноважень го сподарських судів не віднесе но з'ясування фактичного міс цезнаходження юридичних осі б або місця проживання фізич них осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих ч и інших процесуальних дій. То му відповідні процесуальні д окументи надсилаються госпо дарським судом згідно з пошт овими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи, примірни ки повідомлення про вручення рекомендованої кореспонден ції, повернуті органами зв' язку з позначками „адресат в ибув”, „адресат відсутній”, з окрема, “за зазначеною адрес ою не проживає” і т. п., з урахув анням конкретних обставин сп рави можуть вважатися належн ими доказами виконання госпо дарським судом обов'язку що до повідомлення учасників пр оцесу про вчинення судом пев них процесуальних дій.

Крім того, особи, які беруть участь у розгляді, вважаютьс я повідомленими про час і міс це її розгляду судом, якщо ухв алу про порушення провадженн я у справі надіслано за пошто вою адресою, зазначеною в поз овній заяві (див. Роз'ясненн я Президії ВАСУ від 18.09.1997р. № 02-5/289 "П ро деякі питання практики за стосування Господарського п роцесуального кодексу Украї ни").

Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦК Укра їни місцезнаходження юридич ної особи визначається місце м її державної реєстрації, як що інше не встановлено закон ом.

Позивачем надано довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців станом на 01.02. 11р. та 07.04.11р., згідно яких підприє мства відповідачів знаходят ься за адресою, зазначеною у п озовній заяві, на яку і були на діслані ухвали суду як про по рушення провадження у справі так і про відкладення.

Таким чином, господарський суд вважає, що відповідач не с користався своїм правом на у часть представника у судовом у засіданні.

В судовому засіданні огол ошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господа рського процесуального коде ксу України.)

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

18.02.05р. між позивачем та друг им відповідачем укладено дог овір банківського рахунку № МR938, відповідно до п.1.1 якого Бан к (позивач у даній справі) відк риває Клієнту (відповідачу-2) п оточний (поточні) рахунок (рах унки) у національній та інозе мній валюті (у тому числі карт ковий (карткові) та інші рахун ки зі спеціальним режимом ви користання та здійснює його (їх) розрахункове та касове об слуговування відповідно до ч инного законодавства Україн и, нормативних актів Націона льного банку України (далі - НБ У) та умов цього договору.

Згідно п.1.2 за договором банк івського рахунку, Банк зобов "язується приймати і зарахов увати на рахунок відкритий К лієнтові, грошові кошти, що йо му надходять, виконувати роз порядження клієнта про перер ахування і видачу відповідни х сум з рахунку та здійснюват и інші операції за рахунком (р ахунками у порядку та на умов ах, передбачених цим договор ом.

07.05.08р. між сторонами укладено Регламент надання бланковог о овердафтового кредиту на к артковий рахунок, Додаток № 7 д о договору банківського раху нку № МR938 від 18.02.05р., відповідно д о п.1.1 якого Банк при наявності вільних грошових ресурсів з обов"язується здійснювати ов ердафтове обслуговування Кл ієнта на підставі Анкети-Зая вки на встановлення овердафт ового кредиту на картковий р ахунок, що полягає в проведен ні платежів, здійснених дові реними особами Клієнта з вик ористанням корпоративних пл атіжних карт, понад залишок к оштів на картковому рахунку Клієнта, відкритому в Банку з а рахунок кредитних коштів у межах ліміту, встановленому у п.1.3 цього Додатку, шляхом деб етування контррозрахунку.

За умовами п.1.3 вказаного вищ е Додатку № 7, ліміт складає 10 000,0 0 грн. Проведення платежів Клі єнта в порядку, встановленом у цим Додатком до договору, зд ійснюється Банком у термін п о 06.05.09р.

Овердафтове кредитування Клієнта здійснюється Банко м у межах ліміту і терміну, уст ановлених згідно п.п.1.3. цього Д одатку до чинного договору, з періодом безперервного кори стування кредитом не більш 30-т и днів ( п.1.4. Додатку № 7 до догово ру).

Відповідно до п.1.6 Додатку № 7 , Клієнт здійснює погашення к редиту, отриманого в межах лі міту, не пізніше терміну закі нчення періоду безперервног о користування кредитом, вст ановленого в п.1.4 цього Додатк у.

На виконання умов зазначен ого вище договору позивачем були надані відповідачу кред итні кошти в сумі 10 000 грн., про що свідчить надана позивачем д овідка про обороти за період з 07.05.08р. по 18.04.11р.

Відповідач належним чином не виконував зобов'язання, передбачені в зазначених ви ще пунктах договору.

Відповідно до ст. 526 Цивільн ого кодексу України зобов'яз ання повинні виконуватися на лежним чином, відповідно до у мов договору та вимог Цивіль ного кодексу, інших актів цив ільного законодавства, а за в ідсутності таких умов та вим ог - відповідно до звичаїв діл ового обороту, або інших вимо г, що звичайно ставляться.

Зобов'язання щодо пове рнення грошових коштів у пов ному обсязі відповідачем-2 ви конано неналежним чином, оск ільки заборгованість була по гашена частково.

Доказів погашення заборг ованості в сумі 8983,67 грн. на мом ент розгляду спору другий ві дповідач не надав, в зв'язку з чим вимоги позивача щодо ст ягнення зазначеної вище суми основного боргу слід визнат и обґрунтованими і такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до п.3.1 Додатку № 7 до договору, за користування кредитом у період з дати вин икнення дебетового сальдо на картковому рахунку Клієнта при закритті банківського дн я Клієнт сплачує відсотки ви ходячи з диференційованої пр оцентної ставки, розмір якої залежить від терміну корист ування кредитом і встановлен ий у розділі 4 цього Додатку до чинного договору.

За порушення Клієнтом яког о-небудь із зобов'язань по пог ашенню кредиту, передбачених цим Додатком, Клієнт сплачує Банку відсотки за користува ння кредитом у розмірі подві йної ставки річних інтервалу "16-30 днів" від суми залишку непо гашеної заборгованості (п.3.2. Д одатку до договору).

Сплата відсотків за корист ування кредитом, розраховани х згідно п.п.3.1, 3.2 цього Додатку, здійчнюються у порядку, визн аченому п.1.11, 2.3. цього Додатку. В ідсотки несплачені після зак інчення періоду безперервно го користування кредитом, вв ажаються простроченими (п.3.3.Д одатку № 7).

Згідно наданому розрахунк у позивача, сума процентів за користування кредитом склад ає 10 670,60 грн., яка і підлягає до пр имусового стягнення.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невикона ння або виконання з порушенн ям умов, визначених змістом з обов'язання (неналежне викон ання).

Статтею 611 Цивільного коде ксу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, в становлені договором або зак оном, зокрема сплата неустой ки.

За порушення зобов'язань по сплаті відсотків за користу вання кредитом, термінів пов ернення кредиту, Клієнт спла чує Банку за кожен випадок по рушення пеню в розмірі 0,2% від с уми простроченого платежу за кожен день прострочення пла тежу, але не більше подвійної облікової ставки Національн ого банку України, що діяла в п еріод, за який виплачується п еня (п.5.1).

За умовами договору (п.5.3), нар ахування неустойки за кожен випадок порушення зобов'язан ь здійснюється протягом трьо х років із дня, коли відповідн е зобов'язання повинне було б ути виконане Клієнтом.

Термін давності позову за в имогою про стягнення кредиту , відсотків за користування к редитом, винагороди, неустой ки - пені, штрафів за цим Додат ком до даного договору, встан овлюється сторонами тривалі стю 5 років ( п.5.4. Додатку).

Згідно наданому розрахунк у, позивачем нарахована пеня в сумі 5052,53 грн., вказаний розрах унок другий відповідач не ос порив.

При викладених обставинах , пеня на зазначену вище суму п ідлягає до примусового стягн ення.

12.02.09р. між першим відповідач ем (Поручитель) та позивачем (К редитор) укладено договір по руки № 154, предметом якого є над ання поруки Поручителем пере д Кредитором за виконання бо ржниками вказаними у Додатку № 1 (відповідач-2) всіх своїх обо в"язків за кредитними догово рами, вказаними у Додатку № 1 д о договору поруки (п.1).

Розмір відповідальності П оручителя (відповідача-1) пере д кредитором обмежується сум ою, зазначеною у Додатку № 1 до цього договору (1000 грн.) (п.2 дого вору поруки).

Відповідно до ст 543 Цивільно го кодексу України у разі сол ідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) креди тор має право вимагати викон ання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх бо ржників разом, так і від будь-к ого з них окремо.

З огляду на викладене, сума заборгованості по простроче ному кредиту у розмірі 1000 грн. п ідлягає солідарному задовол енні.

Керуючись ст. ст. 526, 543, 610, 611, 1054 Цив ільного кодексу України, ст.с т. 49, 82-85 Господарського процесу ального кодексу України, гос подарський суд, -

ВИРІШИВ:

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Дон Като", (87543, м.Маріуполь, вул.Т ітова,42, Донецька область, код ЄДРПОУ 25329043) на користь публічн ого акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбан к", (49094, м.Дніпропетровськ, вул.На бережна Перемоги,50, код ЄДРПОУ 14360570) 8983,67 грн. (вісім тисяч дев'ятс от вісімдесят три гривні) 67 ко п. заборгованості по кредиту , 10 670,60 грн (десять тисяч шістсот сімдесят гривень) 60 коп. відсо тків за користування кредито м, 5052,53 грн. (п'ять тисяч п'ятдесят дві гривні) 53 коп. пені, 257,07 грн. (д вісті п'ятдесят сім гривень) 07 коп. держмита, 236 грн. (двісті тр идцять шість гривень) витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

Стягнути солідарно з това риства з обмеженою відповіда льністю "Дон Като", (87543, м.Маріупо ль, вул.Тітова,42, Донецька обла сть, код ЄДРПОУ 25329043) та товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Українське Фінансове А генство "ВЕРУС", (49094, м.Дніпропет ровськ, вул.Набережна Перемо ги,32, код ЄДРПОУ 34562954) на користь п ублічного акціонерного това риства Комерційний банк "При ватбанк", (49094, м.Дніпропетровсь к, вул.Набережна Перемоги,50, ко д ЄДРПОУ 14360570) 1000,00 грн. (одна тисяч а гривень) заборгованості по кредиту.

Накази видати після вступу рішення в законну силу.

Суддя І.Ф. Мельниченко

Повне рішення складено

12.07.11р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16938738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/5005/6112/2011

Рішення від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні