Постанова
від 06.07.2011 по справі 2а/0470/6017/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2011 р. Справа № 2а/0470/6017/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Кучми Костянтина Сергійов ича

при секретарі Горобець Ю.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом ДПІ у Жовтнево му районі м.Дніпропетровська до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Маяк" про зоб ов' язання вчинити певні дії , -

ВСТАНОВИВ:

У травні 2011 року позива ч звернувся з вищезазначеним адміністративним позовом пр о зупинення видаткових опера цій на рахунках ТОВ «Маяк», за борону відчуження підприємс твом майна, зобов' язання ві дповідача допустити податко вого керуючого для опису май на у податкову заставу. В обґр унтування позовних вимог пос лався на те, що податковим кер уючим складено акт відмови п латника податків від опису м айна у податкову заставу, оск ільки підприємство ТОВ «Маяк » не надало активів для внесе ння до Акту опису і реєстраці ї податкової застави та відп овідно не подало документів, необхідних для такого опису .

Представники позивача у су довому засіданні позовні вим оги підтримали в повному обс язі, на задоволенні позову на полягали з викладених в ньом у підстав.

Представник відповідача в судовому засіданні проти за доволення позовних вимог зап еречував, посилаючись на те щ о позивач обґрунтовує свої п озовні вимоги тим, що ТОВ «Мая к» у листопаді, грудні 2010 року т а січні 2011 року не надало актив ів для внесення до акту опису та реєстрації податкової за стави, проте позивач не зверн ув уваги, що майно 19 липня 2010 рок у було описано та арештовано Департаментом примусового в иконання рішень, а 08 листопада 2010 року були проведені прилюд ні торги з реалізації частин и будівлі ресторанного компл ексу «Маяк», що належать ТОВ « Маяк» та розташоване за адре сою: м.Дніпропетровськ, пл.Шев ченко, 12. За таких обставин, від повідач передати це майно у п одаткову заставу не міг, у зв' язку з тим що він не є власнико м цього майна.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши матеріали справи вважає, що адміністративний позов п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Маяк» знаходиться на податковому обліку в Держав ній податковій інспекції у Ж овтневому районі м.Дніпропет ровська і на даний час є боржн иком перед бюджетом на загал ьну суму 72 467, 15 грн. /а.с.6/.

З метою погашення податков ого боргу підприємству ТОВ « Маяк» вручено першу податков у вимогу №1/2331 від 02 грудня 2010 року та Звернення ДПІ від 13 грудня 2010 року №71348/10/24-020 щодо виділення а ктивів для реєстрації податк ової застави, що підтверджує ться повідомленням про вруче ння поштового відправлення т а довідкою про встановлення місцезнаходження (місця прож ивання) платника податків. /а.с .7-9, 46/.

28 січня 2011 року податковим ке руючим складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу, ос кільки підприємство ТОВ «Мая к» у листопаді, грудні 2010 року, у січні 2011 року не надало актив ів для внесення до Акту опису і реєстрації податкової зас тави та відповідно не подало документів, необхідних для т акого опису. /а.с.10/.

Відповідно до п.2.4 розділу ІІ Порядку застосування податк ової застави органами держав ної податкової служби затвер дженому наказом ДПА України від 24 грудня 2010 року №1043 і зареєс трованому в Міністерстві юст иції України 30 грудня 2010 року з а №1438/18733 передбачено, що у разі я кщо платник податків не допу скає податкового керуючого д ля здійснення опису майна та кого платника податків у под аткову заставу та/або не пода є документів, необхідних для такого опису, податковий кер уючий складає акт відмови пл атника податків від опису ма йна у податкову заставу.

У такому випадку орган держ авної податкової служби звер тається до суду щодо зупинен ня видаткових операцій на ра хунках платника податків, за борони відчуження таких плат ником податків майна та зобо в' язання такого платника по датків допустити податковог о керуючого для опису майна у податкову заставу.

Відповідач в своїх запереч еннях зазначив, що позивач у с ерпні 2010 року звернувся до від повідача із вимогою про нада ння переліку майна для перед ачі у податкову заставу у сер пні 2010 року, на що йому була над ана відповідь від 16 серпня 2010 р оку /а.с.20/ із переліком майна, щ о знаходилось на балансі під приємства, на що представник позивача, під час судового ро згляду, в свою чергу зауважив , що була вимога по іншій сумі боргу, яка не стосується дано го розгляду справи.

Згідно з п.89.4 ст.89 Податкового кодексу України у разі якщо п латник податків не допускає податкового керуючого для зд ійснення опису майна такого платника податків у податков у заставу та/або не подає доку ментів, необхідних для таког о опису, податковий керуючий складає акт відмови платник а податків від опису майна у п одаткову заставу.

Орган державної податково ї служби звертається до суду щодо зупинення видаткових о перацій на рахунках платника податків, заборону відчужен ня такими платником податків майна та зобов' язання тако го платника податків допусти ти податкового керуючого для опису майна у податкову заст аву.

Зупинення видаткових опер ацій на рахунках платника по датків та заборона відчуженн я таким платником податків м айна діють до дня складення а кта опису майна платника под атків у податкову заставу по датковим керуючим або акта п ро відсутність майна, що може бути описано у податкову зас таву, або погашення податков ого боргу в повному обсязі. По датковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за дне м складення зазначених у цьо му пункті актів, зобов' язан ий надіслати банкам та іншим фінансовим установам рішенн я про складення таких актів. Т аке рішення є підставою для п оновлення видаткових операц ій на рахунках платника пода тків.

Відповідно до ст.11 КАС Украї ни розгляд і вирішення справ в адміністративних судах зд ійснюються на засадах змагал ьності сторін та свободи в на данні ними суду своїх доказі в і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно до ч.ч.1, 2 ст.71 КАС Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, крім випадків, встанов лених статтею 72 цього Кодексу .

За таких обставин суд вважа є, що ТОВ «Маяк» порушено поря док надання активів для внес ення до Акту опису і реєстрац ії податкової застави, оскіл ьки тільки 23.06.2011 р. відповідачем ДПІ у Жовтневому районі м.Дні пропетровська був наданий ли ст проте, що на балансі підпри ємства рахуються наступні ос новні засоби: транспортний з асіб ГАЗ 3309, реєстраційний ном ер 4797 ЯАА; електричний коте л ЕКО 2-60/8; мощення та навіси літ ньої площадки. /а.с.52/.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.10, 11, 69, 71, 94, 122, 158 - 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити.

Зупинити видаткові операц ії на рахунках Товариства з о бмеженою відповідальністю « Маяк» (код ЄДРПОУ 21936237).

Заборонити відчуження Тов ариством з обмеженою відпові дальністю «Маяк» (код ЄДРПОУ 21936237) майна.

Зобов' язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Маяк» (код ЄДРПОУ 21936237) допусти ти податкового керуючого для опису та майна у податкову за ставу.

Постанова суду набирає зак онної сили відповідно до вим ог ст.254 КАС України та може бут и оскаржена до Дніпропетровс ького апеляційного адмініст ративного суду через Дніпроп етровський окружний адмініс тративний суд в порядку та ст роки, передбачені ст.186 КАС Укр аїни.

Повний текст поста нови складений 04 липня 2011 року.

Суддя

К.С. Кучма

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16941366
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/6017/11

Ухвала від 25.05.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Постанова від 06.07.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні