Постанова
від 12.07.2011 по справі 2а-0870/5099/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2011 року Справа № 2а-0870/5099/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді О.В. Конишева,

розглянув в порядку письмо вого провадження адміністра тивну справу

За позовною заявою : Управлі ння пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. З апоріжжя

до : Шевченківського відді лу державної виконавчої служ би Запорізького міського упр авління юстиції

про : скасування постанови т а зобов' язання вчинити пев ні дії

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшла позовна заява Управлінн я пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. За поріжжя (далі - позивач) до Шев ченківського відділу держа вної виконавчої служби Запор ізького міського управління юстиції (далі - відповідач), в я кій позивач просить:

- скасувати постанову про ві дмову у відкритті виконавчог о провадження від 31.05.2011 ВП №26948769;

- зобов' язати відповідача прийняти до провадження та в ідкрити виконавче проваджен ня з примусового виконання в имоги про сплату боргу №Ю-125-У в ід 06.05.2011 про стягнення з ТОВ «Фі рма Міцар ЛТД Ко» суми заборг ованості по сплаті єдиного в неску на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у розмірі 2 528,40 грн.

До судового засіданн я від представника позивача надійшло клопотання про розг ляд справи в порядку письмов о провадження. Позовні вимог и підтримує у повному обсязі , з підстав викладених в адмін істративному позові, просить позов задовольнити.

Від представника від повідача до судового засідан ня надійшло клопотання про р озгляд справи без його участ і. Проти позову заперечує у по вному обсязі, з підстав зазна чених у запереченнях, просит ь в позові відмовити.

Проаналізувавши на явні матеріали та фактичні о бставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд вважає, позов ні вимоги не обґрунтованими та такими, що задоволенню не п ідлягають з наступних підст ав.

Відповідно до ст. 181 КАС Украї ни «учасники виконавчого про вадження (крім державного ви конавця) та особи, які залучаю ться до проведення виконавчи х дій, мають право звернутися до адміністративного суду і з позовною заявою, якщо вважа ють, що рішенням, дією або безд іяльністю державного викона вця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби порушено їхні права, свободи чи інтереси».

Відповідно до ч.3 ст .181 КАС України, відповідачем у справах з приводу рішень, ді й або бездіяльності державн ого виконавця чи іншої посад ової особи державної виконав чої служби є відповідний о рган державної виконавчої с лужби.

У справах щодо оскарження р ішень, дій чи бездіяльності с уб' єктів владних повноваже нь адміністративні суди пере віряють чи прийняті (вчинені ) вони: на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та Законами України, з використанням повноважень з метою, з якою це повноваженн я надано, обґрунтовано, безст оронньо, добросовісно, розсу дливо, з дотриманням принцип у рівності перед законом, про порційно, з урахуванням прав а особи на участь у процесі п рийняття рішення, своєчасно, тобто протягом розумного ст року.

Судом встановлено, що 26.05.2011 по зивачем було направлено до в ідповідача на примусове вико нання вимогу про сплату борг у №Ю-125-У від 06.05.2011 про стягнення з ТОВ «Фірма Міцар ЛТД Ко» (69014, м. Запоріжжя, вул. Магістральна , 25, код ЄДРПОУ 23878739) суми заборгов аності по сплаті єдиного вне ску на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у розмірі 2 528,40 грн.

Державним виконавцем вине сено постанову про відмову у відкритті виконавчого прова дження (відмову у прийняті до провадження виконавчого док умента) від 31.05.2011 ВП № 26948769 на підст аві п.6 ч. 1 ст. 26 Закону України «П ро виконавче провадження» у зв' язку із тим, що виконавчи й документ не відповідає вим огам п. 1ст. 18 зазначеного закон у, а саме : не зазначено дати ви дачі документа.

Не погодившись із винесено ю відповідачем постановою по зивач звернувся до суду.

Відповідно до ст.3 Закону Ук раїни «Про виконавче провадж ення», примусове виконання р ішень державною виконавчою с лужбою здійснюється на підст аві виконавчих документів, в изначених цим Законом.

Обов' язки та права держав них виконавців, які здійснюю ть виконавчі дії, передбачен і ст. 5 Закону України «Про вик онавче провадження». Зокрема , державний виконавець зобов ' язаний вживати заходів при мусового виконання рішень, в становлених цим Законом, неу переджено, своєчасно, повно в чиняти виконавчі дії.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни «Про виконавче провадж ення», державний виконавець зобов'язаний прийняти до вик онання виконавчий документ і відкрити виконавче провадже ння, якщо не закінчився строк пред'явлення такого докумен та до виконання, він відповід ає вимогам, передбаченим цим Законом і пред'явлений до вик онання до відповідного орган у державної виконавчої служб и.

Згідно до ч. 4 ст. 25 Закону Укра їни «Про збір та облік єдиног о внеску на загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування» вимога про сплату н едоїмки є виконавчим докумен том, який підлягає примусово му виконанню державною викон авчою службою.

Частино 1 ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження» передбачені вимоги до викон ання документа, а саме : у вико навчому документі зазначают ься :

1) назва документа, дата вида чі та найменування органу, по садової особи, що видали доку мент;

2) дата і номер рішення, за яки м видано виконавчий документ ;

3) найменування (для юридичн их осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявно сті для фізичних осіб) стягув ача і боржника, їх місцезнахо дження (для юридичних осіб) аб о місце проживання чи перебу вання (для фізичних осіб), іден тифікаційний код суб'єкта го сподарської діяльності стяг увача та боржника за його ная вності (для юридичних осіб), ін дивідуальний ідентифікацій ний номер стягувача та боржн ика за його наявності (для фіз ичних осіб - платників податк ів), а також інші відомості, як що вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий д окумент, які ідентифікують с тягувача та боржника чи можу ть сприяти примусовому викон анню, такі як дата і місце наро дження боржника та його місц е роботи (для фізичних осіб), м ісцезнаходження майна боржн ика тощо;

4) резолютивна частина рішен ня;

5) дата набрання чинності рі шенням;

6) строк пред'явлення викона вчого документа до виконання .

Виконавчий документ має бу ти підписаний уповноваженою посадовою особою і скріплен ий печаткою.

Форма вимог про сплату борг у органів Пенсійного фонду У країни затверджена Інструкц ією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування:

- типові форми вимог пр о сплату боргу містять насту пні реквізити :

- дата прийняття та реє страційний номер;

- місце прийняття;

- назва документа;

- найменування органу ,що видав документ;

- посада та ПІБ посадов ої особи, яка його прийняла;

- печатка органу ПФУ;

- відомості щодо боржн ика;

- резолютивна частина ;

- дата отримання докум ента боржником;

- дата набрання чиннос ті;

- строк пред' явлення його до примусового виконан ня тощо.

Таким чином, оскільки вимог а про сплату недоїмки є викон авчим документом, то державн им виконавцем винесено поста нову про відмову в відкритті виконавчого впровадження зг ідно п. 6 ст. 26 Закону України «П ро виконавче провадження», а саме: не відповідність викон авчого документа вимогам, пе редбаченим ст. 19 вказаного зак ону.

У зв' язку із тим, що держав ний виконавець при здійснені своїх обов' язків керується виключно Законом України «П ро виконавче провадження», а враховуючи те, що Інструкція про порядок нарахування і сп лати єдиного внеску на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування не відпо відає нормам вказаного закон у, суд вважає що дії виконавця є законними.

У відповідності з ч. 1 ст. 7 Зак ону України «Про виконавче п ровадження» державний викон авець зобов'язаний використо вувати надані йому права у то чній відповідності із закон ом і не допускати у своїй діял ьності порушення прав та зак онних інтересів громадян юри дичних осіб, що і було дотрима но відділом ДВС.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених ст. 11 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що дії відповідача обґрунтован і та законні, отже в задоволе нні позовних вимог слід відм овити.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 69-71, ч. 4 ст.12 2, 158, 160- 164 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

В адміністративному позов і - відмовити у повному обсязі .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України - з дня скл адення її в повному обсязі, за яви про апеляційне оскарженн я і подання після цього протя гом 20 днів апеляційної скарги , з подачею її копії відповідн о до кількості осіб, які берут ь участь у справі.

Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Апеляційна скарга мож е бути подана без попередньо го подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо скарга п одається у строк, встановлен ий для подання заяви про апел яційне оскарження.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова виготовлена у по вному обсязі 12.07.2011.

Суддя /підпис/ О.В. Конишева

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено19.07.2011
Номер документу16942459
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/5099/11

Постанова від 12.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 07.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні