Постанова
від 05.07.2011 по справі 3271/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2011 р. Справа № 2-а-3271/11/2170

Херсонський окружний ад міністративний суд у складі головуючої судді Ковбій О.В., р озглянувши в порядку письмов ого провадження адміністрат ивну справу за позовом Держа вної податкової інспекції у м. Херсоні до Приватного підп риємства "Гудфейт" про визнан ня недійсними змін до устано вчих документів, скасування реєстраційної дії,

встановив:

Державна податкова ін спекція у м. Херсоні (далі-пози вач, ДПІ) звернулася до адміні стративного суду з позовом д о Приватного підприємства "Г удфейт" (далі-відповідач, ПП) п ро визнання недійсними змін до установчих документів та скасування реєстраційної ді ї, якою змінено місцезнаходж ення приватного підприємств а "Гудфейт".

Представник позивача нада в до суду заяву про розгляд сп рави в порядку письмового пр овадження, позовні вимоги об грунтовані тим, що приватне п ідприємство "Гудфейт" зареєс троване як суб"єкт підприємн ицької діяльності виконавчи м комітетом Запорізької місь кої ради 21.05.2007 року, що підтверд жується довідкою з ЄДР № 10046637 ві д 25.05.2011 року, ідентифікаційний к од 35147421.

30.04.2010 року до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб підприємців внесено запис № 11031070010019223 про змін у місця знаходження приватно го підприємства "Гудфейт", а с аме, з м. Запоріжжя, бульвар Ше вченка, буд. 6 на м. Херсон, вул. У країнська, 85 -А. Однак, 01.06.2011 року п роведеною ДПІ у м. Херсоні пер евіркою було встановлено, що відповідач за вказаною адре сою не знаходиться, його місц е знаходження не встановлено .

Таким чином, відповідач при реєстрації змін щодо місцез находження подав державному реєстратору виконавчого ком ітету Запорізької міської ра ди недостовірні дані щодо зм іни своєї юридичної адреси, о скільки за новою адресою від повідач не знаходився, а тому , в порушення ст. 16 Закону Украї ни № 755, відомості, що містяться в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб підприємців є недостов ірними.

Відповідач до суду не з"явив ся, письмових заперечень на п озов не надав, про дату, час та місце слухання справи був на лежним чином повідомлений. Д о суду повернувся конверт з д овідкою Укрпошти, що приватн е підприємство "Гудфейт" за ад ресою: м. Херсон, вул. Українсь ка, 85 - А не знаходиться.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні і в разі відсутності потреби заслуха ти свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали спра ви, суд дійшов висновку, що поз овні вимоги підлягають задов оленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що прива тне підприємство "Гудфейт" за реєстроване як суб"єкт підпр иємницької діяльності викон авчим комітетом Запорізької міської ради 21.05.2007 року, що підт верджується довідкою з ЄДР № 10046637 від 25.05.2011 року, ідентифікаці йний код 35147421.

30.04.2010 року до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб підприємців внесено запис № 11031070010019223 про змін у місця знаходження приватно го підприємства "Гудфейт", а с аме, з м. Запоріжжя, бульвар Ше вченка, буд. 6 на м. Херсон, вул. У країнська, 85 -А. Однак, 01.06.2011 року п роведеною ДПІ у м. Херсоні пер евіркою було встановлено, що відповідач за вказаною адре сою не знаходиться, його місц е знаходження не встановлено .

01.06.2011 року ДПІ у м. Херсоні пров едена перевірка достовірнос ті податкової адреси приватн ого підприємства "Гудфейт": м. Херсон, Українська, 85 - А, за рез ультатами якої складено акт від 01.06.2011 року № 286/15-35147421 про встанов лення місцезнаходження плат ника податків. Відповідно до вказаного акту відповідач, з а вказаною адресою не знаход иться, місцезнаходження його не встановлено.

Крім того, відповідно до лис та Херсонського державного б юро технічної інвентаризаці ї від 21.04.2011 року № 648, технічна та ю ридична документація на адре су м. Херсон, вул. Українська, б уд. 85-А відсутня.

Службовою запискою ГВПМ ДП І у м. Херсоні від 14.04.2011 року № 1529/26-3 16 повідомлено, що під час відп рацювання адреси м. Херсон, ву л. Українська, буд 85-А встановл ено, що будинку № 85-А по вул. Укр аїнська не існує, проведеним опитуванням мешканки будинк у АДРЕСА_1 було встановлен о, що на її адресу іноді надход ять листи, адресовані ПП "Гудф ейт".

05 травня 2011 року, відповідно д о довідки з ЄДР від 25.05.2011 року за № 10046637, стосовно відповідача до ЄДР юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців внесено запис № 14991430011012115 щодо відсутност і юридичної особи за вказано ю адресою.

Позивачем вжито всіх необх ідних заходів щодо встановле ння місцезнаходження платни ка податків.

Зазначене свідчить про те, щ о відповідач не здійснював т а не мав наміру здійснювати з а адресою: м. Херсон, вул. Украї нська, 85-А фактичну діяльності чи щоденне керування діяльн істю юридичної особи (перева жно знаходиться керівництво ) та здійснення управління та обліку, відповідно, вищевказ ана адреса не є місцезнаходж енням відповідача у розумінн і статті 93 ЦК.

Частиною 2 статті 4 Закону № 75 5-IV передбачений порядок прове дення державної реєстрації ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців, який включає , зокрема, перевірку комплект ності документів, які подают ься державному реєстратору, та повноти відомостей, що вка зані в реєстраційній картці; перевірку документів, які по даються державному реєстрат ору, на відсутність підстав д ля відмови у проведенні держ авної реєстрації; внесення в ідомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємц я до Єдиного державного реєс тру; оформлення і видачу свід оцтва про державну реєстраці ю та виписки з Єдиного держав ного реєстру.

Частиною 3 статті 4 Закону № 755-IV визначено, що зміни до уст ановчих документів юридично ї особи, а також зміна прізви ща та/або імені, та/або по бать кові (далі - імені) або місця пр оживання фізичної особи- під приємця підлягають обов"язко вій державній реєстрації шля хом внесення відповідних змі н до записів Єдиного державн ого реєстру в порядку, встано вленому цим Законом.

Єдиний державний реєстр ст ворюється з метою забезпечен ня органів державної влади, а також учасників цивільног о обороту достовірною інфор мацією про юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстр у (стаття 16 Закону № 755-IV).

Статтею 88 Цивільного Кодекс у України встановлені вимоги до змісту установчих докуме нтів, зокрема: найменування ю ридичної особи, органи управ ління, їх компетенція, порядо к прийняття ними рішень, місц езнаходження та ін.

Відповідно до статті 30 Зако ну № 755-IV, державний реєстратор відмовляє у проведенні держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів юридично ї особи за наявності підстав , встановлених частиною перш ою статті 27 цього Закону.

Статтею 27 Закону № 755-IV визначе ні підстави відмови у провед енні державної реєстрації юр идичної особи, зокрема, невід повідність відомостей, які в казані в реєстраційній карт ці на проведення державної р еєстрації юридичної особи, в ідомостям, які зазначені в до кументах, що подані для прове дення державної реєстрації ю ридичної особи; невідповідні сть установчих документів ви могам частини третьої статті 8 цього Закону.

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, відповід ач при реєстрації змін щодо м ісцезнаходження, подав держа вному реєстратору виконавчо го комітету Запорізької місь кої ради недостовірні дані, з окрема, відносно зміни своєї юридичної адреси, оскільки з а новою адресою ніколи не зна ходився, внаслідок чого держ авний реєстратор вніс до дер жавного реєстру неправдиві з аписи 7-9, а тому, в порушення ст. 16 Закону № 755-IV, відомості, що міс тяться в ЄДР є недостовірним и.

Враховуючи той факт, що відо мості щодо місцезнаходження юридичної особи, відповідно до п. 2 ст. 17 Закону України № 755 є о дним з видів необхідних дани х, на підставі яких формуєтьс я державний реєстр юридичних осіб та є обов"язковим реквіз итом свідоцтва про державну реєстрацію, внесені неправди ві дані до ЄДР щодо місцезнах одження не можуть вважатися достовірними та підлягають в иключенню з ЄДР.

Відповідно до частини 63.1 ста тті 63 Податкового кодексу Укр аїни (далі - ПКУ), облік платник ів податків ведеться з метою створення умов для здійснен ня контролюючими органами к онтролю за правильністю нара хування, своєчасністю і повн отою сплати податків, нарахо ваних фінансових санкцій, до тримання податкового та іншо го законодавства, контроль з а дотриманням якого покладен о на органи державної податк ової служби.

Частиною 63.3 статті 63 ПКУ визн ачено, що з метою проведення п одаткового контролю платни ки податків підлягають реєст рації або взяттю на облік в о рганах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлен их підрозділів юридичних осі б, місцем проживання особи (ос новне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстр ації) їх підрозділів, рухомог о та нерухомого майна, об'єкті в оподаткування або об'єктів , які пов"язані з оподаткуванн ям або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Взяття на облік платників податків - юридичних осіб та ї х відокремлених підрозділі в здійснюється після їх держ авної реєстрації чи включенн я відомостей про них до відпо відних державних реєстрів на умовах, що визначаються зако нодавчими актами України, кр ім випадків, визначених цим К одексом, коли органами реєст рації є органи державної под аткової служби або коли пров едення державної реєстрації платника податків у відпові дному статусі законодавство м не передбачається (ч.63.4 ст.63 ПК У).

Частиною 63.11 статті 63 ПКУ пере дбачено, що органи державної податкової служби забезпеч ують достовірність даних про платників податків в Єдином у банку даних про платників п одатків-юридичних осіб та Де ржавному реєстрі фізичних ос іб-платників податків, реєст рі платників податку на дода ну вартість, реєстрі неприб уткових організацій та інши х реєстрах, що формуються та в едуться органами державної п одаткової служби згідно з ци м Кодексом, їх захист від неса нкціонованого доступу, оновл ення, архівування та відновл ення даних.

Листом ДПІ у Орджонікідзев ському районі м. Запоріжжя ві д 28.03.2011 року № 3277/7/29-112 надіслано до Д ПІ у м. Херсоні облікову справ у платника податків ПП "Гудфе йт" для взяття на облік в ДПІ у м. Херсоні у зв"язку зі зміною місця знаходження.

На підставі викладеного, у з в"язку з порушенням вимог зак онодавства при реєстрації зм ін щодо місцезнаходження при ватного підприємства "Гудфей т", відсутністю останнього за місцезнаходженням, що не дає змоги позивачу здійснювати у відношенні до такого суб' єкта господарювання належни й податковий контроль, суд ді йшов висновку, що позовні вим оги є обгрунтованими і таким и, що підлягають задоволенню .

Керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 128, 158-163, 167 КА С України, суд-

постановив:

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати недійсними зміни д о установчих документів, яки ми змінено місцезнаходження приватного підприємства "Гу дфейт" (ідентифікаційний код 35147421) з м. Запоріжжя, бульвар Шев ченка, буд. 6 на м. Херсон, вул. Ук раїнська, 85-А.

Скасувати реєстраційну ді ю від 30.04.2010 року № 11031070010019223, якою змін ено місцезнаходження приват ного підприємства "Гудфейт" (і дентифікаційний код 35147421) з м. За поріжжя, бульвар Шевченка, бу д. 6 на м. Херсон, вул. Українська , 85-А.

Копію постанови направити державному реєстратору вико навчого комітету Херсонсько ї міської ради.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння. В разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Суддя Ков бій О.В.

кат. 5.1.1

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.07.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16944807
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3271/11/2170

Постанова від 05.07.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні