Рішення
від 07.07.2011 по справі 5023/5144/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" липня 2011 р. Справа № 5023/5144/11

вх. № 5144/11

Суддя господарського суд у Жельне С.Ч.

при секретарі судового зас ідання Федорова Т.О.

за участю представників ст орін:

позивача - Джурас Є.В., наказ №1 від 01.11.2010 р.;

відповідача - ОСОБА_2 дов іреність від 10.06.2011 року

розглянувши справу за поз овом ТОВ "Олія-Трейд", смт. Ва сищеве

до ТОВ "Наша Олія", смт. Ва сищеве

про відшкодування збитків у розмірі 10000,00грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішення виноситься 07.07 .2011 р., оскільк в судовому засід анні оголошувалась перерва.

Позовні вимоги Товариство з обмеженою відповідальніст ю «ОЛІЯ - ТРЕЙД» до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «НАША ОЛІЯ» полягають у с тягненні 10 000, 00 грн. відшкодуван ня шкоди та у визнанні права в ласноті на виробничу будівлю по виготовленню рослинних о лій літ. «А-1», «А1-2», «А2-1», «А3-1», «А 4-1», «А5-1», «а», «а1», «а2», «а3», «а4», замощення «І» загальною площ ею 3285,20 кв.м., що розташована за а дресою: смт. Васищеве Харківс ького р-ну Харківської обл., ву л. Овочева, 13.

Представник позивача позо вні вимоги підтримує в повно му обсязі.

Представник відповідач у с удовому засіданні проти позо ву заперечує.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставників сторін, суд вст ановив наступне.

Товариство з обмеженою від повідальністю «ОЛІЯ - ТРЕЙД » в період квітень-травень 2011 р оку з дотриманням будівельни х норм, правил та технічних ви мог, в межах земельної ділянк и, яка належить йому на праві в ласності (державний акт на пр аво власності на земельну ді лянку серії ЯЕ №510150, зареєстров аний в Книзі реєстрації держ авних актів на право власнос ті на землю та на право постій ного користування землею, до говорів оренди землі за № 02087030000 1) за власні кошти виконало пер епланування виробничої буді влі по виготовленню рослинни х олій літ. «А-1», «А1-2», «А2-1», «А3-1» , «А4-1», «А5-1», «а», «а1», «а2», «а3», «а 4», замощення «І», загальною пл ощею 3161,50 кв.м., яка розташована з а адресою: смт. Васищеве Харкі вського р-ну Харківської обл ., вул. Овочева, 13, а саме здійсни ло перепланування прибудови літ. «А1-2».

Зазначена будівля перебув ає у власності ТОВ «ОЛІЯ - ТР ЕЙД» на підставі договору ку півлі - продажу від 05.04.2011 року, по свідченого ОСОБА_3 приват ним нотаріусом Харківського районного нотаріального окр угу.

Відповідно до інвентариза ції спірного нерухомого майн а, результати якої зафіксова ні у технічному паспорті, виг отовленого КП "Харківське ра йонне бюро технічної інвента ризації" 03.06.2011 року, загальна пл оща виробничої будівлі по ви готовленню рослинних олій лі т. «А-1», «А1-2», «А2-1», «А3-1», «А4-1», «А5- 1», «а», «а1», «а2», «а3», «а4», замощ ення «І», яка розташована за а дресою: смт. Васищеве Харківс ького р-ну Харківської обл., ву л. Овочева, 13 становить 3285,20 кв.м.

З метою підтвердження можл ивості подальшої безпечної е ксплуатації виробничої буді влі по виготовленню рослинни х олій ТОВ "ОЛІЯ - ТРЕЙД" було за мовлено у КП "Харківський рег іональний інженерно-консуль таційний центр" (ліцензія на б удівельну діяльність серія А В № 118185) технічний висновок „Пр о технічний стан конструкцій та можливість подальшої екс плуатації нежилого приміщен ня (літ. «А1-2») після перепланув ання, виконаного в приміщенн і компресорної по вул. Овочев ій, 13 в смт. Васищеве Харківськ ого району Харківської облас ті". Згідно розділу “Висновки та рекомендації” якого, на пі дставі проведеного натурног о обстеження, згідно з класиф ікацією "Нормативні документ и з питань обстеження паспор тизації безпечної та надійно ї експлуатації виробничих пр иміщень та споруд" технічний стан обстежуваної частини б удівлі літ. «А1-2» (колишнє прим іщення компресорної) в цілом у оцінено як "задовільне". Експ луатація даних приміщень піс ля виконаного переплануванн я можлива.

Таким чином, ТОВ "ОЛІЯ - ТРЕЙД " господарським способом за р ахунок власних коштів самові льно виконало переплануванн я виробничої будівлі по виго товленню рослинних олій з ме тою здійснення надалі своєї господарської діяльності. Зд ійсненне ТОВ "ОЛІЯ - ТРЕЙД" сам овільне перепланування приб удови літ. «А1-2» відповідає вс ім чинним будівельним та тех нічним нормам, що говорить пр о можливість подальшого збер еження, та надійної експлуат ації об'єкта згідно призначе ння.

Відповідно до балансової д овідки, зазначена перепланов ана будівля обліковується на балансі ТОВ "ОЛІЯ - ТРЕЙД", та її вартість складає 20 000 грн.

Згідно до ч. 1 ст. 332 Цивільног о кодексу України переробкою є використання однієї речі ( матеріалу), в результаті чого створюється нова річ.

Відповідно до ч .1 ст. 331 Цивіль ного кодекс України право вл асності на нову річ, яка вигот овлена (створена) особою, набу вається нею, якщо інше не вста новлено договором або законо м.

Згідно з положеннями ст. 181 Ци вільного кодексу України до нерухомих речей належать об' єкти, розташовані на земельн ій ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінен ня та зміни їх призначення.

Роботи виконано без розроб ки проекту та отримання дозв олу на початок будівельних р обіт тобто самочинно.

Згідно ч.1 ст. 4 ЗУ “Про держав ну реєстрацію речових прав н а нерухоме майно та їх обмеже нь” від 01.07.2004 р. та п.1.5. Тимчасовог о положення про порядок реєс трації прав власності на нер ухоме майно, затвердженого Н аказом Міністерства юстиції України від 07 лютого 2002 року N 7/5, обов'язковій реєстрації прав підлягає право власності на нерухоме майно юридичних ос іб. Згідно положень Цивільно го кодексу виробнича будівля по виготовленню рослинних о лій відноситься до об'єктів н ерухомого майна, тобто до об'є ктів, право власності на які п ідлягає обов'язковій державн ій реєстрації.

З огляду на те, що переплану вання виробничої будівлі по виготовленню рослинних олій виконано без розробки проек ту та отримання дозволу на по чаток будівельних робіт пози вач не має можливості оформи ти права на нерухомість нале жним чином.

Згідно з нормами законодав ства України, Господарського кодексу України, а також з ч. 1 с т. 376 Цивільного кодексу Украї ни самовільним будівництвом є споруда, якщо вона побудова на, або будується без відпові дального дозволу, або належн им чином узгодженого проекту .

Частина 3 ст.376 Цивільного код ексу України роз'яснює, що пра во власності на самовільно п обудоване нерухоме майно мож е бути по рішенню суду визнан о за особою, яка здійснила сам овільне будівництво.

Згідно ч. 5 ст. 376 Цивільного ко дексу України, на вимогу влас ника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за н им право власності на нерухо ме майно, яке самочинно збудо ване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Земельна ділянка під спірн им нерухомим майном на праві приватної власності належит ь ТОВ "ОЛІЯ - ТРЕЙД", що підтверд жується державним актом на п раво власності на земельну д ілянку серії ЯЕ №510150, зареєстро ваний в Книзі реєстрації дер жавних актів на право власно сті на землю та на право пості йного користування землею, д оговорів оренди землі за № 0208703 00001.

На теперішній час переплан ування виробничої будівлі по виготовленню рослинних олій з метою здійснення надалі св оєї господарської діяльност і виконана повністю, та відпо відає чинним нормам та прави лам. Однак, оформити право вла сності у встановленому закон одавством порядку, а також ви знати таким, що відповідає вс ім нормам для надійної експл уатації об'єкта згідно призн ачення, неможливо, оскільки Т ОВ «НАША ОЛІЯ» вважає, що воно є співвласником спірного не рухомого майна, у зв'язку з чим ТОВ "ОЛІЯ - ТРЕЙД" змушене звер нутися за захистом своїх пра в до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивіль ного кодексу України правом власності є право особи на рі ч (майно), яке вона здійснює ві дповідно до закону за своєю в олею, незалежно від волі інши х осіб.

Зміст права власності стан овлять три складові (ст. 317 Циві льного кодексу України): прав о володіння, користування та розпорядження своїм майном. Володіння майном - це юридичн о закріплена можливість факт ично мати майно, впливати на н ього в будь-який момент, здійс нювати щодо такого майна сво ю волю.

Право користування поляга є в юридично закріпленій мож ливості власника використов увати корисні якості майна д ля себе, мати з цього певний зи ск та вигоду. Право розпорядж ення - це можливість власника установлювати, змінювати та припиняти юридичне існуванн я майна.

Згідно статті 41 Конституції України кожен має право воло діти, користуватися та розпо ряджатися своєю власністю. П раво приватної власності наб увається в порядку визначено му законом. Право власності є непорушним.

Відповідно до ст. 319 Цивільно го кодексу України власник в олодіє, користується, розпор яджається своїм майном на вл асний розсуд. Він має право вч иняти щодо свого майна будь-я кі дії, які не суперечать зако ну.

Згідно з положеннями ст. 321 Ци вільного кодексу України пра во власності є непорушним. Ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні. В ідповідно до ч.2 ст. 328 Цивільног о кодексу України право влас ності вважається набутим пра вомірно, якщо інше прямо не ви пливає із закону або незакон ність набуття права власност і не встановлена судом.

Всупереч викладеним вище н ормам ТОВ «ОЛІЯ - ТРЕЙД» не м оже в повній мірі здійснити с воє право власності щодо вир обничої будівлі по виготовле нню рослинних олій. У цьому ви падку позивач обмежений у св оєму праві розпоряджатися св оїм майном.

Згідно ч. 2 ст. 386 Цивільного ко дексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним пр ава користування та розпоряд ження своїм майном.

Власник або інша заінтерес ована особа мають право звер нутися до суду за забезпечен ням права власності, пов'язан их з усуненням перешкод, які з аважають власнику або іншому титульному володільцеві зді йснювати в повній мірі та без заперечно свої права володін ня та розпорядження майном.

Згідно з положеннями ч.2 ст. 16 Цивільного кодексу України одним із способів захисту ци вільного права є його визнан ня. Згідно з положеннями ст. 392 Ц ивільного кодексу України вл асник майна може пред'явити п озов про визнання його права власності, якщо це право оспо рюється або не визнається ін шою особою, а також у разі втра ти ним документа, який засвід чує його право власності. Від повідно до ст. 11 Цивільного ко дексу України кожна особа мо же звернутися до суду за захи стом свого права.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господ арського процесуального код ексу України, доказами у спра ві є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд оцінює докази за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Згідно до Закону України “П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обмежень” та Тимчасового п оложення про порядок державн ої реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердже ного наказом Міністерства юс тиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 (зі з мінами та доповненнями), ріше ння суду про визнання права в ласності на об'єкти нерухомо го майна є правовстановлювал ьним документом. Реєстрація об'єктів нерухомості проводи ться комунальними підприємс твами бюро технічної інвента ризації в порядку, визначено му законодавством.

Позивачу для реєстрації пр ава власності на виробничу б удівлю по виготовленню росли нних олій літ. «А-1», «А1-2», «А2-1», « А3-1», «А4-1», «А5-1», «а», «а1», «а2», «а3 », «а4», замощення «І» загально ю площею 3285,20 кв.м., що розташован а за адресою: Харківська обла сть, Харківський район, смт. Ва сищеве, вул. Овочева, 13, потрібе н правовстановлюючий докуме нт, який би засвідчував право власності на вищевказаний о б'єкт нерухомості. Так, відпов ідно до пункту 10 Додатку 1 "Тимч асового положення про порядо к реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердже ного наказом Міністерства юс тиції від 07 лютого 2002 року № 7/5 ( у редакції наказу від 28 січня 2003 року № 6/5) одним із таких докуме нтів є рішення суду про визна ння права власності на нерух оме майно.

Зважаючи на викладене, суд в важає, що позовну вимогу про в изнання за Товариством з обм еженою відповідальністю «ОЛ ІЯ - ТРЕЙД» права власності на виробничу будівлю по виго товленню рослинних олій літ. «А-1», «А1-2», «А2-1», «А3-1», «А4-1», «А5-1» , «а», «а1», «а2», «а3», «а4», замоще ння «І» загальною площею 3285,20 к в.м., що розташована за адресою : Харківська область, Харківс ький район, смт. Васищеве, вул. Овочева, 13 обґрунтованою та т акою, що підлягає задоволенн ю.

Щодо позовних вимог про від шкодування шкоди, суд не вбач ає підстав для їх задоволенн я через відсутність доказів її заподіяння відповідачем.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 12, 15, 22, 33, 43, 44, 49, 8 2-85, 115, 116 Господарського процесу ального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити ча стково.

Визнати за Товариством з об меженою відповідальністю «О ЛІЯ - ТРЕЙД»(код ЄДРПОУ 36555088, Ха рківська область, Харківськи й район смт. Васищеве, вул. Ово чева, 13) право власності на вир обничу будівлю по виготовлен ню рослинних олій літ. «А-1», «А 1-2», «А2-1», «А3-1», «А4-1», «А5-1», «а», «а1 », «а2», «а3», «а4», замощення «І» загальною площею 3285,20 кв.м., що ро зташована за адресою: Харків ська область, Харківський ра йон, смт. Васищеве, вул. Овочев а, 13.

В решті позову відмовити.

Суддя Жельне С.Ч.

Дата ухвалення рішення07.07.2011
Оприлюднено19.07.2011
Номер документу16981431
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/5144/11

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Рішення від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні