Рішення
від 23.06.2011 по справі 2о-59-2011
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2о-59-2011

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2011 року м істо Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі :

головуючого судді - Черня ка В.В.,

народних засідателів - Ру дь Л.А., Колюсь С.Й.,

при секретарі - Гусак Т.Г.,

з участю представника заяв ника - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у в місті Горохові цивільну справу за заявою Горохівського психон еврологічного інтернату про призначення опікуна над нед ієздатним ОСОБА_2, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувс я до суду з заявою, в якій прос ить призначити директора Гор охівського психоневрологіч ного інтернату ОСОБА_1 опі куном недієздатного ОСОБА _2.

Свою заяву мотивує ти м, що 30 травня 2008 року, рішенням Г орохівського районного суду Волинської області ОСОБА_2 було визнано недієздатним . При розгляді даної справи пи тання про встановлення опіки не вирішувалося. Згідно закл ючення медико-психіатричної експертизи від 26 травня 2005 рок у ОСОБА_2 хворіє на хроніч ний стійкий психічний розлад здоров' я, внаслідок чого не здатний усвідомлювати значе ння своїх дій та керуватися н ими. Недієздатний ОСОБА_2 проживає в Горохівському пси хоневрологічному інтернаті і знаходиться на повному дер жавному утриманні. Просить з аяву задовольнити.

Представник органу о піки та піклування Горохівсь кої міської ради до суду не з' явилася, однак в своїй заяві д о суду заяву просить задовол ьнити, а справу розглядати у в ідсутності представника.

Заслухавши пояснення зая вника, представника органу о піки та піклування та дослід ивши письмові докази у справ і, суд приходить до висновку, щ о заява підлягає до задоволе ння з наступних підстав.

Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опік у над фізичною особою у разі в изнання її недієздатною і пр изначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст. 62 ЦК України , опіка або піклування встано влюється за місцем проживанн я фізичної особи, яка потребу є опіки чи піклування.

Згідно ч. 1 ст. 63 ЦК Украї ни, опікуна або піклувальник а призначає орган опіки та пі клування, крім випадків, вста новлених статтею 60 цього Коде ксу.

А згідно ч. 2 ст. 63 ЦК Укра їни, опікуном або піклувальн иком може бути лише фізична о соба з повною цивільною дієз датністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 241 Ц ПК України, cуд, ухвалюючи ріше ння про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або по збавлення права неповнолітн ьої особи самостійно розпоря джатися своїми доходами) чи в изнання фізичної особи недіє здатною, встановлює над нею в ідповідно піклування або опі ку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй п іклувальника чи опікуна.

Рішенням Горохівсько го районного суду Волинської області від 30 травня 2008 року ОСОБА_2 було визнано недієз датним.

З заключення психо-не врологічної МСЕК вбачається , що ОСОБА_2 хворіє на психі чну хворобу з діагнозом пара ноїдна шизофренія змішаний д ефект. По психстану може знах одитись в будинку-інтернаті для психохроників.

Довідкою Горохівсько го психоневрологічного інте рнату №167 від 19 травня 2011 року ст верджується, що ОСОБА_2 ді йсно проживає в даному інтер наті і знаходиться на повном у державному утриманні з 14 лют ого 2006 року.

Отже, судом встановле но, що ОСОБА_2 дійсно хворі є на стійку психічну хворобу , проживає в Горохівському пс ихоневрологічному інтернат і і знаходиться на повному де ржавному утриманні і встанов лення опіки над ним необхідн е для того, щоб забезпечити йо го особисті немайнові та май нові права та інтереси як осо би, яка за станом здоров' я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов ' язки, а тому суд заяву задов ольняє.

Керуючись ст. ст. 15, 30, 62, 212, 215, 241 ЦПК України, ст. 60, 62, 63 ЦК Украї ни, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Призначити директора Гор охівського психоневрологіч ного інтернату ОСОБА_1 опі куном недієздатного ОСОБА _2.

Рішення суду може бути ос каржено шляхом подачі апеляц ійної скарги до апеляційного суду Волинської області чер ез Горохівський районний суд протягом десяти днів з дня йо го проголошення. Особи, які бр али участь у справі, але не бул и присутні у судовому засіда нні під час проголошення суд ового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання к опії цього рішення.

Головуючий: /пі дпис/ В.В. Черняк

Народні засідателі: /підпис/ Л.А. Рудь

/підпис/ С.Й. Колюсь

Згідно з оригіналом:

Суддя Горохівсько го районного суду В.В. Черняк

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено22.07.2011
Номер документу17009432
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2о-59-2011

Рішення від 23.06.2011

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні