Рішення
від 15.05.2008 по справі 30/93-08-1673   
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/93-08-1673   

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" травня 2008 р.Справа  № 30/93-08-1673

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю  „Фарма”

До відповідача: Одеська міська рада

                                                          

Про  визнання права власності  

                                                                                                                 Суддя   РОГА Н.В.

                                                      Представники:

Від позивача:  Целух О.В.- згідно довіреності №1 від 05.05.2008р.

Від відповідача:  Асташенкова О.І.- згідно довіреності №236\исх-гс від 25.04.2008р.

                                                                                     

СУТЬ СПОРУ: Позивач,  товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „Фарма”,  звернувся до господарського  суду Одеської області  з позовною заявою  до  Одеської міської ради  про визнання права власності на  об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м.Одеса, вул..балтська дорога, 15, а саме: літ.”Б” загальною площею 362,2 кв.м; літ.”З” загальною площею 688,9 кв.м; літ.”в” загальною площею 255,4 кв.м- складське приміщення; літ.”и” загальною площею 615,2 кв.м –другий поверх офісного приміщення; літ.”Д” загальною площею 146,5 кв.м- адміністративне приміщення; літ.”Л” –навіс.  

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на своїх вимогах.

Представник відповідача - Одеської міської ради, проти позову  заперечує з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

09 листопада 2004р. між ТОВ „Одесаголовпостач” (Продавець) та ТОВ „Фарма” (Покупець) був укладений Договір купівлі-продажу, згідно якого Продавець передав у власність Покупця нежилі будівлі під №15, що знаходяться за адресою: м. Одеса, Балтська дорога, та складаються з адміністративної будівлі (літ.”А”) , складських будівель (літ.”В”, „Г”, „Е”, „Ж”, „И”), службової будівлі  (літ.”К”) загальною площею 4370,9 кв.м, розташовані на земельній ділянці площею 10 799 кв.м.  Об'єкт купівлі-продажу належить Продавцю на підставі Свідоцтва про право власності, виданого виконавчим комітетом Одеської міської ради 15.08.2003р. за №026589.

Згідно Витягу  про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданого Комунальним підприємством „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” від 07.12.2004р. ТОВ „Фарма” є власником нежилих будівель, розташованих за адресою: м. Одеса, Балтська дорога, 15.

Реалізуючи своє право власності на зазначені будівлі та споруди, позивач здійснив їх реконструкцію. Згідно Технічного висновку про стан будівельних конструкцій та  можливість прийому в експлуатацію реконструйованих нежилих приміщень, розташованих за адресою: м. Одеса, Балтська дорога, 15, виготовленого ПП „ПРОЕКТ-ГРУП” (ліцензія АВ №364019), інсоляція приміщень –задовільна.  Технічний стан будівельних конструкцій - задовільний. Позивач зазначив, що при реконструкції не було допущено порушення прав та інтересів третіх осіб.

Позивач вважає, що у зв'язку з тим,  що він здійснив реконструкцію власними силами та за власні кошти, саме він є власником об'єкту нерухомості, адже право власності на новозбудоване майно виникає після закінчення його будівництва.  

За таких обставин, керуючись ст.ст.15,16 Цивільного кодексу України позивач вимушений  звернутися до суду за захистом порушеного права та охоронюваного законом інтересу та просить суд, на підставі ст.331 Цивільного кодексу України,  визнати за ним право власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м. Одеса, вул..Балтська дорога, 15, а саме: літ.”Б” загальною площею 362,2 кв.м; літ.”З” загальною площею 688,9 кв.м; літ.”в” загальною площею 255,4 кв.м- складське приміщення; літ.”и” загальною площею 615,2 кв.м –другий поверх офісного приміщення; літ.”Д” загальною площею 146,5 кв.м- адміністративне приміщення; літ.”Л” –навіс.  

Представник відповідачів  проти позову  заперечує, посилаючись на проведення реконструкції об'єкту нерухомості без належної проектно-кошторисної та дозвільної документації, що дає підстави вважати новостворені об'єкти збудованими самочинно.  Відповідно ж до п.2 ст.376 Цивільного кодексу України особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.     

Розглянув матеріали справи суд доходить до висновку про задоволення позовних вимог   за таких підстав:

Відповідно до ст. 177 Цивільного кодексу України  об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші, цінні  папери,  інше  майно,  майнові  права,  результати  робіт, послуги,   результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Згідно ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст.. 16 цього ж кодексу , кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту є визнання права.

Згідно ст. 41 Конституції України та ст. 321 Цивільного кодексу  України, право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, але як свідчать матеріали справи відповідачі в супереч названим нормам закону створили реальні умови, які обмежують права позивача у здійсненні ним своїх прав на реконструйоване  майно.

Згідно зі ст. 316 Цивільного кодексу  України правом  власності  є право особи на річ (майно),  яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею,  незалежно від  волі інших осіб. Зміст права власності визначений ст. 317 цього ж Кодексу, згідно з якою власникові   належать  права  володіння,  користування  та розпорядження своїм майном. Згідно зі ст. 319 Цивільного кодексу України  власник  володіє,  користується,   розпоряджається   своїм майном на власний розсуд і  має  право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав (ст. 319 ЦК України).  Отже, ТОВ „Фарма” мало повне право здійснити реконструкцію належного йому на праві власності нерухомого майна.

Відповідно до ст..328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно Технічного висновку про стан будівельних конструкцій та  можливість прийому в експлуатацію реконструйованих нежилих приміщень, розташованих за адресою: м. Одеса, Балтська дорога, 15, виготовленого ПП „ПРОЕКТ-ГРУП” (ліцензія АВ №364019), інсоляція приміщень –задовільна.  Технічний стан будівельних конструкцій - задовільний. З матеріалів справи не вбачається, що при реконструкції  було допущено порушення прав та інтересів третіх осіб.

Слід також зауважити, що відповідно до ст.331 Цивільного кодексу України особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів є власником цієї речі. Згідно ст.144 Господарського кодексу України  майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати  внаслідок створення майна  з підстав не заборонених законом.

За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити вимогу позивача щодо визнання за ним права власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м. Одеса, вул..Балтська дорога, 15, а саме: літ.”Б” загальною площею 362,2 кв.м; літ.”З” загальною площею 688,9 кв.м; літ.”в” загальною площею 255,4 кв.м- складське приміщення; літ.”и” загальною площею 615,2 кв.м –другий поверх офісного приміщення; літ.”Д” загальною площею 146,5 кв.м- адміністративне приміщення; літ.”Л” –навіс.  

Відповідно до п.1.3. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мінюсту України №7\5 від 07.02.2002р. реєстрацію прав власності на нерухоме майно  здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації.  Згідно Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”  відповідна державна реєстрація – офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Відповідно до п.5 розділу У „Прикінцеві положення” Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

Судові витрати по сплаті держмита та витрат на забезпечення судового процесу покласти на відповідача згідно зі ст.ст.44,49 ГПК України.

             Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

                                          ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву  товариства з обмеженою відповідальністю  „Фарма”  - задовольнити.

2.Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Фарма”(код ЄДРПОУ 32971534)  право власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м. Одеса, вул..Балтська дорога, 15, а саме: літ.”Б” загальною площею 362,2 кв.м; літ.”З” загальною площею 688,9 кв.м; літ.”в” загальною площею 255,4 кв.м- складське приміщення; літ.”и” загальною площею 615,2 кв.м –другий поверх офісного приміщення; літ.”Д” загальною площею 146,5 кв.м- адміністративне приміщення; літ.”Л” –навіс.  

3. Стягнути з Одеської міської ради  (м. Одеса, пл. Думська, 1) на користь товариства з обмеженою відповідальністю  „Фарма” (м. Одеса,вул. Балтська дорога, 15, код ЄДРПОУ 32971534)    витрати по сплаті держмита у сумі 85 грн.   та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.

Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

                 Рішення підписане  16 травня 2008р.

             Суддя                                                                                       Рога Н. В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.05.2008
Оприлюднено11.06.2008
Номер документу1701775
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/93-08-1673   

Рішення від 15.05.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні