Постанова
від 06.07.2011 по справі 2а/0570/6748/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 06 липня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/6748/2011

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардейської дивізії, 17

12 год. 25 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Зекунова Е.В.,

розглянувши у письмовому провадженні справу за позовом Кременчуцької об’єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекологія» про стягнення грошових коштів за податковим боргом в розмірі 1189,38 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Кременчуцька об’єднана державна податкова інспекція у Полтавській області (далі Податкова, позивач), звернувся з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекологія» (далі ТОВ «Укрекологія», відповідач) про стягнення грошових коштів за податковим боргом в розмірі 1189,38 грн.

В обґрунтування вимог позивач зазначив, що за ТОВ «Укрекологія» обліковується податковий борг з податку на прибуток на загальну суму 1189,38 грн.

Просив стягнути із ТОВ «Укрекологія», грошові кошти у зазначеному розмірі.

В судове засідання представники сторін не з’явилися. Про час та місце розгляду справи були повідомлені відповідним чином.

Представник позивача надіслав до суду заяву, в якій просив справу розглянути у його відсутність, на задоволенні позовних вимог наполягав.

Представник відповідача про причини своєї неявки суд не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи чи її розгляду у його відсутність суду не надав.

Згідно із ч. 4 ст. 128 у разі повторного неприбуття відповідача - який не є суб'єктом владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Крім того, згідно із частиною 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Позивач - Кременчуцька об’єднана державна податкова інспекція у Полтавській області суб’єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує повноваження надані йому Законом України „Про державну податкову службу в Україні”.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 04.12.1990 №509-ХІ «Про державну податкову службу в Україні», завданнями органів державної податкової служби, зокрема, є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Відповідач, товариство з обмеженою відповідальністю «Укрекологія» зареєстровано виконавчим комітетом Ворошиловської районної в м. Донецьку ради 20.08.2003 р., юридична адреса м. Донецьк, пр. Маяковського, 12, ідентифікаційний код 32628122.

Філія відповідача в м. Кременчук взята на податковий облік Кременчуцької об’єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області з 14.04.2004 р.

У судовому засіданні встановлено, що податковий борг з податку на прибуток на загальну суму 1189,38 грн. у боржника виник в результаті несплати донарахованої суми податкового зобов’язання, визначеного:

податковим повідомленням-рішенням №0009101501 від 12.09.2006 року на суму 340 гривень,

податковим повідомленням-рішенням №0008851501/0/1258 від 01.04.2008 року на суму 850 гривень.

У зв’язку з несплатою ТОВ «Укрекологія» податкових зобов’язань у встановлені законом строки позивачем направлено відповідачу першу податкову вимогу від 03.10.2006 року №1/1006, другу податкову вимогу №2/1229 від 22.11.2006 року.

У відповідності до п.п. 5.3.1. п 5.3.1. ст.5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року N 2181-III (далі –Закон №2181) платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

У разі коли відповідно до закону контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені у законі з відповідного податку, а за їх відсутності - протягом тридцяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування.

Згідно п.п.16.1.3, 16.1.4 ст.16 Податкового кодексу до обов'язків платника податків відноситься обов'язок подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів, а також сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпунктом 36.1 ст. 36 Податкового кодексу зазначено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Пунктом 14.1.175 ст.14 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

За неподання податкової декларації (розрахунку) у строки визначені законодавством або її затримку відповідальність платника податку передбачена абз.1 п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону №2181 – штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Статтею 54 ПК України встановлено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом (п.54.1).

Грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.( п.54.2.)

Підпунктом 54.3 статті 54 ПК України визначено, що контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо, зокрема:

платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію (п.п. 54.3.1.);

дані перевірок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках (п.п 54.3.2).

Пунктом 41.5 ст.41 Податкового кодексу України зазначено, що органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державі виконавці в межах своїх повноважень.

Судом встановлено, що відповідачем сума зобов’язання зі сплати податку на прибуток на дату розгляду справи до бюджету не сплачена, а, отже, є податковим боргом.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 ст.20 ПК України визначено, що органам державної податкової служби надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до статті 95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі (п.95.1).

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги (п.95.2.)

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п.95.3).

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Несплата відповідачем податкових зобов'язань порушує інтереси держави, оскільки спричиняє шкоду економічним інтересам держави, загрожує невиконанню загальнодержавних програм які фінансуються з бюджету, підриває основні принципи існуючого суспільного ладу.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги податкового органу підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Кременчуцької об’єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекологія» (ЄДРПОУ 32628122, Донецьк, пр. Маяковського, 12) про стягнення грошових коштів в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 1189,38 - задовольнити повністю.

Стягнути кошти товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекологія» (ЄДРПОУ 32628122) в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток на загальну суму 1189 (одна тисяча сто вісімдесят дев’ять) гривень 38 копійок.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

          

Суддя                                                                                      Зекунов Е. В.  

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2011
Оприлюднено20.07.2011
Номер документу17073143
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/6748/2011

Постанова від 06.07.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні