Постанова
від 09.06.2011 по справі 2а-6967/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

09 червня 2011 року № 2а-6967/11/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Добрі вської Н.А.,

розглянувши в порядку ск ороченого провадження адмін істративну справу

за позовом Державної податкової інсп екції у Подільському районі міста Києва

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Погар-К»

про припинення юридичної осо би

В С Т А Н О В И В:

18 травня 2011 року ДПІ у По дільському районі м. Києва зв ернулась до суду з позовом до ТОВ «Погар-К»про припинення юридичної особи.

В обґрунтування позовних в имог податкова інспекція пос илається на те, що відповідач у встановленому законодавст вом порядку зареєстрований П одільською районною у місті Києві державною адміністрац ією та перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у Поді льському районі міста Києва , але з травня 2008 року не подає з вітність до податкового орга ну, що відповідно до вимог Зак ону України «Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців» є підставою для постановленн я судового рішення про припи нення підприємницької діяль ності фізичної особи-підприє мця.

Враховуючи, що позивачем за явлено вимоги, передбачені п унктом 3 частини першої статт і 183-2 КАС України, які не стосую ться прав, свобод, інтересів т а обов' язків третіх осіб, ух валою відкрито скорочене про вадження у справі та встанов лено відповідачу строк для п одання заперечень проти позо ву та необхідних документів або заяви про визнання позов у.

Ухвала про відкриття прова дження в адміністративній сп раві направлялась відповіда чу за наявною у матеріалах сп рави адресою, яка внесена до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців, але поверну лась до суду не врученою з від міткою пошти «за зазначеною адресою не знаходиться». Вра ховуючи, що судове рішення не було вручено відповідачу з н езалежних від суду причин, су д вважає, що ухвала вручена на лежним чином.

Оцінивши повідомлені пози вачем обставини, розглянувши наявні у справі документи і м атеріали, з' ясувавши всі фа ктичні обставини, на яких ґру нтується позов, оцінивши док ази, які мають значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, суд встановив нас тупне.

Згідно із визначенням, наве деним в п.1.1 Порядку обліку пла тників податків, зборів (обов ' язкових платежів), затверд женого Наказом ДПА України в ід 19.02.1998 року № 80 (в редакції нака зу ДПА від 17.11.1998 року № 552), платник и податків - це юридичні осо би, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної о соби, на яких згідно із закона ми покладено обов' язок утри мувати та/або сплачувати под атки і збори (обов' язкові пл атежі), пеню та штрафні санкці ї.

Відповідно до абзацу першо го п.4.1 вищезазначеного Порядк у, узяття на облік як платникі в податків - юридичних осіб та відокремлених підрозділі в юридичних осіб здійснюєтьс я за їх місцезнаходженням ві дповідними органами державн ої податкової служби після в несення відомостей про них д о Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присв оєння ідентифікаційних коді в за Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ «Погар-К»(ідентиф ікаційний код ЄДРПОУ 35781400) є юри дичною особою, зареєстровано Подільською районною держав ною адміністрацією 01.04.2008 року т а перебуває на обліку як плат ник податків в ДПІ у Подільсь кому районі міста Києва.

Статтею 9 Закону України «Пр о систему оподаткування»від 25 червня 1991 року № 1251-ХІІ (в редак ції на момент спірних правов ідносин) встановлено обов' я зок платників податків і збо рів (обов' язкових платежів) : вести бухгалтерський облік , складати звітність про фіна нсово-господарську діяльніс ть і забезпечувати її зберіг ання у терміни, встановлені з аконами; подавати до державн их податкових органів та інш их державних органів відпові дно до законів декларації, бу хгалтерську звітність та інш і документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів); сплачувати н алежні суми податків і зборі в (обов' язкових платежів) у в становлені законами терміни ; допускати посадових осіб де ржавних податкових органів д о обстеження приміщень, що ви користовуються для одержанн я доходів чи пов' язані з утр иманням об' єктів оподаткув ання, а також для перевірок з п итань обчислення і сплати по датків і зборів (обов' язков их платежів).

Обов' язок платника подат ків подавати до контролюючих органів у порядку, встановле ному податковим та митним за конодавством, декларації, зв ітність та інші документи, по в' язані з обчисленням і спл атою податків та зборів тако ж було закріплено і в Податко вому кодексі України (п.п.16.1.3 п.16 .1 ст.16), який набрав чинності з 01. 01.2011 року.

Як вбачається з довідки ДПІ у Подільському районі міста Києва від 04.04.2011 року № 2262/9/15105 відпо відач не звітує до податково го органу з травня 2008 року.

Таким чином, строк, упродовж якого відповідач не подає зв ітність до податкового орган у, перевищує один рік.

Відповідно до абзацу 5 ч.2 ст.3 8 Закону України Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців»від 15 трав ня 2003 року № 755-ІV підставою для п остановлення судового рішен ня щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з банк рутством юридичної особи, зо крема, є неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 стат ті 20 Податкового кодексу Укра їни визначено права органів державної податкової у випад ках, встановлених законом, зв ертатися до суду щодо припин ення юридичної особи та підп риємницької діяльності фізи чної особи - підприємця про визнання недійсними установ чих (засновницьких) документ ів суб' єктів господарюванн я.

Згідно з пунктом 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів затвердженого наказо м Державної податкової адмін істрації від 22.12.2010р. № 979, якщо пла тник податків не має заборго ваності перед бюджетом та у р азі неподання протягом одног о року в органи державної под аткової служби податкових де кларацій, документів податко вої звітності; то керівник ор гану державної податкової сл ужби приймає рішення у вигля ді розпорядження відносно пл атника податків - про зверне ння до суду або господарсько го суду із заявою (позовною за явою) про винесення судового рішення щодо припинення юри дичної особи.

Відповідно до довідки від 04 .04.2011 року № 2262/9/15105 заборгованість по податках і зборах (обов' я зкових платежах) перед бюдже том у відповідача відсутня.

Отже, враховуючи неподання відповідачем більше року ор ганам державної податкової с лужби документів фінансової звітності, відсутність у ньо го податкової заборгованост і, а також право органів держа вної податкової служби на зв ернення до суду з заявою (позо вною заявою) про припинення ю ридичної особи, суд задоволь няє позовні вимоги.

Відповідно до ч.1 ст.38 Закону України «Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців»суд, який постановив рішення про припинення юридичної особи, що не пов' язане з банкрутст вом юридичної особи, у день на брання таким рішенням законн ої сили направляє його копі ю державному реєстратору за місцезнаходженням юридично ї особи для внесення до Єдино го державного реєстру запису про судове рішення.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати стягненню з відповідач а не підлягають.

П О С Т А Н О В И В:

Позов Державної податко вої інспекції у Подільському районі міста Києва задоволь нити повністю.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відпо відальністю «Погар-К»(04071, м. Ки їв, вул. Костянтинівська, 37-а, ід ентифікаційний код ЄДРПОУ 35781 400).

Копію постанови надіслати державному реєстратору Поді льської районної у місті Киє ві державної адміністрації д ля внесення до Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в запису про судове рішення щ одо припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «Погар-К»відповідно до вста новленого законом порядку.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає зако нної сили у порядку, встановл еному в ст.254 КАС України та мож е бути оскаржена до Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду в порядку та стро ки, визначені ст.ст.185-187 КАС Укра їни.

Суддя Н.А. Добрівська

Дата ухвалення рішення09.06.2011
Оприлюднено20.07.2011
Номер документу17074386
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6967/11/2670

Ухвала від 19.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Постанова від 09.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні