Рішення
від 14.07.2011 по справі 10/106-пд-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.07.2011 Справа № 10/106-ПД-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Александрової Л.І. при секретарі Малацковській М.В ., розглянувши у відкритому су довому засіданні справу

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Ен ергопостачальна компанія "Хе рсонобленерго"

до Відкритого акціонер ного товариства Виробництва "Технік"

про зобов'язання укласт и договір про спільне викори стання технологічних електр ичних мереж та надати коштор ис і однолінійну схему

за участю представників

позивача: ОСОБА_1 - юр исконсульт, дов. № 07/1727-10 від 03.02.10 р.

відповідача: ОСОБА_2 - голова правління, ОСОБА_3 - представник, дов. № 01/06 від 01.06.10 р .

Розгляд справи розпочати й 05.07.11 з перервою до 14.07.11 р. згідно зі ст. 77 ГПК України.

В судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення після закінч ення розгляду справи.

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить зобо в'язати відповідача укласти Договір про спільне використ ання технологічних електрич них мереж з ВАТ "ЕК "Херсонобл енерго" та надати позивачу Ко шторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утр имання електричних мереж спі льного використання і о днолінійну схему технологіч них електричних мереж спільн ого використання.

Під час розгляду справи сто ронами повідомлено про уклад ення сторонами договору №321/1 в ід 30.03.2010 р. про спільне використ ання технологічних електрич них мереж, проте кошторис обґ рунтованих річних витрат вла сника мереж на утримання еле ктричних мереж спільного вик ористання та однолінійну схе му технологічних електрични х мереж спільного використан ня позивачу відповідачем не надано.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

Правила користування електричною енергією затвер джені Постановою НКРЕ №28 від 3 1 липня 1996 р. (надалі ПКЕЕ) регулю ють взаємовідносини, які вин икають в процесі продажу і ку півлі електричної енергії мі ж виробниками або постачальн иками електричної енергії та споживачами. Дія ПКЕЕ поширю ється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населе ння).

Положенням п. 2 Постанови НК РЕ "Про внесення змін до Прави л користування електричною е нергією" від 17.10.2005 №910 встановлен о, що до 28.11.2009 р. електропередава льні організації зобов'язані врегулювати відносини згідн о з вимогами абзацу другого п ідпункту 1.10. ПКЕЕ із власникам и технологічних електричних мереж, які передають електри чну енергію іншим суб'єктам г осподарювання.

При цьому в абзаці 2 п. 1.10. ПКЕЕ зазначено, що електропереда вальна організація, що здійс нює діяльність з передачі ел ектричної енергії місцевими (локальними) електричними ме режами в межах закріпленої т ериторії здійснення ліцензо ваної діяльності забезпечує передачу електричної енергі ї місцевими (локальними) елек тричними мережами та техноло гічними електричними мережа ми інших власників, які не маю ть ліцензії на передачу елек тричної енергії місцевими (л окальними) електричними мере жами.

Абзац 3 п. 1.10. ПКЕЕ передбачає, що для забезпечення передачі електричної енергії електри чними мережами, що не належат ь електропередавальній орга нізації, між електропередава льною організацією та відпов ідним власником мереж, який н е має ліцензії на здійснення діяльності з передачі елект ричної енергії місцевими (ло кальними) електричними мереж ами, укладається договір щод о спільного використання еле ктричних мереж.

Додатково, абзацом 3 п. 1.7. ПКЕЕ передбачено, що у разі викори стання технологічних електр ичних мереж електропередава льною організацією відносин и між власником цих мереж та е лектропередавальною органі зацією, у тому числі їх взаємн а відповідальність, регулюют ься договором про спільне ви користання технологічних ме реж, що укладається між ними н а основі типового договору, я кий викладено в додатку 2 до ПК ЕЕ.

Договір про спільне викори стання технологічних мереж є домовленістю двох сторін, що є документом певної форми, як ий встановлює зміст та регул ює правовідносини між електр опередавальною організаціє ю (ліцензіатом з передачі еле ктричної енергії місцевими ( локальними) мережами та осно вним споживачем під час пере дачі (транзиту) електричної е нергії технологічними елект ричними мережами, (п. 1.2. ПКЕЕ).

Позивач з супровідним лист ом №24/11-0821 від 16.04.2010 р. надіслав на а дресу відповідача пропозиці ю про укладення Договору про спільне використання технол огічних електричних мереж з двома проектами такого догов ору.

Відповідач листом №4-02 від 30.04. 2010 року відповідач повідомив про відмову від укладення До говору про спільне використа ння технологічних електричн их мереж, оскільки вважав, що у сторін відсутні мережі спіл ьного використання.

Між сторонами Договір №321/1 ві д 30.03.2010 р. про спільне використа ння технологічних електричн их мереж укладений після зве рнення позивача до суду з дан им позовом, у зв'язку з чим про вадження у справі в частині в имог про зобов'язання укласт и договір підлягає припиненн ю на підставі п. 1-1 ст. 80 ГПК Украї ни.

Однак, на час укладення дого вору Власником мереж (відпов ідачем) не було надано додатк ів до договору, що є обов'язков ими. А саме, не було надано Одн олінійну схему технологічни х електричних мереж спільног о використання та Кошторис о бґрунтованих річних витрат в ласника мереж на утримання е лектричних мереж спільного в икористання.

Пункт 5.4. ПКЕЕ передбачає пер елік документів, які мають бу ти надані для укладення дого вору про спільне використанн я технологічних електричних мереж заявником (споживачем , власником технологічних ел ектричних мереж (основним сп оживачем) або субспоживачем) . Зокрема, даний перелік включ ає однолінійну схему електро постачання об'єкта.

Відповідно до положень пун кту 5.17. ПКЕЕ, договір про спільн е використання технологічни х електричних мереж додатков о містить:

1. порядок розрахунків за ви користання технологічних ел ектричних мереж споживача (о сновного споживача);

2. однолінійну схему техноло гічних електричних мереж спі льного використання з обов'я зковим зазначенням місць уст ановлення, типів, марки облад нання, довжини ліній, які заді яні в передачі електричної е нергії;

3. перелік елементів техноло гічних електричних мереж спо живача (основного споживача) , які використовуються для пе редачі електричної енергії і ншим суб'єктам господарюванн я;

Слід також зазначити, що від повідно до п. 1.2. Договору про сп ільне використання технолог ічних електричних мереж №321/1 п ередача електричної енергії забезпечується відповідно д о додатку "Однолінійна схема ", наданого Власником мереж з о бов'язковим зазначенням місц ь встановлення, типів, марки о бладнання, довжини ліній, які задіяні в передачі електрич ної енергії.

Згідно з п. 6.29. ПКЕЕ електропе редавальні організації, які використовують технологічн і електричні мережі інших вл асників електричних мереж, с плачують останнім плату за с пільне використання техноло гічних електричних мереж, як а визначається відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання техн ологічних електричних мереж , затвердженої постановою НК РЕ від 12.06.2008 р. №691, зареєстровано ї в Міністерстві юстиції Укр аїни 08.08.2008р. за №732/15423 (далі за текст ом - Методика).

Порядок та розмір плати за с пільне використання техноло гічних електричних мереж, ум ови спільного використання т ехнологічних електричних ме реж споживача (основного спо живача) з електропередавальн ою організацією зазначаютьс я в договорі про спільне вико ристання технологічних елек тричних мереж (п. 6.31. ПКЕЕ).

Положеннями п. 6.32. ПКЕЕ встан овлено, що фактичні обґрунто вані витрати на утримання те хнологічних електричних мер еж відшкодовуються власнику електричних мереж відповідн о до його кошторису витрат на здійснення цієї діяльності. При цьому, кошторис витрат на утримання технологічних еле ктричних мереж складається н а підставі бухгалтерських до кументів про фактичні витрат и на здійснення цієї діяльно сті впродовж попереднього (б азового) періоду. До витрат на утримання технологічних еле ктричних мереж належать лише ті витрати, які безпосереднь о стосуються вказаного виду діяльності.

У разі використання електр опередавальною організаціє ю, яка здійснює ліцензовану д іяльність на закріпленій тер иторії, мереж споживача (осно вного споживача) останній по годжує кошторис обґрунтован их витрат у відповідному тер иторіальному представництв і НКРЕ. Узгоджений же з терито ріальним представництвом НК РЕ кошторис витрат є невід'єм ним додатком до договору про спільне використання технол огічних електричних мереж.

Водночас, відповідно до п. 1.1. Методики ця Методика встано влює методологію обрахуванн я вартості обґрунтованих вит рат на утримання технологічн их електричних мереж спільно го використання, у тому числі порядок складення кошторису витрат власників мереж на ут римання їх технологічних еле ктричних мереж, порядок розр ахунку об'єму технологічного обладнання електричних мере ж в умовних одиницях електро передавальних організацій, н а території здійснення ліцен зованої діяльності яких приє днані електроустановки влас ників мереж, та власників мер еж, порядок визначення норма тивів витрат на умовну одини цю та розподілу витрат на утр имання мереж між суб'єктами г осподарювання, які використо вують мережі, на частини, що ві дповідають платі за спільне використання відповідного с уб'єкта господарювання. При ц ьому Методика є обов'язковою для застосування всіма юрид ичними та фізичними особами, які мають договірні відноси ни щодо спільного використан ня технологічних електрични х мереж.

Витрати власника мереж виз начаються щодо тих електричн их мереж, які використовують ся власником мереж спільно з іншим користувачем та виділ ені на однолінійній схемі, як а є невід'ємним додатком до до говору про спільне використа ння технологічних електричн их мереж (п. 1.3. Методики).

Згідно з п. 1.7. Методики, власн ик мереж має вести окремий бу хгалтерський облік витрат, п ов'язаних з утриманням та екс плуатацією технологічних ел ектричних мереж спільного ви користання.

Для підтвердження величин и обґрунтованих витрат на ут римання технологічних елект ричних мереж спільного викор истання за розрахунковий пер іод (календарний рік) власник мереж складає кошторис витр ат (без ПДВ) на підставі бухгал терських документів про факт ичні витрати, що безпосередн ьо стосуються цього виду дія льності за попередній календ арний рік (п. 1.8. Методики).

Кошторис витрат на утриман ня технологічних електрични х мереж спільного використан ня та/або зміни до нього подаю ться до відповідного територ іального представництва НКР Е та розглядаються останнім протягом 30 календарних днів. П огоджений територіальним пр едставництвом НКРЕ кошторис витрат на утримання техноло гічних електричних мереж спі льного використання та/або з міни до нього надаються влас ником мереж електропередава льній організації.

Узгоджений з територіальн им представництвом НКРЕ кошт орис витрат є додатком до дог овору про спільне використан ня технологічних електрични х мереж, укладеного згідно з П КЕЕ (п. 2.5 Методики).

Додатково, п. 3.1. Договору пер едбачає, що власник мереж має право на отримання від Корис тувача плати за спільне вико ристання технологічних мере ж, визначеної відповідно до М етодики обрахування плати за спільне використання технол огічних електричних мереж.

Також сторонами погоджено Порядок розрахунку оплати о бґрунтованих витрат спожива ча на передачу електричної е нергії, який є додатком №3 до д оговору про спільне використ ання технологічних електрич них мереж №321/1. В даному додатку також затверджуються умови щодо обов'язковості надання власником мереж Кошторису об ґрунтованих витрат Користув ачеві мереж.

Відповідачем однолінійну схему технологічних електри чних мереж спільного викорис тання та Кошторис обґрунтова них річних витрат власника м ереж на утримання електрични х мереж спільного використан ня позивачу надано не було, що унеможливлює фактичне викон ання сторонами договірних зо бов'язань, що виникають на під ставі Договору про спільне в икористання технологічних е лектричних мереж №321/1 від 30.03.2010 р .

За таких обставин позовні в имоги підлягають частковому задоволенню. Відповідача ма є бути зобов'язано надати поз ивачу додатки до Договору пр о спільне використання техно логічних електричних мереж № 321/1 від 30.03.2010 р., а саме Кошторис об ґрунтованих річних витрат вл асника мереж на утримання ел ектричних мереж спільного ви користання та Однолінійну сх ему технологічних електричн их мереж спільного використа ння.

Судові витрати у справі суд відносить на відповідача на підставі ст. 49 ГПК України в по вному обсязі, оскільки підпи сання договору здійснено від повідачем після звернення по зивачем до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44, 49, п. 1-1 ст. 80, ст.с т. 82-85 Господарського процесуа льного кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити ч астково.

2. Зобов'язати Відкрите акціонерне товариство вироб ництво "Технік" (м . Цюрупинськ, Херсонська обла сть, код ЄДРПОУ 30704866) надати Відкритому акціонерному то вариству "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (в ул. Пестеля, 5, м. Херсон, код ЄДР ПОУ 05396638) Кошторис обґрунт ованих річних витрат власник а мереж на утримання електри чних мереж спільного викорис тання та Однолінійну сх ему технологічних електричн их мереж спільного використа ння до Договору про спільне в икористання технологічних е лектричних мереж №321/1 від 30.03.2010 р .

3. Провадження у справі в ча стині позовних вимог про зоб ов'язання укласти Договір пр о спільне використання техно логічних електричних мереж п рипинити.

4. Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства ви робництва "Технік" (м. Цюрупинськ, Херсонська область, код ЄДРПОУ 30704866, р/р 26008123794 в ВАТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 380805, м. Київ) на користь Відкр итого акціонерного товарист ва "Енергопостачальна компан ія" "Херсонобленерго" (вул. Пес теля, 5, м. Херсон, код ЄДРПОУ 05396638, поточний рахунок 26007010068166 у ПАТ "В ТБ Банк", МФО 321767) - 85 грн. витрат по сплаті державного мита та 236 г рн. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

5. Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Л.І. Александр ова

Дата підписання

рішення 21.07.2011 р.

Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17153327
СудочинствоГосподарське
Сутьспільне викори стання технологічних електр ичних мереж та надати коштор ис і однолінійну схему

Судовий реєстр по справі —10/106-пд-10

Судовий наказ від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Судовий наказ від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Рішення від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні