Рішення
від 21.06.2011 по справі 2-88/11
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-88/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2011 року Жовківс ький районний суд Львіської області у складі :

головуючого судді Кобзар В. М.,

при секретарі Мачіха Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засідання в м. Жовкв а Львівської області в залі с уду цивільну справу за позов ом Публічного акціонерного т овариства "Універсал Банк" до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБ А_3, Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Галтрейдде рев" про стягнення заборгова ності за договором кредиту,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідачі в про стягнення заборгованос ті за кредитним договором .

Свої позовні вимоги, я кі представник позивача в су довому засіданні підтримав, мотивує тим, що ПАТ «Універса л Банк»10.05.2007 року уклав договір № 11/152-к з ОСОБА_1, відповідно до якого він отримав кредит в сумі 70 000,00 доларів США з термін ом їх повернення 09.05.2010 року. Фак т видачі готівки стверджено заявою № 14441 від 10.05.2007 року. Процен тна ставка по договору креди ту за договором становить 13,25 % річних. ОСОБА_1 зобов' язу вався погашати кредит рівним и частинами в сумі 1944,44 долари С ША, проценти не пізніше 10 числ а наступного за звітним міся цем.

В забезпечення догов ору кредиту ОСОБА_2, ОСОБ А_3 укладено договір поруки відповідно до якого останні зобов' язувалися відповіда ти перед банком за невиконан ня ОСОБА_1 взятого зобов' язання по поверненню кредиту ,а тому повинні відповідати з а невиконання зобов' язання ОСОБА_4.

Заборгованість ОСО БА_1 перед банком становить 56884,05 доларів США, з яких 14 155,54 дола рів США сума просроченої заб оргованості по кредиту, 36400,06 до ларів США сума кредиту, яка ст ягується достроково, 6002,62 долар ів США сума прострочених від сотків, 325,83 доларів США сума не сплаченої пені. Відповідно д о курсу, встановленого Націо нальним банком 56884,05 доларів СШ А становить 425879,51 грн..

Крім цього позивачем подано уточнення позовних в имог, а саме просить звернути стягнення на предмет застав и: лісопильно-фрезерувальну лінію "Альпіна", що належить ві дповідачу ТзОВ "Галтрейд дерев", шляхом продажу предме ти застави спеціалізованим о рганізаціям з аукціонів для задоволення грошових вимог. В обгрунтування своїх вимог покликається на те, що між поз ивачем та відповідачем ТзО В "Галтрейддерев" укладено договір застави з метою забе зпечення виконання зобов"яза нь за кредитним договором № 11/ 152-к від 10.05.2007 р.. Згідно даного дог овору відповідач ТзОВ Га лтрейддерев передав позивач у у заставу лісопильно-фрезе рувальну лінію "Альпіна".

Відповідно до п. 4.1. дого вору застави, позивач набува є право звернення стягнення та реалізації предмета заста ви, серед іншого, у випадку, як що у момент настання строку в иконання зобов"язань за кред итним договором вони не буду ть виконанні, а саме: при повно му або частковому неповернен ні у встановленні кредитним договором строки суми креди ту та/або при несплаті або час тковій несплаті в строк сум п роцентів, та/або несплаті або частковій несплаті в строк с ум неустойок тощо.

Представник позивача в судове засідання не з"явивс я, однак направив на адресу су ду заяву, просить справу розг лядати у їх відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні проти позовних вимог заперечив та пояснив, що кредит є фіктивни й, укладений на користь поруч ителів. Він із своїми доходам и не міг би оформити такого кр едиту. Кредитний договір офо рмлявся в інтересах поручите лів, які фактично і погашали й ого. Просить відмовити в позо ві.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ТзОВ "Галт рейддерев" в судове засіданн я повторно не з' явилися, хоч про час та місце розгляду спр ави належно повідомлені, а то му суд вважає можливим розгл яд справив їх відсутності.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріал и справи та перевіривши їх до казами, а відтак, з' ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до висновку, що поз овні вимоги ВАТ «Універсал Б анк»належить задовольнити з наступних підстав.

З кредитного договор у, укладеного між ВАТ «Універ сал Банк»та відповідачем ОСОБА_1, за № 11/152-к від 10.05.2007 року в бачається, що ОСОБА_4, вида но кредит в сумі 70 000,00 доларів С ША з процентною ставкою 13.25 % рі чних за яким останній повине н був погашати кредит рівним и частинами по 1944.44 дол.

З договору поруки №11/152- п1 та № 11/152-п2 вбачається, що між б анком та ОСОБА_2, ОСОБА_3 укладено договір поруки за я ким вони зобов' язалися відп овідати перед банком за неви конання взятого зобов' язан ня ОСОБА_1 Відповідно до к редитного договору відповід ач зобов' язувався сплачува ти і пеню за прострочку плате жу.

Заборгованість ОСО БА_1 перед банком становить 56884,05 доларів США, з яких 14 155,54 дола рів США сума просроченої заб оргованості по кредиту, 36400,06 до ларів США сума кредиту, яка ст ягується достроково, 6002,62 долар ів США сума прострочених від сотків, 325,83 доларів США сума не сплаченої пені. Відповідно д о курсу, встановленого Націо нальним банком 56884,05 доларів СШ А становить 425879,51 грн..

Відповідно до ст. ст. 526, 527, 530 ЦК України боржник зобов' язаний виконати свій обов' я зок належним чином та відпов ідно до умов договору, а за кор истування чужими грошима спл ачувати проценти, якщо інше н е встановлено договором.

Згідно із ст. ст. 1050, 1054 ЦК України позичальник зобов' язаний повернути позикодав цю позику в такій же суму, в ст рок та в порядку встановлено му договором, якщо позикодав ець не повернув суму позики, т о відповідно до ст. 625 ЦК Україн и зобов' язаний нести відпов ідальність за порушення зобо в' язання за прострочення пл атежу та сплатити неустойку відповідно до ст. ст. 549-552 ЦК Укра їни, яка нараховується від дн я, коли речі мали бути поверну ті, до дня їх фактичного пове рнення, незалежно від сплати процентів, а якщо договором в становлено обов' язок позич альника повернути позику час тинами (з розстроченням), то в разі прострочення поверненн я чергової частини позикодав ець має право вимагати достр окового повернення частини п озики, що залишилась, та сплат и процентів, а також банк має п раво вимагати дострокового п овернення позики.

Таким чином, відповід ач ОСОБА_1 уклавши договір кредиту, не виконує умов укла деного кредитного договору, не сплачує щомісячних платеж ів та процентів по договору з а користування кредитом.

Згідно ст. ст. 553, 554 ЦК Укр аїни за договором поруки пор учитель поручається перед кр едитором боржника за виконан ня ним свого обов»язку. Поруч итель відповідає перед креди тором за порушення зобов»яза ння боржником. У разі порушен ня боржником зобов»язання, з абезпеченого порукою, боржни к і поручитель відповідають перед кредитором як солідарн і боржники. Поручитель відпо відає перед кредитором у том у ж обсязі, що й боржник, включ аючи сплату основного боргу, процентів, неустойки.

Крім цього між позива чем та відповідачем ТзОВ "Галтрейддерев" укладено дог овір застави з метою забезпе чення виконання зобов"язань за кредитним договором № 11/152-к від 10.05.2007 р.. Згідно даного догов ору відповідач ТзОВ Галт рейддерев передав позивачу у заставу лісопильно-фрезерув альну лінію "Альпіна".

Відповідно до п. 4.1. дого вору застави, позивач набува є право звернення стягнення та реалізації предмета заста ви, серед іншого, у випадку, як що у момент настання строку в иконання зобов"язань за кред итним договором вони не буду ть виконанні, а саме: при повно му або частковому неповернен ні у встановленні кредитним договором строки суми креди ту та/або при несплаті або час тковій несплаті в строк сум п роцентів, та/або несплаті або частковій несплаті в строк с ум неустойок тощо.

Відповідно до ст. 572 ЦК У країни кредитор має право у р азі невиконання боржником зо бов"язання, забезпеченого за ставою, одержати задоволення за рахунок заставленого май на переважно перед іншими кр едиторами цього боржника.

Відповідно до ст. 1 Зак ону України "Про заставу", заст ава це спосіб забезпечення з обов"язань. В силу застави кре дитор має право в разі невико нання боржником забезпечено го заставою зобов"язання оде ржати задоволення з вартості заставленого майна переважн о перед іншими кредиторами.

Відповідно до ст. 590 ЦК У країни, ст. 20 Закону України "Пр о заставу", звернення стягнен ня на предмет застави здійсн юється, серед іншого, за рішен ням суду.

Також, згідно ст. 88 ЦПК У країни стороні, на користь як ої ухвалено рішення, суд прис уджує з другої сторони понес ені нею і документально підт верджені судові витрати.

За таких обставин суд прийшов до переконання, що по зовні вимоги ВАТ «Універсал Банк»є підставними і підляга ють до задоволення.

Зібрані по справі док ази, оцінені судом належним ч ином кожен окремо на їх досто вірність та допустимість, а т акож їх достатність та взаєм ний зв'язок у сукупності, вста новлені судом обставини свід чать про те, що у суду є всі під стави для задоволення позовн их вимог ВАТ "Універсал Банк" .

Керуючись ст. ст. 10, 57, 60, 88, 2 08, 209 ч. 3, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І ШИ В :

Позов задовольнит и.

Солідарно стягнути з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, /нар одився Львівська область, Жо вківський район, м. Рава-Руськ а, проживає: АДРЕСА_1, Жовкі вського району, Львівської о бласті, ідн. код НОМЕР_1/, О СОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3, /наро дився м. Тернопіль, проживає: АДРЕСА_2, ідн. код НОМЕР_2 /, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5, н ародився смт. Вороновиця, Він ницького району, Вінницької області, проживає: АДРЕСА_3 , ідн. код НОМЕР_3/ на корист ь Публічного акціонерного то вариства "Універсал Банк" /04114, м . Київ, вул. Автозаводська, 54/19, ко д ЄДРПОУ 21133352/ - 56884,05 /п"ятдесят шіст ь вісімсот вісімдесят чотири / Доларів США (що за курсом НБУ станом на 12.12.2008 р. становило 425879,51 г рн.).

Звернути стягнення на пред мет застави: лісопильно-фрез ерувальну лінію "Альпіна", що н алежить Товариству з обмежен ою відповідальністю "Галтрей ддерев" /юридична адреса - 81126, Ль вівська область, Пустомитівс ький район, с. Лисиничі, вул. Ів асюка, 9, ідн. код 33964062/ і знаходить ся за адресою Чернігівська о бласть, смт. Корюківка, вул. За водська, 3.

Солідарно стягнути з ОСО БА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, /народи вся Львівська область, Жовкі вський район, м. Рава-Руська, п роживає: АДРЕСА_1, Жовківс ького району, Львівської обл асті, ідн. код НОМЕР_1/, ОСО БА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3, /народи вся м. Тернопіль, проживає: А ДРЕСА_2, ідн. код НОМЕР_2/, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5, нар одився смт. Вороновиця, Вінни цького району, Вінницької об ласті, проживає: АДРЕСА_3, і дн. код НОМЕР_3/ - на користь Публічного акціонерного тов ариства "Універсал Банк" /04114, м. К иїв, вул. Автозаводська, 54/19, код ЄДРПОУ 21133352/ - 1700 /одна тисяча сімс от/ грн. сплаченого державног о мита та сплачених 30 /тридцят ь/ грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення розгл яду цивільних справ.

Рішення суду набирає зако нної сили після закінчення с троку на подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом д есяти днів з дня проголошенн я рішення. Особи які брали уча сть у справі, але не були прису тні у судовому засіданні під час проголошення рішення су ду, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього р ішення.

Апеляційна скарга п одається апеляційному суду ч ерез Жовківський районний су д Львівської області.

У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним судом.

Рішення виготовле но в нарадчій кімнаті в одно му примірнику.

Суддя Кобзар В. М.

Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17204818
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгова ності за договором кредиту

Судовий реєстр по справі —2-88/11

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Постанова від 10.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні