Рішення
від 21.05.2008 по справі 3/111-08-1921
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/111-08-1921

                

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                       


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"21" травня 2008 р.Справа  № 3/111-08-1921

За позовом: Компанії з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД”

До відповідачів:  

Закритого акціонерного товариства „Молдавська ГРЕС”

Товариства з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА”  

про визнання договору дійсним та визнання права власності   

                                                                                                             Суддя  Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача: Хоменко В.Є., представник, діючий за довіреністю

Від відповідачів: не з'явились       

                                   

Суть спору: Позивач –Компанія з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою, в якій просив суд. визнати дійсним договір купівлі-продажу дитячого оздоровчого табору „Прометей” № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р. дійсним та визнати за ним право власності на дитячий оздоровчий табір „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5,  до складу якого входять : спальний корпус „А”, альтанка „Б”, трансформаторна „В”, літній кінотеатр „Г”, альтанка „Д”, альтанка „Є”, альтанка „Ж”, поліклініка „З” відповідно до технічних паспортів, виготовлених Комунальним підприємством „Білгород-Дністровське бюро технічної інвентаризації” 15.02.2007р.

Відповідачами Закритим акціонерним товариством „Молдавська ГРЕС” та Товариством з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА”  викладено свою позицію у письмових відзивах, з яких вбачається, що вони проти задоволення судом позовних вимог не заперечують, зазначають на дійсності укладеного договору купівлі-продажу нерухомого майна №09/04-2008 від 09.04.2008р., з огляду на фактичну передачу позивачу предмету договору, просять суд розглянути справу без їх участі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив.

Закрите акціонерне товариство „Молдавська ГРЕС” є власником дитячого оздоровчого табору „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5,  до складу якого входять : спальний корпус „А”, альтанка „Б”, трансформаторна „В”, літній кінотеатр „Г”, альтанка „Д”, альтанка „Є”, альтанка „Ж”, поліклініка „З” , що підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно виданим Виконавчим комітетом Сергієвської сільської ради від 27.04.2007р. на підставі рішення виконкому Сергієвської сільської ради №33 від 26.01.2007р., замість свідоцтва від 25.05.2001 р.

Умовами п.п.1.1.3, 1.1.4 додаткової угоди від 18.05.2006р.  до договору доручення №129-06 від 15.05.2006р. укладеного між Закритим акціонерним товариством „Молдавська ГРЕС” (Довіритель) та Товариством з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА”  (Повірений) на підставі того, що сторони дійшли згоди щодо розширення повноважень повіреного за основним договором, Повірений Товариство з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” зобов'язався укласти договір купівлі продажу дитячого оздоровчого табору „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5,  до складу якого входять: спальний корпус „А”, альтанка „Б”, трансформаторна „В”, літній кінотеатр „Г”, альтанка „Д”, альтанка „Є”, альтанка „Ж”, поліклініка „З” з третьою особою на наступних умовах: ціна договору має складати не менше 770341,94 дол. США, грошові кошти за договором мають бути перераховані третьою особою-покупцем згідно з міжнародними правилами, передбаченими для безготівкових розрахунків, протягом 30 днів з дня державної реєстрації договору на рахунок Довірителя та передати третій особі-покупцю відповідно до умов договору купівлі-продажу об'єкта нерухомості дитячий оздоровчий табір „Прометей” та підписати відповідний акт приймання передачі об'єкта.

На виконання умов договору доручення №129-06 від 15.05.2006р. довірителем Закритим акціонерним товариством „Молдавська ГРЕС” видано повіреному  Товариству з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА”  відповідну довіреність від 18.05.2006р.

В рамках господарської справи №48/275-22/423 господарським судом м. Києва розглядалися уточнені позовні вимоги Закритого акціонерного товариства „Молдавська ГРЕС” до Товариства з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” та Товариства з обмеженою відповідальністю „Фірма „Днестр”, зокрема, про зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” виконати умови договору доручення №129-06 від 15.05.2006р. Рішенням господарського суду м. Києва від 21.03.2007р. по справі №48/275-22/423 позовні вимоги задоволено, зокрема, зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” виконати умови договору доручення №129-06 від 15.05.2006р.

09.04.2008р. між Закритим акціонерним товариством „Молдавська ГРЕС” (Продавець), від імені та в інтересах якого, на підставі довіреності від 18.05.2006р. та договору доручення №129-06 від 15.05.2006р., діяло Товариство з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” з однієї сторони та Компанією з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED), республіка Кіпр (Покупець) укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна №09/04-2008. Згідно умов даного договору Продавець в порядку та на умовах договору  зобов'язався передати у власність Покупця дитячий оздоровчий табір „Прометей” вартістю 770341,94 доларів США, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5, а Покупець в порядку та на умовах даного договору прийняти у власність вказаний об'єкт та сплатити його договірну вартість

На виконання умов договору купівлі-продажу нерухомого майна №09/04-2008 від 09.04.2008р. Товариством з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” від імені та в інтересах Закритого акціонерного товариства „Молдавська ГРЕС” передано, а  Компанією з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED) прийнято у власність дитячий оздоровчий табір „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5,  до складу якого входять: спальний корпус „А”, альтанка „Б”, трансформаторна „В”, літній кінотеатр „Г”, альтанка „Д”, альтанка „Є”, альтанка „Ж”, поліклініка „З”.

Листом від 11.04.2008р. позивач Компанія з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED) звернувся до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” та Закритого акціонерного товариства „Молдавська ГРЕС” з вимогою забезпечити нотаріальне посвідчення та державну реєстрацію договору.

Листами у відповідь від 13.04.2008р. та 18.04.2008р. відповідачі висловили своє небажання проводити нотаріальне посвідчення та державну реєстрацію договору посилаючись на фактичне виконання умов договору купівлі - продажу та передачу об'єкта нерухомості новому власнику –позивачу, що засвідчує дійсність такого договору.

Позовні вимоги Компанії з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” обумовлені захистом права позивача на набуте майно шляхом визнання дійсним договір купівлі-продажу № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р.та визнання права власності на дитячий оздоровчий табір „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область,                  м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Ст.203 Цивільного кодексу України встановлені загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, а саме: зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства, особа, що вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності, волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі, правочин має вчинятися у формі, встановленій законом, правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін.

Ст. 657 ЦК України встановлено, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.   

Згідно ст. 220 Цивільного кодексу України, у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемний. Якщо сторони домовились щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.  

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття прав власності не встановлена судом /ст.328 ЦК України/.

З огляду на наявність у матеріалах справи доказів, що підтверджують правомірність перебування первинного об'єкта нерухомості у власності продавця Закритого акціонерного товариства „Молдавська ГРЕС”, підписання договорів доручення №129-06 від 15.05.2006р. та купівлі-продажу № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р. уповноваженими особами, те, що зміст договорів не суперечить актам цивільного законодавства та моральним засадам суспільства, вони направлені на реальне настання прав та обов'язків сторін, умови договору купівлі-продажу № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р. щодо передачі – приймання майна у власність сторонами виконано, суд приходить до висновку щодо достатності підстав для визнання договору купівлі-продажу дитячого оздоровчого табору „Прометей” № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р. дійсним.

Згідно п.3 ст. 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту  набрання законної сили рішенням суду про визнання договору не посвідченого нотаріально дійсним.

Проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази та норми діючого законодавства, суд приходить до висновку, що неправомірними діями відповідача порушається правомірно набуте право позивача на дитячий оздоровчий табір „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає позовні вимоги законними і такими, що підлягають задоволенню шляхом визнання дійсним договору купівлі-продажу дитячого оздоровчого табору „Прометей” № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р. дійсним та визнання за Компанією з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED) права власності на дитячий оздоровчий табір „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5,  до складу якого входять : спальний корпус „А”, альтанка „Б”, трансформаторна „В”, літній кінотеатр „Г”, альтанка „Д”, альтанка „Є”, альтанка „Ж”, поліклініка „З” відповідно до технічних паспортів, виготовлених Комунальним підприємством „Білгород-Дністровське бюро технічної інвентаризації” 15.02.2007р.

Згідно Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004р.№1952-ІV, що регулює відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості, до правовстановлюючих документів, якими є судові рішення, відносяться рішення, якими за результатами розгляду справи у позовному провадженні або в порядку окремого провадження у відповідності з положеннями глави 33 Цивільно –процесуального кодексу України у резолютивній частині визнано право власності на об'єкт нерухомості за конкретним суб'єктом.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.  44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1.Позов  задовольнити повністю.

2. Визнати договір купівлі-продажу дитячого оздоровчого табору „Прометей” № 09\04-2008 від 09 квітня 2008р. дійсним.

3. Визнати право власності Компанії з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED)  (35 Р Георгіу А,П. Гермасогеяс, 4040, Лімассол, Кіпр, №НЕ 199604 у Реєстрі компаній Департаменту реєстратора компаній і офіційного виконавця Міністерства торгівлі, промисловості і туризму Республіки Кіпр) на дитячий оздоровчий табір „Прометей”, який знаходиться за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, пров. Шаболатський, 5,  до складу якого входять : спальний корпус „А”, альтанка „Б”, трансформаторна „В”, літній кінотеатр „Г”, альтанка „Д”, альтанка „Є”, альтанка „Ж”, поліклініка „З” відповідно до технічних паспортів, виготовлених Комунальним підприємством „Білгород-Дністровське бюро технічної інвентаризації” 15.02.2007р.

4.Стягнути з Закритого акціонерного товариства „Молдавська ГРЕС”  (МД 3352, Придністровська Молдавська республіка, м. Дністровськ, вул. Лиманна, 1) на користь Компанії з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED)   (35 Р Георгіу А,П. Гермасогеяс, 4040, Лімассол, Кіпр, №НЕ 199604 у Реєстрі компаній Департаменту реєстратора компаній і офіційного виконавця Міністерства торгівлі, промисловості і туризму Республіки Кіпр) витрати по сплаті державного мита в сумі 42 (сорок дві) грн. 50 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 59 (п'ятдесят дев'ять)грн.

5. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ІНТЕР БУД ІНВЕСТ УКРАЇНА” (01001, м. Київ, пр. Музейний, 4, оф. 5) код 34240097) на користь Компанії з обмеженою відповідальністю „ОРЕВА ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД” (OREVA TRADING LIMITED)   (35 Р Георгіу А,П. Гермасогеяс, 4040, Лімассол, Кіпр, №НЕ 199604 у Реєстрі компаній Департаменту реєстратора компаній і офіційного виконавця Міністерства торгівлі, промисловості і туризму Республіки Кіпр) витрати по сплаті державного мита в сумі 42 (сорок дві) грн. 50 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 59 (п'ятдесят дев'ять)грн.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

          Суддя                                                                                                             Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.05.2008
Оприлюднено19.06.2008
Номер документу1724771
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/111-08-1921

Рішення від 21.05.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні